ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Mπροστά οι μάχες

Πισοδέρι: 3,2 βαθμοί Κελσίου στις 9 το βράδυ της Παρασκευής, 4,5 βαθμοί Κελσίου η πρόβλεψη για το Σαββάτο, 8,6 για την Κυριακή. Κουλουριάζεσαι στην κουβέρτα και προσπαθείς να διασκεδάσεις την κατάσταση με φράσεις όπως «εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε», «μια νύχτα είναι θα περάσει» , «ήρθες για να φύγεις». Τηλέφωνο απ' το βουνό, από πάνω: «στο μείον ένα είμαστε στη στάνη» (στα δυτικά της Πινερίτσας).

Καλό το καλαμπούρι, αλλά εδώ οι άνθρωποι ζούνε μόνιμα 365 μέρες το χρόνο.

Αντιγράφουμε από την πρώτη σελίδα του «Αγγελιαφόρου»:

Φλώρινα: «Μέχρι πέρσι θέλαμε 5.000 ευρώ το χρόνο για τη θέρμανση, αλλά φέτος η δαπάνη θα φτάσει στις 7.500 ευρώ», λέει ο δήμαρχος.

Καστοριά: Ακόμη και σχολεία θα κλείσουν, αφού δεν μπορεί να καλυφθεί το κόστος.

Γρεβενά: «Κοροϊδία το επίδομα πετρελαίου αφού δε θα το λάβει περισσότερο από το 10% του πληθυσμού, ενώ ο χειμώνας είναι για όλους», λένε τοπικοί παράγοντες.

Πράγματι, εδώ «δεν είναι παίξε γέλασε». Η τρικομματική κυβέρνηση, όμως, έχει δεμένο τον γάιδαρό της, ή, έτσι τουλάχιστον πιστεύει. Ας την κάνει ο λαός να μην το πιστεύει...

***

Πίσω στην τηλεοπτική πραγματικότητα της Αθήνας: Στο κρατικό κανάλι το νεοδημοκρατικό δίδυμο που έχει καταλάβει ένα μέρος της πρωινής ζώνης προσπαθεί να εμφανίσει την κυβέρνηση ως διωκόμενη (την κυνηγά η τρόικα, υποτίθεται). Η παριστάμενη Πυργιώτη αναφέρεται σε κάποιο «πολιτικό κονσένσους» (τι αρλούμπα κι αυτή!) για να βεβαιώσει ότι ο κόσμος γνωρίζει πως τα μέτρα είναι αναγκαία και γι' αυτό δεν αντιδρά. Βεβαιώνει επίσης ότι η χώρα έχει «τρο-μα-κτι-κό» (δική της η λέξη και ο συλλαβισμός) πρόβλημα με τους μεσαίους που φοροδιαφεύγουν. Επαυξάνει δίπλα της ένας κύριος με ψαρά μαλλιά, αποκαλύπτοντας πως το πρόβλημα είναι ότι οι μεσαίοι είναι πολλοί, δεν είναι οι λίγοι της Εκάλης που τους πιάνεις εύκολα (έτσι ακριβώς το είπε) και γι' αυτό πάει κατά διαόλου το κρατικό ταμείο. Δεν σπας την τηλεόραση, την έχεις πληρώσει πολύ ακριβά...

***

Στα ψιλά των εφημερίδων διακρίνεις τη χαρά του εθνικού εργολάβου που έμαθε ότι παράλληλα με την απόφαση για τη νέα φοροεπιδρομή εγκρίθηκαν και τα κρατικά κονδύλια για την πρόσθετη χρηματοδότηση του έργου, που εδώ και χρόνια έπρεπε να έχει παραδώσει, αλλά κάτι οι υπερτιμολογήσεις, κάτι η πολιτική αστάθεια, δεν κατάφερε ακόμα ο άνθρωπος να πάρει τόσα, ώστε και το κέρδος που θέλει να έχει και το έργο να το 'χει τελειώσει.

***

Τα σχόλια για τις παραπομπές από τον αστικό Τύπο περισσεύουν. Τα λένε όλα μόνοι τους:

Η περίφημη ανταγωνιστικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από τσακισμένα μεροκάματα, που όμως με δεδομένη την ανισομετρία στην καπιταλιστική ανάπτυξη δημιουργούν πρόβλημα σε εκείνους τους καπιταλιστές που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να κάνουν τους εργάτες τους ...Γερμανούς.

Η ανάπτυξη όσο κι αν την προαναγγέλλουν δεν έρχεται, αυτή η κρίση είναι πιο βαθιά απ' τις συνηθισμένες.

Οι επενδύσεις παραμένουν αυτό που πάντα ήταν: αρπαχτές! Μες στο γενικό χαμό πάει και το Κάβο Σίδερο (για όσους γνωρίζουν τι σημαίνει φιλέτο στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου).

Τι μένει; Τα ατέλειωτα χαράτσια και οι επινοήσεις (βλέπε Λιθουανία).

***

Διάλειμμα: Την ώρα που στον «Σκάι» ένας φροντιστηριάρχης - δηλαδή μια βδέλλα - πλασάρει την πραμάτεια της φάρας του ως δήθεν προσφορά στους άνεργους γονείς (είπε ότι αν είναι και οι δύο άνεργοι μπορούν να μπουν στην κλήρωση για να πάρουν μία από τις 500 «υποτροφίες» για δωρεάν φροντιστήριο στο παιδί τους αν αυτό είναι στην πρώτη Λυκείου), δηλαδή την ώρα που ο «Σκάι» μαζεύει πελάτες για τα παραμάγαζα της Παιδείας, πέντε άτομα βάζουμε ρεφενέ τα 300 ευρώ του κόστους για το πήγαινε - έλα και ξεκινάμε για Φλώρινα. Αφήνουμε πίσω τα πάνελ του «Σκάι» να προσπαθούν να πείσουν ότι η χώρα βρίσκεται σε μάχη με την τρόικα και έναν παριστάμενο στο πάνελ εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Πουλάκη, να διαλέγεται με τον Πλεύρη της ΝΔ για την εναλλακτική πρόταση που θα καταφέρει και ο σκύλος, η αστική τάξη, να 'ναι χορτάτη (δηλαδή να αυξάνει τα κέρδη της) και η πίτα γιομάτη (δηλαδή ο λαός να ζει με το «φάτε μάτια ψάρια»).


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: «Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Λάζλο Αντορ, που είναι υπεύθυνος για τους τομείς της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητά να αυξηθούν οι μισθοί στη Γερμανία προκειμένου να λυθεί η κρίση στην Ευρώπη (...) "Κατά την τελευταία δεκαετία υπήρξε τεράστια συγκράτηση μισθών στη Γερμανία ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική η χώρα, όμως αυτό είχε συνέπειες για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης", εξήγησε ο Επίτροπος. Οι μισθοί των Γερμανών εργαζομένων παρέμειναν παγωμένοι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης» (από το «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων»).

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μειώσει "κατά μερικά δέκατα" της μονάδας τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, όπως ανέφερε σήμερα ο Χόε Εε Χορ, ο υποδιευθυντής του τμήματος Ασίας και Ειρηνικού του οργανισμού (...) η παγκόσμια οικονομία έχει αποδυναμωθεί είπε ο Χορ» (στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: «Στην διαδικασία του fast track εντάσσονται, με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής για τις στρατηγικές επενδύσεις, ένα μεγάλο τουριστικό έργο στην περιοχή Κάβο Σίδερο, στο Λασίθι. Πρόκειται για την τουριστική ανάπτυξης έκτασης 25.000 στρεμμάτων που περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων, γηπέδου γκολφ και άλλων υποδομών» (στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ: «"Κεφαλικό" έκτακτο φόρο σε 1.500.000 φορολογούμενους (...) ο οποίος θα ξεκινά από τα 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται ανάλογα (...) περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο ύψους 2 δισ. ευρώ που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο (...) επιβάλλεται ενιαίος φόρος 20% - 30% στο εισόδημα και μάλιστα από το πρώτο ευρώ καθώς καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Το μέτρο θα φέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε περίπου 800.000 φορολογούμενους καθώς μόνο από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου ο επιπλέον φόρος θα είναι 1.500 ευρώ (...) Στις προθέσεις του υπουργείου είναι σταδιακά να εναρμονιστεί η φορολογία των φυσικών προσώπων με των επιχειρήσεων» (στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΝΟΗΣΕΙΣ: «Στην πόλη Κλάιπεντα της Λιθουανίας (...) επιβλήθηκε φόρος σε κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού εφόσον το βρόχινο νερό που πέφτει στο σπίτι του καταλήγει στην κοινή αποχέτευση κι όχι στην ξεχωριστή (...) Βρέχει; Πλήρωσε! Είναι η "εφεύρεση" του νέου φόρου (...) Η πόλη βρίσκεται στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας και οι βροχοπτώσεις αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Το χρόνο πέφτουν γύρω στα 800 χιλιοστόμετρα βροχής και οι "εφευρέτες" του νέου φόρου θα πρέπει να είναι σίγουροι για την αποδοτικότητα του μέτρου (...) Σημεία των (καπιταλιστικών) καιρών...» (από τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να καταργηθεί στην πράξη το χαράτσι στη λαϊκή κατοικία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ερχονται χαράτσια σε ενοίκια και αγρότες

ΕΘΝΟΣ: Εξτρα φόρος σε ακίνητα - επαγγελματίες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επιπλέον φόροι ύψους 2 δισ. ευρώ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Φορο - ανατροπές σε εισοδήματα και επιχειρήσεις

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Τυφλοί» φόροι και τέλη αντί της μεταρρύθμισης

ΤΑ ΝΕΑ: Νέοι φόροι σε ακίνητα και επαγγελματίες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ούτε το πακέτο μέτρων έκλεισε, ούτε κάποια απόφαση ελήφθη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δέκα μεγάλες ανατροπές σε μισθούς - ωράριο εργασίας

Η ΑΥΓΗ: Μαστίγιο με 15 δισ. και ΜΑΤ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σύνταξη στα 67 ή απόλυση

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Τσίπρας εν κρυπτώ με τους εφοπλιστές

ΑΥΡΙΑΝΗ: Αλλάζει το κλίμα η πώληση του ΟΠΑΠ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μοιρασμένοι ρόλοι...

«Η προσπάθεια εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, στην οποία επιδίδονται απ' την πρώτη ώρα τα αστικά επιτελεία και οι τρεις εταίροι της συγκυβέρνησης, κορυφώνεται όσο πλησιάζει η ώρα να ανακοινωθούν τα μέτρα. Η "προγραμματική συμφωνία" ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ότι "δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις", οι περιβόητες "κόκκινες γραμμές" για τη μη επιβολή "οριζόντιων περικοπών", οι δήθεν "σκληρές διαπραγματεύσεις" με την τρόικα και οι λίστες με τα "ισοδύναμα μέτρα" ήταν τα όπλα που επιστράτευσαν για την κοροϊδία του λαού. Τώρα που το ψέμα τους ξεφτίζει, σηκώνουν κουρνιαχτό ότι δήθεν αντιδικούν μεταξύ τους για τα επιμέρους, χωρίς να διαφωνούν στον πυρήνα των μέτρων και ενώ ετοιμάζονται να ξεφουρνίσουν και να ψηφίσουν το προσυμφωνημένο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ.

...για τη χειραγώγηση του λαού

(...) Με μοιρασμένους ρόλους και ενορχηστρωμένα, επιχειρούν να χειραγωγήσουν τις λαϊκές συνειδήσεις. Ο πρωθυπουργός και η ΝΔ προβάλλουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει τα μέτρα. Το ΠΑΣΟΚ και ο Ευ. Βενιζέλος σκορπούν αυταπάτες και φρούδες προσδοκίες ότι τα μέτρα θα είναι ηπιότερα αν υπάρξει διετής επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Με τον ίδιο στόχο, η "κυβερνώσα αριστερά" και ο Φ. Κουβέλης συνεχίζουν να παρουσιάζουν δήθεν "ισοδύναμα" μέτρα, την εφαρμογή των οποίων παραπέμπουν για μετά την ψήφιση του πακέτου, για να αποφύγουν το σκόπελο των λαϊκών αντιδράσεων τη δεδομένη κρίσιμη στιγμή.

Τους ενώνει το κέρδος των καπιταλιστών

Στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκουν είναι ο καθένας για λογαριασμό του να επωμιστεί το δυνατόν μικρότερο πολιτικό κόστος από την επιβολή των μέτρων και όλοι μαζί, με κάθε τρόπο, να ελέγξουν τις λαϊκές αντιδράσεις, να αποτρέψουν τη ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών συνειδήσεων και το ενδεχόμενο να γίνουν επικίνδυνες για τη σταθερότητα του αστικού συστήματος. Καμία ουσιαστική διαφωνία δεν υπάρχει μεταξύ τους και αυτό πρέπει να συνειδητοποιηθεί από τα λαϊκά στρώματα. Οι επιμέρους διαφορές τους εδράζονται μόνο στο μείγμα των μέτρων που θα προωθήσουν, για να διασφαλίσουν την ταχύτερη διαδρομή ανάκαμψης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας και των επιχειρηματικών ομίλων. Στον αντίποδα, η σωτηρία για τους εργαζόμενους περνάει μέσα από τη ρήξη με τα μονοπώλια και την ΕΕ. Μέσα από τη συμμαχία και την οργανωμένη αντεπίθεση, εφαλτήριο της οποίας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει η απεργία στις 26 Σεπτέμβρη» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ