ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μέτρα τώρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας!

Στάση εργασίας, πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας χτες από τους εργαζόμενους. Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Γιάννενα
Γιάννενα
Την εφιαλτική πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία, αυτή που η κυβέρνηση επιχειρεί να βγάλει εντελώς «εκτός κάδρου» με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της, αποτύπωσαν οι χτεσινές μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα, γιατροί και νοσηλευτές ξεδίπλωσαν τις διεκδικήσεις τους για μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές, ενίσχυση της ΠΦΥ, έγκαιρη προμήθεια όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κ.λπ.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο υπουργείο, εκπρόσωποι εργαζομένων κατήγγειλαν την άθλια κατάσταση που παραμένει και επιδεινώνεται στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Χαρακτηριστικά στο ΚΑΤ, όπως είπε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 600, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική που θέλει τα νοσοκομεία επιχειρήσεις και την Υγεία εμπόρευμα».

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι υγειονομικοί ένωσαν τις φωνές τους με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς. Σε συγκέντρωση που έγινε νωρίτερα έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) στην οδό Αριστοτέλους, περιγράφηκαν οι δραματικές συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται οι υγειονομικοί να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού, και κατήγγειλαν εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. Οπως ενδεικτικά ανέφερε η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), «18 κλίνες ΜΕΘ έχει το "Παπαγεωργίου" και με τις επεκτάσεις έφτασε να λειτουργεί 31, αντίστοιχα στο ΑΧΕΠΑ, που έχει 26 κλίνες ΜΕΘ, λειτουργούν και είναι κατειλημμένες 31». Οπως εξήγησε, διαρκώς στήνονται νέες κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού, με κατάληψη χειρουργείων, μονάδων εγκαυμάτων, αναπνευστικών λοιμώξεων. Αυξάνονται οι κλινικές κορονοϊού με τη συρρίκνωση των υπόλοιπων. Και αυτό σημαίνει ότι σταματά η νοσηλεία της υπόλοιπης νοσηρότητας, με κίνδυνο τη ζωή των αρρώστων. Στη συγκέντρωση μίλησε ακόμα η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΑΧΕΠΑ και του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων την πολιτική τρομοκρατίας και διώξεων που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και διοικήσεις νοσοκομείων προκειμένου να κλείσουν τα στόματα των υγειονομικών και να μην αποκαλύπτεται η πραγματική κατάσταση στα νοσοκομεία, με τις τεράστιες ελλείψεις.

Αθήνα
Αθήνα
Οι υγειονομικοί αποκάλυψαν και την προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει το μαύρο άσπρο, στήνοντας φιέστες στα νοσοκομεία, όπως σχεδιάζει αύριο Σάββατο στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να εγκαινιάσει 18 νέες κλίνες ΜΕΘ.

Σημειώνεται ότι το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπανικολάου» και η ΕΝΙΘ προγραμματίζουν αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό, με κινητοποίηση στις 10 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου.

Σε Πάτρα, Γιάννενα, Χαλκίδα και Ηράκλειο

Στην Πάτρα τα νοσοκομεία παραμένουν γεμάτα, η πληρότητα στις ΜΕΘ ξεπερνά το 90%. Χτες οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» πραγματοποίησαν παρέμβαση στο ΔΣ απαιτώντας την εγγραφή όλων των συμβασιούχων και παράλληλα απαίτησαν από τη διοίκηση του νοσοκομείου μαζικές προσλήψεις προσωπικού, επισημαίνοντας τις ελλείψεις σε όλα τα πόστα και την ανεπάρκεια μέτρων προστασίας. Η απάντηση της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης στα παραπάνω ήταν ότι πρόκειται για ...«μικροκομματικές σκοπιμότητες». Οι εργαζόμενοι στο ΠΓΝΠ προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ. Παρά το αίτημα των υγειονομικών επί δύο ώρες για συνάντηση, «ο διορισμένος ΥΠΕάρχης δεν βγήκε ποτέ», γεγονός που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, όπως και τον εμπαιγμό στο πλαίσιο του οποίου «μετά από 3 ώρες πήρε τηλέφωνο ότι μας δέχεται».

Χαλκίδα
Χαλκίδα
Στα Γιάννενα, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε συλλαλητήριο στους δρόμους της πόλης από τις Επιτροπές Αγώνα των 800 συμβασιούχων στο ΠΓΝΙ και στο ΓΝ «Χατζηκώστα». Με κεντρικό αίτημα τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου, οι Επιτροπές Αγώνα προχώρησαν τις προηγούμενες μέρες σε συναντήσεις με συμβασιούχους του Δημοσίου προκείμενου να πετύχουν τον συντονισμό του αγώνα τους με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων κάθε εργασιακής σχέσης. Στη συγκέντρωση συμμετείχε η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών, ενώ στήριξαν την κινητοποίηση ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΠΓΝΙ, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής.

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χαλκίδας, ανανεώνοντας παράλληλα το ραντεβού τους για τον απεργιακό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη. «Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στη μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, με τη λήξη των συμβάσεων το νοσοκομείο δε θα μπορεί να λειτουργήσει, καθώς οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Ιωάννα Ιωάννου, επισημαίνοντας παράλληλα τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και τις εξαντλητικές συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι. «Αν δεν υπήρχαν οι αγώνες των υγειονομικών και των υπόλοιπων εργαζομένων η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη», ανέφερε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Τζουβάρας, αντιπρόεδρος του Σωματείου. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τη δυνατότητα του συστήματος παροχής οξυγόνου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις, καθώς και στην έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τις ανάγκες της κλινικής και της ΜΕΘ Covid. Στην κινητοποίηση του Σωματείου έγιναν αναφορές και στα κρούσματα που εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες στο προσωπικό, καθώς και στην έλλειψη μέτρων προστασίας, αφού μέχρι τώρα έχουν βρεθεί θετικοί έξι τραυματιοφορείς, δύο καθαρίστριες και μια παρασκευάστρια στο Μικροβιολογικό.

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
«Η συζήτηση για το αν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι είναι αποπροσανατολιστική. Το εμβόλιο αποτελεί ένα όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά δεν είναι πανάκεια», σημείωσε η πρόεδρος του Σωματείου. Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να δούμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε και τα μέτρα πρόληψης της διασποράς. Οι τραυματιοφορείς στεγάζονται σε ένα καμαράκι 2x2. Αναλαμβάνουν την διακομιδή κάθε είδους περιστατικού, Covid ή μη. Νοσηλευτές και γιατροί δουλεύουν 4 ώρες βάρδια στο ΤΕΠ Covid και 4 ώρες στο κανονικό ΤΕΠ. Γιατροί μετακινούνται από τις κλινικές και τη ΜΕΘ Covid στα υπόλοιπα τμήματα. Ασθενείς και συνοδοί μπαίνουν στο νοσοκομείο μόνο μέρα, με rapid test και όχι μοριακό».

Με συγκέντρωση στην 7η ΥΠΕ στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ διεκδίκησε άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους κ.λπ. Συμμετείχαν αντιπροσωπείες από το Σωματείο Εργαζομένων στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο, τον Σύλλογο Εργαζομένων στο ΠΕΔΥ Ηρακλείου και τον Σύλλογο Νοσηλευτριών - Νοσηλευτών Λασιθίου. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, ενώ υπόμνημα με τα αιτήματα των εργαζομένων επιδόθηκε στη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ.

Ηράκλειο
Ηράκλειο
Και τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Σάμου, Χίου, Ρόδου, Κω, Καλύμνου έθεσαν στο στόχαστρο την ανάγκη μονιμοποίησης των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις: «Ολοι αυτοί οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν συχνά τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που "αναγνωρίζουν" μεν τον ρόλο τους, αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημά μας για τη μονιμοποίησή τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ