ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Επαναλειτουργία κλειστών νοσοκομείων και επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Αύριο Τετάρτη ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε όλη την Αττική

Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη

Σε παναττική μέρα δράσης για την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και τη στελέχωση και επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας καλούν αύριο, Τετάρτη 24 Νοέμβρη, εργατικά σωματεία, σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία και μαζικοί φορείς. Απαιτούν άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας, επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και επίταξη των κλινικών των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων.

Στο πλαίσιο της μέρας δράσης, παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 6 μ.μ. σε μια σειρά ιδιωτικές κλινικές, με κεντρικό αίτημα την επίταξή τους, ώστε να ενταχθούν στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Στην «ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ» (Αθανασιάδου 7-9, πάροδος Δ. Σούτσου, σταθμός Μετρό «Αμπελόκηποι»), στο «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ» στον Πειραιά, σε «ΥΓΕΙΑ» και «ΜΗΤΕΡΑ» στο Μαρούσι, στο «ΙΑΣΩ GENERAL» στον Χολαργό.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καλεί στη συγκέντρωση στην «ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ». Τη συμμετοχή τους στις κατά τόπους παρεμβάσεις έχουν αποφασίσει, μεταξύ άλλων, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Αττικόν» καλούν σε κινητοποίηση στη 1 μ.μ. στην 2η ΥΠΕ, μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής, διεκδικώντας τη στελέχωση - επαναλειτουργία του ΓΝΔΑ «Αγ. Βαρβάρα».

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής θα κάνει παρέμβαση, στις 11 π.μ., στο χώρο του Ερασίνειου Νοσοκομείου στη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου. Το Ερασίνειο, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, μπορεί να φιλοξενήσει «περισσότερες από 220 κλίνες, σε έτοιμο κτίριο 55.000 τ.μ.», το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο «που θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού της Νοτιοανατολικής Αττικής». Αντί για αυτό όμως, «ο χώρος βγαίνει συνεχώς στο σφυρί από τραπεζικό όμιλο, ώστε να πουληθεί στους ιδιώτες και να γίνει μια ακόμα πανάκριβη δομή Υγείας για τον εργαζόμενο λαό». Το Εργατικό Κέντρο «απαιτεί να επιταχθεί ο συγκεκριμένος χώρος μαζί με το τεράστιο συγκρότημα και τις εκατοντάδες κλίνες και να δημιουργηθεί εκεί Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο που να παρέχει καθολικά δωρεάν παροχές στον λαό χωρίς καμία εμπλοκή ιδιωτικών ομίλων».

Εκτός από τις διεκδικήσεις ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων Υγείας, με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, την επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων και την επίταξη των ιδιωτικών χωρίς αποζημίωση, τα σωματεία απαιτούν:

Να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, συστηματικό δωρεάν προληπτικό έλεγχο σε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς διαχωρισμούς, άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές. Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων.

Την Πέμπτη το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται και το συλλαλητήριο των Σωματείων της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 25 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Ενόψει του συλλαλητηρίου, συνεχίζονται οι περιοδείες και οι εξορμήσεις στο πλαίσιο της βδομάδας δράσης για την Υγεία.

Επίσης, χτες, με μαζική συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων και φορέων πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, μπροστά στο μεγάλο συλλαλητήριο. Συμμετείχαν σωματεία σχεδόν από όλα τα νοσοκομεία της πόλης και δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων άλλων κλάδων, μεταφέροντας την απόφαση ενίσχυσης της πάλης για την υγεία του λαού.

Εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης αλλά και σε χώρους δουλειάς, για την ενημέρωση των εργαζομένων για τις διεκδικήσεις των σωματείων για την προστασία της υγείας του λαού και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται εξορμήσεις: Στη λέσχη του ΑΠΘ και σε επισιτιστικά μαγαζιά στα Λαδάδικα και στην περιοχή της Χαριλάου.

Στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής «Space Hellas», OTS, «Onelity», SK, «Phoenix Center», «Quality Call Sales», «Intracom». Επίσης σε «ΚΑΣΙΟΥΔΑΚΗ» και ΑΦΟΙ ΞΑΝΘΟΙ, στη «Γεωανάλυση», στην «Consortis» - Γεωργική Σχολή, στην EDIL, σε Λογιστικά γραφεία («Καράογλου», «Φοβερά Προστασία», PWC, Κρίκης, «Ορθολογισμός», «ECON ενημερωτική») και στις ελεγκτικές εταιρείες ΕΥ και «Deloitte».

Στη μάχη για στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την άμεση επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας χωρίς καμία αποζημίωση μπαίνουν και οι συνταξιούχοι. Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη, στις 10.30 π.μ. μπροστά στα γραφεία που στεγάζονται οι 3η και η 4η Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) στην οδό Αριστοτέλους.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ολοι στον αγώνα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Σε πλατιά σύσκεψη αποφασίστηκε η διοργάνωση παγκαρδιτσιώτικου συλλαλητηρίου την Παρασκευή 26 Νοέμβρη

Στη διοργάνωση συλλαλητηρίου για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, την Παρασκευή 26 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, κατέληξε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με πρωτοβουλία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν 40 σωματεία και φορείς, μεταξύ τους το Εργατικό Κέντρο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και ο Εμπορικός Σύλλογος.

Ασφυκτική η κατάσταση στον νομό Καρδίτσας

Η εισηγητική τοποθέτηση έγινε από τον πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών, Εκτορα Γάζο, ο οποίος ανέδειξε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νομού. Αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, εξοπλισμό και κλίνες ΜΕΘ, που έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές είτε από COVID είτε από άλλες ασθένειες.

Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των σωματείων και των φορέων που συμμετείχαν αναδείχθηκαν μια σειρά ζητήματα:

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, αναφέρθηκε στα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων της υπαίθρου.

Εκπρόσωποι εργατικών σωματείων στάθηκαν στην ανάγκη της εξαντλητικής ενημέρωσης των εργαζομένων για το ζήτημα του εμβολιασμού και ταυτόχρονα για τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Από την πλευρά του εκπροσώπου των εκπαιδευτικών αναδείχθηκε το πρόβλημα των συγχωνεύσεων και των τμημάτων με πολλούς μαθητές, καθώς και της μεταφοράς των μαθητών με τα ΜΜΜ, στα οποία συνωστίζονται.

Βάζουν υγεία και ζωή στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους

Η σύσκεψη κατέληξε σε ψήφισμα όπου αναδεικνύεται η ζοφερή κατάσταση στα νοσοκομεία και στις άλλες δημόσιες μονάδες.

«Στον νομό Καρδίτσας το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται προ της κατάρρευσης! Στο νοσοκομείο η ΜΕΘ COVID έφτασε στην πληρότητά της μέσα στο πρώτο 24ωρο. Η ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ οδηγεί συνανθρώπους μας να παραμένουν διασωληνωμένοι, εκτός κατάλληλων χώρων για θεραπεία», σημειώνεται, μεταφέροντας χαρακτηριστικά στοιχεία που το επιβεβαιώνουν.

Τονίζεται επίσης ότι «με εντολή της διοίκησης τα χειρουργεία και τα τακτικά ραντεβού μειώθηκαν ξανά», ενώ «τα Κέντρα Υγείας παραπαίουν εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που έχουν εκχωρήσει την ΠΦΥ σχεδόν αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα». «Το πρόγραμμα εμβολιασμών κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Πάνω από 50 υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας λόγω του απαράδεκτου μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού».

Οσο για τον ιδιωτικό τομέα, το ψήφισμα σημειώνει: «Η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλία παραμένουν έξω από τη μάχη ενάντια στην πανδημία και συνεχίζουν την αφαίμαξη κερδών από τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση και το κράτος βάζουν την υγεία και τις ζωές μας στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους και προωθούν το σχέδιο για το "νέο ΕΣΥ", που θα φέρει νέες ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών και νοσοκομείων, εργολάβους που θα αποκομίζουν κέρδη».

ΟΕΝΓΕ
Δεν εκφράζουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΙΣ

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) τις δηλώσεις (18/11/21) σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθ. Εξαδάκτυλου, πως οι ανεμβολίαστοι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα νοσήλια...

«Είναι απαράδεκτο να ακούγεται από τα χείλη γιατρού που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, πολύ περισσότερο δε από εκπρόσωπο του ΠΙΣ. Με τη λογική αυτή, όλοι οι ασθενείς κάθε πάθησης που κάποιος θα κρίνει ότι δεν είχαν εφαρμόσει προληπτικά μέτρα πριν ασθενήσουν ή τραυματιστούν (π.χ. απρόσεκτοι οδηγοί, καπνιστές κ.λπ.) θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τη θεραπεία και νοσηλεία, πρακτικά όλοι οι ασθενείς κάθε πάθησης, δηλαδή να καταργηθεί κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν περίθαλψης», τονίζει η ΟΕΝΓΕ. Επισημαίνει ότι τέτοιες θέσεις είναι η αποθέωση της λογικής της «ατομικής ευθύνης», που αφήνει στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική.

«Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ο ρόλος της ηγεσίας του ΠΙΣ ως ουραγού και λαγού ταυτόχρονα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Και ξεκαθαρίζεται ότι «οι θέσεις του κ. Εξαδάκτυλου δεν εκφράζουν τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας που δύο χρόνια τώρα δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν εκφράζουν την ΟΕΝΓΕ και τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Οι θέσεις του κ. Εξαδάκτυλου απηχούν τις προσωπικές του απόψεις και όλων όσοι μετατρέπουν την ιατρική επιστήμη σε απολογητική της βαρβαρότητας».

«Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, και να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα όλων των ασθενών μας στη δωρεάν Υγεία», διαμηνύει η Ομοσπονδία.

ΟΒΣΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Απαιτούν μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος

Αύριο η νέα κινητοποίηση των μικρών επαγγελματιών, στις 7 μ.μ., στο Μοναστηράκι

Τις μαζικές κινητοποιήσεις της περασμένης βδομάδας χαιρετίζει η ΟΒΣΑ, καλώντας σε κλιμάκωση και με τη μαζική συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων, των Ενώσεων και των σωματείων τους στη νέα κινητοποίηση αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στο Μοναστηράκι.

«Ως εδώ! Δεν θα γίνουμε αποδιοπομπαίος τράγος για να φορτώσετε τις ευθύνες για το 4ο κύμα της πανδημίας που επελαύνει», διαμηνύουν οι αυτοαπασχολούμενοι στην κυβέρνηση. Και σημειώνουν: «Δεν διαδίδουμε τον κορονοϊό ούτε ευθυνόμαστε για την πίεση στο σύστημα Υγείας, δεν μπορούμε να κλείσουμε την πανδημία έξω από το μαγαζί μας. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε γιατί η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα μέχρι σήμερα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τη σωστή λειτουργία των σχολικών μονάδων, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των μεγάλων εργασιακών χώρων, όπου συνωστίζεται μεγάλος αριθμός του πληθυσμού και αποτελεί ίσως τον βασικότερο παράγοντα εξάπλωσης της πανδημίας».

Η ΟΒΣΑ δίνει απάντηση επίσης στην κυβέρνηση, που επικαλείται τα «δισ. των χρηματοδοτήσεων», σημειώνοντας ότι «αυτά τα καρπώθηκαν, όπως και τη μερίδα του λέοντος του τζίρου του τελευταίου διαστήματος, λίγοι, οι μεγάλοι παίχτες. Οι μικροί, όσοι από αυτούς εντάχθηκαν στα περιορισμένα κυβερνητικά μέτρα, είδαν τα "βοηθήματα" να εξανεμίζονται στα μπιλιέτα της εφορίας, των Ταμείων και των τραπεζών».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος», αναφέρει το κάλεσμα της ΟΒΣΑ, μεταφέροντας τις διεκδικήσεις για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για οικονομική στήριξη, για μείωση των εξοντωτικών ποινών, δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους με ευθύνη του κράτους. Επίσης, για επίδομα ειδικού σκοπού, διαγραφές χρεών της «επιστρεπτέας προκαταβολής» στο 100% για όσους επαγγελματίες έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ