ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Το ΝΑΤΟ συνεχίζει το δολοφονικό του έργο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΟΝΝΗ.-

"Κεντρική θέση" στο στόχαστρο των ΝΑΤΟικών βομβαρδιστικών είχαν το περασμένο 24ωρο δεξαμενές και αποθήκες καυσίμων στο Σόμπορ και στο Βελιγράδι... Από το συγκεκριμένο κύμα επιδρομών, προκλήθηκε ο θάνατος τουλάχιστον ενός ατόμου και ο τραυματισμός αρκετών άλλων, εκ των οποίων τέσσερα παιδιά. Ωστόσο, το πιο αιματηρό χτεσινό χτύπημα του ΝΑΤΟ ήταν αυτό σε αναμορφωτήριο του βορειοδυτικού Κοσσυφοπεδιου. Οι πτέρυγες αναμορφωτηρίου στο Ιστόκ πνίγηκαν στο αίμα, καθώς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19κρατούμενοι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι. Ωστόσο, δεν ήταν τα παραπάνω νέα αδικοχαμένα θύματα, που απασχόλησαν τους εκπροσώπους του Συμφώνου στις Βρυξέλλες. Ηταν οι μικρές υλικές ζημιές, που προκλήθηκαν σε διάφορες πρεσβευτικές κατοικίες και ιδιαίτερα σ' αυτήν του Ελβετού πρεσβευτή... Ομως, φαίνεται πως η χτεσινή απολογία των ΝΑΤΟικών εκπροσώπων δεν ήταν αρκετά πειστική, όχι μόνο για τους πρεσβευτές ευρωπαϊκών χωρών, της Ινδίας και της Λιβύης, αλλά ούτε και για τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος αντέδρασε σ' αυτό το γεγονός, τονίζοντας πως υπάρχει "άμεση ανάγκη" για την πραγματοποίηση μιας συζήτησης, με στόχο τη ΝΑΤΟική στρατηγική των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία...

Βομβαρδισμοί σε αποθήκες καυσίμων και ζημιές σε πρεσβευτικές κατοικίες

Η νύχτα έγινε μέρα από τους απανωτούς βομβαρδισμούς αποθηκών και δεξαμενών καυσίμων στο Σόμπορ (της βόρειας Σερβίας) και του Βελιγραδίου.

Μόνο στη δεξαμενή πετρελαίου της "ΓΙΟΥΓΚΟΠΕΤΡΟΛ" στο Βελιγράδι, τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη έβαλλαν γύρω στις 20.15 (χτες βράδυ τοπική ώρα) με τέσσερις πυραύλους, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές και στην κατοικία του Ελβετού πρέσβη, την ώρα που έδινε δεξίωση... Υλικές ζημιές προκλήθηκαν και στις κατοικίες των πρεσβευτών της Νορβηγίας, της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Ινδίας, στην πρεσβεία της Λιβύης και σε κτίριο που φιλοξενούσε μέλη ισραηλινής διπλωματικής αποστολής.

Δεξαμενές καυσίμων της "ΝΑΦΤΑΓΚΑΣ" επλήγησαν και στο Σόμπορ (κοντά στη μεθόριο Γιουγκοσλαβίας - Ουγγαρίας). Από ΝΑΤΟικές βόμβες που έπεσαν σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της ίδιας πόλης, σκοτώθηκε ένα άτομο, τραυματίστηκαν αρκετά άλλα, ενώ σημειώθηκαν ζημιές σε τουλάχιστον δύο σπίτια.

Σύμφωνα με τη σερβική τηλεόραση, μετά τα μεσάνυχτα χτυπήθηκαν και τα προάστια του Βελιγραδίου, Οστρούζνιτσα και Λιπόβασκα.

Το πιο αιματηρό πλήγμα του περασμένου 24ώρου, εκδηλώθηκε χτες μετά τις 8.30 το πρωί στη βορειοδυτική κοσσοβάρικη πόλη Ιστόκ. ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά έπληξαν αναμορφωτήριο, που φιλοξενούσε τουλάχιστον 1.000 άτομα, με αποτέλεσμα το θάνατο 19 ατόμων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μεταξύ των νεκρών είναι ο υποδιευθυντής των φυλακών Νετζεμεντίν Καλιτσάνιν (Κοσσοβάρος Αλβανός) και ένας διοικητικός υπάλληλος. Ο βομβαρδισμός στο αναμορφωτήριο προκάλεσε σοβαρές υλικές καταστροφές και έξι κρατήρες διαμέτρου 10 μέτρων!

Δεν ήταν μόνον υλικές οι "ζημιές" στις πρεσβευτικές κατοικίες

Δύο φορές βομβαρδίστηκε η αποθήκη καυσίμων της "ΓΙΟΥΓΚΟΠΕΤΡΟΛ" στο προάστιο Κουκάριτσα του Βελιγραδίου. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το μόνο αποτέλεσμα που προκάλεσαν τα ΝΑΤΟικά πυρά. Οι τουλάχιστον τέσσερις ρουκέτες που ερρίφθησαν κατά της δεξαμενής καυσίμων προκάλεσαν ισχυρότατες εκρήξεις, με αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικών υλικών ζημιών και σε πρεσβευτικές κατοικίες, εκ των οποίων οι περισσότερες απείχαν περίπου 300 μέτρα από το σημείο της συγκεκριμένης επίθεσης.

Τις περισσότερες - ευτυχώς μόνον υλικές... - ζημιές δέχτηκε η κατοικία του Ελβετού πρέσβη, ο οποίος δεξιωνόταν την ώρα εκείνη διπλωμάτες διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών. Τραγική ειρωνεία; Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ο Ματς Στέφανσον, Σουηδός πρεσβευτής, του οποίου η κατοικία είχε πληγεί από τα ΝΑΤΟικά πυρά το βράδυ της Τετάρτης... Ο Στέφανσον θα δηλώσει μετά σε συντάκτη ημερήσιας σουηδικής εφημερίδας: "Ηταν γύρω στις 20.15, ώρα που πηγαίναμε για το επιδόρπιο. Τότε έγινε η επιδρομή. Τέσσερις πύραυλοι ΚΡΟΥΖ ρίφθηκαν σε αποθήκη καυσίμων μόλις 300 μέτρα μακριά από το σπίτι του Ελβετού πρέσβη. Ενα τεράστιο ωστικό κύμα έσπασε τη μεγάλη τζαμαρία της τραπεζαρίας. Εγώ και οι πρεσβευτές της Σλοβακίας και του Βατικανού κρυφτήκαμε κάτω από το τραπέζι, προσπαθώντας να αποφύγουμε τα θραύσματα κρυστάλλων...".

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΒΕΤΑ και το Ασοσιέιτεντ Πρες, υλικές ζημιές προκλήθηκαν και στην κατοικία του Ινδού, του Ισπανού, του Νορβηγού και του Ούγγρου πρέσβη, όπως επίσης στην πρεσβεία της Λιβύης, αλλά και στο κτίριο που φιλοξενούσε ισραηλινή διπλωματική αποστολή.

Στη Βέρνη, η πρέσβειρα των ΗΠΑ Μαντλίν Κούνιν ζητούσε συγνώμη για το συμβάν από τον Ελβετό υπουργό Εξωτερικών, Τζόζεφ Ντάις. Ο Ελβετός υπουργός εννοείται πως εξέφρασε την ανησυχία του για το συμβάν. Λίγη ώρα μετά, Ελβετοί διπλωμάτες έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως το γεγονός αυτό δε θέτει ζήτημα κλεισίματος της ελβετικής πρεσβείας στο Βελιγράδι και ζητώντας να μην ξαναχτυπηθούν στο μέλλον άλλες πρεσβείες ή διπλωματικές κατοικίες στις επόμενες ΝΑΤΟικές επιδρομές...

Πάντως, τα περιστατικά αυτά σε συνδυασμό με τον πρωτοφανή ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στις 8 του μήνα προκαλούν την έντονη ανησυχία ξένων διπλωματών στο Βελιγράδι για τους απώτερους στόχους τέτοιων επιθέσεων...

Ο πρώτος που έκανε φανερή και δημόσια την ενόχλησή του από αυτά τα κρούσματα ήταν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ.

Ο Φίσερ, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Ελβετό ομόλογό του, δήλωσε σε δημοσιογράφους: "Χρειάζονται επειγόντως συζητήσεις με τα μέλη της Συμμαχίας για τη στρατηγική των ΝΑΤΟικών επιδρομών". Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μάρτιν Ερτνμαν, τόνισε πως "η επιλογή των ΝΑΤΟικών στόχων θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική για την αποφυγή πληγμάτων σε πολιτικούς στόχους"...

Ωστόσο, άλλοι Γερμανοί διπλωμάτες υπό τον όρο της ανωνυμίας έσπευσαν να "εξηγήσουν" στους δημοσιογράφους πως "τα σχόλια του Γιόσκα Φίσερ δε σηματοδοτούν την έναρξη συζήτησης για παύση των ΝΑΤΟικών επιδρομών".

Τηλεφωνικές επαφές με πρεσβευτές όλων των ξένων διπλωματικών αποστολών που επλήγησαν από τις ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία είχε χτες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα. Σκοπός αυτών των τηλεφωνημάτων; Η απολογία εκ μέρους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου... με βασική φράση ότι "δεν υπήρχε πρόθεση να προκληθούν ζημιές"! Ακόμη χειρότερη ήταν η αντίδραση του ΝΑΤΟικού εκπροσώπου Τζέιμι Σι: "Προφανώς έχουμε εκφράσει τη συγνώμη μας για την πρόκληση οποιασδήποτε δυσχέρειας που ενδεχομένως προκλήθηκε. Με ενθαρρύνει το γεγονός ότι πολλές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει αλληλεγγύη στη ΝΑΤΟική δράση"!

Νεκρός κρατούμενος μετά τον βομβαρδισμό της φυλακής του Ιστοκ

Νεκρός κρατούμενος μετά το βομβαρδισμό της φυλακής του Ιστοκ

ΚΙΝΑ
Απαγόρευση ελλιμενισμού σε πολεμικά των ΗΠΑ

ΠΕΚΙΝΟ.-

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κίνας αποφάσισε χθες να απαγορεύσει εφεξής τον ελλιμενισμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων, μετέδιδε χθες, επικαλούμενο το (ημιεπίσημο) πρακτορείο "Xinhua", "το Associated Press".

Πρόκειται για μια κίνηση που πιθανότατα σηματοδοτεί κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και ΛΔ Κίνας, μετά το βομβαρδισμό της πρεσβείας της δεύτερης το Βελιγράδι την 7η Μαϊου από πυραύλους του ΝΑΤΟ, με 4 νεκρούς και 20 τραυματίες. Χθες ο αναπληρωτής πρόεδρος Χου Ζιντάο, απαίτησε και πάλι "μια πλήρη εξήγηση" για την εγκληματική αυτή επίθεση...

Το Πεκίνο διέκοψε κάθε διάλογο με την Ουάσιγκτον όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον έλεγχο των όπλων, τη μη διάδοση των (πυρηνικών) όπλων και τη διεθνή ασφάλεια, μετά την επίθεση...

ΕΕ
Απαγόρευση και των πτήσεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ολο και μεγαλύτερος δολοφονικός εναγκαλισμός, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις των Ευρωπαίων. Ετσι από χθες η ΕΕ επιχειρεί να αποκόψει εντελώς και τη διακίνηση των πολιτών - άραγε πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η μετάβαση ενός Γιουγκοσλάβου πολίτη στις πολιτισμένες χώρες τις Ευρώπης; - αφού ενέκρινε επίσημα την απόφαση για την επέκταση της απαγόρευσης των πτήσεων από και προς τη Γιουγκοσλαβία, όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η εν λόγω απόφαση ελήφθη χωρίς περαιτέρω συζήτηση από τους υπουργούς Ανάπτυξης, και σύμφωνα με αυτή, η ισχύουσα απαγόρευση η οποία εφαρμόζεται μόνο στο γιουγκοσλαβικό αερομεταφορέα JAT, θα επεκταθεί σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης. Αρχικά η ΕΕ είχε αποφασίσει την περασμένη βδομάδα να ενισχύσει την απαγόρευση των πτήσεων προκειμένου να σφίξει περισσότερο τον κλοιό γύρω από τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Γκρεμισμένα σπίτια στην πόλη Σόμπορ


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ