ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Τσακίζουν το λαό για τα «πλεονάσματα» και την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Στην «πιστοποίηση» των τεράστιων «πλεονασμάτων» με υπέρβαση του αντιλαϊκού πήχη και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Γιούροστατ) με βάση τα στοιχεία που έχει αποστείλει η ΕΛΣΤΑΤ.

Ηδη, με βάση τα τελικά στοιχεία για την περίοδο 2015 - 2017, οι περικοπές των κρατικών κονδυλίων που ξεδίπλωσε η σημερινή κυβέρνηση έφτασαν στο αστρονομικό ύψος των 9,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για κονδύλια που αφορούν την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, όπως αυτά καταγράφονται σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, όπου συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες των ασφαλιστικών και των άλλων φορέων της κρατικής διοίκησης. Βέβαια, τα εν λόγω στοιχεία ενσωματώνουν και τα λεγόμενα «κοινωνικά μερίσματα» των προηγούμενων ετών, τα οποία, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, δεν αλλοιώνουν στο ελάχιστο τη συνολική εικόνα και την «υπεραπόδοση» της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης, ως αποτέλεσμα της εντεινόμενης φοροληστείας απέναντι στο λαό, μεταξύ 2015 και 2017 καταγράφεται διόγκωση ύψους 1,77 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, η «σούμα» (καρατόμηση κοινωνικών κονδυλίων, ενίσχυση της φοροληστείας) ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζεται η «απόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων για το 2018, που ανακοινώνονται σήμερα.

Η πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση κατέθεσε χτες στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) επίσημο αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή ενός τμήματος από τα δάνεια που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στο ελληνικό κράτος.

Το ύψος της πρόωρης αποπληρωμής θα είναι της τάξης των 3,7 δισ. ευρώ, σε σύνολο 9,7 δισ. ευρώ που απομένουν για τις αποπληρωμές προς το ΔΝΤ μέχρι το 2024, ενώ βέβαια το ΔΝΤ θα παραμείνει σε ρόλο «συμβούλου» στο πρόγραμμα της «ενισχυμένης εποπτείας» στην ελληνική οικονομία. Η έγκριση του ESM είναι προϋπόθεση, καθώς οι δανειακές συμβάσεις με αυτόν προβλέπουν ότι σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής του δανείου στο ΔΝΤ, θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα στον Μηχανισμό την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου τους, εκτός εάν ο ίδιος αποφασίσει την άρση της συγκεκριμένης ρήτρας. Πέρα από τον ESM και το ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει αίτημα πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ και προς το Γιούρογκρουπ, καθώς θα απαιτηθεί και η έγκριση ορισμένων Κοινοβουλίων της Ευρωζώνης, ενώ η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μετά τις ευρωεκλογές.

Πρόσφατα, το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του αγγλόφωνου οικονομικού δελτίου (Economic Bulletin), χαρακτηριστικά τόνιζε ότι η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα χρηματοδοτηθεί από «το ταμειακό αποθεματικό που έχει συσσωρευτεί λόγω της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης των τελευταίων τεσσάρων ετών». Πρόκειται για τον ειδικό κρατικό λογαριασμό, όπου συσσωρεύονται τα «φαραωνικά» πλεονάσματα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και μάλιστα κατά το τμήμα που έχει ξεπεράσει τους αντιλαϊκούς στόχους στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαφημίζει το υπουργείο Οικονομικών, το υπερπλεόνασμα της περιόδου 2016 - 2018 έφτασε στο αστρονομικό ύψος των 13 δισ. ευρώ, από τα οποία μόλις 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «διανεμήθηκαν με τη μορφή καλά σχεδιασμένου εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος», την ώρα που ξηλώνονταν παραπέρα και μόνιμα τα λαϊκά δικαιώματα.

Βέβαια, οι παραπάνω «ομολογίες» αποδίδουν μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής αντιλαϊκής επίθεσης και της έντασης της εκμετάλλευσης, όσο και της λεηλασίας που έχει συντελεστεί στο λαϊκό εισόδημα, τόσο μέσω της φοροληστείας όσο και της κατακρεούργησης των κρατικών κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, ενώ βέβαια και στα λεγόμενα «κοινωνικά μερίσματα» η κυβέρνηση εντάσσει μια σειρά από «αντίμετρα» για το κεφάλαιο.

Ο Δ. Κουτσούμπας στα Τρίκαλα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΤΟ Τρικάλων, την Παρασκευή 3 Μάη στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν: Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ Ρίζος Μαρούδας, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Τάσος Τσιαπλές και ο υποψήφιος δήμαρχος Τρικκαίων Γιώργος Καΐκης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ