ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Σε εξέλιξη το απεργιακό μπαράζ από σωματεία για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων

Μεγάλη η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων. Αύριο απεργούν στο Φάρμακο, την Παρασκευή στον Τουρισμό και την «e-food», την επόμενη βδομάδα σε Τρόφιμα - Ποτά

Από εξόρμηση στο εργοστάσιο της «Colgate»
Από εξόρμηση στο εργοστάσιο της «Colgate»
Σε εξέλιξη είναι το απεργιακό μπαράζ σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους, με χιλιάδες εργαζόμενους συσπειρωμένους στα σωματεία τους να διεκδικούν από κυβέρνηση και εργοδοσία όλα εκείνα που μπορούν να δώσουν πραγματική ανάσα από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει το εισόδημά τους.

Στο επίκεντρο βρίσκονται διεκδικήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, μέσα από την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που σε τέτοιους χώρους έχουν να υπογραφούν πάνω από 10 χρόνια. Κι ενώ η κυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους με τα ψίχουλα κοροϊδίας, όπως με τις «επιταγές καυσίμων» που με το ζόρι καλύπτουν μερικά «πηγαινέλα» στη δουλειά, οι εργαζόμενοι με τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις καλούν σε ξεσηκωμό, για να μην πληρώσουν τα σπασμένα της ακρίβειας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Χτες σε απεργία προχώρησαν οι τραπεζοϋπάλληλοι σε Εθνική και Πειραιώς, τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Αύριο, Πέμπτη, απεργία έχουν προκηρύξει οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα στο Φάρμακο, ενώ την Παρασκευή τη σκυτάλη παίρνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής και οι εργαζόμενοι στην «e-food». Την επόμενη βδομάδα σειρά έχει η κλαδική απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά, που έχουν προκηρύξει η Ομοσπονδία και τα σωματεία της δύναμής της. Στο μεταξύ, σε μια σειρά χώρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε συνελεύσεις, συζητούν και αποφασίζουν την οργάνωση κινητοποιήσεων για να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς.

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στην Τράπεζα Πειραιώς στην Αθήνα
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στην Τράπεζα Πειραιώς στην Αθήνα
Θυμίζουμε άλλωστε ότι εδώ και δύο μήνες το ΠΑΜΕ έχει δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο των Συνδικάτων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που περιλαμβάνει επίκαιρες και ζωτικές διεκδικήσεις για την εργατική τάξη, προβλέπει το ξήλωμα όλων των αντεργατικών νόμων των τελευταίων ετών και κατοχυρώνει μια σειρά από σύγχρονα δικαιώματα. Αυτό το σχέδιο μετά και τη μεγάλη Πανελλαδική Σύσκεψη περνάει από Σωματείο σε Σωματείο, ώστε να εμπλουτίσει τα πλαίσια πάλης, να αναβαθμιστεί η αγωνιστική διεκδίκηση απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε Εθνική και Πειραιώς

Για την υπογραφή επιχειρησιακών Συμβάσεων, ενάντια στο κλείσιμο καταστημάτων και τις απολύσεις προσωπικού, προχώρησαν χτες σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής βρέθηκε το πρωί έξω από υποκαταστήματα των τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας, συμβάλλοντας στην επιτυχία της απεργίας, με τη συμμετοχή να είναι πολύ μεγάλη σε όλα τα καταστήματα. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Τράπεζα Πειραιώς, στο κεντρικό κατάστημα στην οδό Αμερικής.

Στην Πειραιώς η απεργία κατέγραψε σημαντικά ποσοστά συμμετοχής, ενώ υπήρξαν υποκαταστήματα που έκλεισαν για πρώτη φορά. Οπως υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του το «Αγωνιστικό Μέτωπο», η τράπεζα μέσα σε 8 χρόνια έχει μειώσει το προσωπικό κατά 60%, έχει κλείσει σειρά καταστημάτων, ενώ κρατά καθηλωμένους τους μισθούς των εργαζομένων.

Στην Εθνική η παράταξη «Ενιαία» είχε καλέσει τους εργαζόμενους να απαντήσουν με τη συμμετοχή τους στην απεργία στην επιθετική στάση της εργοδοσίας στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για την επιχειρησιακή Σύμβαση. Τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να μην αποδεχθούν «τις υπέρμετρες στοχοθεσίες, τις αξιολογήσεις - παγίδες, την εξάντληση από την αφόρητη πίεση με τις απανωτές εθελούσιες, την έλλειψη προσωπικού, τις πιέσεις για μετακινήσεις εκτός νομού», ενώ καταγγέλλει ότι ανάμεσα σε δεκάδες άλλα καταστήματα, η τράπεζα έχει ανακοινώσει το κλείσιμο δύο καταστημάτων στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια.

Αύριο η μεγάλη μάχη σε φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες

Στην τελική ευθεία μπροστά στην απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων αύριο, Πέμπτη, το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής συνεχίζει τις περιοδείες και τις εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς. Στο πλαίσιο της απεργίας, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 3 μ.μ. έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στο Χαλάνδρι (Αγρινίου 3). Για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση το Συνδικάτο δρομολογεί πούλμαν που θα αναχωρήσουν στις 1.45 μ.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη.

Η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα της διεκδικούν την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς, 950 ευρώ κατώτατο μισθό, 8ωρη - 5ήμερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή. Επίσης, την επαναφορά τριετιών με επιδόματα από 5% έως 9%. Επιδόματα πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ, γνώσης ξένης γλώσσας, χρήσης Η/Υ - φορητού υπολογιστή και βοηθού φαρμακείου. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%. Εφάπαξ επίδομα θέρμανσης 1.000 ευρώ και 700 ευρώ για κάθε παιδί έως 6 ετών.

Σημειώνεται ότι στον κλάδο έχει να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση από το 2010, οι όροι δουλειάς και αμοιβής επιδεινώνονται, ενώ οι επιχειρήσεις μετρούν ενισχυμένα κέρδη, αυξάνουν τους τζίρους και τις εξαγωγές, υλοποιούν επενδυτικά σχέδια που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Στα ξενοδοχεία και στην «e-food» στην Αττική

Στον Τουρισμό, σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής την Παρασκευή 24 Ιούνη, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, διεκδικώντας τοπική κλαδική και επιχειρησιακές ΣΣΕ. Αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνουν οι συνελεύσεις των επιχειρησιακών σωματείων. Η απεργιακή προσυγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 π.μ. μπροστά στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», στην οδό Πανεπιστημίου.

Στα ξενοδοχεία η Συλλογική Σύμβαση που βρίσκεται σε ισχύ διατηρεί τους μισθούς καθηλωμένους σε πολύ χαμηλά επίπεδα και έχει κάνει «λάστιχο» το ωράριο και τα ρεπό. «Παρά την τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, οι μισθοί στα ξενοδοχεία είναι στα επίπεδα του 2007», υπογραμμίζει το Συνδικάτο και προσθέτει ότι στις σημερινές συνθήκες της εκρηκτικής ακρίβειας «οι μισθοί μας έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους αξίας». «Δεν σκοπεύουμε να ζήσουμε σαν δούλοι για να δεκαπλασιάζουν τα κέρδη τους οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες. Επιλέγουμε τον δρόμο του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης, παλεύοντας για δουλειά με δικαιώματα», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.

Σε απεργία προχωρά, επίσης την Παρασκευή, το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής. Η απόφαση πάρθηκε από εκατοντάδες εργαζόμενους κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από τα γραφεία της εταιρείας την περασμένη Παρασκευή. Σε συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία του Σωματείου, η εργοδοσία δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων όσον αφορά τις αλλαγές που επιβάλλει στο πρόγραμμα εργασίας των 4ωρων, με σκοπό να τους αναγκάσει να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε «freelancers». Στο ζήτημα της αποζημίωσης των καυσίμων με βάση τα πραγματικά χιλιόμετρα, αρκέστηκε να ισχυριστεί ότι ...«βοηθάει», την ίδια στιγμή που υπολογίζει τις αποστάσεις σε... ευθεία γραμμή και αποζημιώνει τη βενζίνη με μικρότερα ποσά, σε μια περίοδο μάλιστα που οι τιμές έχουν εκτιναχθεί. Ανάλογη στάση τήρησε και όσον αφορά τα αιτήματα για το προσωπικό στα γραφεία.

Ετοιμάζονται και στα Τρόφιμα - Ποτά

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μαζί με συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, έχει προκηρύξει απεργία για την Πέμπτη 30 Ιούνη. Στον συγκεκριμένο κλάδο οι εργαζόμενοι εδώ και 13 χρόνια δουλεύουν χωρίς κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μιας και οι βιομήχανοι αρνούνται να την υπογράψουν. Οπως ενημερώνει η Ομοσπονδία, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται, οι εργοδότες προσπαθούν να δημιουργήσουν νέο αδιέξοδο, επικαλούμενοι τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, την αύξηση στο κόστος της παραγωγής και της μεταφοράς της Ενέργειας. «Οι βιομήχανοι από χρόνο σε χρόνο αυξάνουν σε δυσθεώρητα ύψη την κερδοφορία τους, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, που αγωνιούμε καθημερινά για ένα κομμάτι ψωμί, μη μας κόψουν το ρεύμα, μη μας ξεσπιτώσουν», τονίζει η Ομοσπονδία.

Τα σωματεία προχωρούν σε συνελεύσεις για να αποφασίσουν και να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στην κλαδική απεργία. Τις επόμενες μέρες συνελεύσεις θα πραγματοποιήσουν: Το Σωματείο Εργαζομένων HQF Εύβοιας σήμερα (1 μ.μ. έως 3 μ.μ.) στον προαύλιο χώρο του πτηνοσφαγείου. Το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Το Σωματείο Εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», «ΣΚΑΛΕΖΑ», «ΜΑΖΑΡΑΚΙ» την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 11.30 π.μ., στο δημαρχείο της Νέας Αρτάκης.

Νέα συνέλευση σήμερα στο εργοστάσιο της «Colgate»

Σε νέα Γενική Συνέλευση προχωρούν σήμερα Τετάρτη, στη 1.30 μ.μ., οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Colgate - Palmolive», με θέμα την κλιμάκωση της πάλης τους για ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές τους.

«Με τη δική μας στάση μέσα και έξω από τον χώρο δουλειάς, με τη συσπείρωση στο σωματείο, η αδιαλλαξία της εργοδοσίας έσπασε!», τονίζει η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, σημειώνοντας ότι, όπως φαίνεται, ο «γίγαντας» των 18 εργοστασίων πανευρωπαϊκά και των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε τζίρους θορυβήθηκε από την συλλογική αντίδραση των εργαζομένων, από τις διαδοχικές συνελεύσεις, από την προοπτική αγωνιστικής απάντησης. Ετσι, «η εργοδοσία από την περασμένη Παρασκευή διαμέσου στελεχών της "τριγυρνάει" στην παραγωγή, απομονώνει εργαζομένους, "μοιράζει" διπλάσιες αυξήσεις από αυτές που είχε αναγγείλει και κάνει εκκλήσεις "να τα βρούμε μόνοι μας"», με προφανή στόχο να υποσκάψει τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομένων για την ικανοποίηση του διεκδικητικού πλαισίου τους.

«Δεν διαπραγματευόμαστε ατομικά! Συσπειρωμένοι στο συνδικάτο μας καλούμε την εργοδοσία να αφήσει τα τελεσίγραφα, να αφήσει τις προτάσεις "στα κρυφά" και να "κάτσει" στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με νέα βελτιωμένη πρόταση, βάσει του πλαισίου πάλης των εργαζομένων, όπως προέκυψε από τις Γενικές μας Συνελεύσεις», ξεκαθαρίζει το σωματείο. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Αύξηση 7% για όλους, χωρίς σύνδεση με κριτήρια αξιολόγησης της εταιρείας. Να σταματήσουν οι αυταρχικές συμπεριφορές των στελεχών της επιχείρησης, που συνδέονται με την εντατικοποίηση της εργασίας και την προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων. Να συγκροτηθεί άμεσα Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας.

Στο μεταξύ, η Εργοστασιακή Επιτροπή και η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Μινέρβα» στο Σχηματάρι εκφράζουν στους συναδέλφους τους της «Colgate - Palmolive» την αλληλεγγύη τους, ενώ τους μεταφέρουν την πείρα που απέκτησαν από τη νικηφόρα μάχη που έδωσαν πρόσφατα και οι ίδιοι για τους μισθούς και τα δικαιώματά τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ