ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2019 - Κυριακή 23 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΔΕΛΤΑ» ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
Εργαζόμενος έδωσε τέλος στη ζωή του κάτω από τους εργοδοτικούς εκβιασμούς

Ενας 38χρονος εργάτης έδωσε τέλος στη ζωή του την Παρασκευή, μην μπορώντας να αντέξει τις εργοδοτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς σε βάρος του ίδιου και των συναδέλφων του στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ» στο Πλατύ Ημαθίας. Πρόκειται για το εργοστάσιο που η εταιρεία σκοπεύει να κλείσει για να μεταφέρει την παραγωγή στο εξωτερικό. Για να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους και τις αντιδράσεις τους, ανακοίνωσε πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων, με ασφυκτικά μάλιστα χρονοδιαγράμματα, για να εντείνει τον εκβιασμό, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο 38χρονος εργαζόμενος, που μαζί με την Ομοσπονδία και άλλους εργαζόμενους του κλάδου διεκδικούσε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, αναγκάστηκε τελικά την Τρίτη, κάτω από μεγάλες πιέσεις, να υπογράψει την «εθελούσια» απόλυση, ύστερα από 10 χρόνια δουλειάς στο εργοστάσιο. Την επόμενη μέρα, όμως, επέστρεψε και ζήτησε να ανακαλέσει την υπογραφή του, πράγμα που αρνήθηκε η εργοδοσία. Λίγα 24ωρα μετά, έδωσε τέλος στη ζωή του, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας όπου κατοικούσε. Ο θάνατός του μπορεί να καταγράφεται ως αυτοκτονία, πρόκειται όμως για ένα ακόμα καραμπινάτο εργοδοτικό έγκλημα, αφού οι αφόρητες πιέσεις και οι εκβιασμοί, για να διασφαλίσει η επιχείρηση την κερδοφορία της, είναι αυτά που οδήγησαν τον εργαζόμενο στην αυτοχειρία.

ΔΑΣ ΟΙΥΕ
Ζητά την άμεση σύγκληση του ΔΣ της Ομοσπονδίας

Σε άμεση συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), με θέμα την οργάνωση του συνεδρίου της Ομοσπονδίας, καλεί η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία». Το κάλεσμα της ΔΑΣ γίνεται μετά τις νέες εξελίξεις στην Ομοσπονδία: Οι παρατάξεις ΕΑΚ (Βασιλόπουλος) και ΕΝΕΡΓΑ (Καραγεωργόπουλος) ζήτησαν την αναστολή της δικαστικής απόφασης με βάση την οποία έχει οριστεί Προσωρινή Διοίκηση, από τη σύνθεση της οποίας έχουν εξαιρεθεί, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

«Με ένα σώμα και μια ψυχή», όπως αναφέρει η ΔΑΣ, οι παρατάξεις της ΕΑΚ και της ΕΝΕΡΓΑ στην ΟΙΥΕ εμφανίστηκαν τις προηγούμενες μέρες με εξώδικα και ασφαλιστικά μέτρα, «για να ζητήσουν ενιαία αναστολή της πρόσφατης δικαστικής απόφασης που τους πετάει έξω από το προσωρινό ΔΣ της ΟΙΥΕ». Υπενθυμίζεται πως η απόφαση άφηνε εκτός της Προσωρινής Διοίκησης τον πρώην πρόεδρο και τον πρώην γενικό γραμματέα της ΟΙΥΕ, Δ. Καραγεωργόπουλο και Π. Κυριακούλια, καθώς και τον Θ. Βασιλόπουλο, μέλη και οι τρεις του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι ο συσχετισμός στο ΔΣ της ΟΙΥΕ παραμένει ο ίδιος, καθώς η Προσωρινή Διοίκηση ορίστηκε με εκπροσώπηση των παρατάξεων με βάση τα αποτελέσματα του προηγούμενου συνεδρίου, οι παραπάνω συνδικαλιστές «προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν στον αφρό, να διατηρήσουν την προσωπική συνδικαλιστική τους επιβίωση, δημιουργώντας κενό διοίκησης», σημειώνει η ΔΑΣ. Οπως τονίζει, το δικαστήριο απέρριψε με την απόφαση που εξέδωσε την Παρασκευή «εκ νέου και ενιαία τις ενστάσεις και τις θέσεις τους, παρά την εξόφθαλμη και προκλητική στήριξη που είχαν και από νομικούς της ΓΣΕΕ».

«Δεν περιμέναμε τη Δικαιοσύνη για να επιβεβαιωθούν όσα είδαμε με τα μάτια μας όλη αυτήν την περίοδο, όσα μας έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι για πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές της εργοδοσίας για συμμετοχή σε αρχαιρεσίες, τις σχέσεις αίματος που ένα κομμάτι της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΙΥΕ έχει με αυτήν. Υπάρχει πλήθος στοιχείων που θεμελιώνει εις βάθος τα πάντα περί συνδικαλιστικής μαφίας», υπογραμμίζει η ΔΑΣ.

Προσθέτει πως στο δρόμο προς το συνέδριο θα δίνονται συνεχώς στοιχεία για τα «έργα και τις ημέρες» της συνδικαλιστικής μαφίας, που συνεχίζει τις προσπάθειες να φτιάξει μαϊμού σωματεία, να ενεργοποιήσει σωματεία - φαντάσματα με ανύπαρκτους εργαζόμενους. Οσο για την ψεύτικη «δράση» που προσπαθούν να παρουσιάσουν, μέσα από αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μηχανισμό αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων, η ΔΑΣ επισημαίνει πως η «γύμνια» τους δεν καλύπτεται, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα «στις απεργίες και στις κινητοποιήσεις, στους διεκδικητικούς αγώνες και κυρίως στην πραγματική - συνειδητή συμμετοχή στη δράση και τη ζωή των σωματείων».

«Το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε σε όλους τους εργασιακούς χώρους! Ούτε βήμα πίσω! Θα μας βρίσκουν παντού, μπροστά τους!», καταλήγει η ΔΑΣ.

Κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΣΙΔΕΝΟΡ
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΣΙΔΕΝΟΡ
ΣΙΔΕΝΟΡ

Με κλιμάκωση του αγώνα απαντούν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΣΙΔΕΝΟΡ στη Θεσσαλονίκη, στην νέα προσπάθεια τρομοκράτησής τους από την εργοδοσία που ανακοίνωσε ότι θα τους θέσει σε διαθεσιμότητα για δύο βδομάδες και ταυτόχρονα στέλνει εξώδικα στα μέλη της διοίκησης του Σωματείου για την «παρεμπόδιση λειτουργίας της πύλης του εργοστασίου».

Οι εργαζόμενοι προχωράνε σε νέες στάσεις εργασίας σήμερα Σάββατο 8 με 12 το βράδυ και 12 με 4 τα ξημερώματα της Κυριακής και τη Δευτέρα 8 με 12 το πρωί. Θυμίζουμε ότι βρίσκονται για τρίτη βδομάδα σε κινητοποιήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και παροχές στην κατεύθυνση ανάκτησης των απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Την Παρασκευή προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής οδού μπροστά από το εργοστάσιο στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης εργασίας.

«Frigoglass»

Τις πρωτοβουλίες τους ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να βάλει «λουκέτο» στο εργοστάσιό της, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στη «Frigoglass». Την Πέμπτη το βράδυ, μαζί με το επιχειρησιακό τους σωματείο, συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Αχαΐας (Δυμαίων), όπου βρίσκεται το εργοστάσιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε σχετικό ψήφισμα. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων, και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, μεταφέροντας την υποστήριξή τους στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για το δικαίωμά τους στη δουλειά.

Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Παύση εργασιών από τις 12 μ. και συγκέντρωση στη 1 μ.μ. μπροστά στη Βουλή έχουν προγραμματίσει για την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιούνη οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις για την προστασία της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής τους στους χώρους δουλειάς. Η κινητοποίηση έχει εξαγγελθεί από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, μετά τα διαδοχικά εργατικά «ατυχήματα» και έναν νεκρό που μετρούν στη Ζώνη από τις 20 Μάη έως σήμερα.

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συλλόγου το Σάββατο 22/6 (1 μ.μ. - 9 μ.μ.) και την Κυριακή 23/6 (9 π.μ. - 9 μ.μ.). Κάλπη θα στηθεί την Κυριακή 23/6 στα παραρτήματα του Συλλόγου στο Μενίδι (10 π.μ. - 6 μ.μ., Δεκελείας 42) και στο Ιλιον (10 π.μ. - 6 μ.μ., Χρυσηίδος και Μενελάου).
  • Σε αρχαιρεσίες προχωρά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ). Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών έχει ως εξής: Σάββατο 22/6 και Κυριακή 23/6, 10 π.μ. - 6 μ.μ., στο ΕΚΑ (3ος όροφος). Δευτέρα 24/6, 12 μ. - 4 μ.μ., στο Ιλιον (Μενελάου και Χρυσηίδος) και 5 μ.μ. - 8 μ.μ., στο ΕΚΑ (3ος όροφος). Τρίτη 25/6, 9 π.μ. - 3 μ.μ., στο ΚΔΑ ΕΛΤΑ (Λένορμαν και Κωνσταντινουπόλεως) και 3 μ.μ. - 4 μ.μ. στο ΕΚΑ (3ος όροφος).
  • Συνεχίζονται οι εκλογές στο Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, στα γραφεία του Συνδικάτου στο ΕΚΘ, το Σάββατο 22/6, 11 π.μ. - 3 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ. και την Κυριακή 23/6, 11 π.μ. - 6 μ.μ. Σε μαζική συμμετοχή και ενίσχυσή της καλεί η «Ταξική Ενότητα».
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΚΥ Μεγάρων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΚΥ Μεγάρων τη Δευτέρα 24/6, στις 10 π.μ., ενάντια στη συρρίκνωση της λειτουργίας του, οργανώνει η ΚΟΒ Μεγάρων - Ν. Περάμου του ΚΚΕ.

Η κινητοποίηση γίνεται με αφορμή τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας για μόνο 5 μέρες τη βδομάδα (Δευτέρα έως Παρασκευή) αντί για 7 μέρες, και με περιορισμένο ωράριο, από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ., αντί για 24 ώρες το 24ωρο. Μάλιστα, η 2η ΥΠΕ κάνει στην ανακοίνωσή της λόγο για «έλλειψη ενδιαφέροντος από ιατρούς (κυρίως γενικούς ιατρούς) να εγγραφούν στον πίνακα επικουρικών ιατρών» και για «αδυναμία ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας Μεγάρων με μετακίνηση ιατρών από άλλα Κέντρα Υγείας, αποκεντρωμένες μονάδες της 2ης ΥΠΕ».

Το ΚΥ Μεγάρων αποτελεί τη μοναδική δημόσια δομή Υγείας στην περιοχή Μεγάρων, Κινέτας, Αλεποχωρίου και Νέας Περάμου, έχοντας στην ευθύνη του πάνω από 40.000 μόνιμους κατοίκους, με τον πληθυσμό μάλιστα να υπερδιπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στοιχεία για τη φτώχεια από την ΕΛΣΤΑΤ

Στο 31,8% του πληθυσμού μετριέται η επίσημη φτώχεια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ με περίοδο αναφοράς τα εισοδήματα του 2017.

Την ίδια ώρα, το κατώφλι για τη μέτρηση της επίσημης φτώχειας εμφανίζεται στα 4.718 ευρώ το χρόνο ανά άτομο (κάτω από 400 ευρώ/μήνα) και μόλις στα 9.908 ευρώ το χρόνο για 4μελή νοικοκυριά (2 ενήλικες και 2 παιδιά κάτω από 14 ετών).

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το «κατώφλι» της επίσημης φτώχειας το 2010 ήταν στα 13.842 ευρώ για 4μελή νοικοκυριά, που σημαίνει ότι μέχρι σήμερα καταγράφηκε μείωση 28,4%. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό αυτό απηχεί τη συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος, σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού («φτωχού» και «μη φτωχού»), ενώ και η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται ουσιαστικά προσδιορίζει τους «ακραία» φτωχούς μόνο σε σχέση με τους «άλλους», ορισμός που εξαρχής εξαλείφει τη ραγδαία υποχώρηση συνολικά του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων λαϊκών οικογενειών.

Ακόμα κι έτσι, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με αυτά: Ο πληθυσμός της χώρας που βρίσκεται σε «κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού» φτάνει στο 31,8% ή 3.348.500 άτομα. Η παιδική φτώχεια (στις ηλικίες μέχρι 17 ετών) εμφανίζεται στο 33%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ