ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Μίλησαν οι αγρότες

Αγωνιστικές αποφάσεις πήραν χτες στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες της Μακεδονίας και Θράκης, παρά τις προσπάθειες των υποτακτικών διοικήσεων των ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ που αποδοκιμάστηκαν

Παρά την προσπάθεια των αγροτοπατέρων της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ να αποπροσανατολίσουν τον αγροτικό κόσμο από τον αγωνιστικό διεκδικητικό του στόχο, οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης αποφάσισαν να μπουν δυναμικά σε νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Στις 29 Γενάρη θα πραγματοποιήσουν παναγροτικό συλλαλητήριο στο χώρο της ΔΕΘ, όπου ξεκινάει η λειτουργία της AGROTICA '97, ενώ στις 3 Φλεβάρη θα συγκεντρωθούν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στις πλατείες των χωριών και στις 4 του μήνα θα ξαναστήσουν τα μπλόκα στις εθνικές οδούς.

Στη χτεσινή σύσκεψη, που έγινε στο κτίριο της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Μακεδονίας Θράκης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών, των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών και των ΣΕΑ των μπλόκων από όλους τους νομούς της Κεντρικής - Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επίσης πήραν μέρος ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΓΕΣΑΣΕ και ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ, οι οποίοι έτυχαν έντονων αποδοκιμασιών από το σύνολο σχεδόν των αγροτών για τη στάση που κράτησαν και συνεχίζουν να κρατούν απέναντι στα οξυμένα προβλήματα και τις αγωνίες του αγροτικού κόσμου και στην απόφασή του να διεκδικήσει αγωνιστικά την επίλυσή τους. Οι αγροτοπατέρες ίδρωσαν και πάγωσαν. Ξεσκεπάστηκαν για τα καλά και καταγγέλθηκε ο υπονομευτικός τους ρόλος από όλους τους αγρότες.

"Θα συρθείτε πίσω από τους αγώνες"

"Τα μπλόκα θα στηθούν και μάλιστα πιο ενισχυμένα. Πάρτε το χαμπάρι, κύριοι, και θ' αναγκαστείτε να συρθείτε πίσω από τους αγώνες",φώναξαν αρκετοί αγρότες προς τους αγροτοπατέρες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και κάποιων Ομοσπονδιών που ήθελαν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η ουσία της επίθεσης, που δέχτηκαν από το σύνολο των αγροτών οι κατά τα άλλα εκπρόσωποί τους Μ. Γιαννακίδης, Γ. Πίττας και Τ. Πεβερέτος,περικλείεται σε μια χαρακτηριστική φράση του Κ. Ανεστίδη από το μπλόκο των Μαλγάρων: "Δεν εκπροσωπείτε κανέναν, γιατί δεν έχετε εκλεγεί νόμιμα. Και οι εκλογές που κάνετε είναι κάλπικες".Ενώ και ο Χ. Κουριάτης από το Λιτόχωρο τους προκάλεσε λέγοντας "αν έχουν τσίπα επάνω τους και ξέρουν τι θα πει η λέξη ντροπή".

Οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης ανοίγουν λοιπόν νέο μέτωπο ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και δηλώνουν πως αυτός ο αγώνας θα 'ναι πιο δυναμικός, πιο μαζικός και αποτελεσματικός. Ενωμένοι κάτω από τα κοινά προβλήματα θα βαδίσουν με ή χωρίς τα θεσμοθετημένα συνδικαλιστικά τους όργανα, γιατί ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος για τη μικρομεσαία αγροτιά.

Οπως είπε ο Γ. Σκούφας από την Κατερίνη, "πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να συντονίσουμε τον αγώνα μας και αυτή τη φορά ακόμη περισσότεροι θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για τη δικαίωσή μας. Μονόδρομος είναι ο αγώνας και όχι τα συμβούλια - κοροϊδία που κάνει η κυβέρνηση".

Ενας σύλλογος, μια Ομοσπονδία

Στη χτεσινή πολύωρη σύσκεψη απασχόλησε τους αγρότες και η ενιαία συνδικαλιστική τους έκφραση. Κάλεσαν τους αγροτοπατέρες της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ να διαλύσουν τις ομοσπονδίες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας Αγροτικός Σύλλογος σε κάθε χωριό, μία Ομοσπονδία σε κάθε νομό και μια Συνομοσπονδία για την αγροτιά όλης της χώρας. "Το μήνυμα το πήραν. Ο λαός θέλει ενότητα, ας πάνε λοιπόν να τα βρούνε",είπε ο Τ. Πασχαλούδης από τη Σίνδο και σημείωσε: "Η ενότητα επιτεύχθηκε στη βάση, μέσα στα μπλόκα και εμείς ενωμένοι αποφασίζουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την επιβίωση. Θα σταθούμε ενάντια στις αποφάσεις και τις πολιτικές που οδηγούν σε ξεκλήρισμα τους χιλιάδες μικρούς και μεσαίους αγρότες".

Ομως και τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου τέθηκαν στη συζήτηση: Το αμάζευτο βαμβάκι στα χωράφια και η χαμηλή τιμή, οι χιλιάδες τόνοι αδιάθετης πατάτας, την ίδια ώρα που γίνονται εισαγωγές από την Τουρκία, οι εξευτελιστικές τιμές στο καλαμπόκι, το στάρι και το ρύζι, τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα και το ακριβό πετρέλαιο. "Ιδια είναι τα προβλήματα για όλους τους αγρότες και πρέπει να το πάρουμε χαμπάρι πως οι νέοι δε θα μπορούν να καλλιεργήσουν και οι γέροι θα αναγκαστούν να φύγουν από τα χωράφια. Μας ξεκληρίζουν και πρέπει να αντιδράσουμε ενωμένοι. Και αυτό είναι που τους φοβίζει περισσότερο, η μαζική ενότητα της αγροτιάς", είπε ο Τ. Χαρτοματζίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θρυλόριου Ροδόπης.

Η μάχη στα χωριά

Από σήμερα το πρωί οι ΣΕΑ θα βγουν στα χωριά για να ενημερώσουν τους αγρότες και να οργανώσουν καλύτερα τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν. Οι επόμενες μέρες είναι μέρες προετοιμασίας για τη μεγάλη έξοδο των αγροτών. Στόχος είναι να μπουν δυναμικά στον αγώνα και οι αγρότες από τα χωριά που δε συμμετείχαν στον προηγούμενο πανελλαδικό αγροτικό ξεσηκωμό. Παράλληλα, πέρα από το ήδη διαμορφωμένο αγωνιστικό πλαίσιο οι ΣΕΑ σε κάθε περιοχή θα αποφασίσουν και άλλες μορφές αγώνα.

Ηδη η ΣΕΑ Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συλλόγων Ροδόπης αποφάσισε εκτός των κεντρικών ημερομηνιών συντονισμένης δράσης να πραγματοποιήσει παναγροτικό συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής στις 28 του μήνα.Παράλληλα η ΣΕΑ Εβρου αποφάσισε να πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην Ορεστιάδα στις 4 Φλεβάρη,μέρα που θα στηθούν τα μπλόκα σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, και να αποκλείσει τα τελωνεία του νομού.

Ο "μπαμπούλας" της επανεθνικοποίησης

Τον "μπαμπούλα" της επανεθνικοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) επιστρατεύουν τώρα η κυβέρνηση και οι υποτακτικές διοικήσεις των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, για να διασπάσουν τους αγρότες και να υπονομεύσουν τις νέες κινητοποιήσεις που εξαγγέλθηκαν ήδη και προετοιμάζονται σ' όλη τη χώρα.

Με τον όρο επανεθνικοποίηση η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις εννοούν τον εκφυλισμό της ΚΑΠ, που συνοδεύεται με τη δυνατότητα, τάχα, παροχής εθνικών επιδοτήσεων στη γεωργία κάθε χώρας από τους αντίστοιχους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών.

Με βάση αυτή τη συνειδητά ψεύτικη και ανυπόστατη παραδοχή, ισχυρίζονται ότι η επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ θα είναι καταστροφική για τη χώρα μας. Και αυτό, γιατί - λένε - ο κρατικός προϋπολογισμός των άλλων χωρών - μελών της ΕΕ δεν αντέχει τέτοιου είδους επιδοτήσεις, με αποτελέσματα τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας.

Μέσα από τις αυθαίρετες αυτές εκτιμήσεις φτάνουν και στο ζητούμενο. Να κατηγορούν όλους τους αγρότες, που διεκδικούν διασφάλιση του εισοδήματός τους με εθνικές επιδοτήσεις, ότι εξ αντικειμένου προωθούν την καταστροφική για τη χώρα μας επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ!

Είναι αλήθεια ότι οι δύο αναθεωρήσεις της ΚΑΠ, το 1988 και ειδικά η πρόσφατη του 1992, μείωσαν δραστικά τη στήριξη της κοινοτικής αγροτικής οικονομίας. Η μείωση, όμως, αυτή δεν έγινε για να υποκατασταθεί από εθνικές επιδοτήσεις, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της. Αυτό αποδείχνεται από το γεγονός ότι στους κοινοτικούς κανονισμούς, που απαγόρευαν τις εθνικές επιδοτήσεις, προστέθηκε και ειδικός όρος της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, που δεσμεύει τις χώρες της ΕΕ να μην καταβάλλουν στα αγροτικά τους προϊόντα εθνικές επιδοτήσεις, παρά μόνο τις συμφωνημένες κοινοτικές. Η αλήθεια είναι ότι η δραστική μείωση της στήριξης της κοινοτικής γεωργίας επιβλήθηκε με τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών στη διεθνή αγορά.

Αυτό αποδεικνύεται και από τις εκτιμήσεις του Οικονομικού Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις οποίες το μερίδιο των σιτηρών των ΗΠΑ με τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ από 17% θα φτάσει στο 23%, με αντίστοιχη μείωση του μεριδίου των σιτηρών της ΕΕ.

Επιβλήθηκε η μείωση αυτή και μέσω της Συνθήκης του Μάαστριχτ, με σκοπό οι πόροι για τις νέες κοινές πολιτικές (Οικονομική, Νομισματική, Αμυνας και Εξωτερικής Ασφάλειας) να εξασφαλιστούν από τη μείωση των κονδυλίων της γεωργίας, μια και οι ισχυρές χώρες της ΕΕ δε δέχτηκαν να αυξηθεί ανάλογα ο κοινοτικός προϋπολογισμός. Απόδειξη για αυτό αποτελεί η νέα ΚΑΠ, που υλοποιώντας αυτό το στόχο της Συνθήκης του Μάαστριχτ, έχει συγκεκριμένους στόχους για τη γεωργία. Δηλαδή, μείωση των γεωργικών δαπανών του κοινοτικού προϋπολογισμού από 53% το 1992 στο 45% το 2000, εγκατάλειψη της καλλιέργειας 120 εκατομμυρίων στρεμμάτων και ξεκλήρισμα 3,5 εκατομμυρίων κοινοτικών αγροτικών νοικοκυριών μέχρι το 2000.

Αυτούς τους πραγματικούς λόγους εκφυλισμού της ΚΑΠ, αλλά και τις πρόσθετες απαγορεύσεις στην καταβολή εθνικών επιδοτήσεων τους γνώριζε η κυβέρνηση, γιατί αποδέχτηκε και ψήφισε τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Γι' αυτό, συνειδητά, τους αποκρύβει από τους αγρότες, για να έχει αληθοφάνεια το επιχείρημα της επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ, που τάχα προωθείται από τις συντηρητικές δυνάμεις της ΕΕ και στην οποία τάχα αντιστέκονται οι "προοδευτικές" δυνάμεις σαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, η κυβέρνηση για να εξαπατήσει ευκολότερα τους αγρότες και την κοινή γνώμη χρησιμοποιεί σαν χειροπιαστό τάχα παράδειγμα της επανεθνικοποίησης τη συγχρηματοδότηση των ομάδων παραγωγών (ΟΠ) που ψηφίστηκε στο νέο κανονισμό για τα οπωροκηπευτικά.

Αν όμως η συγκεκριμένη συγχρηματοδότηση αποτελεί επανεθνικοποίηση, τότε η κυβέρνηση για άλλη μια φορά άλλα λέει και εντελώς διαφορετικά κάνει. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνον δεν αντιστάθηκε, αλλά ψήφισε αυτόν τον κανονισμό. που εκτός των άλλων κατά τη γνώμη της εισάγει την επανεθνικοποίηση.

Και στο θέμα όμως αυτό η κυβέρνηση και όσοι υιοθετούν την απειλή της επανεθνικοποίησης λένε συνειδητά ψέματα. Γιατί η συγκεκριμένη συγχρηματοδότηση αφορά διαρθρωτικά προγράμματα των οπωροκηπευτικών και είναι γνωστό ότι σε όλα τα διαρθρωτικά προγράμματα υπήρχε και υπάρχει συγχρηματοδότηση.

Το καινούριο στην υπόθεση των οπωροκηπευτικών είναι ότι με τον παλιό κανονισμό οι χωματερές ήταν μέτρο εγγύησης της αγροτικής παραγωγής και το κόστος του καλυπτόταν στο σύνολό του από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως άλλωστε γίνεται για όλα τα μέτρα που αφορούν εγγυήσεις. Με το νέο κανονισμό οι χωματερές για πέντε χρόνια που θα υπάρχουν θα είναι ενταγμένες σε διαρθρωτικά προγράμματα, στα λεγόμενα "επιχειρησιακά προγράμματα" των ΟΠ, που στόχο τους έχουν το μαζικό ξερίζωμα των καλλιεργιών, για να μην υπάρχουν όπως λένε "διαρθρωτικά πλεονάσματα" που οδηγούν στις χωματερές.

Είναι φανερό ότι η επανεθνικοποίηση είναι το νέο "χάπι" που σερβίρουν κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά και συνδικαλιστικά όργανα, για να συγκαλύψουν την υποταγή τους και τη συμφωνία τους με τη δραστική μείωση της γεωργίας που επέβαλαν η ΓΚΑΤΤ και το Μάαστριχτ.

Είναι το νέο επιχείρημα αποπροσανατολισμού διάσπασης και εκφοβισμού των αγροτών.

Οι αγρότες όμως στα παλιά και νέα επιχειρήματα διάσπασης αποπροσανατολισμού και εκφοβισμού θα απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο.

Με μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που μοναδικό τους στόχο θα έχουν να αποτρέψουν το ξεκλήρισμά τους, να εξασφαλίσουν την επιβίωση των νοικοκυριών τους και την παραμονή τους στα χωριά τους.

Γ. Σ.

Αγροτική αντεπίθεση
  • Το δικό τους βροντερό "παρών" στον παλλαϊκό ξεσηκωμό, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ετοιμάζονται να δώσουν οι αγρότες
  • Αποφάσεις για κινητοποιήσεις, εκτός από τη Θεσσαλία, πήραν σε Μακεδονία, Θράκη, Βοιωτία, Εύβοια, Αρτα, Αίγιο
  • Συνεδριάσεις αύριο και μεθαύριο σε Γιάννενα και Αγρίνιο

Στις αγροτικές περιοχές της χώρας επικρατεί "πυρετός" προετοιμασίας, με συσκέψεις και περιοδείες σε χωριά και πόλεις, και αγωνιστικές διαθέσεις "φουντώνουν" σε πείσμα της πολιτικής τρομοκρατίας που "λανσάρει" η κυβέρνηση με "μπαράζ" δικαστικών διώξεων και απειλών για επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων και των εισαγγελέων. Μετά τις αγωνιστικές αποφάσεις που πήρε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα,για αγωνιστική κάθοδο των Θεσσαλών αγροτών στις 28 Γενάρη και κλιμάκωση του αγώνα με μπλόκα στις 4 Φλεβάρη,όλα δείχνουν ότι ο νέος αγροτικός ξεσηκωμός θα πάρει πανελλαδικές διαστάσεις και δε θα έχει προηγούμενο. Πέρα από τη Θεσσαλία, ήδη σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας έχουν ληφθεί παρόμοιες αγωνιστικές αποφάσεις και έπεται συνέχεια. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συσκέψεις των αγροτικών οργανώσεων και των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα με άλλους μαζικούς φορείς (εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες κ.ά.).

Στα πλαίσια αυτά, για μεθαύριο Σάββατο 25 του μήνα προγραμματίστηκε να γίνει πανθεσσαλική σύσκεψη των μαζικών φορέων και οργανώσεων στη Λάρισα, ενόψει των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των αγροτών. Την Κυριακή 26/1, επίσης, θα γίνει πανελλαδική σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών, στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας.

Εκτός από τους Θεσσαλούς αγρότες, στους δρόμους του αγώνα κατεβαίνουν και οι αγρότες της Πελοποννήσου, με την οργάνωση συλλαλητηρίων στις πόλεις στις 28 του Γενάρη και στη συνέχεια κλιμάκωση της πάλης τους, μετά από απόφαση που πάρθηκε σε ευρεία αγροτική σύσκεψη που έγινε στο Αίγιο.Στη Βοιωτία,επίσης, οι αγρότες της επαρχίας Λιβαδειάς συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή και αποφάσισαν να στήσουν μπλόκα με τα τρακτέρ τους στις 3 του Φλεβάρη. Αγωνιστικά προχωρούν και οι αγρότες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας,που δηλώνουν έτοιμοι να ξανακατέβουν στους δρόμους.

Αναβρασμός επικρατεί και στη Δυτική Ελλάδα και πρώτοι οι αγρότες της Αρτας ανακοίνωσαν πως προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα που συγκρότησαν ξεκινούν με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την Τρίτη 28 Γενάρη στην πόλη της Αρτας και στη συνέχεια θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με κλείσιμο δρόμων, αν δε δοθούν λύσεις στα προβλήματα. Οι εσπεριδοκαλλιεργητές, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών της Αρτας, βρίσκονται σε απελπιστική θέση και τα πορτοκάλια τους σαπίζουν στα χωράφια, αφού από τους 170.000 τόνους που είναι φέτος η παραγωγή στο νομό αυτό έχουν πουληθεί μόλις οι 10.000 τόνοι.Αύριο συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Νομού Ιωαννίνων,ενώ μεθαύριο Σάββατο γίνεται παναγροτική σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου,προκειμένου να αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιήσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας.

ΕΓΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Αδιέξοδο και παραιτήσεις...

Η "περιπέτεια" που είχε η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λιβαδειάς με την ιδιωτική εταιρία GOSSIPIUM του Χατζηχαραλάμπους και η οποία συνεχίζεται με την εμπλοκή και της Αγροτικής Τράπεζας, είχε πολλαπλές παρενέργειες, και τούτο με σοβαρές ευθύνες της ΠΑΣΟΚοκρατούμενης διοίκησής της και των Νεοδημοκρατικών συνεταίρων της. Ο πρόεδρός της, Ανδρέας Παπασταύρου,κάτω από το βάρος των όσων καταμαρτυρούνται και την απαίτηση της γενικής συνέλευσης, παραιτήθηκε. Η λειτουργία της Ενωσης με τον τρόπο που γίνεται, κάθε άλλο παρά τα συνεταιριστικά συμφέροντα των αγροτών εξυπηρετεί και γι' αυτό έχει χάσει την εμπιστοσύνη της σε μεγάλη μερίδα αγροτών.

Μια δεύτερη σοβαρή επίπτωση είναι το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας μας, τα συνολικά της χρέη ανέρχονται σε 2,5 - 3 δισ. δραχμές. Από αυτά 1 δισ. δραχμές είναι χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και 1,5 δισ. δραχμές, περίπου, χρέη στην Αγροτική Τράπεζα. Επιπλέον, ένα δισεκατομμύριο δραχμές χρέη προέρχεται από δάνεια που αναγκάστηκε να συνάψει η διοίκηση της Ενωσης προκειμένου να καλυφθεί η ζημιά από το "πούλημα" της GOSSIPIUM. Στην εταιρία αυτή ως γνωστόν έχουν πουληθεί από την ΕΓΣ Λιβαδειάς 1.900 τόνοι βαμβάκι αξίας 800 εκατομμυρίων δραχμών, αλλά παραμένουν δεσμευμένοι στις αποθήκες γιατί ποτέ δεν εξοφλήθηκαν στην Ενωση από τον ιδιώτη.

Ο ίδιος όμως ιδιώτης κατάφερε - άγνωστο πώς - να ενεχυριάσει τους 1.000 τόνους από την παραπάνω ποσότητα στην Αγροτική Τράπεζα και να αποκομίσει δάνειο 400 - 500 εκατ. δραχμών.

Με τη σειρά της η ΕΓΣ Λιβαδειάς, όντας σε αδιέξοδο και μη έχοντας δραχμή για να καταβάλει στους παραγωγούς, πήρε δάνειο 230 εκατ. δραχμών προεκλογικά για λειτουργικά έξοδα και δεύτερο δάνειο 450 εκατ. δραχμών προκειμένου να εξοφλήσει τους βαμβακοπαραγωγούς για την παραγωγή του 1995.

Με την κατάσταση αυτή που αντιμετωπίζει η Ενωση, οι 100 μόνιμοι υπάλληλοί της παραμένουν για αρκετό διάστημα απλήρωτοι, μαζί και οι 100 εποχικοί που απασχολούνται κατά περιόδους. Ηδη, η Δικαιοσύνη έχει αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ομως, οι αγρότες - παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί τους είναι οι μόνοι που μπορούν να δώσουν τη λύση, με την αλλαγή των συσχετισμών στη διοίκηση για την εξυγίανση της ΕΓΣ Λιβαδειάς και τη στήριξη των συμφερόντων των αγροτών.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Καμώματα καρεκλοκένταυρων!

Θρασύτατος ο πρόεδρος της νόθας διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ Μ. Γιαννακίδης πήγε στη σύσκεψη των αγροτών της Θεσσαλονίκης, όπου συζητούσαν πώς θα οργανώσουν καλύτερα τον αγώνα τους, για να πει πως δε συμφωνεί με τη μορφή της αγροτικής κινητοποίησης. Μάλιστα, αποθρασυμένος έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τα μπλόκα της ηρωικής εξέγερσης των αγροτών "πανηγύρια"! Βέβαια, εξαναγκάστηκε "αυθωρεί και παραχρήμα" να ανακαλέσει την ύβρι μπροστά στην κατακραυγή των παρισταμένων πραγματικών εκπροσώπων των αγροτών. Τελικά, αποχώρησε για να προλάβει το αεροπλάνο...

Ο άλλος ΣΥΝεταίρος Παναγιώτης Πεβερέτος, ενώ ως γενικός γραμματέας της ΓΕΣΑΣΕ προσυπογράφει όλες τις απαράδεκτες συκοφαντικές κατά των αγροτικών αγώνων ανακοινώσεις της Συνομοσπονδίας, ελισσόμενος μπροστά στην αποφασιστικότητα των αγροτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους, πρότεινε "πονηρά" ό,τι ακριβώς ζητούσε η κυβέρνηση και ο Συνασπισμός του: Εντάξει να δημιουργηθούν μπλόκα, αλλά... χωρίς μπλόκο! Δηλαδή να βάλουν τα τρακτέρ στην άκρη του δρόμου οι αγρότες και να το "παίζουν τροχονόμοι"!

Τέλος, ο "εκλεγμένος στα χαρτιά" - κατά την έκφραση αγροτικού στελέχους της περιοχής Μακεδονίας προσκείμενου στη ΝΔ - πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ Γ. Πίττας, αυτογελοιοποιούμενος, καθώς λίγες μέρες πριν "βγήκε λάβρος" και κατάγγελνε τις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις σαν κομματικά παιχνίδια, χτες δήλωσε ότι στηρίζει τον αγώνα των αγροτών! Για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία τι σόι υποστήριξη δίνει, έσπευσε να προτείνει κι εκείνος "πονηρά": Εντάξει να κάνουμε αγώνες, αλλά να προκαθορίσουμε για ...ορισμένο χρόνο. Κινητοποίηση με ημερομηνία λήξης για να μην ανησυχεί η κυβέρνηση που στηρίζει με το αζημίωτο...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ