ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ολοι αύριο στη μάχη της απεργίας

Οπλισμένοι με τη δύναμή τους από την προηγούμενη απεργία, με την ταξική αλληλεγγύη και το δίκιο της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών τους, ρίχνονται στη μάχη οι εργάτες

Οι εργάτες δεν είναι ανυπεράσπιστοι. Το μήνυμα που έστειλε η κινητοποίηση (φωτ.) στις 8 Ιούλη στέλνει και η αυριανή απεργία
Οι εργάτες δεν είναι ανυπεράσπιστοι. Το μήνυμα που έστειλε η κινητοποίηση (φωτ.) στις 8 Ιούλη στέλνει και η αυριανή απεργία
Στην τελική ευθεία, με ένταση της δράσης για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στα εργοστάσια του κλάδου Γάλακτος - Τροφίμων, που έχει κηρύξει η ταξική Ομοσπονδία τους, με στόχο την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και για την περιφρούρησή της, βρίσκονται οι εργαζόμενοι. Η δύναμη, άλλωστε, που έχουν οι ίδιοι οι εργάτες, και που πολλαπλασιάζεται από την ταξική αλληλεγγύη, και η πάλη στη γραμμή διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών τους - δύναμη που ανέδειξε και η απεργία της 8ης Ιούλη - αποτυπώθηκε και στις διαπραγματεύσεις που χτες οδήγησαν σε συμφωνία για την υπογραφή σύμβασης στις επιχειρήσεις Οινοποιίας - Ζυθοποιίας - Αναψυκτικών και Εμφιαλωμένων νερών. Κάτω από την πίεση που ασκούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις και διαθέσεις των εργαζομένων, οι εργοδότες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από την αρχική τους θέση (αυξήσεις 1,8% από 1/5) και να συμφωνήσουν για αυξήσεις 2,5% από 1/1 και 3% από 1/9 (σήμερα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τις υπόλοιπες τρεις συμβάσεις στον κλάδο). Την ίδια στιγμή, χωρίς κανέναν εφησυχασμό και με στόχο να μην πάει χαμένο ούτε ένα λεπτό, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της απεργίας σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους. Εχοντας καθαρό ότι μόνο η αγωνιστική συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων, μέσα από τις γραμμές της ταξικής τους Ομοσπονδίας, μπορεί να βάλει φρένο στην επίθεση της εργοδοσίας.

Τον αγώνα των εργαζομένων στον κλάδο του Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών χαιρετίζει, με ανακοίνωσή της, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). «Οι μεγάλες βιομηχανίες αξιοποιούν την κρίση και εκμεταλλεύονται διπλά, και τους κτηνοτρόφους αγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους, και τους εργαζόμενους με χαμηλούς μισθούς και μεροκάματα, για να αποκομίζουν τεράστια κέρδη. Τώρα προσπαθούν να μετακυλήσουν την κρίση σε βάρος των εργαζομένων και των αγροτών - κτηνοτρόφων», τονίζει η ΠΑΣΥ, επισημαίνοντας πως «είναι ανάγκη να δυναμώσει η κοινή δράση εργαζομένων - αγροτών και άλλων λαϊκών στρωμάτων κόντρα στην ασυδοσία των βιομηχάνων, με κοινούς στόχους και αιτήματα».

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με ανακοίνωσή της, δηλώνει τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των απεργών του κλάδου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, που απασχολεί ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό γυναικών. «Ο επίμονος και συνεχής αγώνας τους ατσαλώνει και τους άλλους εργαζόμενους για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους», υπογραμμίζει.

Εξάλλου, σε έμπρακτη αλληλεγγύη στους απεργούς, έχει καλέσει από την πρώτη στιγμή το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι η πάλη των εργατών του συγκεκριμένου κλάδου είναι πάλη όλης της εργατικής τάξης.

Στο δρόμο και οι λογιστές

Στο δρόμο κατεβαίνουν αύριο και οι λογιστές, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με απόφαση της ταξικής τους Ομοσπονδίας (ΠΟΛ), οι λογιστές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών Αθήνας (Κάνιγγος 27) και στη συνέχεια πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Συνεχίζουν με όπλο την ενότητα και την αλληλεγγύη

Συλλαλητήριο συμπαράστασης διοργανώνουν αύριο το κλαδικό σωματείο και το ΠΑΜΕ

Με κυρίαρχα στοιχεία την ενότητα, την αποφασιστικότητα, αλλά και τη συμπαράσταση από εργαζόμενους άλλων ξενοδοχείων, οι πάνω από 100 εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ» της Κέρκυρας συνεχίζουν σταθερά και ανυποχώρητα το δίκαιο αγώνα τους για την καταβολή των δεδουλευμένων που τους χρωστά η εργοδοσία, ακόμα και από την περσινή σεζόν.

Οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για έβδομη σήμερα μέρα, αποφάσισαν χτες σε νέα Γενική τους Συνέλευση τη συνέχιση των κινητοποιήσεων απαντώντας αγωνιστικά και στις προκλήσεις της εργοδοσίας που προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους αλλά και τους συνδικαλιστές του ταξικού σωματείου. Η έμπρακτη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα εκφράστηκε και χτες από εργαζόμενους άλλων ξενοδοχείων του νησιού, όπως των «ΜΙΡΑΜΑΡΕ», «ΜΑΡΜΠΕΛΑ», «ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ», οι οποίοι απείχαν για δύο ώρες από την εργασία τους και κατέφθασαν με τις στολές τους στο χώρο της κινητοποίησης. Την ίδια στιγμή, την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη από όλους τους κλάδους αναδεικνύει και το συλλαλητήριο που πραγματοποιούν το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και άλλα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αύριο, Πέμπτη, στις 8 μ.μ. στη Νομαρχία.

Χαιρετίζοντας το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο «ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ» ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο συγκεκριμένος αγώνας δίνει την πρέπουσα απάντηση απέναντι στις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ τα τελευταία χρόνια, αλλά και του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, οι οποίες δίνουν αέρα στα πανιά της αυθαιρεσίας της εργοδοσίας θυσιάζοντας τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα στο όνομα της εξασφάλισης των κερδών της. Κι όλα αυτά την ώρα που προκλητικά στηρίζονται οι μεγαλοξενοδόχοι με πάνω από 200 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση στο όνομα της οικονομικής κρίσης». «Ο αγώνας των εργαζομένων στο "Ακτή Μεσογγή" είναι αγώνας κάθε ξενοδοχοϋπαλλήλου, κάθε εργαζόμενου της Κέρκυρας ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει η εργοδοσία με τις πλάτες κρατικών, πολιτικών και τοπικών μηχανισμών», καταλήγει η ΝΕ.

Απλήρωτοι για μήνες στην Κρήτη

Απλήρωτοι μένουν για τον Ιούνη οι εργαζόμενοι στο «MINOS PALACE» στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης, ενώ στο «MINOS IMPERIAL», στη Μίλατο, έχουν να πληρωθούν εδώ και 2,5 μήνες. Τα παραπάνω καταγγέλλει η Γραμματεία Λασιθίου του ΠΑΜΕ, που με ανακοίνωσή της απαιτεί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και τονίζει πως η παρουσία του ΠΑΜΕ και των ταξικών δυνάμεων θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, με πιο δυναμικό τρόπο. Επίσης, καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το ΠΑΜΕ παλεύοντας για τα συμφέροντα της τάξης τους γιατί μόνο μέσα από την οργανωμένη πάλη θα κατακτήσουν όλα όσα τους ανήκουν.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Παρουσιάζεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή

Νέο χτύπημα σε βάρος της μονιμότητας, καταγγέλλει το ΚΚΕ

Παρουσιάζεται σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης», που, επί της ουσίας, ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη βαθμολογική εξέλιξη των συμβασιούχων αορίστου χρόνου και την ένταξή τους στη διοικητική ιεραρχία, όπως ακριβώς προβλέπεται και για τους μόνιμους υπαλλήλους. Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει: «Με το σχέδιο νόμου "ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις για τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης", η κυβέρνηση επιχειρεί ένα ακόμα χτύπημα σε βάρος της μονιμότητας και των σταθερών εργασιακών σχέσεων. Ανοίγει περισσότερο την "πόρτα" για τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για τα δικαιώματα των μη μονίμων, που εργάζονται στο Δημόσιο, δεν έχει παρά να τους μονιμοποιήσει. Αυτό θα έλυνε αυτομάτως οποιοδήποτε (μισθολογικό - διοικητικό κλπ.) πρόβλημα. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να το πράξει, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά πως τα δάκρυά της είναι "κροκοδείλια"».

Επιδοτούμενη απασχόληση ανέργων και στο δημόσιο

Τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης συνολικά στο δημόσιο τομέα και μάλιστα με χρήματα των ίδιων των εργαζομένων (αφού αξιοποιείται σ' αυτή την κατεύθυνση ο ΟΑΕΔ) μεθοδεύει η κυβέρνηση. Με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής και η οποία συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η κυβέρνηση προωθεί, σύμφωνα με το άρθρο 15, «την ένταξη σε προγράμματα του ΟΑΕΔ "ανέργων" του δημοσίου τομέα».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στη ρύθμιση για τη χρησιμοποίηση χρημάτων του ΟΑΕΔ για την προώθηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και στο δημόσιο τομέα, τόνισε ότι «πρόκειται για κατασπατάληση χρημάτων των εργαζομένων, προκειμένου να προωθηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και να καταργηθούν οι σταθερές και μόνιμες εργασιακές σχέσεις».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συνέντευξη Τύπου αύριο

Την κατάσταση που επικρατεί στα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης με τις εκατοντάδες απολύσεις, διαθεσιμότητες, 4ήμερα και 3ήμερα με μείωση μισθού, χιλιάδες απλήρωτους εργάτες για μήνες, αλλά και τη δράση των ταξικών συνδικάτων, θα παρουσιάσει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που οργανώνει αύριο Πέμπτη 23 Ιούλη, στις 12 μ., στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ