ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερωτήματα για την τύχη μεταναστών που ζούσαν στις περιοχές που πλημμύρισαν

Μαρτυρίες κατοίκων και μεταναστών κάνουν λόγο και για άλλους ανθρώπους που έχουν χαθεί τα ίχνη τους από τη μέρα της πλημμύρας

Eurokinissi

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων από τις πλημμύρες της περασμένης βδομάδας στη Δυτική Αττική. Με τους νεκρούς να έχουν φτάσει ήδη τους 21, οι φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί είναι υπαρκτοί. Οι έρευνες διεξάγονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες σε στεριά και θάλασσα. Στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, τα σωστικά συνεργεία αναζητούν τον αγνοούμενο μέσα σε σωρούς άμορφης μάζας. Φαίνεται, όμως, πως η έκταση της τραγωδίας της Δυτικής Αττικής είναι πολύ μεγαλύτερη και δεν έχει έρθει ακόμα στο φως...

Πιο συγκεκριμένα, μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν στην περιοχή, οι οποίες έχουν φτάσει στον «Ριζοσπάστη», αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί περισσότεροι άνθρωποι σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Μέγαρα! Η ανησυχία και οι φόβοι για τα χειρότερα, που εκφράζονται, επικρατούν εδώ και μέρες σε γειτονιές που κατοικούν μετανάστες εργάτες και συγκεκριμένα Πακιστανοί, ορισμένοι από τους οποίους δηλώνουν ότι έχουν να δουν αρκετές μέρες κάποιους συμπατριώτες τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από το πρώτο κιόλας επιτόπιο ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» τη μέρα της πλημμύρας, γίναμε αποδέκτες τέτοιων φόβων αλλά και της αγωνίας ανθρώπων που είχαν χάσει κάποιον γνωστό τους και που κανένας δεν τον δήλωσε ως αγνοούμενο.


Eurokinissi

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά. Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να δώσουν απαντήσεις. Εχουν ανασυρθεί κι άλλοι νεκροί εκτός από τους 21 που μέχρι τώρα δηλώνεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους; Γνωρίζουν οι αρμόδιες αρχές εάν υπάρχουν κι άλλοι αγνοούμενοι εκτός από τον έναν που αναφέρεται και για τον οποίο γίνονται έρευνες;

Εξάλλου, χτες αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τους προέδρους των Ομοσπονδιών Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών, Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου και Φαρμάκου - Καλλυντικού, που συναντήθηκε με την υπουργό Εργασίας, έθεσε το ζήτημα των χιλιάδων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη συγκεκριμένη περιοχή και μέχρι τώρα - κατά περίεργο τρόπο - δεν έχει υπάρξει κανένα επίσημο στοιχείο για την τύχη τους, αν έχουν πάθει και τι ζημιές, αν υπάρχουν θύματα ανάμεσά τους. Στο κρίσιμο αυτό ερώτημα, η απάντηση της υπουργού ήταν ότι δεν «γνωρίζει» και ότι περιμένει να ολοκληρωθεί το έργο της Πυροσβεστικής.

Επιπλέον, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ έθεσε το ζήτημα της στήριξης των εργαζομένων που πλήγηκαν από τις πλημμύρες στην περιοχή της Μάνδρας, με βασικό στοιχείο τη διασφάλιση των μισθών και των μεροκάματών τους, της δουλειάς και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, απέναντι σε αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας που ενθαρρύνονται από τις σχετικές οδηγίες του υπουργείου, καθώς και την αποζημίωση των λαϊκών οικογενειών για τις τεράστιες ζημιές που έπαθαν. Γι' αυτό το ζήτημα η υπουργός επέμεινε στη διατύπωση του Αστικού Κώδικα περί «αμοιβαίας απαλλαγής» εργαζόμενου και εργοδότη σε περιπτώσεις που η λειτουργία της επιχείρησης αναστέλλεται λόγω ανωτέρας βίας. Μάλιστα, μαζί με τον γραμματέα του ΣΕΠΕ προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι», λέγοντας ότι το υπουργείο εξέδωσε τις συγκεκριμένες οδηγίες στη βάση του αστικού δικαίου, για να αποτρέψει τυχόν απολύσεις!


«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ανακοίνωση για τη διακοπή της συνεδρίασης και την πρόσκληση Δούρου

Φαίνεται πως η παρουσία σωματείων από την Αττική ενόχλησε τη διοίκηση της Περιφέρειας, που άρον άρον διέκοψε τη συνεδρίαση
Φαίνεται πως η παρουσία σωματείων από την Αττική ενόχλησε τη διοίκηση της Περιφέρειας, που άρον άρον διέκοψε τη συνεδρίαση
Σε συνάντηση κάλεσε χτες η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά την αδικαιολόγητη διακοπή της συνεδρίασης του Συμβουλίου προχτές το απόγευμα, με ευθύνη της διοίκησης. Στη συνάντηση δεν πήρε μέρος η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Αττικής και εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη διακοπή της συνεδρίασης του Συμβουλίου και την πρόσκληση σε συνάντηση από τη Ρ. Δούρου. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Μετά τη χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) αδικαιολόγητη διακοπή του Περιφερειακού Συμβουλίου, με ευθύνη της πλειοψηφίας, η κα Δούρου επικοινώνησε με τις παρατάξεις ζητώντας συνάντηση, προκειμένου δήθεν να συζητηθούν τα ζητήματα της εύρυθμης λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η πρόσκληση της κας Δούρου είχε στόχο να δημιουργήσει συνενόχους και να νομιμοποιήσει τη χτεσινή προσχηματική διακοπή του Περιφερειακού Συμβουλίου, που αποφασίστηκε από την πλειοψηφία της Περιφέρειας για να αποφύγει τη συζήτηση σχετικά με τις μεγάλες ευθύνες που έχει, όσον αφορά την καταστροφή στη Δυτική Αττική.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" δεν πήρε μέρος στη συνάντηση της κας Δούρου με τους επικεφαλής των παρατάξεων. Παρούσες ήταν οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝΕΛ, εκείνες δηλαδή που είναι συνυπεύθυνες για την πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια και έχει ως αποτέλεσμα την ανυπαρξία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" επεδίωξε από την αρχή να γίνει ουσιαστική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα ζητήματα αυτά και δεν πρόκειται να συμμετέχει σε διαλόγους πίσω από κλειστές πόρτες. Το ίδιο έκανε και χτες, το ίδιο θα κάνει και στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όσο κι αν κάποιοι επιδιώκουν με διάφορες προφάσεις να αποφύγουν αυτή τη συζήτηση και τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Καταγγέλλουμε, επίσης, μερίδα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που όντας προφανώς σε διατεταγμένη υπηρεσία, προσπαθούν να αποδώσουν τη χτεσινή διακοπή του Περιφερειακού Συμβουλίου στην παρουσία συγκεντρωμένων κατοίκων και εκπροσώπων σωματείων της περιοχής, μιλώντας για δήθεν έκτροπα. Εκτός αν θεωρούν έκτροπο το σύνθημα "Εργα τώρα αντιπλημμυρικά, για να μην πεθαίνει η εργατιά", που φώναξαν οι παρευρισκόμενοι και το οποίο χρησιμοποίησε ως πρόφαση ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου για να μεθοδεύσει μια προειλημμένη απόφαση απόδρασης».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org