ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2002
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία από τα Προπύλαια διοργανώνει σήμερα στις 7 μ.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κοινοτήτων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Διεκδικούν τη συμπλήρωση και τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, έτσι ώστε να αρθούν τα απαγορευτικά εμπόδια και να λυθούν προβλήματα στη διαδικασία νομιμοποίησής τους.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει ότι μόνο περιορισμένος αριθμός από τους 465.000 αλλοδαπούς μετανάστες που έχουν καταγραφεί ή έχουν πράσινη κάρτα, θα νομιμοποιηθεί, καθώς το σχετικό θεσμικό πλαίσιο τους δημιουργεί σειρά προβλημάτων, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Η Επιτροπή ζητά, μεταξύ άλλων, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης. Να είναι ενιαία η υπηρεσία χορήγησης άδειας παραμονής και εργασίας και να δίνεται άμεσα, ώστε να μπορούν οι μετανάστες να συνεχίζουν να εργάζονται. Οι αρμόδιες υπηρεσίες που δέχονται τις αιτήσεις να έχουν καλύτερες υποδομές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Να καταργηθεί το παράβολο που σήμερα καταβάλλεται.

Να επανέλθουν σε ισχύ όσες άδειες έχουν λήξει, όχι με υπαιτιότητα των μεταναστών. Να δημιουργηθούν γραφεία ενημέρωσης και πρακτικής βοήθειας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να ενημερωθούν οι Αστυνομικές Αρχές, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΔ, ΔΟΥ κλπ, για τις αλλαγές ή τροποποιήσεις, για τη σωστή εφαρμογή του νόμου και να πάψουν οι απελάσεις.

Τέλος, να δίνεται πολιτικό άσυλο σε όσους έρχονται από εμπόλεμες περιοχές και να μην κρατούνται όσο εκκρεμούν οι διαδικασίες χορήγησης του ασύλου. Στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα πάνω από δέκα χρόνια να δίνεται παραμονή αορίστου χρόνου.

ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Αγώνας μέχρι την τελική νίκη

Μεγάλο συλλαλητήριο έγινε το περασμένο Σάββατο στην Ιερισσό

Ανυποχώρητοι συνεχίζουν τον αγώνα τους οι κάτοικοι της Στρατονίκης Χαλκιδικής. Το Σάββατο συμμετείχαν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Ιερισσό και στη συνέχεια, το βράδυ, για άλλη μια φορά, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ μέσα στο αστυνομοκρατούμενο χωριό τους. Σήμερα θα βρεθούν στα δικαστήριο Πολυγύρου, στο πλευρό των τεσσάρων συγχωριανών τους που διώκονται με βαρύτατες κατηγορίες, γιατί δε σκύβουν το κεφάλι μπροστά στη βία και την τρομοκρατία της κυβέρνησης και μάχονται, για να υπερασπίσουν τον τόπο τους.

Με το συλλαλητήριο αντίστασης που έγινε με απόφαση του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου, οι Στρατονικιώτες, έστειλαν μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα, μέχρι την τελική νίκη. Στο πλευρό τους είχαν τους κατοίκους της Ολυμπιάδας.

Με πλακάτ και πανό, προειδοποίησαν πως σήμερα είναι η σειρά της Στρατονίκης, αύριο όμως θα κινδυνεύσει όλος ο Δήμος και κάλεσαν τους κατοίκους όλης της περιοχής να σταθούν ενεργά αλληλέγγυοι στον αγώνα τους. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση για την υποτακτική της στάση απέναντι στις απαιτήσεις του αμερικανικού κεφαλαίου που σήμερα ελέγχει την TVX. «Εγινες βρε Ακη του Μίλερ το τσιράκι και μας έθαψες».

Στη συγκέντρωση ο αντινομάρχης Γ. Γιώργου και ο βουλευτής ΝΔ κ. Πάπας, επιχείρησαν να ισορροπήσουν στο επικίνδυνο σχοινί των «ίσων αποστάσεων», καλώντας τους κατοίκους να δείξουν ψυχραιμία και προτείνοντας τη λύση του διαλόγου. Ομως οι κάτοικοι που κάθε μέρα ζουν με τον κίνδυνο κατάρρευσης των σπιτιών τους, εξαιτίας των υπόγειων εξορυκτικών εργασιών της εταιρίας, δεν έχουν άλλα περιθώρια αναμονής. «Βουλιάζουμε», φωνάζουν και απαιτούν να κλείσει τώρα το μεταλλείο στη «Μαύρη Πέτρα».

Τη συμπαράσταση των κατοίκων της Θράκης -παλεύουν να ματαιώσουν την επένδυση μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή τους-, στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Στρατονίκης, μετέφερε στη συγκέντρωση ο εκπρόσωπος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Αγώνα Ροδόπης - Εβρου, Δ. Σεργκελίδης.

Στο ιστορικό της υπόθεσης και τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει ευρύτερα σε όλο το Δήμο, η δράση της TVX αναφέρθηκαν ο δήμαρχος Σταγείρων - Ακάνθου κ. Φλωρίνης και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Γ. Χασάπης. Την απόφαση των κατοίκων να μη σταματήσουν τον αγώνα δήλωσε ο Ν. Μπάλας.

«Μόνο μια δύναμη μπορεί να τους αποτρέψει τα σχέδια. Ο αγώνας ο δικός μας», είπε ο Τ. Παπαγεωργίου μέλος της Επιτροπής Αγώνα.

«Μια τέτοια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση δεν μπορεί να είναι σε κανενός ιδιώτη τα χέρια», ξεκαθάρισε ο Ν.Παρθενιώτης στέλεχος της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ και κατήγγειλε την κυβέρνηση για τη βιομηχανία δικαστικών διώξεων, την επιχείρηση τρομοκράτησης που έχει στήσει σε βάρος των κατοίκων.

Το ίδιο βράδυ αποκαλύφθηκε το μέγεθος της επιχείρησης. Εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ από νωρίς είχαν στηθεί σε διάφορα σημεία της περιοχής προστατεύοντας τις εγκαταστάσεις της TVX. Μετά τη διαδήλωση, μετακινήθηκαν μέσα στη Στρατονίκη, για να προστατεύσουν το όχημα της εταιρίας που συνεχίζει να διέρχεται από εκεί -παρά το αίτημα ακόμη και των ίδιων των αστυνομικών να αλλάξει δρομολόγιο- προκαλώντας την οργή των κατοίκων.

Νύχτα τη νύχτα, τα ΜΑΤ που κινητοποιεί η κυβέρνηση, περισσεύουν. Οι κάτοικοι συγκεντρωμένοι μέσα στην πλατεία και περικυκλωμένοι από τις δυνάμεις καταστολής, δηλώνουν: «Δε θα μας λυγίσουν τα αυτόφωρα και τα ΜΑΤ».

Και εκείνη τη στιγμή, μια ομοβροντία συνθημάτων σπάει την παγερή σιωπή. «Γενίτσαροι ραγιάδες εκσυγχρονιστές, πουλήσατε τη Στρατονίκη στην TVX», «έξω τα ΜΑΤ απ' το χωριό μας». Είναι ορισμένα από τα παιδιά του χωριού. Στέκουν παράμερα. «Βλέπουμε τα ΜΑΤ και νομίζουμε ότι είμαστε φυλακισμένοι», λέει ο Θανάσης.

«Μέχρι επάνω στο βουνό γυρνάνε οι αστυνομικοί». Και συνεχίζουν, περιγράφουν την αγριότητα των ΜΑΤ, τη βία πάνω σε γυναίκες και ηλικιωμένους. «Ομως δε θα τους περάσει».

ΑΙΦΝΙΔΙΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ
Επίταση της ανησυχίας

Σε επίταση της ανησυχίας για την εξέλιξη της εμπύρετης λοίμωξης οδηγούν από τη μια μεριά η περιορισμένη ενημέρωση από την επίσημη πολιτεία με την ταυτόχρονη παρουσία επιστημόνων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που μιλούν ευθέως για την εκδήλωση επιδημίας. Οποια κι αν είναι η επιστημονική προσέγγιση και οι διαπιστώσεις, θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν με ένα συντεταγμένο τρόπο, ούτως ώστε να μη δημιουργείται πανικός. Και τη συντεταγμένη παράθεση στοιχείων και απόψεων έπρεπε -και είχε χρέος- να την οργανώσει το υπουργείο Υγείας.

Αντ' αυτού χτες το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) εξέδωσε μια ανακοίνωση μιας σελίδας -που εν πολλοίς στερείται εκλαϊκευτικού χαρακτήρα- και αναφέρει: «Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν προκύπτει ανάγκη για τη λήψη ειδικών μέτρων. Είναι ωστόσο συνετό να τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής και να επιδεικνύεται μια αυξημένη εγρήγορση για επίσκεψη σε γιατρό σε περίπτωση που εμφανίζονται συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος».

Οπως αναφέρει το ΚΕΕΛ η λοίμωξη αυτή χαρακτηρίζεται από «ιδιαιτέρως ψηλό πυρετό και μυαλγίες, ενώ σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί μυοκαρδίτιδα ή και περικαρδίτιδα». Η συχνότητα αυτών «των σπάνιων επιπλοκών βρίσκεται μέσα στα αναμενόμενα όρια» υποστηρίζει το ΚΕΕΛ και αναφέρει ότι οι δύο θάνατοι στην Κρήτη ενδεχομένως να σχετίζονται με τη λοίμωξη αυτή».

Αντίθετα ο καθηγητής της Επιδημιολογίας Δημήτρης Τριχόπουλος με δηλώσεις του την περασμένη Κυριακή υποστήριξε ότι έχουμε επιδημία. «Ο αριθμός των κρουσμάτων μας επιτρέπει να μιλήσουμε για επιδημία», δήλωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι ο συγκεκριμένος ιός πλήττει περισσότερο άντρες, νέους και νεογνά, ενώ εκδηλώνεται συνήθως με πόνο στο στήθος και στην κοιλιακή χώρα.

ΒΟΥΛΗ
Νέες παραχωρήσεις σε ιδιώτες

Η κυβέρνηση, με τροπολογία των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, θεσμοθετεί νέες παραχωρήσεις στο ιδιωτικό κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού. Με βάση τη νέα ρύθμιση, η κατασκευή «τουριστικών λιμένων» από ιδιώτες μπορεί να χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις όπως και η διαδικασία θα ορίζονται από κοινή υπουργική απόφαση. Ενδεικτική είναι και η εισηγητική έκθεση της τροπολογίας που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «επιδιώκεται η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ολοκλήρωση, εκμετάλλευση ώστε (σσ οι επενδύσεις) να παράγουν αντίστοιχα κοινωνικοοικονομικά - αναπτυξιακά οφέλη».

Με τροπολογίες του υπουργείου Οικονομίας που κατατέθηκαν χτες στη Βουλή, ορίζεται ότι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από τους ισχύοντες ειδικούς λογαριασμούς τα επιδόματα που καταβάλλονται στους υπάλληλους του δημόσιου που μετατάχθηκαν σε ΟΤΑ. Επίσης ορίζεται η δυνατότητα μεταβίβασης μετοχών στους εργαζόμενους της ΕΤΒΑ από όλες τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει η τράπεζα κατά 100%. Τέλος, με άλλη τροπολογία του ιδίου υπουργείου ορίζεται η δημιουργία 179 νέων θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημόσιου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ