ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σχέδια των ΗΠΑ - ΕΕ για επιβολή πλαφόν στην τιμή των ρωσικών υδρογονανθράκων

ΗΠΑ και ΕΕ αναζητούν τρόπους για να ρίξουν τις τιμές των ρωσικών υδρογονανθράκων, καθώς οι αλλεπάλληλες κυρώσεις της Δύσης αποδείχθηκαν ανίκανες να μειώσουν τα έσοδα της Ρωσίας, η οποία μάλιστα βλέπει αύξηση σε αυτά, λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών στην Ενέργεια.

Η Κομισιόν φέρεται να βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας στην ΕΕ για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, με πιθανό ανώτατο όριο τα 80 και 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το θέμα δεν αποκλείεται (έστω και ανεπίσημα) να συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Σχετικό ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας «Ρεπούμπλικα» εξηγεί ότι «ο καθορισμός ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου θα είχε πλεονεκτήματα, καθώς θα αποφεύγονταν διαπραγματεύσεις με διεθνείς εταίρους, αποφεύγοντας συζητήσεις και μεγαλύτερες προθεσμίες», όμως το Κρεμλίνο θα μπορούσε να αντιδράσει κλείνοντας εντελώς τις «κάνουλες» στην Ευρώπη.

Από τον Καναδά, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με συμμάχους τους με στόχο τον περιορισμό των ρωσικών ενεργειακών εσόδων, με την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Μιλάμε για πλαφόν στις τιμές ή εξαίρεση τιμών, μέτρα που θα ενίσχυαν τους πρόσφατους και προτεινόμενους ενεργειακούς περιορισμούς από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους, θα μείωναν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου και τα έσοδα του Πούτιν, επιτρέποντας ταυτόχρονα να διατεθούν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά», είπε η Γέλεν.

Γερμανία: «Επίθεση» η μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου

Στο μεταξύ, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρ. Χάμπεκ χαρακτήρισε «επίθεση» τη μείωση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρώπης, εκτιμώντας ότι η Μόσχα επιδιώκει την πρόκληση «χάους στην ευρωπαϊκή αγορά Ενέργειας».

«Αυτό που είδαμε την περασμένη βδομάδα παίρνει μια άλλη διάσταση. Η μείωση παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του "Nord Stream" αποτελεί επίθεση εναντίον μας», είπε μιλώντας στους Γερμανούς βιομηχάνους στο Βερολίνο.

«Θα διασπείρει το χάος στην ευρωπαϊκή αγορά Ενέργειας», προκαλώντας «αύξηση των τιμών», προειδοποίησε. Παραδέχτηκε επίσης ότι «οι δεξαμενές φυσικού αερίου είναι γεμάτες μόνο κατά 60%. Αν μπούμε στον χειμώνα με μισογεμάτες δεξαμενές και αν κλείσει η κάνουλα του φυσικού αερίου, θα μιλάμε για σοβαρή οικονομική κρίση στη Γερμανία».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της γερμανικής «Die Welt» χτες το βράδυ, το Βερολίνο ετοιμάζεται να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Σε έκθεση που δημοσιοποίησε χτες, η Ενωση Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) αναθεωρεί προηγούμενες εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, προβλέποντας ότι θα κινηθεί στο 1,5%, από 3,5% που ήταν η εκτίμησή της πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ