ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Ι. ΚΟΤΣΩΝΗ ΑΕΒΕ»
Η ανεργία απειλεί 40 οικογένειες

Αμεση παρέμβαση της ταξικής Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου

Στο δρόμο της ανεργίας πετά στην ουσία 40 εργαζόμενους - και μαζί τις οικογένειές τους - η εργοδοσία της εταιρείας επεξεργασίας χάρτου «Ι. ΚΟΤΣΩΝΗ ΑΕΒΕ». Συγκεκριμένα η εταιρεία αποφάσισε τη μεταφορά του εργοστασίου από το Ναύπλιο στο Κορωπί Αττικής, ωστόσο αντί να μεταφέρει όσους εργαζόμενους θέλουν, με τα δικαιώματά τους, τους κάλεσε να κάνουν αίτηση και από αυτούς θα γίνει... επιλογή. Ταυτόχρονα, μεθοδεύει να «γλιτώσει» τις αποζημιώσεις προς τους υπόλοιπους εργαζόμενους, επιχειρώντας, παράτυπα, να εκμεταλλευτεί τον αντεργατικό νόμο περί «προειδοποίησης απόλυσης».

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, που προχτές βρέθηκε εκεί, στο χώρο του εργοστασίου, «εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της για την απόφαση αυτή της εργοδοσίας που μπροστά στον κίνδυνο για τα κέρδη της, πετά στο δρόμο της ανεργίας τους εργαζόμενους ως στυμμένες λεμονόκουπες, που με τον κόπο τους, τον ιδρώτα τους δημιούργησαν τον πλούτο». Και τονίζει: «Δεν φτάνει ότι σας πετά στο δρόμο, η εργοδοσία έχει δρομολογήσει και την κατάργηση δικαιωμάτων σας, στην αποζημίωση και στο επίδομα ανεργίας και αυτό με τις πλάτες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού της περιοχής. Επομένως καμία συναίνεση, καμία υποταγή στα σχέδια της εργοδοσίας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσουν».

Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν, μαζί και με τη Γραμματεία Ναυπλίου του ΠΑΜΕ, τα δικαιώματά τους, απαιτώντας:

-- Οσοι εργαζόμενοι επιθυμούν να ακολουθήσουν τη μεταφορά στο Κορωπί Αττικής, να γίνουν δεκτοί χωρίς εξαιρέσεις με όλα τα δικαιώματά τους και να τους δοθούν τα έξοδα μεταφοράς της οικοσκευής. Για ένα χρόνο πληρωμή του ενοικίου, για να μπορέσουν να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα.

-- Οσοι εργαζόμενοι δεν επιθυμούν να μεταφερθούν στο Κορωπί, έχουν το δικαίωμα της άρνησης. Να τους καταβληθεί όλη η αποζημίωση άμεσα που δικαιούνται. Εδώ δεν ισχύουν οι αντεργατικές ρυθμίσεις για τις αποζημιώσεις.

-- Η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ είναι στο ύψος του 70% του μισθού ή του ημερομισθίου του κάθε εργαζόμενου στην περίπτωση μεταφοράς του εργοστασίου. Να δοθεί το ανάλογο ποσό από την εργοδοτική πλευρά για την επιδότηση των συναδέλφων που δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν τη μεταφορά (Ν. 435/1976 άρθρο 6).

-- Η εργοδοσία είναι υποχρεωμένη να αναγράφει ότι ο λόγος της απόλυσης είναι η μεταφορά του εργοστασίου για όσους εργαζόμενους δεν ακολουθήσουν τη μεταφορά.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ
Εκβιάζει για 20% μειώσεις σε μισθούς

Ουσιαστικά, καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν ειδική επιχειρησιακή σύμβαση ή να μείνουν χωρίς δουλειά

Μειώσεις μισθών με εφαρμογή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας θέλει να επιβάλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσαράς σε όλο το προσωπικό με έγγραφο που έστειλε η διοίκηση και ζητά από τους εργαζόμενους να υπογράψουν το αν αποδέχονται μείωση μισθών της τάξης του 20% και την υπογραφή της σύμβασης.

Μάλιστα, στο έγγραφο, αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά παίρνονται στα πλαίσια βιωσιμότητας του Συνεταιρισμού, εξυγίανσης και αντιμετώπισης της κρίσης. Επίσης, απευθυνόμενη η διοίκηση προς τους εργαζόμενους στο ίδιο έγγραφο προσθέτει ότι η υπογραφή της σύμβασης με μείωση κατά 20% των μισθών αποτελεί « ... το προσφορότερο και ευνοϊκότερο μέτρο για τους εργαζόμενους έναντι των απολύσεων», προσθέτοντας ότι αυτό εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια να διασφαλιστούν και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ καλεί τους εργαζόμενους να το υπογράψουν αλλιώς θα απολυθούν όπως αναφέρει, καλώντας τους μάλιστα να πιστέψουν ότι είναι ευνοημένοι με τα ψίχουλα, με μισή ζωή!

Το έγγραφο αυτό γνωστοποιήθηκε στους εργαζόμενους το προηγούμενο διάστημα, απαιτώντας ως και τις αρχές αυτής της βδομάδας να έχει επιστραφεί στη διοίκηση ούτως ώστε να γνωρίζει τις προθέσεις τους.

Η προσπάθεια αυτή αποτελεί μια ακόμη έκφραση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής όπως εκδηλώνεται και στους εργαζόμενους στους συνεταιρισμούς καθώς και της απόφασης της ΠΑΣΕΓΕΣ για μειώσεις μισθών.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι Γραμματείες Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ καταγγέλλουν την απόφαση της διοίκησης, καλώντας τους εργαζόμενους του συνεταιρισμού να μην προχωρήσουν σε καμία υπογραφή. Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις. Οι εργαζόμενοι, καταλήγει η ανακοίνωση, πρέπει να βγάλουν τα πολιτικά τους συμπεράσματα και να καταδικάσουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ. Να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, να συσπειρωθούν γύρω από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ.

ΛΑΡΚΟ
Το ξεπούλημα υπονομεύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Από πρόσφατη κινητοποίηση ταξικών συνδικάτων στα διόδια της Τραγάνας
Από πρόσφατη κινητοποίηση ταξικών συνδικάτων στα διόδια της Τραγάνας
Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, ζητώντας να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αναδεικνύοντας παράλληλα τι θα σημάνει αυτή η εξέλιξη για τους εργαζόμενους. Στην Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ τονίζει:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας την ολόπλευρη στήριξη της ΝΔ και των κομμάτων που κινούνται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προχωρά στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση μιας σειράς επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και της ΛΑΡΚΟ. Εχει γίνει ξεκάθαρο περισσότερο από κάθε άλλη φορά πως οι ιδιωτικοποιήσεις και γενικότερα η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται δε γίνεται για τη "σωτηρία της χώρας", όπως λένε, αλλά για τη σωτηρία και διεύρυνση των κερδών του κεφαλαίου, τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων.

Στο εύλογο ερώτημα των εργαζομένων και του λαού, γιατί πουλιέται η ΛΑΡΚΟ αφού είναι κερδοφόρα επιχείρηση, η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι ακριβώς επειδή έχει κέρδη η ΛΑΡΚΟ αποτελεί πεδίο άντλησης υπερκερδών για το κεφάλαιο.

Η ΛΑΡΚΟ είναι μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρηση. Εχει τη δυνατότητα να παράγει σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων, να αξιοποιεί όλα τα υποπροϊόντα και παράλληλα να προστατεύει το περιβάλλον. Αυτό όμως προϋποθέτει να υπάρχει άλλη εξουσία, λαϊκή εξουσία και οικονομία.

ΛΑΡΚΟ ιδιωτικοποιημένη σημαίνει περαιτέρω ξεζούμισμα των εργαζομένων με τη γενίκευση του καθεστώτος "γαλέρας" των εργολαβιών, δραστική μείωση μισθών και δικαιωμάτων, παραπέρα επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την εξάντληση των φυσικών πόρων για τη μέγιστη κερδοφορία του κεφαλαίου.

ΛΑΡΚΟ λαϊκή περιουσία στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας σημαίνει ανάπτυξη σε όφελος του λαού και ικανοποίηση των αναγκών του.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να παλέψει για το δεύτερο.

Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί: Με ποιο σκεπτικό ιδιωτικοποιείται μια επιχείρηση τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας; Αν θα σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Σήμερα ξεκινάει το 3ο Συνέδριο

Το 3ο Συνέδριο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης στον κλάδο των Τροφίμων (μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας) ξεκινάει σήμερα, 22 Ιούνη και ολοκληρώνεται στις 25 του μήνα. Το ΠΑΜΕ θα εκπροσωπηθεί από την Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων και την Ομοσπονδία Τροφίμων η οποία θα μεταφέρει την πείρα από τους αγώνες της για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά και τον αγώνα της για να αποτελεί η διατροφή κοινωνικό αγαθό και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων σε βάρος της υγείας του λαού κάθε χώρας.

Αρχαιρεσίες

Σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης προχωρά το Σωματείο Υπαλλήλων Οδοντοτεχνιτών Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων. Οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Ιούνη από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ στα γραφεία του σωματείου (Γ' Σεπτεμβρίου 48 β').



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ