ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Πρωτοβουλίες για στήριξη των πλημμυροπαθών της Δυτικής Αττικής

Επιστολή του δημάρχου σε υπουργό και αποκεντρωμένη διοίκηση, με την οποία απαιτεί άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας

Παρέμβαση του δημάρχου Πάτρας στην κυβέρνηση, για να γίνουν έργα και να μην ξαναζήσουν οι κάτοικοι της Πάτρας τέτοιες καταστάσεις, όπως το Δεκέμβρη του 2001 (φωτ.)

Eurokinissi

Παρέμβαση του δημάρχου Πάτρας στην κυβέρνηση, για να γίνουν έργα και να μην ξαναζήσουν οι κάτοικοι της Πάτρας τέτοιες καταστάσεις, όπως το Δεκέμβρη του 2001 (φωτ.)
Κάλεσμα στους δημότες Πάτρας να συνεισφέρουν όπως μπορούν προκειμένου να στηριχθούν οι πλημμυροπαθείς της Δυτικής Αττικής απευθύνει ο δήμος Πάτρας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου, «τα είδη που χρειάζονται είναι: Ξηρά τροφή (συσκευασμένα τρόφιμα, γάλατα μακράς διάρκειας κ.λπ.), κουβέρτες και ρούχα, είδη προσωπικής καθαριότητας και υγιεινής, εμφιαλωμένο νερό, παιδικές τροφές, υλικά καθαριότητας σπιτιών (σκούπες, απορρυπαντικά, χλωρίνες κ.ά.)». Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνεται από σήμερα, Πέμπτη 23/11, έως και την Παρασκευή 1/12, σε όλα τα τοπικά δημοτικά διαμερίσματα και στις δημοτικές κοινότητες Παραλίας, Μεσσάτιδος και Ρίου.

Εξάλλου, επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών, την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την αποκεντρωμένη διοίκηση έστειλε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία του δήμου Πατρέων.

Στην επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική αναδεικνύουν ακόμα μία φορά τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε αντιπλημμυρικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα. Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής ήταν αυτή τη φορά τα θύματα των τραγικών ελλείψεων σε έργα υποδομής και προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους. Ελλείψεις για τις οποίες οι ευθύνες βαραίνουν τόσο τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όσο και τη σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η πολιτική της υπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοκατασκευαστών, των βιομηχάνων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν χρηματοδοτεί έργα τα οποία δεν αποφέρουν κέρδος, πνίγει κυριολεκτικά ανθρώπους και νοικοκυριά, το βιος της λαϊκής οικογένειας.

Οι ελλείψεις σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αφορούν το νομό Αχαΐας και το δήμο μας.

Ιδιαίτερα ανησυχούμε για τον μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων στη ΔΕ Ρίου καθώς, λόγω των έργων της Ολυμπίας Οδού και της ΕΡΓΟΣΕ, η περιοχή είναι εντελώς απροστάτευτη, αφού δεν έχουν γίνει τα αναγκαία έργα για την παροχέτευση μεγάλων όγκων νερού που συγκεντρώνονται εξαιτίας βροχοπτώσεων.

Επίσης, για το ίδιο πρόβλημα, μετά από σύσκεψη με τα τοπικά συμβούλια της περιοχής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση (12-10-2016) στην Αθήνα με τον γγ του υπουργείου Υποδομών κ. Δέδε, στον οποίο επισημάναμε την αναγκαιότητα κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων και την υποχρέωση της Ολυμπίας Οδού να τα υλοποιήσει.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα το θέσαμε στον πρωθυπουργό (11-4-2017), όταν εγκαινίασε την Ολυμπία Οδό.

Παρά τις υποσχέσεις και την παράδοση στοιχείων εκ μέρους του δήμου, για τη σύνταξη μελετών, αλλά και τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, μέχρι σήμερα η κατάσταση παραμένει το ίδιο επικίνδυνη.

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση στην περιοχή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων. Σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας και χωρίς άλλη καθυστέρηση να υλοποιήσετε τα απαραίτητα έργα για να προστατευτούν η ανθρώπινη ζωή και οι περιουσίες των κατοίκων.

Οπως σας είναι γνωστό, η αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του δήμου μας δεν έχει την ανάλογη τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα αναγκαία έργα υποδομής που χρειάζεται ο δήμος μας. Είναι πρόκληση για το λαό μας να θεωρείται "χρηματοδότηση" η εφάπαξ ενίσχυση με 100.000 ευρώ, όταν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα υπολογίζονται σε 100.000.000 ευρώ.

Υπαρκτός ο κίνδυνος πλημμύρας

Χαρακτηριστικό της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων είναι και το γεγονός ότι η κάλυψη του Διακονιάρη μελετήθηκε και κατασκευάστηκε ως συγκοινωνιακό έργο και όχι ως αντιπλημμυρικό, δεν έχουν κατασκευαστεί αγωγοί στην περιοχή νότια της Ελευθερίου Βενιζέλου, με υπαρκτό τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων σε μεγάλες βροχοπτώσεις.

Τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Πάτρα προχτές αναδεικνύουν για ακόμα μία φορά τις τεράστιες ανάγκες για έργα που σχετίζονται με την προστασία των ακτών.

Είχαμε σοβαρά προβλήματα στη μαρίνα, στην οποία προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, μέχρι και την Κανελλοπούλου. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήσαμε να κηρυχθεί η συγκεκριμένη περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να γίνουν επείγουσες παρεμβάσεις.

Η διάβρωση των ακτών και τα αντίστοιχα έργα προστασίας τους δεν είναι έργα που βρίσκονται στις προτεραιότητές σας. Εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει το παραμικρό για να προστατευτεί η ακτογραμμή της περιοχής μας. Συνέπεια των τραγικών ελλείψεων είναι οι καταστροφές που είχαμε στο παραλιακό μέτωπο της πόλης μας.

Ως δήμος εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια και με τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων μας, αξιοποιώντας και το σύνολο του μηχανολογικού εξοπλισμού μας, προχωρήσαμε σε εκτεταμένο καθαρισμό σε 25 χείμαρρους και στα υδατορέματα που είναι στην περιοχή μας.

Οι εργασίες καθαρισμού χειμάρρων και ποταμών συνεχίζονται σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Εχουμε κάνει παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία στο Χάραδρο και συνεχίζουμε με απομάκρυνση φερτών αδρανών υλικών, που χρόνια τώρα έχουν συσσωρευτεί σε όλο το μήκος της κοίτης του.

Ταυτόχρονα, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, με έγγραφό της, στις 7/11/2017, προς την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την αποκεντρωμένη διοίκηση, επισημαίνει τον κίνδυνο που υπάρχει, από την έλλειψη των αναγκαίων τεχνικών έργων, στο χείμαρρο Παναγίτσα, ο οποίος παρότι κάθε χρόνο καθαρίζεται από τις υπηρεσίες του δήμου μας, αυτό δεν επαρκεί και υπάρχει ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων.

Απαιτούμε μέτρα

Απαιτούμε άμεσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία του λαού:

-- Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ολοκληρωμένη προστασία και πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων όπως:

-- Κατασκευή αποστραγγιστικών έργων παροχέτευσης ομβρίων υδάτων στη ΔΕ Ρίου.

-- Εργα σε κοίτες χειμάρρων και ποταμών (Παναγίτσα, Σέλεμνος, Γλαύκος, Ξυλοκέρα).

-- Κατασκευή έργων σταθεροποίησης πρανών στο ορεινό δίκτυο του δήμου.

-- Ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων του Διακονιάρη.

-- Ολοκληρωμένο δίκτυο όμβριων υδάτων σε όλο το δήμο Πατρέων.

-- Προσλήψεις απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και των εμπλεκομένων υπηρεσιών με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».


Χωρίς αντιπλημμυρική προστασία η Μαγνησία

Στο έλεος της εγκληματικής έλλειψης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας βρίσκεται και η Μαγνησία, όπως αποδεικνύεται από τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσιάζει η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Οπως επισημαίνει: Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για το 2016 διατέθηκαν 150.000 ευρώ για καθαρισμό υδατορεμάτων, ενώ για το 2017 βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες εργασίες ύψους 500.000 ευρώ, που αντιστοιχούν στον καθαρισμό φερτών υλών στις εκβολές των χειμάρρων σε μήκος 12,4 χλμ., από τα συνολικά 8.000 χλμ. υδατορεμάτων στη Μαγνησία. Ουσιαστικά, τα αναφερόμενα ως «έργα» αφορούν εργασίες λίγων δεκάδων ή εκατοντάδων μέτρων στις απολήξεις ορισμένων ρεμάτων, με αποσπασματικό σχεδιασμό στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, χωρίς να γίνονται ολοκληρωμένα έργα προστασίας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας όπως και οι δημοτικές αρχές έχουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση. Αρκεί να σημειώσουμε ότι για έργα βιώσιμης αστικής ανάπλασης, όπως ονομάζονται, πίσω από τα οποία κρύβονται μικρότερα ή μεγαλύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς επίσης και η «διαχείριση της ακραίας φτώχειας», με ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών με ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ κ.ά., μόνο για το δήμο Βόλου διατίθενται στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 15 εκατ. ευρώ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δίνονται κάθε χρόνο για έργα «βιτρίνας». Την ίδια στιγμή, υδατορέματα (Κραυσίδωνας, Ξηριάς, Αναυρος) που διαπερνούν τον οικιστικό ιστό του Βόλου παραμένουν ακαθάριστα, μπαζωμένα, με σκουπίδια, με απεριποίητη βλάστηση, μια κατάσταση που μπορεί να ακυρώσει τα όποια αντιπλημμυρικά έργα έχουν γίνει.

Ακόμη, προβλήματα σημαντικών καθυστερήσεων αντιπλημμυρικής προστασίας εντοπίζονται στην Παιδόπολη Αγριάς και μέσα στην Αγριά Βόλου. Στον Αλμυρό δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για αντιπλημμυρική προστασία και τον καθαρισμό και τη διάνοιξη χειμάρρων (Ξηριάς, Χολόρεμα, Πλατανόρεμα, Σαλαμπριάς). Στο Νότιο Πήλιο δεν υπάρχουν υποδομές για τον καθαρισμό των χειμάρρων, με κύρια αιτία την ύπαρξη επίπεδων γεφυρών στους παραλιακούς οικισμούς που δεν επιτρέπει στα μηχανήματα να κάνουν ουσιαστική δουλειά. Στο δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου παρατηρούνται εκτεταμένες κατολισθήσεις εδαφών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεταξύ των άλλων σοβαρών προβλημάτων και πλημμυρικά φαινόμενα. Στο δήμο Σκοπέλου η αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού, με μελέτες, με τα αναγκαία έργα, μετά και τις καταστροφές του 2015, έχει αντιμετωπιστεί μόνο κατά το 10%. Και ο κατάλογος των ελλείψεων και της εγκληματικής αδιαφορίας της κυβέρνησης, για χάρη της «δίκαιης ανάπτυξης» και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, παραμένει ατέλειωτος.

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν έργα και υποδομές που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες τους, θα προστατεύουν τη ζωή τους, τονίζοντας: Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και εργατικό έλεγχο. Στο πλαίσιο αυτό, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί έργα που θα καλύπτουν το σύνολο των κοινωνικών αναγκών, συνδυάζοντας αρμονικά την κάλυψη των αναγκών για ασφαλείς και ποιοτικές υποδομές κατοικίας, εργασίας, άθλησης, διασκέδασης, μεταφοράς, με προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ