ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Βήμα το βήμα προωθούν την αναγνώριση των κολεγίων

Νέα απόφαση, δευτεροβάθμιου ελληνικού δικαστηρίου υπέρ ιδιωτικού κολεγίου

Την παραπέρα λεηλασία της δημόσιας δωρεάν Παιδείας, βάζοντας ταφόπλακα σε πτυχία και εργασιακά δικαιώματα, σηματοδοτεί η απόφαση ελληνικού δικαστηρίου να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση 50.000 ευρώ σε ιδιωτικό κολέγιο για την κωλυσιεργία του στην αναγνώριση πτυχίων που χορηγούνται σε σύμπραξη με ξένο πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο: Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με απόφασή του (3216/2009) δικαιώνει το κολέγιο «Ιdef» στη διαμάχη του κατά του Ελληνικού Δημοσίου, επιβάλλοντας την αναγνώριση των πτυχίων, και μάλιστα αναδρομικά από το 2000, που χορηγούνται - με το σύστημα δικαιόχρησης - με το γαλλικό πανεπιστήμιο «Paris 13». Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου εξεδόθη ύστερα από έφεση του Ελληνικού Δημοσίου κατά απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου, που εκδόθηκε το Δεκέμβρη του 2008. Το δευτεροβάθμιο Διοικητικό Δικαστήριο στρέφεται κατά του ΔΟΑΤΑΠ για κωλυσιεργία στη διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων. Δημοσιεύματα αναφέρουν επίσης ότι η αποζημίωση υπέρ του κολεγίου θα είναι αυξημένη κατά 150% για ηθική βλάβη, ενώ ο ιδιοκτήτης του κολεγίου κάνει λόγο για «νέα νομολογιακά δεδομένα» με τη συγκεκριμένη απόφαση και ...ανοίγει την όρεξη και για ακαδημαϊκή αναγνώριση στους αποφοίτους των κολεγίων, ανεξάρτητα αν οι σπουδές έγιναν στο ελληνικό κολέγιο ή στο ευρωπαϊκό συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο.

Με αφορμή τα παραπάνω δημοσιεύματα, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο πρύτανης του ΕΜΠ αναφέρουν σε ανακοίνωση, μεταξύ άλλων: «Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, όπως τουλάχιστον δημοσιοποιείται, οδηγεί σε ευθεία υποβάθμιση τα πανεπιστήμια και τους αποφοίτους τους. Και αποτελεί παραβίαση της κοινής λογικής, του δικαίου και της ασφάλειας των έργων που ανατίθενται στους επιστήμονες» και παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η τυχόν αναγνώριση ακαδημαϊκών ισοτιμιών σε πτυχιούχους ιδιωτικών κολεγίων συνιστά παράκαμψη του άρθρου 16. Παράλληλα, όμως, στην ανακοίνωσή τους αθωώνουν πλήρως την ΕΕ και την πολιτική της που άνοιξε το δρόμο για την ισοπέδωση όλων των πτυχίων προς τα κάτω, στο επίπεδο των ΚΕΣ και των ΙΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοτική οδηγία 36/05 για την αναγνώριση των κολεγίων ως ιδιωτικών πανεπιστημίων βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ενσωμάτωσης στο ελληνικό δίκαιο, με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα να συζητιέται από χτες στο ΣτΕ.

Η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ για την Παιδεία και την Εργασία, ανοίγοντας το δρόμο για την αναγνώριση ιδιωτικών μαγαζιών στην ανώτατη εκπαίδευση, δημιουργώντας στρατιές αποφοίτων - φτηνού ευέλικτου δυναμικού που θα συμπιέζει μισθούς και δικαιώματα προς τα κάτω. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, οι φοιτητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αλλά και οι σπουδαστές των κολεγίων έχουν συμφέρον να ορθώσουν αγωνιστικό ανάστημα ενάντια στην πολιτική που κατακερματίζει σπουδές, υποβαθμίζει πτυχία, βάζει ταφόπλακα σε εργασιακά δικαιώματα, εξασφαλίζοντας μόνο πελατεία και φθηνή εργατική δύναμη στους εργοδότες. Να απαιτήσουν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση, σύσταση δημόσιων δωρεάν μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών υψηλού επιπέδου.

Αθωώθηκε η Στ. Πρωτονοταρίου

Αθωώθηκε η εκπαιδευτικός Στέλλα Πρωτονοταρίου, η οποία διώχθηκε επειδή, ως διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας, διέθετε αίθουσα για να γίνονται μαθήματα μητρικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές και μαθήματα ελληνικών σε γονείς! Αθώα κρίθηκε και η Ντενάντα Καρκάλο, δασκάλα των μαθημάτων. Η κατηγορία για την Στ. Πρωτονοταρίου ήταν για «εκμετάλλευση εμπιστευομένων πραγμάτων κατ' εξακολούθηση»(!), ενώ για την Ντ. Καρκάλο ήταν η «συνέργεια» στο ...έγκλημα.

Στην πολύωρη ακροαματική διαδικασία, στο Πρώτο Πλημμελειοδικείο Αθηνών, από νωρίς φάνηκε πως ακόμα κι αυτές οι νομικίστικες κατηγορίες ήταν σαθρές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μηνυτής και μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, ο νυν διευθυντής του 132ου Δημοτικού Σχολείου, Εμ. Γιουτλάκης, ζήτησε την αθώωση της «κατηγορουμένης» εκπαιδευτικού.

Να σημειώσουμε ότι ο Εμ. Γιουτλάκης ανέλαβε διευθυντής του σχολείου το Νοέμβρη του 2007, αμέσως μετά την Στ. Πρωτονοταρίου, και σταμάτησε τα μαθήματα, τα οποία είχαν ξεκινήσει με σχετικό πρόγραμμα, τα οποία συνεχίστηκαν εθελοντικά, απ' το σύλλογο διδασκόντων. Ο Εμ. Γιουτλάκης υποστήριξε ότι σταμάτησε τα μαθήματα γιατί του ζητήθηκε απ' τον, τότε, γγ του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρη Πλατή. Ο διευθυντής είπε πως με «προφορική εντολή» ο γγ του υπουργείου τού υπέδειξε να σταματήσει τα μαθήματα, στο όνομα της ελληνικής δημοκρατίας (!), ώστε να μην υπάρχει διαφοροποίηση στα σχολεία της χώρας, διαφορετικά να παραιτηθεί και να σταλεί στο σχολείο κάποιος άλλος! Στην ακροαματική διαδικασία ο Εμ. Γιουτλάκης ισχυρίστηκε ότι σε όλη αυτή την υπόθεση έκανε λάθος κι έπρεπε, εξαρχής, να παραιτηθεί!

Στο δικαστήρια, χτες, ήταν έντονη η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ δεκάδες εκπαιδευτικοί, ανάμεσά τους και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, συμπαραστάθηκαν στις «κατηγορούμενες».

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ
Στους δρόμους και σήμερα οι εκπαιδευτικοί

Στις 12 το μεσημέρι τα αγωνιστικά ραντεβού, στα Προπύλαια για την Αθήνα και στο Αγαλμα του Βενιζέλου για τη Θεσσαλονίκη

Για σήμερα έχουν οριστεί τα νέα αγωνιστικά ραντεβού των εκπαιδευτικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αιχμή τα προβλήματα των αναπληρωτών και ωρομισθίων: Στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου. «Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μαζικοί διορισμοί από το ΥΠΕΠΘ. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Κατάργηση του ΑΣΕΠ. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (ωρομίσθιοι - αναπληρωτές) χωρίς όρους και προϋποθέσεις», είναι μερικά από τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα Ωρομισθίων - Αναπληρωτών Αθήνας. Την κινητοποίηση στηρίζει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και καλεί τους γονείς να συμμετάσχουν, ενώ απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Αθήνας έχει πάρει επίσης η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, που εδώ και καιρό έχει αναπτύξει πλούσια δράση για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη αύριο Κυριακή

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης οργανώνει η Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, αύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί στο Συνδικάτο Οικοδόμων (πλ. Κάνιγγος) και καλεί όλα τα ΔΣ των Ενώσεων γονέων και τους αντιπροσώπους, σημειώνοντας ότι τη σύσκεψη μπορούν να παρακολουθήσουν και εκλεγμένοι σε ΔΣ Συλλόγων Γονέων, προκειμένου να προγραμματίσουν το σχέδιο δράσης τους.

«Οι εξελίξεις έρχονται με ρυθμούς θύελλας ενάντια στα δικαιώματά μας και το μέλλον των παιδιών μας», σημειώνουν οι γονείς της Αθήνας και αναφέρουν χαρακτηριστικά: Νομοσχέδιο για τη διά βίου μάθηση, για τον «Καλλικράτη», για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 36/05 για τα κολέγια, για τις νέες εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών κ.ο.κ. Αποδεικνύεται ότι η πολιτική, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που συνδιαμορφώνεται στην ΕΕ, είναι βαθύτατα αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική.

«Η ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε πρέπει να απαντηθεί με ολομέτωπη αντεπίθεση για μια πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν αναβαθμισμένη Παιδεία», τονίζει στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ελληνες και μετανάστες μαθητές μαζί

Σήμερα η εκδήλωση στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας

«Ελληνες και μετανάστες μαθητές έχουμε κοινά προβλήματα. Και η δράση για τη ζωή που μας αξίζει, απέναντι στην πολιτική που σκοτώνει τα δικαιώματά μας, ρημάζει τις ζωές μας, πρέπει να είναι κοινή. Η απάντηση θα δοθεί στην ίδια γλώσσα: Οργανωμένος, μαζικός, περιφρουρημένος αγώνας».

Μια πρώτη «γεύση» δίνεται σήμερα, με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, το οποίο διοργανώνει εορταστική εκδήλωση, με θέμα: «Ελληνες και μετανάστες μαθητές μαζί στην πάλη για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει». Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της Γραμματείας του ΣΑΣΑ, κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συντονιστικού και συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό» και το πρόγραμμά τους αυτές τις μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα Σάββατο: Αφιέρωμα στη Μαρία Δημητριάδη από τους Σύλβια Καπερνάρου και Κώστα Εγγλέζο. Ωρα έναρξης 9:30 μ.μ.

Αύριο Κυριακή: Εκδήλωση - παρουσίαση του λευκώματος για τη «Διεθνή». Η εκδήλωση πλαισιώνεται με απαγγελίες ποιημάτων, τραγούδια και βιντεοπροβολές. Ωρα έναρξης 8:30 μ.μ.

Δευτέρα 25/1: «Macondolive» - ισπανόφωνο μουσικό ταξίδι από την Ισπανία μέχρι το Μεξικό και όλη την Λατινική Αμερική. Ωρα έναρξης 9:30 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ