ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρωτοστατεί στην εμπέδωση της κυβερνητικής πολιτικής

Η πλειοψηφία της Διοίκησης του δήμου, σε συνεργασία με την παράταξη της ΝΔ ψήφισαν σύμβαση για την απασχόληση εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας

Σχέδιο σύμβασης με το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, για την απασχόληση εργαζομένων μέσω του προγράμματος κοινωνικής εργασίας, επιχείρησε να περάσει η Διοίκηση (ΠΑΣΟΚ) του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία της παράταξης της ΝΔ, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ θα προσλάβει 1.500 άνεργους και θα τους παραχωρήσει στο Δήμο Θεσσαλονίκης, για 5μηνη εργασία, με μισθό 625 ευρώ μεικτά.

Με το πρόγραμμα αυτό, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα καλύψει ανάγκες των υπηρεσιών του που προκύπτουν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ο οποίος δεν επιτρέπει προσλήψεις εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται αυτά τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας να χρησιμοποιηθούν για να ανοίξει ο δρόμος για παραπέρα απολύσεις συμβασιούχων, αορίστου χρόνου, ακόμα και μονίμων εργαζομένων από τους δήμους. Ταυτόχρονα, εξυπηρετεί τις ανάγκες του συστήματος για ανακύκλωση της ανεργίας, και διαχείριση της διαρκώς αυξανόμενης φτώχειας. Προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και να είναι ευχαριστημένοι που για 5 μήνες θα πάψουν να είναι άνεργοι και θα εξασφαλίσουν τα ψίχουλα των 550 ευρώ καθαρά.

Καμία αμφιβολία δε χωρά πως τα προγράμματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν, για άλλη μια φορά, ως μηχανισμοί ομηρίας (πολιτικής, εργασιακής) των ανέργων από τους φορείς που θα τα υλοποιούν (ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Εργατικά Κέντρα, ΜΚΟ, κ.λπ).

Αποκαλύπτεται ότι στόχος και αυτών των προγραμμάτων είναι η εμπέδωση της πολιτικής που μετατρέπει το δικαίωμα στην εργασία σε εργαλείο διατήρησης της κυριαρχίας του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος. Αποδεικνύεται ότι είναι ενταγμένο στη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και των κομμάτων του να κάνουν ακόμα πιο φθηνή την εργατική δύναμη, συνολικά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να τσακίσουν τις εργασιακές σχέσεις και ειδικά στους δήμους, να προετοιμάσουν το έδαφος για τις επενδύσεις των επιχειρηματιών στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης μιας σειράς υπηρεσιών των δήμων.

Αθλια και δουλεμπορική σύμβαση

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης κατήγγειλε τη Διοίκηση του δήμου ότι παραπλανά το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ δεν έχει συνεδριάσει και δεν έχει αποφασίσει την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ενώ ταυτόχρονα έθεσε και ζήτημα νομιμότητας για τη λήψη απόφασης, καθώς δεν υπήρχε απαρτία (στις 3.30 τα ξημερώματα που συζητήθηκε).

Με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Αυτή η σύμβαση είναι άθλια δουλεμπορική, είναι μια ειδική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που ρίχνει τους μισθούς κάτω ακόμα κι απ' αυτήν την απαράδεκτη σύμβαση της ΓΣΕΕ.

ΓΣΕΕ και δήμος εκμεταλλεύονται αισχρά τη φτώχεια και την ανέχεια των ανέργων, τους ανακυκλώνουν κάθε 5 μήνες, με μισθό ψίχουλα που θα αρχίσει να παγιώνεται για όλους τους εργαζόμενους. Επιδιώκουν να φθηνύνουν για να παραδοθούν κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες στους ιδιώτες.

Οι ίδιοι που ψήφισαν αυτό το έκτρωμα είναι οι ίδιοι που θα απολύσουν σε λίγο καιρό όσους "ωφεληθούν" και τότε θα είναι πάλι η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" που θα αντιδρά στην απόλυση και θα συνεχίσει να απαιτεί μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους και όχι γενίκευση της ελαστικής εργασίας, όπως μεθοδεύεται.

Οι διαδικασίες επιλογής είναι άκρως αδιαφανείς και είναι γνωστοί αυτοί που θα πατήσουν βάρβαρα πάνω στην ανέχεια των ανέργων για να τους πάρουν την ψήφο.

Οσο η πολιτική γίνεται πιο βάρβαρη και αντιλαϊκή, τόσο θα καταφεύγει στην καταστολή, στην παραπλάνηση, στον "τσαμπουκά". Συγκεκριμένα:

Οπως καταγγέλθηκε, η απόλυτη πλειοψηφία του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ δεν είχε ιδέα για την επιστολή - πρόταση του παραρτήματος προς το Δήμο Θεσσαλονίκης. Το διοικητικό συμβούλιό του δεν έχει πάρει καμιά ανάλογη απόφαση. Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ του εργοδοτικού συνδικαλισμού, Αβραμόπουλος, με "τσαμπουκά" έβαλε σε ψήφιση την πρόταση αυτή που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Για να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες της "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" για συνειδητή παραπλάνηση του δημοτικού συμβουλίου, κατέφυγε - για πολλοστή φορά - σε απίθανες ύβρεις και απειλές.

Η πολιτική του δημάρχου είναι πρόβλημα για την πόλη. Η στάση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου είναι πρόβλημα για τη δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.

Αυτή η πολιτική και στάση θα συνεχίσει να παίρνει την απάντηση που της αξίζει από τη "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" και τους εργαζόμενους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Με αγώνα διεκδικούν δουλειά με δικαιώματα

Χτες, έκαναν 24ωρη απεργία και πορεία στους δρόμους της πόλης

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία στο Πέραμα
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία στο Πέραμα
Με αποφασιστικότητα δίνουν τη μάχη για τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι του δήμου Περάματος, οι οποίοι χτες έκαναν 24ωρη απεργία, ενώ ταυτόχρονα έχουν προβεί και σε επίσχεση εργασίας. Στα πλαίσια της απεργίας, η οποία αποφασίστηκε μέσα από κοινή συνέλευση των Συλλόγων των υπαλλήλων και του εργατοτεχνικού προσωπικού, στις 10 το πρωί χτες έγινε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι εργαζόμενοι βγήκαν στο δρόμο, καθώς οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου δεν έχουν πληρωθεί το 15ήμερο, ενώ τους οφείλονται συνολικά δεδουλευμένα, όπως αυτά προβλέπονται από τις Συλλογικές τους Συμβάσεις. Στη διάρκεια της πορείας οι εργαζόμενοι με ντουντούκα και με ανακοινώσεις ενημέρωναν το λαό του Περάματος «για την επίθεση που έχει εξαπολυθεί σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων». Επίθεση στην οποία συμμετέχει και η δημοτική αρχή του δημάρχου Π. Ζουμπούλη που εκλέχθηκε με το «ανεξάρτητο» ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Επίθεση που στηρίζουν και όλες οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν σημαία τους την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και συνολικά τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, έχουν ψηφίσει στα δημοτικά συμβούλια όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που διαμορφώνει η δημοτική αρχή.

Ταυτόχρονα, απηύθυναν το κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους της πόλης «να συμπαραταχθούν στον αγώνα αφού οι αντιλαϊκές αποφάσεις της δημοτικής αρχής πλήττουν και τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες του Περάματος». Για παράδειγμα, μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση τομέων της καθαριότητας, από τα 250 παιδιά που ήδη έχουν ενταχθεί στη λίστα για τους 5 Παιδικούς Σταθμούς είναι ζήτημα αν θα μπορέσουν να καλυφθούν τα μισά, προωθείται το κλείσιμο του 4ου Παιδικού Σταθμού, διαλύονται τμήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού, φέτος για πρώτη φορά δεν θα λειτουργήσει ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος, κλειστό θα παραμείνει το δημοτικό κολυμβητήριο κ.ά.

Στο πλευρό των εργαζομένων ήταν ταξικά σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, μαζικοί φορείς της πόλης όπως η Εστία της Γυναίκας, μέλος της ΟΓΕ, και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ.

Νέα αναβολή της πληρωμής τους

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει ο δήμος για τους τελευταίους 6 μήνες από εργασία Κυριακές, αργίες και νυχτερινά, διεκδικούν οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το Σαββατοκύριακο πραγματοποίησαν αποχή από την αποκομιδή των απορριμμάτων. Χτες συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος παρέπεμψε την πληρωμή τους ένα μήνα μετά, για τις 21 Ιούλη. Οι εργαζόμενοι είναι επιφυλακτικοί καθώς και παλιότερα ο δήμαρχος είχε δεσμευθεί για πληρωμή τους μέχρι τις 15 Ιούνη, ημερομηνία που ήδη παρήλθε.

Σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποφασίσει την παραπέρα στάση του και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις των εργαζομένων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ