ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2002
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τίμησαν τη μνήμη του Λένιν

Β.Ι.Λένιν

Associated Press

Β.Ι.Λένιν
ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).--

Με την ευκαιρία της 132ης επετείου από τη γέννηση του ιδρυτή και ηγέτη του πρώτου στον κόσμο κράτους των εργατών και των αγροτών, χιλιάδες πολίτες σε όλη τη Ρωσική Ομοσπονδία τίμησαν με διάφορες εκδηλώσεις τη Δευτέρα, 22 Απρίλη, τη μνήμη του Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν. Στη Μόσχα πλήθος κόσμου - κομμουνιστές, εξωκομματικοί, νέοι, παιδιά και βετεράνοι με λουλούδια και κόκκινες σημαίες κατέθεσαν στεφάνια στο Μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία. Στεφάνια κατέθεσαν αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Κομμάτων και άλλων οργανώσεων. Από μέρους της ΚΕ του ΚΚΡΟ κατέθεσαν στεφάνια η ανιψιά του Λένιν, Ολγα Ντμίτριεβνα Ουλιάνοβα, τα μέλη του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Ι. Ι. Μέλνικοφ, Ο. Α. Κουλικόφ και Α. Α. Κουβάγεφ. Επίσης λουλούδια και στεφάνια κατατέθηκαν και στα μνήματα των εξεχόντων κρατικών και κομματικών παραγόντων της ΕΣΣΔ στο τείχος του Κρεμλίνου. Στη Δημοκρατία Καμπαρντίνο - Μπαλκαρία επανατοποθετήθηκε το άγαλμα του Λένιν. Με ιδιαίτερες εκδηλώσεις γιορτάστηκε η μέρα αυτή στη γενέτειρα του Λένιν - Ουλιάνοφσκ, παρουσία του Προέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Τέλος, η 22 Απρίλη, μέρα γέννησης του Λένιν, γιορτάστηκε και στις Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Ξεχώρισε η Μολδαβία, όπου πέρσι ο λαός εμπιστεύτηκε τους κομμουνιστές να βγάλουν τη χώρα από την κρίση που την είχαν οδηγήσει οι ψευτοδημοκράτες. Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Βλαντίμιρ Βορόνιν και η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Εβγκένια Οσταπτσούκ κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Λένιν. Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Βορόνιν τόνισε «τον εξαιρετικό ρόλο του ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου στην ανάπτυξη του πολιτισμού» και πρόσθεσε: «Οι ιδέες του Λένιν ζουν και νικούν, πράγμα που μαρτυρεί η θετική πείρα διακυβέρνησης στη Μολδαβία του Κόμματος των Κομμουνιστών στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Βαριά ήττα των σοσιαλδημοκρατών στη Σαξονία

Βαριά ήττα υπέστη το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) στις βουλευτικές εκλογές της προχτεσινής Κυριακής στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας - Ανχάλτης. Από το 1994 αποτελούσε εκεί - με υποστήριξη του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ) - την κυβέρνηση και με ποσοστό ψήφων 35,9% που είχε συγκεντρώσει το 1998 διέθετε στην τοπική βουλή 47 έδρες. Προχτές συγκέντρωσε μόνο 20% των ψήφων και διαθέτει μόνο 24 έδρες στη βουλή του Μαγδεμβούργου. Αποτέλεσμα αυτού του εκλογικού αποτελέσματος είναι ότι ο έως τώρα σοσιαλδημοκράτης τοπικός πρωθυπουργός Χέπνερ δήλωσε αμέσως ότι αποσύρεται από την πολιτική και μια συνέπεια για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση Σρέντερ - Πρασίνων είναι ότι χάνει την απαραίτητη πλειοψηφία των 35 εδρών στο Μπούντεσρατ, που θα μπορεί μελλοντικά να αρνείται να εγκρίνει ορισμένα νομοσχέδια, που θα έχουν ψηφιστεί προηγούμενα από το Μπούντεσταγκ.

Τέλος, οι ψηφοφόροι του κρατιδίου απώθησαν το κυβερνών κόμμα στην τρίτη κοινοβουλευτική θέση, ενώ τη δεύτερη θέση την κατέλαβε το ΚΟΔΗΣΟ με 20,4% των ψήφων και 25 έδρες στη νέα βουλή (το 1998 είχε συγκεντρώσει 19,6% και διέθετε και τότε 25 έδρες).

Μεγάλο εκλογικό κέρδος αποκόμισαν τα κόμματα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Η CDU συγκέντρωσε 37,8% και διαθέτει 47 έδρες (το 1998 22% των ψήφων και 28 έδρες), ενώ το FDP, που το 1998 είχε μείνει κάτω από το απαραίτητο 5% των ψήφων και δεν αντιπροσωπεύονταν στη βουλή, την Κυριακή συγκέντρωσε 13% των ψήφων και εκλέγει 16 βουλευτές. Ετσι τα δύο αυτά κόμματα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση και από τις πρώτες δηλώσεις των ηγετικών στελεχών τους συμπεραίνεται ότι στο κρατίδιο να σχηματιστεί κυβέρνηση CDU - FDP.

Το Κόμμα των Πρασίνων συγκέντρωσε μόλις το 1,9% των ψήφων και μένει και πάλι εκτός βουλής - δείγμα της αντιπάθειας των εκλογέων στην πολιτική της ηγεσίας του κόμματος που υπό το πρόσχημα του ανθρωπισμού ακολουθεί κατά πόδας φιλοϊμπεριαλιστική πορεία. Με 4,8% των ψήφων μένει έξω από τη Βουλή και το νεοϊδρυμένο στη Σαξονία - Ανχάλτη νεοφασιστικό κόμμα Σιλ, ενώ το προκάτοχό του νεοφασιστικό κόμμα DVU είχε συγκεντρώσει πριν μια τετραετία 19% των ψήφων και είχε στείλει 16 αντιπροσώπους στη βουλή.

Από τα εκλογικά αποτελέσματα είναι νωρίς να βγει το συμπέρασμα ότι διαπιστώνεται μια γενική στροφή προς τα δεξιότερα, όπως δηλώνει ο υποψήφιος της CDU - CSU για την καγκελαρία Βαυαρός πρωθυπουργός Στόιμπερ ότι δηλαδή η Κυριακή έδειξε «το τέλος της κοκκινο - πράσινης κυβέρνησης του Βερολίνου».

Ωστόσο, το μεγάλο ποσοστό της αποχής (συμμετοχή στις εκλογές μόνο 56% των ψηφοφόρων, ενώ το 1998 ήταν 71,5%), το μεγάλο ποσοστό ανεργίας (κοντά 21%, με 270.000 επίσημα εγγεγραμμένους ανέργους το Μάρτη), η καταστροφή της παλιάς βιομηχανίας, η μη τήρηση των υποσχέσεων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης των κατοίκων, είναι τα χαρακτηριστικά των διαθέσεων και οι λόγοι για τους οποίους οι εκλογείς, στο πρόσωπο της τοπικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, έδωσαν ένα μάθημα και έκαναν μια προειδοποίηση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Δύο έτοιμοι να παραδοθούν στη Χάγη...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Εληξε τα μεσάνυχτα η τριήμερη προθεσμία των γιουγκοσλαβικών αρχών έναντι των 23 Σέρβων, πρώην αξιωματούχων, που καλούνται να παραδοθούν εθελουσίως στις αρχές με σκοπό να οδηγηθούν στη Χάγη για να δικαστούν αντιμετωπίζοντας μία σειρά κατηγοριών...

Απ' τους 23 (ως επί το πλείστον πρώην πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι) δύο φαίνονταν έως χτες πως προτίθενται να παραδοθούν εκουσίως: ο πρώην διοικητής του γιουγκοσλαβικού στρατού στρατηγός Ντραγκολιούμπ Οϊντάνιτς και ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας Μίλαν Μάρτιτς. Σύμφωνα δε με χτεσινές δηλώσεις του Γιουγκοσλάβου υπουργού Δικαιοσύνης, Σάβο Μάρκοβιτς, «αρκετοί» απ' τους υπόπτους ήρθαν σε επαφή με το υπουργείο προκειμένου να διερευνήσουν το ενδεχόμενο εκούσιας παράδοσής τους στις αρχές. Ο ίδιος απέφυγε να γνωστοποιήσει τα ονόματα όσων έκαναν επαφές τέτοιου είδους...

Οσον αφορά το στρατηγό Οϊντάνιτς, που διοικούσε το γιουγκοσλαβικό στρατό κατά την περίοδο (1999) των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της χώρας και κατηγορείται απ' το δικαστήριο της Χάγης για «εγκλήματα πολέμου» στο Κοσσυφοπέδιο και τους «διωγμούς» εκατοντάδων χιλιάδων Κοσσοβάρων Αλβανών, δήλωσε το πρωί σε ραδιοσταθμό του Βελιγραδίου πως «θα ταξιδέψει στη Χάγη μέχρι το τέλος της βδομάδας για να μπορέσει να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια του σερβικού λαού και του στρατού ενώπιον του δικαστηρίου». «Δεν αισθάνομαι ένοχος», κατέληξε...

Ο έτερος εκ των δύο που φέρονται πως επιλέγουν την οδό της εθελούσιας παράδοσης στις αρχές, ο Μίλαν Μάρτιτς, διαμήνυσε μέσω του δικηγόρου του, Στράχινια Καστράτοβιτς, πως «επιθυμεί να παραδοθεί στο κράτος του και να πάει στη Χάγη».

Οσο για τους πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, που τόσο επιθυμεί η Χάγη και το ΝΑΤΟ τη σύλληψή τους; Ουδέν νεώτερον απ' το μέτωπο... είτε πριν είτε μετά τη λήξη της τριήμερης προθεσμίας...

ΠΓΔΜ
Ιατροδικαστές καλούνται να λύσουν το «γρίφο» του Λιούμποτεν...

ΣΚΟΠΙΑ.- Μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία νεκροτομής - νεκροψίας των σορών 10 Αλβανών, που ανέσυραν πριν λίγες μέρες ιατροδικαστές, αξιωματούχοι του Δικαστηρίου της Χάγης και οργανισμών του ΟΗΕ απ' το χωριό Λιούμποτεν, που απέχει δέκα χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ, Σκόπια.

Οι ειδικοί καλούνται να απαντήσουν, εάν οι δέκα εκλιπόντες εκτελέστηκαν στο Λιούμποτεν τον περασμένο Αύγουστο απ' τις δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται αντάρτες του αυτονομιστικού πρώην «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού».

Οι έρευνες που ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα, μετά από σχετική εντολή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στα Σκόπια. Κόμματα της αλβανικής μειονότητας υποστηρίζουν πως χωρικοί του Λιούμποτεν εκτελέστηκαν εν ψυχρώ απ' τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας. Αντίθετα, ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μπόσκοφσκι, λέει πως πρόκειται για τα πτώματα αυτονομιστών Αλβανών που συμμετείχαν στις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις κατά των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ.

Λάδι στη φωτιά έριξε πρόσφατο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας των Σκοπίων «Νόβα Μακεντόνια», που υποστήριξε πως μολονότι οι έρευνες για τα γεγονότα στο Λιούμποτεν εξελίσσονται, η επικεφαλής εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα Ντελ Πόντε, έχει ήδη συντάξει κατηγορητήριο εις βάρος του ...υπουργού Εσωτερικών, Λ. Μπόσκοφσκι, θεωρώντας τον τελευταίο ως βασικό υπεύθυνο για τα γεγονότα!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ