ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Ξανά εκτός νοσοκομείων οι μη COVID ασθενείς, φρακάρουν οι ΜΕΘ

  • Αντί να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας, η κυβέρνηση κόβει πάλι το 80% των χειρουργείων
  • 250 νεκροί το τριήμερο, μόνο χτες ξεπέρασαν τους 100

Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται τα θλιβερά ρεκόρ των δεικτών της πανδημίας. Τις τελευταίες τρεις μέρες, 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - 105 χτες, 76 την Κυριακή, 69 το Σάββατο - ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.425 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έχει φτάσει τους 608, 503 (82,73%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 105 (17,27%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από το Σάββατο καταγράφηκαν 17.386 νέα κρούσματα (4.108 την Κυριακή, 5.991 το Σάββατο και χτες 7.287), εκ των οποίων 1.711 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και 1.149 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 886.207.

Κόβονται ξανά τα χειρουργεία

Παρά μάλιστα την επιβεβαίωση της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας κάθε μέρα, η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα που μπορεί να προσφέρει χιλιάδες κλίνες, επαναφέρει το «λουκέτο» στα δημόσια νοσοκομεία για άλλες νόσους πλην Covid-19. Ετσι χτες, με εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας δίνεται εντολή προς τις διοικήσεις ΥΠΕ να περιστέλλουν τα χειρουργεία μέχρι και κατά 80%. Ενα μέτρο που είχε εφαρμοστεί και στο προηγούμενο πανδημικό κύμα, φορτώνοντας στον λαό βαρύτατο τίμημα, είτε με επιβάρυνση της υγείας του είτε καταφεύγοντας στα ιδιωτικά νοσοκομεία, βάζοντας όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι θα γίνονται κανονικά οι διαγνωστικές εξετάσεις, τα θεραπευτικά προγράμματα για τους χρόνιους πάσχοντες, εξαιρώντας σημαντικό κομμάτι ασθενειών και ασθενών. Ο,τι δηλαδή ισχυρίζεται εδώ και δύο χρόνια, από την αρχή της πανδημίας, στο όνομα του έκτακτου, στερώντας ή συρρικνώνοντας ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες σε χιλιάδες ασθενείς (καρκινοπαθείς, ψυχιατρικούς, ΣΚΠ, διαβητικούς κ.λπ.), με τις λίστες αναμονής να μετράνε χιλιάδες ασθενείς (μόνο στο ΚΑΤ περιμένουν περίπου 10.000 άνθρωποι να χειρουργηθούν).

Στο μεταξύ, από χτες έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα νέα περιοριστικά μέτρα που αφορούν όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, τα οποία και έλαβε η κυβέρνηση, σε μια ακόμα προσπάθεια να κουκουλώσει τις ευθύνες της για το χάλι στο δημόσιο σύστημα Υγείας και για την υπερδιάδοση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο των μέτρων, η πανδημία αξιοποιείται και πάλι για την καταστρατήγηση του ωραρίου στους χώρους δουλειάς, αφού το ωράριο επεκτείνεται από τις 7 π.μ. μέχρι τις 9.30 μ.μ, τάχα για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, τα οποία παραμένουν φρακαρισμένα μετά από 20 μήνες πανδημίας.

Στα ...καλύτερά του το «εμβολιαστικό πρόγραμμα»

Παράλληλα, στο 62,3% παραμένει η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ενώ ήδη εκκρεμούν και εκατομμύρια αναμνηστικής δόσης, αποτέλεσμα της ανυπαρξίας συγκροτημένου εμβολιαστικού προγράμματος. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, με μια δόση έχει εμβολιαστεί μόλις το 65,8% του πληθυσμού (ο μ.ο. στην ΕΕ είναι 70% για τη μια δόση και 66,6% με τις δύο δόσεις). Δικαιούχοι της 3ης δόσης την τωρινή περίοδο είναι 2.827.574, αλλά έχουν εμβολιαστεί μόλις 245.000, 62.000 έχουν κλείσει ραντεβού και άνω του 50% στις παραγωγικές ηλικίες δεν την έχει πραγματοποιήσει. Ενώ τον Δεκέμβρη θα πρέπει να πραγματοποιηθούν 1.114.164 αναμνηστικοί εμβολιασμοί, τον Γενάρη 1.730.619 εμβολιασμοί και 1.329.470 τον Μάρτη.

Παρ' όλα αυτά ο γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, ισχυρίστηκε ότι το επιχειρησιακό εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης βρίσκεται στα καλύτερά του... «έχουμε δυνατότητα πάνω από 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα».

Δραματικές οι εφημερίες στη Θεσσαλονίκη

Την τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας επιβεβαιώνει κάθε εφημερία στη Θεσσαλονίκη, με τις κλίνες ΜΕΘ να είναι γεμάτες, δεκάδες διασωληνωμένοι να παραμένουν εκτός ΜΕΘ και σε θαλάμους που βαφτίζονται ΜΑΦ και με το προσωπικό να έχει φτάσει στα όρια της εξάντλησης.

Χτες το πρωί το ΑΧΕΠΑ ολοκλήρωσε την εφημερία του με 40 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και 12 ύποπτων περιστατικών, με όλες τις κλίνες Covid (ΜΕΘ και απλές) γεμάτες και με 10 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Εξαιρετικά δύσκολη ξεκίνησε και η εφημερία στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», με γεμάτες τις κλίνες ΜΕΘ και περισσότερους από 15 διασωληνωμένους να νοσηλεύονται σε θαλάμους που βαφτίζονται ΜΑΦ.

Την ίδια στιγμή που οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται, οι ελλείψεις στο μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αγγίζουν τα 2.000 άτομα, ενώ άλλοι 750 εργαζόμενοι των νοσοκομείων έχουν τεθεί σε αναστολή.

Το Σωματείο των εργαζομένων του Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ καταγγέλλει ουσιαστικά επισφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, αφού όπως περιγράφει, αυτή την περίοδο επικρατούν: «Πολύωρη αναμονή στην εφημερία. Ανυπαρξία ουσιαστικά της λίστας χειρουργείου. Υπολειτουργία των τακτικών ιατρείων. Εργαζόμενοι που καλούνται στη βάρδιά τους να καλύπτουν δύο χώρους με υπεράριθμους αναλογικά ασθενείς. Απλοί θάλαμοι κλινικών που βαφτίζονται "Μονάδες Εντατικής Θεραπείας" χωρίς την προβλεπόμενη πάντα υποδομή. Στελέχωση αυτών των "ΜΕΘ" συχνά από μη έμπειρο προσωπικό».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Νέα lockdown και υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στο επίκεντρο της «διαχείρισης»

...μακριά από τα ουσιαστικά μέτρα που έχουν ανάγκη οι λαοί για την προστασία της υγείας τους

Αντιμέτωπες με τη νέα έξαρση της πανδημίας βρίσκονται ξανά πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επανέφερε τις προειδοποιήσεις για ακόμη 500.000 θανάτους έως τον Φλεβάρη στην Ευρώπη αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και δεν τηρηθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η Αυστρία βρίσκεται από χτες σε γενικό lockdown, ενώ επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους από τον Φλεβάρη. Στη δε Γερμανία συζητιούνται «πιο δραστικά περιοριστικά μέτρα» και το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Σε μερικό lockdown έχει μπει η Ολλανδία από την προηγούμενη βδομάδα, ενώ στα μισά σχολεία της χώρας γίνεται τηλεκπαίδευση.

Κοινός παρονομαστής, ακόμα και στα πιο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, εξακολουθεί να είναι η παντελής έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και μείωσης της διασποράς σε χώρους δουλειάς κι Εκπαίδευσης, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η απουσία συστηματικού και έγκαιρου επιδημιολογικού ελέγχου με δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλους, όπως και η μη ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων που για ακόμη μια φορά καταρρέουν, η έλλειψη ολοκληρωμένων εμβολιαστικών προγραμμάτων με πλήρη ενημέρωση του λαού κ.ο.κ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Σουηδίας, η οποία τον Οκτώβρη κατάργησε τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όσους εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19 αλλά είναι εμβολιασμένοι, σε ένα ακόμα μέτρο μείωσης του «κόστους» διαχείρισης της πανδημίας. Εκτοτε η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων μειώθηκε κατά 35%. Χτες, κατόπιν εορτής, υπό την πίεση της αύξησης κρουσμάτων και νοσηλειών, η σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι αλλάζει την απόφασή της και συστήνει να προσφέρεται τεστ σε όλους τους άνω των 6 ετών με συμπτώματα...

Στη Γερμανία η κατάσταση είναι «άκρως δραματική», ανέφερε η απερχόμενη καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, προειδοποιώντας ότι τα νοσοκομεία σύντομα θα κατακλυστούν.

Εκκληση για «επιπλέον μέτρα» απηύθυνε ο πρόεδρος της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ενωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (DiVi), Γκερνό Μαρξ. Σύμφωνα με την DiVi, σήμερα στη Γερμανία νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 3.675 ασθενείς με κορονοϊό, το 51% των οποίων βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Μόνο την περασμένη βδομάδα, προστέθηκαν στις ΜΕΘ της χώρας 1.200 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ ήδη σε πολλές περιοχές, όπως στη Θουριγγία, ασθενείς χρειάστηκε να διακομιστούν αλλού, καθώς οι ΜΕΘ είναι υπερφορτωμένες. Επιπλέον, σε σχέση με πέρσι, οι νοσηλευτές είτε έχουν μειώσει τις ώρες εργασίας τους είτε έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα, λόγω της αφόρητης πίεσης που δέχτηκαν το προηγούμενο διάστημα...

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μ. Ζέντερ, αλλά και η Ενωση Ιατρών Παιδιών και Εφήβων (BVKJ), σημειώνοντας πως με 15 εκατ. ανεμβολίαστους «θα μπορούσαμε να έχουμε 15 εκατ. νέα κρούσματα και ενδεχομένως πάνω από 100.000 νέους θανάτους».

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λ. Βίλερ, παρέπεμψε για το ίδιο θέμα στον ΠΟΥ, ο οποίος συνιστά: «Αν έχετε δοκιμάσει όλα τα άλλα, πρέπει να σκεφτείτε και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Στο μεταξύ - στο πλαίσιο της «βολικής» αντιπαράθεσης που «συμπληρώνει» την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας από τις κυβερνήσεις - διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων, με επεισόδια, τραυματισμούς και δεκάδες συλλήψεις ξέσπασαν τις προηγούμενες μέρες σε Ολλανδία και Βέλγιο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΟΔΥ
Στον «αέρα» η μισθοδοσία τους με την καθυστέρηση υπογραφής της ΚΥΑ

Από τη χτεσινή συνάντηση των εργαζομένων με τον Χρ. Κατσώτη
Από τη χτεσινή συνάντηση των εργαζομένων με τον Χρ. Κατσώτη
Στα κρύα του λουτρού βρίσκονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, που ανάμεσα σε άλλα δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στον εμβολιασμό, στην καταγραφή και την υποστήριξη κρουσμάτων από τον Covid-19 κ.ά.

Χτες το πρωί ενημερωθήκαν από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ «ότι δεν είναι δυνατή η καταβολή της μισθοδοσίας τους» στις 27 Νοέμβρη, όπως υπολογιζόταν, διότι δεν έχει υπογραφεί η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μισθοδοσία αφορά τον Οκτώβρη του 2021, δηλαδή έτσι κι αλλιώς οι εργαζόμενοι πληρώνονται με ένα μήνα καθυστέρηση. Αμεση ήταν η παρέμβαση του ΚΚΕ, το όποιο σε τηλεφωνική επικοινωνία με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μ. Γκάγκα ζήτησε να λυθεί το πρόβλημα. Στην αναφορά της Μ. Γκάγκα ότι υπεγράφη την ίδια μέρα η σχετική ΚΥΑ, το ΚΚΕ επισήμανε ότι πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι θα πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι μέχρι τις 27 Νοέμβρη.

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης βρέθηκε στο Μαρούσι ώστε να ενημερώσει διά ζώσης τους εργαζόμενους του ΕΟΔΥ, αλλά και να συνομιλήσει μαζί τους. Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον βουλευτή του ΚΚΕ και για άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως τις απλήρωτες υπερωρίες, την επικινδυνότητα της δουλειάς τους κ.ά. Ο Χρήστος Κατσώτης ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα φέρει αυτά τα προβλήματα στη Βουλή, ζητώντας την άμεση επίλυσή τους και ότι στέκεται πλάι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων του ΕΟΔΥ.

Φωτιά στο Νοσοκομείο Καρδίτσας

Αναγκάστηκαν να μεταφερθούν ασθενείς

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες, περίπου στις 7 μ.μ., στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ξεκίνησε από τα γραφεία των ιατρών της Χειρουργικής κλινικής στον 2ο όροφο του κτιρίου.

Στο σημείο βρέθηκαν 3 οχήματα, 7 πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας, που κατάφεραν να περιορίσουν άμεσα την επέκταση της πυρκαγιάς, η οποία, όπως όλα δείχνουν, οφείλεται σε βραχυκύκλωμα.

Η πρώτη ενέργεια ήταν να μεταφερθούν οι ασθενείς της Χειρουργικής και της Ορθοπαιδικής κλινικής (περίπου 20) με τη συνδρομή του προσωπικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε άλλα σημεία του κτιρίου, χωρίς πάντως να κινδυνεύσει κάποιος. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν ζημιές σε έπιπλα και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ