ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Το Βελιγράδι απαντά στις κατηγορίες των ιμπεριαλιστών

Προεκλογική συγκέντρωση του Σ.Μιλόσεβιτς

Associated Press

Προεκλογική συγκέντρωση του Σ.Μιλόσεβιτς
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Χτες, ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Νικόλα Σαΐνοβιτς, απάντησε στις πρόσφατες λοιδορίες ΝΑΤΟ και ΗΠΑ περί «νόθευσης», με το ίδιο νόμισμα. Κατηγόρησε δηλαδή Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον πως θέλουν «να κλέψουν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές» της ερχόμενης Κυριακής.

«Αυτό που κάνουν το ΝΑΤΟ και η αντιπολίτευση δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να κλέψουν τις εκλογές», είπε ο Σαΐνοβιτς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδι, προσθέτοντας πως αυτή του η εντύπωση βασίζεται «στην εμπειρία του 1996 και στις παρατηρήσεις που θα μπορούσε να κάνει κάποιος γι' αυτό που προετοιμάζεται».

Το 1996 οι υποψήφιοι που πρόσκεινταν στο «Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας» του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νίκη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές στη Σερβία, με αποτέλεσμα έντονες αντιδράσεις, ξένες πιέσεις και διαδηλώσεις, που κράτησαν τρεις μήνες και ανάγκασαν το Βελιγράδι να αποδεχτεί τα αποτελέσματα.

«Ηταν σαφές και το 1996» ότι η αντιπολίτευση ενέπλεξε τη διεθνή κοινότητα «μόνο και μόνο γιατί ζητήσαμε την επανάληψη της ψηφοφορίας σε πολλές περιφέρειες που σημειώθηκαν ανωμαλίες» είπε ο Σαΐνοβιτς, καταλήγοντας ότι η «ίδια λογική ακολουθείται και σ' αυτές τις εκλογές».

Μια ακόμη «έκκληση» αποικιοκρατικής λογικής

Με ένα εκτενές άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο της σερβικής εφημερίδας «ΜΠΛΙΤΣ», ο ειδικός συντονιστής του «Συμφώνου Σταθερότητας» Μπόντο Χόμπαχ συνόψισε την τακτική και τη «λογική» ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για τις εκλογές στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Δηλαδή ζήτησε από το σερβικό λαό «να κάνει χρήση της δύναμης της ψήφου του την ερχόμενη Κυριακή», ώστε να νικήσουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης «και να οδεύσει η ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον».

Στο άρθρο του ο Μπ. Χόμπαχ αφού επαναλαμβάνει ότι «το καθεστώς Μιλόσεβιτς φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το γεγονός ότι μια ελεύθερη και σχετικά εύπορη χώρα οδηγήθηκε στην καταστροφή και τον πόλεμο», υπόσχεται πως θα αναλάβει «πρωτοβουλίες για την ταχεία ένταξη μιας δημοκρατικής Σερβίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Μια τέτοια εξέλιξη, συνεχίζει, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για να ανοίξουν «οι πόρτες της ενσωμάτωσης της χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη» και καταλήγει με την ακόλουθη «εύγλωττη διαβεβαίωση»: «Εδώ και αρκετό καιρό ενισχύουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις στη Σερβία και η προσπάθεια αυτή θα εντατικοποιηθεί και μετά τις εκλογές»...

Εως το 2002 το δημοψήφισμα για το «μέλλον» του Μαυροβουνίου

Η Δημοκρατία του Μαυροβουνίου ενδέχεται να προσφύγει στις κάλπες διεξάγοντας δημοψήφισμα μέσα στην προσεχή διετία για να κριθεί η διατήρηση ή η οριστική ρήξη των σχέσεων με τη Σερβία, δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Μπράνκο Λούκοβατς.

Ο Μαυροβούνιος αξιωματούχος υποστήριξε ακολούθως ότι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, «απέτυχε να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις από το 1992», όταν οι κάτοικοι του Μαυροβουνίου αποφάσισαν να παραμείνουν στους κόλπους της Γιουγκοσλαβίας. Αφησε εντούτοις ανοιχτό το ενδεχόμενο παραμονής του Μαυροβουνίου στους κόλπους της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, σε περίπτωση που «κερδίσει τις εκλογές ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Βόισλαβ Κοστούνιτσα και προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Μικρός πύραυλος» έπληξε την έδρα των μυστικών υπηρεσιών!

Το παράθυρο του κτιρίου όπου πέρασε η ρουκέτα

Associated Press

Το παράθυρο του κτιρίου όπου πέρασε η ρουκέτα
ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ρουκέτα που εκτοξεύτηκε προκάλεσε τουλάχιστον μία από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν με «μικρότερες απώλειες», στα κεντρικά γραφεία της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙ6, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην καρδιά του Λονδίνου, επιβεβαίωσε χτες η Σκότλαντ Γιαρντ. Χωρίς βεβαιότητα, η βρετανική αστυνομία θεωρεί ότι η επίθεση αυτή μάλλον προέρχεται από παραστρατιωτικές ομάδες που έχουν αποσχιστεί από τον ΙΡΑ και αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το κτίριο που στεγάζει την έδρα του MI6 βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου στη συνοικία Βόξολ, στις αποβάθρες του Τάμεση απέναντι από το Ουέστμινστερ και μοιάζει με φρούριο γεμάτο κεραίες. Το τεράστιο κόστος της κατασκευής του είχε προκαλέσει τις επικρίσεις πολλών βουλευτών. Τοίχοι και τζάμια αλεξίσφαιρα αλλά και ανθεκτικά στις βομβιστικές επιθέσεις, τελειοποιημένα κυκλώματα βίντεο και υπόγεια γραφεία για περισσότερη ασφάλεια, είχαν ανεβάσει στα ύψη το κόστος της κατασκευής του. Ολα αυτά όμως, δεν το προστάτεψαν τελικά...

Η έκρηξη που κατέστρεψε τον όγδοο όροφο της έδρας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, «πιθανότατα» προκλήθηκε από εκτόξευση αυτοπροωθούμενης ρουκέτας, δήλωσε ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, Μάικ Γιάρντλεϊ. «Γνωρίζουμε ότι είναι ένα όπλο που διαθέτει για παράδειγμα ο IRA και ορισμένες μεσανατολικές οργανώσεις», πρόσθεσε.

Σε εκτεταμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο διοικητής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Σκότλαντ Γιαρντ, Αλαν Φράι, δήλωσε ότι καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, ούτε υπήρξε κάποια προειδοποίηση για την επικείμενη έκρηξη. Πάντως ο Φράι τόνισε ότι «το όπλο που χρησιμοποιήθηκε είναι γνωστό πως το διαθέτουν συγκεκριμένες οργανώσεις», φωτογραφίζοντας τον ΙΡΑ. Ωστόσο ο Φράι πρόσθεσε ότι αν και η ανάμειξη κάποιας φιλο-ρεπουμπλικανικής αποσχισθείσας ομάδας της Βόρειας Ιρλανδίας δεν μπορεί να αποκλειστεί, ερευνώνται και άλλες ύποπτες οργανώσεις. Επίσης ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί επακριβώς από ποιο σημείο εκτοξεύτηκε η ρουκέτα.

Χάος και «τρόμος» στο Λονδίνο

Τέλος, ο Φράι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Λονδίνο να αποτελέσει στόχο και άλλων παρόμοιων επιθέσεων. Για το Λόγο αυτό, κάλεσε τον βρετανικό πληθυσμό σε επαγρύπνηση... «Ζητούμε από τον κόσμο να βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Εάν παρατηρήσετε κάτι που να είναι ύποπτο, φερ' ειπείν ένα πακέτο, οτιδήποτε που να σας φαίνεται παράξενο, ειδοποιήστε την αστυνομία κι απομακρυνθείτε αμέσως», τόνισε και προέτρεψε «σε όποιον κάτοικο Λονδίνου ή ξένο υπήρξε μάρτυς σε κάποιο γεγονός που σχετίζεται με την επίθεση, είτε στον περιβάλλοντα χώρο του αρχηγείου της ΜΙ6, είτε σε κάποιο άλλο σημείο του Λονδίνου, την ώρα της επίθεσης», να δώσει πληροφορίες αφού σύμφωνα με το Φράι για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη του κόσμου!

Οι έρευνες συνεχίζονται και οι εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις προκάλεσαν κυκλοφοριακό χάος στο Λονδίνο μέχρι χτες το μεσημέρι, περισσότερο από 12 ώρες μετά την επίθεση. Συγκεκριμένα, οι έρευνες της σήμανσης γύρω από το κτίριο της ΜΙ6, προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, κυρίως δε στους συρμούς του τρένου Γιουροστάρ που προέρχονταν από την ηπειρωτική Ευρώπη, αφού το κτίριο της ΜI6 απέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το Κοινοβούλιο και από την πρωθυπουργική κατοικία και η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το Γουεστμίνιστερ - μεταξύ των οποίων και σε κεντρικούς οδικούς άξονες - είχε διακοπεί.

ΡΩΣΙΑ
Θάνατος κοσμοναύτη

ΜΟΣΧΑ.-

Πέθανε ο Ρώσος κοσμοναύτης Γκέρμαν Τιτόφ, ο δεύτερος που η Σοβιετική Ενωση έστειλε στο Διάστημα και ο πρώτος άνθρωπος που έμεινε σε τροχιά για περισσότερο από μια μέρα. Βρέθηκε την Τετάρτη, 20 του Σεπτέμβρη, νεκρός στη σάουνα του σπιτιού του. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο θάνατος τού 65χρονου Τιτόφ, οφείλεται σε εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα, ενώ έκανε σάουνα στο διαμέρισμά του. Τον κοσμοναύτη βρήκαν νεκρό οι συγγενείς του. Ο Τιτόφ ήταν ο δεύτερος, μετά τον Γιούρι Γκαγκάριν, σοβιετικός κοσμοναύτης που εκτοξεύτηκε στο Διάστημα στις 6 Αυγούστου του 1961.

Ο Τιτόφ γεννήθηκε στις 11 Σεπτέμβρη 1935 στο χωριό Βέρχνεγε Ζίλινο της περιφέρειας Αλτάι. Τελείωσε μέση σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας «Ζουκόφσκι» και τη Στρατιωτική Ακαδημία του Γενικού Επιτελείου των Αεροπορικών Δυνάμεων της ΕΣΣΔ. Υπηρέτησε σε αεροπορικά τμήματα της στρατιωτικής περιφέρειας Λένινγκραντ και το 1960 συμπεριλήφθηκε στο πρώτο τμήμα αστροναυτών και αναπληρωματικός του Γκαγκάριν. Μετά την πτήση στο Διάστημα στον Τιτόφ απονεμήθηκε ο τίτλος του πιλότου - κοσμοναύτη, του Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης και το Βραβείο Λένιν. Εργάστηκε στο μηχανισμό του υπουργείου Αμυνας και διατέλεσε πρόεδρος της «Κοσμοφλότ». Ηταν βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Κρατική Δούμα τίμησε χτες τη μνήμη του κοσμοναύτη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ