Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Μίλησαν οι αγρότες

Αγωνιστικές αποφάσεις πήραν χτες στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες της Μακεδονίας και Θράκης, παρά τις προσπάθειες των υποτακτικών διοικήσεων των ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ που αποδοκιμάστηκαν

Παρά την προσπάθεια των αγροτοπατέρων της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ να αποπροσανατολίσουν τον αγροτικό κόσμο από τον αγωνιστικό διεκδικητικό του στόχο, οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης αποφάσισαν να μπουν δυναμικά σε νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Στις 29 Γενάρη θα πραγματοποιήσουν παναγροτικό συλλαλητήριο στο χώρο της ΔΕΘ, όπου ξεκινάει η λειτουργία της AGROTICA '97, ενώ στις 3 Φλεβάρη θα συγκεντρωθούν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στις πλατείες των χωριών και στις 4 του μήνα θα ξαναστήσουν τα μπλόκα στις εθνικές οδούς.

Στη χτεσινή σύσκεψη, που έγινε στο κτίριο της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Μακεδονίας Θράκης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών, των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών και των ΣΕΑ των μπλόκων από όλους τους νομούς της Κεντρικής - Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επίσης πήραν μέρος ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΓΕΣΑΣΕ και ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ, οι οποίοι έτυχαν έντονων αποδοκιμασιών από το σύνολο σχεδόν των αγροτών για τη στάση που κράτησαν και συνεχίζουν να κρατούν απέναντι στα οξυμένα προβλήματα και τις αγωνίες του αγροτικού κόσμου και στην απόφασή του να διεκδικήσει αγωνιστικά την επίλυσή τους. Οι αγροτοπατέρες ίδρωσαν και πάγωσαν. Ξεσκεπάστηκαν για τα καλά και καταγγέλθηκε ο υπονομευτικός τους ρόλος από όλους τους αγρότες.

"Θα συρθείτε πίσω από τους αγώνες"

"Τα μπλόκα θα στηθούν και μάλιστα πιο ενισχυμένα. Πάρτε το χαμπάρι, κύριοι, και θ' αναγκαστείτε να συρθείτε πίσω από τους αγώνες",φώναξαν αρκετοί αγρότες προς τους αγροτοπατέρες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και κάποιων Ομοσπονδιών που ήθελαν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η ουσία της επίθεσης, που δέχτηκαν από το σύνολο των αγροτών οι κατά τα άλλα εκπρόσωποί τους Μ. Γιαννακίδης, Γ. Πίττας και Τ. Πεβερέτος,περικλείεται σε μια χαρακτηριστική φράση του Κ. Ανεστίδη από το μπλόκο των Μαλγάρων: "Δεν εκπροσωπείτε κανέναν, γιατί δεν έχετε εκλεγεί νόμιμα. Και οι εκλογές που κάνετε είναι κάλπικες".Ενώ και ο Χ. Κουριάτης από το Λιτόχωρο τους προκάλεσε λέγοντας "αν έχουν τσίπα επάνω τους και ξέρουν τι θα πει η λέξη ντροπή".

Οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης ανοίγουν λοιπόν νέο μέτωπο ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και δηλώνουν πως αυτός ο αγώνας θα 'ναι πιο δυναμικός, πιο μαζικός και αποτελεσματικός. Ενωμένοι κάτω από τα κοινά προβλήματα θα βαδίσουν με ή χωρίς τα θεσμοθετημένα συνδικαλιστικά τους όργανα, γιατί ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος για τη μικρομεσαία αγροτιά.

Οπως είπε ο Γ. Σκούφας από την Κατερίνη, "πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να συντονίσουμε τον αγώνα μας και αυτή τη φορά ακόμη περισσότεροι θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για τη δικαίωσή μας. Μονόδρομος είναι ο αγώνας και όχι τα συμβούλια - κοροϊδία που κάνει η κυβέρνηση".

Ενας σύλλογος, μια Ομοσπονδία

Στη χτεσινή πολύωρη σύσκεψη απασχόλησε τους αγρότες και η ενιαία συνδικαλιστική τους έκφραση. Κάλεσαν τους αγροτοπατέρες της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ να διαλύσουν τις ομοσπονδίες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας Αγροτικός Σύλλογος σε κάθε χωριό, μία Ομοσπονδία σε κάθε νομό και μια Συνομοσπονδία για την αγροτιά όλης της χώρας. "Το μήνυμα το πήραν. Ο λαός θέλει ενότητα, ας πάνε λοιπόν να τα βρούνε",είπε ο Τ. Πασχαλούδης από τη Σίνδο και σημείωσε: "Η ενότητα επιτεύχθηκε στη βάση, μέσα στα μπλόκα και εμείς ενωμένοι αποφασίζουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την επιβίωση. Θα σταθούμε ενάντια στις αποφάσεις και τις πολιτικές που οδηγούν σε ξεκλήρισμα τους χιλιάδες μικρούς και μεσαίους αγρότες".

Ομως και τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου τέθηκαν στη συζήτηση: Το αμάζευτο βαμβάκι στα χωράφια και η χαμηλή τιμή, οι χιλιάδες τόνοι αδιάθετης πατάτας, την ίδια ώρα που γίνονται εισαγωγές από την Τουρκία, οι εξευτελιστικές τιμές στο καλαμπόκι, το στάρι και το ρύζι, τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα και το ακριβό πετρέλαιο. "Ιδια είναι τα προβλήματα για όλους τους αγρότες και πρέπει να το πάρουμε χαμπάρι πως οι νέοι δε θα μπορούν να καλλιεργήσουν και οι γέροι θα αναγκαστούν να φύγουν από τα χωράφια. Μας ξεκληρίζουν και πρέπει να αντιδράσουμε ενωμένοι. Και αυτό είναι που τους φοβίζει περισσότερο, η μαζική ενότητα της αγροτιάς", είπε ο Τ. Χαρτοματζίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θρυλόριου Ροδόπης.

Η μάχη στα χωριά

Από σήμερα το πρωί οι ΣΕΑ θα βγουν στα χωριά για να ενημερώσουν τους αγρότες και να οργανώσουν καλύτερα τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν. Οι επόμενες μέρες είναι μέρες προετοιμασίας για τη μεγάλη έξοδο των αγροτών. Στόχος είναι να μπουν δυναμικά στον αγώνα και οι αγρότες από τα χωριά που δε συμμετείχαν στον προηγούμενο πανελλαδικό αγροτικό ξεσηκωμό. Παράλληλα, πέρα από το ήδη διαμορφωμένο αγωνιστικό πλαίσιο οι ΣΕΑ σε κάθε περιοχή θα αποφασίσουν και άλλες μορφές αγώνα.

Ηδη η ΣΕΑ Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συλλόγων Ροδόπης αποφάσισε εκτός των κεντρικών ημερομηνιών συντονισμένης δράσης να πραγματοποιήσει παναγροτικό συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής στις 28 του μήνα.Παράλληλα η ΣΕΑ Εβρου αποφάσισε να πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην Ορεστιάδα στις 4 Φλεβάρη,μέρα που θα στηθούν τα μπλόκα σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, και να αποκλείσει τα τελωνεία του νομού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ