ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Συνεχείς «ακρωτηριασμοί» χωρίς αναισθητικό

Για εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ απ' τις συγχωνεύσεις 661 κλινικών μέχρι το τέλος του χρόνου μίλησε, χτες, ο υπουργός Υγείας

Προάγγελος των συγχωνεύσεων 661 κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία μέχρι το τέλος του 2012 αποτελεί το «λουκέτο» στα Θεραπευτήρια 1ο και 7ο, στα Μελίσσια και στα Πατήσια, αντίστοιχα, που ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος.

Οι κλινικές των παραπάνω νοσοκομείων μεταφέρονται στο «Σισμανόγλειο» (Μελίσσια), «Αγίους Αναργύρους» (Κάτω Κηφισιά) και στο «Αγία Ολγα» (Νέα Ιωνία). Τόσο προχτές όσο και χτες με δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας επανέλαβε την προσήλωσή του στη σύνθλιψη των υπηρεσιών Υγείας προβάλλοντας υποκριτικά την κάλυψη των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων. «Εδώ δένουμε έναν πληθυσμό ο οποίος συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες», είπε χτες ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο ΣΚΑΪ. «Και αρχίζω από τη Νέα Ιωνία που κατοικούν λαϊκά κοινωνικά στρώματα και πηγαίνουμε προοδευτικά προς τα βόρεια, όπου είναι η μεσαία αστική τάξη που έχει ανάγκη το δημόσιο νοσοκομείο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν κλείνουμε. Μετακινούμε κλινικές».

Επιχειρεί δηλαδή να κρύψει ότι κάθε κρεβάτι που κλείνει δεν ξανανοίγει, όπως έχει δείξει και η μέχρι τώρα πρακτική των μετακινήσεων ή συγχωνεύσεων. Δηλαδή, με το επιχείρημα της χαμηλής πληρότητας (47% στο 1ο και 20,70% στο 7ο) χάνονται 254 (154 και 100 αντίστοιχα) πολύτιμα κρεβάτια στα Μελίσσια και στα Πατήσια, λες και σ' αυτές τις περιοχές δεν κατοικούν λαϊκά στρώματα.

Η λογική των συγχωνεύσεων υπακούει στο διαβόητο «εξορθολογισμό των δαπανών της Υγείας», που οι κύριες διαστάσεις του είναι η περιστολή των δαπανών και η κάλυψη δραματικών κενών στα κεντρικά νοσοκομεία, όπως τα τρία που μεταφέρονται οι κλινικές των δύο θεραπευτηρίων. Αλλωστε, ο υπουργός Υγείας δήλωσε απροκάλυπτα ότι με το κλείσιμο των δύο θεραπευτηρίων το κράτος θα εξοικονομήσει 3,142 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ χτες (μιλώντας στο ΣΚΑΪ) πρόσθεσε: «Θα έχει προβολή ανά την Ελλάδα και φιλοδοξούμε εδώ στο τέλος να ξεπεράσουμε τα 300 εκατομμύρια σε οικονομίες».

«Οι ώρες που ζούμε είναι ώρες ευθύνης απέναντι σε μας και τα παιδιά μας. Είναι ώρες κρίσιμες για μας και τους ασθενείς μας. Τα νέα μέτρα είναι θανατηφόρα», επισημαίνει η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση, με την οποία αναδεικνύει γιατί οι εξελίξεις στην Υγεία επιβάλλουν τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στη γενική απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ.

Εργατικό «ατύχημα» στο Δήμο Βούλας

Εργάτης έπεσε στο κενό στην προσπάθειά του να κατεβάσει με τα χέρια μουσαμά νταλίκας που θα μετέφερε σκουπίδια

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» έγινε την περασμένη Δευτέρα στις 8.30 το πρωί σε χώρο που λειτουργεί ως σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στη Βούλα. Ενας 55χρονος εργαζόμενος που δουλεύει στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης έπεσε από ύψος 3 μέτρων στην προσπάθειά του να κατεβάσει με τα χέρια του το μουσαμά από φορτηγό μεταφοράς απορριμμάτων. Ο εργαζόμενος διακομίστηκε στο Ασκληπιείο Βούλας με πολλαπλά κατάγματα σε χέρια και πόδια και αιμάτωμα στο κεφάλι, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με όσα καταμαρτυρούν συνάδελφοί του, η συγκεκριμένη νταλίκα δεν είχε το απαραίτητο υδραυλικό ή χειροκίνητο σύστημα για να κατεβαίνει ο μουσαμάς, ώστε να μην πέφτουν έξω τα σκουπίδια κατά τη μεταφορά τους στη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Δηλαδή, δεν είχε γίνει η απαραίτητη τροποποίηση στο φορτηγό για να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Ετσι, ο 55χρονος εργαζόμενος αναγκάστηκε να ανέβει στην οροφή του φορτηγού για να κατεβάσει με τα χέρια του το μουσαμά. Γλίστρησε στα ζουμιά από τα σκουπίδια, στα λάδια και τα νερά που υπήρχαν πάνω στο μουσαμά και έπεσε στο κενό.

Το συγκεκριμένο όχημα, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, επί πολλά χρόνια λειτουργούσε με αυτό τον τρόπο. Κάτι που γνώριζε η διοίκηση του δήμου, χωρίς ωστόσο να φροντίσει κανείς για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, με το δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει παγώσει τις προσλήψεις σε όλους τους δήμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα απέρριψε αίτημα των υπηρεσιών του συγκεκριμένου δήμου για πρόσληψη αριθμού συμβασιούχων για τον τομέα της καθαριότητας. Πρόβλημα που αφορά στο σύνολο των δήμων και αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες με εξαντλητικά ωράρια και διαρκές άγχος.

Επικίνδυνες περικοπές εφημεριών

Τους ειδικευμένους παθολογοανατόμους γιατρούς εξαίρεσε απ' τις εφημερίες των μηνών Ιουλίου - Αυγούστου και Σεπτεμβρίου ο διοικητής του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου στην Αθήνα Κώστας Μπάνης υλοποιώντας την οδηγία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, για εξαίρεση ολόκληρων ειδικοτήτων απ' τις εφημερίες για την «περιορισμό της σπατάλης».

Δηλαδή, κόβουν χρήματα απ' την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών. Για παράδειγμα, αν χρειαστεί να γίνει μια επέμβαση το απόγευμα ή σε ένα επείγον περιστατικό στη διάρκεια της εφημερίας και χρειάζεται μια ταχεία βιοψία, δε θα υπάρχει η δυνατότητα της έκφρασης γνώμης απ' τον ειδικευμένο γιατρό (που είναι ο παθολογοανατόμος). Κι έτσι μπορεί να ξεφύγει, λόγου χάρη, ένας καρκίνος, που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια κι έξω.

Μάλιστα, υπάρχει και το παράδοξο: Στους ειδικευόμενους -που υποτίθεται ότι εκπαιδεύονται δίπλα στους ειδικευμένους- τους επιτρέπει να κάνουν μόνοι τους περιορισμένο αριθμό εφημεριών.

Με εξώδικό τους 11 παθολογοανατόμοι γιατροί του «Ιπποκρατείου» ζητούν την ένταξή τους στις εφημερίες και τις πληρωμές, όσων εφημεριών έγιναν με βάση επιστημονικά κριτήρια και την κάλυψη των ασθενών στις εφημερίες.

Κινητοποίηση χτες στο 7ο Νοσοκομείο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Κινητοποίηση με συγκέντρωση έξω από το πρώην 7ο Νοσοκομείο ΙΚΑ ενάντια στο κλείσιμο του «Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων» και του πρώην «7ου» έκαναν χτες το απόγευμα εργαζόμενοι από τα δύο νοσοκομεία, απαιτώντας να μην κλείσουν. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν δεκάδες σωματεία εργαζομένων σε άλλα νοσοκομεία, μαζικοί φορείς και λαϊκές επιτροπές, όπως το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», το Σωματείο εργαζομένων στο «Θριάσιο», το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο «Αγία Ολγα», τοπικοί Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, το Σωματείο Εργαζόμενων στο «Αγία Βαρβάρα», το κίνημα «Δεν πληρώνω», η Λαϊκή Επιτροπή 5ου-6ου Διαμερίσματος Αθήνας.

Παίρνοντας το λόγο η Λέτα Μεθωνιού, εκ μέρους των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην ΠΟΕΔΗΝ, είπε: «Ενα πράγμα δε λένε, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και "Αριστεροί". Οτι αυτή η βίαιη προσαρμογή της Υγείας στους κανόνες της αγοράς εκτός του ότι κλείνει νοσοκομεία, χαρατσώνει τους ασφαλισμένους, τους ανασφάλιστους, τους άνεργους. Δεν έχουμε ανάγκη ένα νοσοκομείο όπου αλωνίζουν επιχειρηματίες. Εμπρός λοιπόν για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Ψηλά λοιπόν τη σημαία της ενότητας σε αυτή την κατεύθυνση». Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στο νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος» και «στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων».

Στο 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ λειτουργούν δύο μονάδες αιμοκάθαρσης με 24 κρεβάτια, που -σε δύο βάρδιες- κάνουν μόνιμα μεταγγίσεις 52 νεφροπαθείς - στους οποίους προστίθενται και οι έκτακτες περιπτώσεις. Η μεταφορά των μονάδων αιμοκάθαρσης σχεδιάζεται για το επόμενο εικοσαήμερο, ενώ το «Αγία Ολγα» δεν έχει καμία υποδομή. Ετσι οι νεφροπαθείς μένουν ξεκρέμαστοι.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δε βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Συνάντηση με ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και ΕΕΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπείες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΠ - ΤΕΙ) και την Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) την Τρίτη 25 Σεπτέμβρη, στις 2 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.

Αγωγές κλινικαρχών κατά ΕΟΠΥΥ

Με αγωγές θα διεκδικήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) τις οφειλές του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τις μεγάλες κλινικές, που αποτελούν μέλη του ΣΕΚ. Η πρόσδεση στην επιχειρηματική δραστηριότητα για παροχές που έπρεπε να παρέχονται δωρεάν έφερε ένα χρέος 780 εκατ. ευρώ, από το 2007 μέχρι τις 31.12.2011, των ασφαλιστικών ταμείων προς τις ιδιωτικές κλινικές. Γι' αυτό το ποσό θα υποβληθούν αγωγές τόσο για το κεφάλαιο, όσο και για τις νόμιμες προσαυξήσεις, σύμφωνα με το ΣΕΚ.

ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής για τον Πέτρο Κόκκαλη

Την αγωνιστική προσφορά και το επιστημονικό έργο του Πέτρου Κόκκαλη στον αγώνα του λαού μας θα τιμήσει η ΚΕ του ΚΚΕ σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή 23 Σεπτέμβρη, και ώρα 11.30 π.μ. στο χωριό Βροντερό του Δήμου Πρεσπών, όπου και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Πέτρου Κόκκαλη. Για το έργο του και τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΔΣΕ θα μιλήσει ο καθηγητής Ιστορίας Γιώργος Μαργαρίτης. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται ένα από τα κεντρικά νοσοκομεία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, όπου ο Πέτρος Κόκκαλης πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του ως κορυφαίος γιατρός του ΔΣΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ