ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η "κριτική" που θέλει το ΠΑΣΟΚ

Στην "τηλεοπτική μονομαχία" μεταξύ του Κ. Σημίτη και του Κ. Καραμανλή και στα διαφημιστικά σποτ έχει εξαντληθεί η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας έτσι το "δυναμικό παρών" της, στο άθλιο δικομματικό παιχνίδι του αποπροσανατολισμού των ψηφοφόρων μπροστά στην κάλπη.

Και χτες ο εκπρόσωπος του κόμματος, στην καθημερινή ενημέρωση, ανέδειξε το ζήτημα του "ντιμπέιτ" μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων. Προσπάθησε εκ του ασφαλούς να επιρρίψει την ευθύνη στην κυβέρνηση για τη μη συμμετοχή των άλλων πολιτικών αρχηγών στην τηλεοπτική συζήτηση, ενώ την ίδια στιγμή ο Κ. Καραμανλής έχει ήδη αποδεχτεί τη συμμετοχή στο "ντιμπέιτ". Και αφού ξεμπέρδεψε με τη συμμετοχή των άλλων αρχηγών στη συζήτηση, έσπευσε να θέσει τα επόμενα θέματα στην ημερήσια διάταξη του δικομματικού θεάτρου σκιών: Η ημερομηνία της συζήτησης και το πλαίσιό της! Γιατί, δηλαδή, η κυβέρνηση όρισε την 7η Ιούνη ως την ημέρα της "μονομαχίας", ενώ η κυβέρνηση γνώριζε ότι την ημέρα εκείνη η ΝΔ έχει συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, και άλλα τέτοια τρομερά.

Κατά τα λοιπά, η ηγεσία της ΝΔ ισχυρίζεται ότι τάχα η κυβέρνηση δεν αντέχει την "κριτική" της, ενώ είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση Σημίτη αυτή ακριβώς την "κριτική" επιζητά, για να μπορούν από κοινού να εμπαίζουν το λαό μέχρι την ώρα της κάλπης. Μετά από κοινού θα αναλάβουν να του δείξουν τι σημαίνει η αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη και "γαλαζοπράσινη" επέλαση.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Αυταπάτες για διορθώσεις μέσα στην ΕΕ

Συνέντευξη Τύπου του ΔΗΚΚΙ για τις ευρωεκλογές

Το στίγμα της προσπάθειας του ΔΗΚΚΙ, εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στο Ζάππειο ο πρόεδρός του, Δ. Τσοβόλας, που σημείωσε εισαγωγικά ότι το "ψηφοδέλτιο είναι αντιπροσωπευτικό γεωγραφικά και επαγγελματικά" και δηλώνει τη θέληση "να παλέψουν για μια άλλη Ελλάδα και Ευρώπη", αυτή "της αλληλεγγύης, της δημιουργίας, του πολιτισμού, της ειρήνης και της προόδου".

Επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ έριξε το μεγαλύτερο βάρος της εισηγητικής του ομιλίας στο προσφιλές του θέμα, την οικονομία. Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση σημείωσε: "Προσπαθεί να εμφανίσει ως καλή την οικονομία, παίρνοντας ως βάση τις τιμές των μετοχών στα Χρηματιστήρια. Ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι τα χρηματιστήρια εκφράζουν την πλασματική, την αεριτζίδικη οικονομία και όχι την πραγματική οικονομία". Δίνοντας τη δική του πρόταση ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, με έμφαση τόνισε ότι "θα πρέπει στην Ελλάδα, ως μέλος της Ενωμένης Ευρώπης να εφαρμοστεί μια τελείως διαφορετική πολιτική" και την προσδιόρισε σαν επιθετική αναπτυξιακή (σ. σ στα πλαίσια της ΕΕ), η οποία θα χρησιμοποιεί "και τους τρεις τομείς της οικονομίας το δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα και τον κοινωνικό τομέα".

Μπροστά στις ευρωεκλογές διατύπωσε την πρόταση να οργανωθεί στρογγυλό τραπέζι με συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών.

Καλούμενος από το "Ρ" να σχολιάσει την άποψη ότι με την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία καταδείχνεται έλλειμμα κοινής εξωτερικής πολιτικής από την ΕΕ ουσιαστικά συμφώνησε, ενώ ακόμα και την κοινή υπογραφή όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τους βομβαρδισμούς τη θεώρησε ως "παράδοση από την πλευρά των Ευρωπαίων της ασφάλειας της Ευρώπης στις ΗΠΑ". Ταυτόχρονα, τόνισε ότι "χρειάζεται όπως λειτουργεί σήμερα η Ευρώπη να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στις δικές μας δυνάμεις να κάνουμε μια εξωτερική πολιτική, η οποία να είναι όχι μόνο η ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά η συνισταμένη της ευρωπαϊκής, της μεσογειακής και της βαλκανικής".

Τα κέρδη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκαν το α' τρίμηνο του 1999 κατά... 111%! Οταν ρωτήθηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης Ευαγ. Βενιζέλος και ο διοικητής της ΕΤΕ, Θ. Καρατζάς, κατά πόσο η θεαματική αύξηση των καθαρών κερδών της Τράπεζας επηρεάζει αρνητικά την πολιτική μείωσης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, απάντησαν - με κατηγορηματικό μάλιστα τρόπο - αρνητικά.

* * *

  • Προφανώς τόσο ο διοικητής, όσο και ο υπουργός προσπαθούν να εγγράψουν νέα κεφάλαια στην πολιτική οικονομία, άσχετα αν ανατρέπουν βασικές παραδοχές των μέχρι σήμερα αποδεκτών οικονομικών φαινομένων. Γιατί σε όλα τα εγχειρίδια της πολιτικής οικονομίας (και της αστικής) είναι κοινή η θέση ότι τα επιχειρηματικά κέρδη (στα οποία περιλαμβάνονται και τα τραπεζικά), είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες διαμόρφωσης των αγοραίων τιμών. Αν τα επιχειρηματικά κέρδη (απόλυτα ή σχετικά) είναι υψηλά ή χαμηλά, αυτό επηρεάζει αντίστοιχα τις τελικές τιμές καταναλωτή και άρα το σχετικό στατιστικό δείκτη.
  • Από αυτή την άποψη δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και καιρό διάφοροι υπουργοί(ανάμεσά τους ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος), ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας και διάφοροι οικονομικοί αναλυτές, στα λόγια εγκαλούν τους επιχειρηματίες για τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης των κερδών τους και παράλληλα τους καλούν να συμβάλλουν κι αυτοί στην επίτευξη του... εθνικού στόχου της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ - μέσω της μείωσης των περιθωρίων κέρδους - ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός.
  • Η προσπάθεια να διαχωριστούν τα υπερκέρδη του κεφαλαίου σε επιχειρηματικά κέρδη που επηρεάζουν τον πληθωρισμό και σε τραπεζικά κέρδη που δεν τον επηρεάζουν, είναι φανερό πως δεν "πατάει σε γερά ποδάρια". Αν για παράδειγμα, η διοίκηση της οποιασδήποτε τράπεζας (άρα και της Εθνικής) δεν είχε στόχο την αστρονομική αύξηση των κερδών, θα μπορούσε να ακολουθήσει μια πολιτική συγκράτησης των ληστρικών - για τις σημερινές συνθήκες - επιτοκίων χορηγήσεων. Αυτό αυτόματα θα οδηγούσε σε μικρότερο κόστος παραγωγής και άρα θα μπορούσαν να "παγώσουν" ή και να μειωθούν οι τιμές στην αγορά. Ομως η πολιτική των τραπεζιτών, κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
  • Οταν ο πληθωρισμός "έτρεχε" τον προηγούμενο Απρίλη με 2,8%, η Εθνική Τράπεζα συνέχιζε να χορηγεί δάνεια στις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις (στις μεγάλες ακολουθεί άλλη πολιτική) με επιτόκια 14%, ενώ τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων κινούνται σε επίπεδα μεγαλύτερα του 20%. Μία τέτοια πολιτική επιβαρύνει τα χρηματοοικονομικά έξοδα των επιχειρήσεων, αυτές μετακυλίουν το κόστος της επιβάρυνσης στην τιμή του εμπορεύματος, πιέζοντας έτσι και τον πληθωρισμό, αλλά και την τσέπη του τελικού καταναλωτή.

* * *

Τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Μόνο που ο κ. Καρατζάς και ο κ. Βενιζέλος, για ευνόητους λόγους, θέλουν να τα παρουσιάζουν μπερδεμένα.

Προσφέρουν για τη μάχη των ευρωεκλογών
  • Ο αντιστασιακός Βασίλης Ψωμιάδης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ "Ν. Μπελογιάννη" Κοκκινιάς, 330.000 στην ΚΟΒ και 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
  • Ο Νίκος Κακαμούκας προσφέρει 200.000 δρχ. στη μνήμη των γονιών του ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΘΗΝΑΣ και ΜΑΡΙΑΣ.
  • Οι Βασίλης και Γιάννης Επιτρόπου προσφέρουν 110.000 δρχ. στη μνήμη των γονιών τους ΣΑΒΒΑ και ΕΙΡΗΝΗΣ και του γαμπρού τους ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ.
  • Ο αντιστασιακός Α. Γ. προσφέρει 50.000 δρχ.
  • Οι Ευάγγελος Δεληκωνσταντής,Ιωάννης και Θεοδώρα Μεριστούδη,Σταμούλα Κυτούδη και Χρήστος Μαμαμλούδης από το Μεγάλο Μοναστήρι Λάρισας προσφέρουν 25.000 δρχ.
  • Ο Λάμπης Πλέσσας προσφέρει 5.000 δρχ. στη μνήμη του συναγωνιστή του ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΑΜΜΟΥ.
  • Ο Κ. Α. Ρ. προσφέρει, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 50.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές και 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", στη μνήμη του φίλου του ΛΑΛΑΚΟΥ,μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε στον Εμφύλιο σε ηλικία 23 χρόνων.
  • Η Πόπη Γερογιάννη προσφέρει 10.000 δρχ.
  • Ο Μίμης Γεωργακόπουλος, παλαίμαχος αγωνιστής, προσφέρει 20.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές και 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", μέσω ΚΟΒ Τερψιθέας Γλυφάδας.
  • Η Λένα Πλέσσα προσφέρει 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέας Χαλκηδόνας.
  • Τα μέλη του Παραρτήματος Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ προσφέρουν, μέσω ΝΕ Ρεθύμνου 50.000 δρχ.
  • Ο Ηρακλής Ματράγκας, ακτινολόγος και πρώην βουλευτής, προσφέρει, μέσω Επιτροπής Ετεροδημοτών Ηλείων Αττικής 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και κατάγονταν από το Νομό Ηλείας.
Συσκέψεις των ΚΟ
  • Η Επιτροπή ετεροδημοτών Ικαρίας, Σάμου και Φούρνων διοργανώνει σύσκεψη σήμερα Σάββατο 22/5 και ώρα 6 μμ στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη - Ομόνοια).
  • Η Επιτροπή ετεροδημοτών Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί τους φίλους του Κόμματος σε συγκέντρωση - συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις ευρωεκλογές, τη Δευτέρα 24 Μάη, στις 7 μμ, στην αίθουσα των Λογιστών (Κάνιγγος 27).
  • Οι ΚΟ Μετάλλου του ΚΚΕ, θέλοντας να συζητήσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ευρωεκλογές, καλούν σε πλατιά σύσκεψη, την Τρίτη 25 Μάη και ώρα 6 μμ, στα γραφεία της ΚΟΑ του ΚΚΕ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη - Ομόνοια).
  • Οι Επιτροπές ετεροδημοτών Θεσσαλίας του ΚΚΕ καλούν τους Θεσσαλούς Αττικής (Νομοί Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και Νήσων Σκιάθος - Σκόπελος - Αλόννησος) στις συσκέψεις που διοργανώνουν την Τετάρτη 26/5 ώρα7.00 μμ στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη - Ομόνοια) με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις και ευρωεκλογές".


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ