ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προς πανενθική απεργία οι εκπαιδευτικοί

ΜΟΣΧΑ. -

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδια για κοινωνικές υποθέσεις, Βαλεντίνα Ματβιένκο,κάλεσε χτες τους τοπικούς κυβερνήτες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να αποτρέψουν την πανεθνική απεργία των εκπαιδευτικών που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του μήνα. Η Ματβιένκο απηύθυνε έκκληση και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς να απόσχουν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αν θέλουν να εξασφαλίσουν την καταβολή των οφειλομένων μισθών τους, τονίζοντας ότι τέτοιες μέθοδοι μόνον επιδείνωση της κατάστασης μπορούν να επιφέρουν. "Κοινό μας καθήκον είναι να πείσουμε τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζομένους στην εκπαίδευση ότι μια τέτοια προσέγγιση του προβλήματος δεν είναι εποικοδομητική... Μόνο με κοινές προσπάθειες μπορούν το ομοσπονδιακό κέντρο και οι περιφέρειες να λύσουν το πρόβλημα, να αρχίσουν την κανονική καταβολή των μισθών και την αποπληρωμή των χρεών", τόνισε η Ματβιένκο.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση καθυστερεί την καταβολή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων σε εκατομμύρια πολίτες, λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση των ανθρακωρύχων της Σιβηρίας, που έχουν περιέλθει σε κατάσταση εξαθλίωσης, η καταβολή των δεδουλευμένων καθυστερεί πάνω από έξι μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών Βίκτορ Κριστένκο, το συνολικό χρέος του κράτους προς τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα σε καθυστερούμενους μισθούς ανέρχεται σε 13.1 δισ. ρούβλια. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κράσναγια Ζβεζντά", οι οφειλόμενοι μισθοί μόνον στους στρατιωτικούς ανέρχονται σε 7,5 δισ. ρούβλια.

Σύλληψη κατασκόπων

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (ΟΥΑ) συνέλαβε τον περασμένο χρόνο 13 Ρώσους υπηκόους που διενεργούσαν κατασκοπία για λογαριασμό ξένων χωρών, ανακοίνωσε χτες ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής της ΟΥΑ Βαλεντίν Σόμπολιεφ.Επίσης, αξιωματούχοι της ΟΥΑ ανάφεραν πως ματαιώθηκαν 19 "απόπειρες" Ρώσων υπηκόων να πουλήσουν κρατικά μυστικά. Μια από τις απόπειρες αυτές θα ζημίωνε τη Ρωσία με περισσότερα από 100.000 δολάρια. Το 1997, η ΟΥΑ σταμάτησε τη δραστηριότητα 28 ξένων πρακτόρων και έστειλε στη φυλακή αρκετούς ξένους κατασκόπους. Σημειώνεται ότι οι ξένες μυστικές υπηρεσίες αύξησαν σημαντικά τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Ο Σόμπολιεφ δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Μόσχα πως πέρα από την αντικατασκοπία ένα από τα κύρια μελήματα της ΟΥΑ είναι η αποτροπή διαρροών ρωσικής τεχνολογίας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

ΔΙΚΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
"Αβεβαιότητας" συνέχεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μετά από έξι μέρες "εισηγήσεων" που περισσότερο έμοιαζαν με προεκλογικές ομιλίες, η αμερικανική Γερουσία, η οποία "δικάζει" τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, εισέρχεται σε "αχαρτογράφητη περιοχή".

Ουδείς έχει την παραμικρή ιδέα για το τι θα προκύψει από τις 16 ώρες συζήτησης περί των ερωτημάτων που απασχολούν τη Γερουσία. Ακόμη περισσότερο, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει αν θα υπάρξουν μάρτυρες - και ποιοι. Θα υπάρξει πρόσκληση ή εντολή στον Πρόεδρο Κλίντον να καταθέσει; Ποιοι άλλοι θα κλητευτούν; Πόσο θα διαρκέσει, τελικά, η δίκη;

"Αν (η Γερουσία) αρχίσει να καλεί μάρτυρες, ποιος ξέρει πού θα οδηγήσει αυτό;", διερωτιόταν χτες ο ιστορικός Ρόμπερτ Ντάλεκ, ειδικευμένος στο θεσμό της αμερικανικής προεδρίας, από το πανεπιστήμιο της Βοστόνης. "Ποιος ξέρει τι παραπατήματα θα υπάρξουν είτε από τους ενάγοντες, είτε από τους εναγόμενους; Υπάρχουν κίνδυνοι και για τις δύο πλευρές".

Για τους Ρεπουμπλικάνους, το πρόβλημα είναι ότι αν επιμείνουν κι άλλο στη σκανδαλολογία, υπάρχει ο κίνδυνος ότι πάρα πολλοί ψηφοφόροι θα τους αποδοκιμάσουν. "Δεν πρέπει ποτέ να αρχίζεις έναν πόλεμο, αν δεν έχεις από πριν μια στρατηγική εξόδου", σχολίασε ο πολιτικός επιστήμονας του πανεπιστημίου Πρίστον Γρεντ Γκρίνσταϊν. "Και αυτό είναι το ζήτημα για τους Ρεπουμπλικανούς, να βρουν μια στρατηγική εξόδου".

Για τον Κλίντον, από την άλλη, υπάρχει η πιθανότητα μιας μη αναμενόμενης κατάθεσης και η ανάδειξη και νέων κατηγοριών, που θα απαιτούν την κλήτευση κι άλλων μαρτύρων. Ο Μαρκ Ρόζελ, πολιτικός επιστήμονας του πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, τεκμηριώνει τους φόβους: "Ολοι έχουμε ακούσει τις φήμες για πράγματα που ο Κλίντον έχει κάνει στο παρελθόν και δεν έχουν αποδειχθεί". Αν κάτι τέτοιο "επαληθευτεί, η όλη ισορροπία μεταβάλλεται".

"Η πραγματική αβεβαιότητα", όμως, κατά τον Ρόζελ, "είναι το πόσο θα μας πάρει να καταλάβουμε πού ακριβώς πάει το πράγμα".

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις "αποστασιών" γερουσιαστών των Δημοκρατικών, που θα έγειραν αποφασιστικά την πλάστιγγα εις βάρος του Κλίντον και θα απέβαιναν μοιραίες για την προεδρία του. Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι πλειοψηφούν (55 - 45), χρειάζονται 12 ψήφους Δημοκρατικών, ώστε να φθάσουν στις 67 που πρέπει να διαθέτουν για μια απόφαση καθαίρεσής του.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι οι "μετριοπαθής" πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων, κουρασμένοι από την όλη ιστορία, θα αποσκιρτήσουν και θα ανατρέψουν την παρούσα πλειοψηφία, θέτοντας τέλος στη δίκη. Αλλά το σενάριο δε μοιάζει και τόσο βάσιμο...

ΓΑΛΛΙΑ
Ολοκληρώθηκε η δίκη των 138 υπόπτων για "ισλαμιστικό εξτρεμισμό"

ΠΑΡΙΣΙ .-

Ολοκληρώθηκε, χτες, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη γαλλική πρωτεύουσα και μέσα σε συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις η πολυσυζητημένη μαζική δίκη περισσότερων των εκατό ατόμων, που θεωρούνταν ύποπτοι για συνεργασία με δίκτυο Αλγερινών εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα ανακοινώθηκαν, χτες, οι ποινές που μοιράστηκαν οι 138 κατηγορούμενοι για "εγκληματική συνεργία με τρομοκρατικές οργανώσεις", οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τη γαλλική Αστυνομία κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων - "σκούπα" ανάμεσα στο 1994 και 1995. Το δικαστήριο, που εκδίκασε την υπόθεση στην αίθουσα ενός γυμναστηρίου έξω από τις φυλακές Fleury Merogis, επέβαλε ποινή φυλάκισης 8 ετών σε 3 από τους κατηγορουμένους, σε άλλους 21 κατηγορουμένους επέβαλε ποινή φυλάκισης από 4 έως 6 χρόνια, 31 αθωώθηκαν και οι υπόλοιποι μοιράστηκαν ποινές κάθειρξης από 1 μήνα έως 2 χρόνια. Με βάση το σκεπτικό του δικαστηρίου, οι 3 κατηγορούμενοι που καταδικάστηκαν σε 8 χρόνια κάθειρξη, ήταν οι εγκέφαλοι 3 διαφορετικών δικτύων υποστήριξης των εξτρεμιστών ισλαμιστών, τα οποία, κατά περιπτώσεις, συνεργάζονταν.

Η δίκη των 138 ατόμων άρχισε την 1η Σεπτέμβρη και χαρακτηρίστηκε από τις έντονες αντιδράσεις των περισσοτέρων από τους 70 συνηγόρους, οι οποίοι, τελικά, μποϊκοτάρισαν τη δίκη μέχρι το τέλος της. Βασική αιτία της αγανάκτησης των συνηγόρων ήταν η επιμονή της εισαγγελίας να προχωρήσει σε μαζική δίκη, "αναξιοπρέπειας" όπως τόνιζαν, παρότι τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί για τους συλληφθέντες αποδείκνυαν ότι οι περισσότεροι δεν είχαν παρά τυπικές σχέσεις με τους επικεφαλής των κυκλωμάτων και ότι υπήρχαν διαφορετικά επίπεδα σύνδεσης και συμμετοχής ή μη συμμετοχής στα δίκτυα. Επιπλέον, υποστήριζαν ότι, τουλάχιστον, 24 από τους συλληφθέντες έχουν παραμείνει στη φυλακή, ήδη, 5 χρόνια.

ΙΣΡΑΗΛ
Μήλον της έριδος ο Γιτζάκ Μορντεχάι

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Εντείνεται ο προεκλογικός αγώνας στο Ισραήλ καθώς έχει, ήδη, αρχίσει η διαδικασία ανάδειξης υποψήφιων βουλευτών στους κόλπους των ισραηλινών κομμάτων, με εξαίρεση αυτό του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού: Ο Αμνόν Λίπκιν - Σαχάκ επέλεξε τη μέθοδο της δημοσκόπησης για να αναδειχτεί ο υποψήφιος του κόμματός του για την πρωθυπουργία, δελεάζοντας, με τον τρόπο αυτό, ακόμη περισσότερο τον, μέχρι σήμερα, υπουργό Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι να συνταχθεί μαζί του και να εγκαταλείψει το "Λικούντ".

Μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινώσει ο Γιτζάκ Μορντεχάι την τελική του απόφαση για τη συμμετοχή του ή όχι στο ψηφοδέλτιο του πρωθυπουργού και ηγέτη του "Λικούντ" Μπέντζαμιν Νετανιάχου ή όχι. Πάντως, ως ενδεικτικό μιας ενδεχόμενης αρνητικής απάντησης εκτιμάται το γεγονός ότι ο Μορντεχάι απέφυγε να καταθέσει το όνομά του μέχρι χτες το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του "Λικούντ", όπου συντάσσονται οι λίστες των υποψηφίων που θα τεθούν προς συζήτηση στις επιτροπές του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο Αμνόν Λίπκιν Σαχάκ πιέζει ολοένα και περισσότερο τον Μορντεχάι, που είναι και πρώην αξιωματικός του στρατού, να συμμετάσχει στο δικό του κόμμα, που ακόμη βρίσκεται σε εμβρυακή κατάσταση, αφού δεν έχει καν καταστατικό ούτε όνομα. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού πρότεινε στον Μορντεχάι να αποφασίσουν από κοινού ποιος από τους δύο θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, με βάση αποτελέσματα σχετικής δημοσκόπησης. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν, χτες, για να μελετήσουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, αλλά τίποτε περαιτέρω δε γνωστοποιήθηκε. Αν τελικά, ο Μορντεχάι αποφασίσει να συνταχθεί με τον Αμνόν Λίπκιν Σαχάκ, θα καταφέρει ισχυρό πλήγμα στο "Λικούντ" και στον Νετανιάχου καθώς ο νυν υπουργός Αμυνας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ακόμη και στους Ισραηλινούς αραβικής καταγωγής λόγω της κουρδικής καταγωγής του.

Την ίδια στιγμή, οι δημοσκοπήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και τα αποτελέσματα όλων συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο προεκλογικός αγώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τους υποψηφίους. Με δεδομένο, δε, το νέο εκλογικό σύστημα που εφαρμόστηκε από τις εκλογές του 1996, με βάση το οποίο οι ψηφοφόροι επιλέγουν ξεχωριστά τον πρωθυπουργό από το κόμμα του οποίου είναι επικεφαλής, πολλοί πολιτικοί σχολιαστές υποστήριζαν ότι η πρωθυπουργία θα κριθεί στη μάχη των εντυπώσεων και στη δημοτικότητα των υποψηφίων και όχι στις θέσεις των κομμάτων που τους υποστηρίζουν. Σχολιάζοντας την κατάσταση, η εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ" φιλοξενούσε εκτενές άρθρο, στο οποίο επέκρινε το γεγονός ότι "πλέον οι δημοσκοπήσεις δεν αντανακλούν την πραγματικότητα, αλλά τη διαμορφώνουν", ενώ ο πολιτικός αναλυτής Εφραίμ Ινμπάρ εξέφραζε τη βαθιά ανησυχία του για το νέο εκλογικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι διαμορφώνει λανθασμένα κριτήρια επιλογής, αφού "είναι πολύ διαφορετικά τα χαρίσματα που πρέπει να έχει κανείς, σήμερα, για να γίνει πρωθυπουργός από αυτά που χρειάζονται για να κυβερνήσει τη χώρα".

Ο Τ. Λοτ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ