Σάββατο 23 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το ... ίδρυμα του κεφαλαίου

Το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το μακρύ, τεχνοκρατικό χέρι των μεγαλοβιομηχάνων, ο φορέας που χρησιμοποιεί τις στατιστικές και τους αριθμούς αποκλειστικά προς το συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου, ξαναχτύπησε. Το ΙΟΒΕ επιβεβαιώνει τις θέσεις του, δικαιώνει τις προκλητικές απαιτήσεις του, αιτιολογεί τα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, «νομιμοποιεί» με συνέπεια και επιμέλεια κάθε ενέργεια που ευνοεί τα κέρδη των πλουτοκρατών και γι' αυτό είναι πρόθυμο να συνδράμει με κάθε μέσο, την όποια πολιτική εξουσία υπηρετεί τους ίδιους με αυτό σκοπούς. Αυτό έκανε και με την ανοικτή επιστολή προς προς τον πρωθυπουργό, αναδεικνύοντας το ...Ιδρυμα σε αυθεντικό και κυνικό εκφραστή της βίας του κεφαλαίου. Προέτρεψε τον Γ. Παπανδρέου να παραμερίσει τις όποιες «διαβουλεύσεις» και να λάβει μόνος του τις σκληρές αποφάσεις σε βάρος του λαού, όσο ακόμη αυτός δεν έχει συνειδητοποιήσει τι τον περιμένει από το διαβόητο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οσο ακόμη δείχνει πρόθυμος για νέες θυσίες, ελπίζοντας, μάταια, ότι ίσως έτσι βελτιωθεί η ζωή του.

Συνομιλητής, μα πάνω απ' όλα σύμβουλος της εξουσίας που υπηρετεί τα μονοπώλια, το ΙΟΒΕ έστειλε, εκ μέρους των αφεντικών, σαφές μήνυμα στο Μαξίμου: Τσακίστε το λαϊκό κίνημα. Πάρτε τα σκληρά μέτρα τώρα, γιατί «η οικονομική κρίση κινδυνεύει να μετατραπεί σε κοινωνική κρίση και κρίση αξιών». Η βία της «αριθμητικής» του κεφαλαίου, που δικαιώνει το λειψό μεροκάματο, τη σύνταξη πείνας, το ωράριο «λάστιχο», τους νέους φόρους για τη λαϊκή οικογένεια, τα υπερκέρδη των δισεκατομμυρίων για το κεφάλαιο, αυτόματα μετατρέπεται σε βίαιη αντιμετώπιση του εργάτη, του αγρότη και του αυτοαπασχολούμενου που αμφισβητούν το δίκιο του κεφαλαιοκράτη, που απαιτούν καλύτερη ζωή τώρα, που αντιστέκονται και αγωνίζονται γι' αυτά που τους ανήκουν. Μόνο που αυτά τα διεκδικεί με όρους ισχύος και το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του κεφαλαίου: Μειώστε το προσωπικό στο δημόσιο τομέα. Μειώστε τους μισθούς. Μειώστε τις δαπάνες για τις συντάξεις. Ανοίξτε τα «κλειστά επαγγέλματα», ανοίξτε τις «κλειστές αγορές». Ακυρώστε κάθε εμπόδιο στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ιδιωτικοποιήστε τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοεισαγωγείς, μεγαλέμποροι, όλοι οι «μεσάζοντες» του μόχθου του λαού, που τον αγοράζουν φτηνά και πουλάνε τον πλούτο που παράγει πολύ ακριβά, δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Εκβιάζουν, κινδυνολογούν και καταστροφολογούν, προκειμένου, όπως δηλώνει το Ιδρυμα και στην τελευταία επιστολή του, «να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία».

Δεν είναι η πρώτη φορά, δε θα είναι και η τελευταία, που το ΙΟΒΕ αναλαμβάνει να καθοδηγήσει την πολιτική εξουσία. Με τις «θέσεις του ΙΟΒΕ για την οικονομική πολιτική», τον Ιούνη του 2009, και την «Εκθεση για την Ελληνική Οικονομία» τον Δεκέμβρη, φρόντισε να χαράξει το δρόμο προς το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σήμερα επικροτεί τα κυβερνητικά σχέδια, αλλά ζητά τη λήψη και πρόσθετων μέτρων, εγκαλώντας την κυβέρνηση για «αβλεψίες». Απέναντι στις κυνικές, απάνθρωπες και ανελέητες αξιώσεις του κεφαλαίου, ο εργάτης μία επιλογή έχει. Να παλέψει για τη ζωή του. Να σταθεί ώμο με ώμο με το φτωχό αγρότη, με το βιοτέχνη της γειτονιάς, σε μια ισχυρή αντιμονοπωλιακή, αγωνιστική συσπείρωση. Κι ακόμη παραπέρα, να ενισχύσει το ΚΚΕ στον αγώνα για ριζικές ανατροπές στην κατεύθυνση της λαϊκής εξουσίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ