ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Καθημερινές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Στη Σόφια, πάνω από 30 χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης Κοστόφ να δεχτεί τη χρήση του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Η διαδήλωση "θορύβησε" τους κυβερνώντες, που περιμένουν το Σαββατοκύριακο να επικυρωθεί η απόφαση στο Κοινοβούλιο, ώστε να αποκτήσουν και την "τυπική" κάλυψη της απόφασής τους. Τόσο ο Πρόεδρος Πέταρ Στογιάνοφ όσο και ο πρωθυπουργός Ιβάν Κοστόφ έκαναν δηλώσεις για την "αναγκαιότητα" της πρόσδεσης της Βουλγαρίας στο άρμα του ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπιστούν οι "κίνδυνοι από μια πιθανή επαναχάραξη συνόρων". Ωστόσο, η λαϊκή οργή έχει πια φθάσει στο απροχώρητο, αναγκάζοντας και τους ως πρότινος σιωπηρούς διανοούμενους να εκφράσουν θέσεις εναντίον της πολιτικής της υποτέλειας...

Στη Μαδρίτη της Ισπανίας, σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς, διαδηλωτές συνωθούνται στους δρόμους - με την πλειοψηφία τους να είναι νέοι - καιδιαδηλώνουν την αντίθεσή τους σ' έναν κόσμο που ετοιμάζεται γι' αυτούς δίχως αυτούς...

Στην Ιταλία, έξω από τις ΝΑΤΟικές βάσεις, κάθε μέρα περιμένουν τα αεροπλάνα διαδηλωτές...

Καθημερινές συνεχίζουν να είναι οι διαδηλώσεις και στη Βρετανία, με χαρακτηριστικότερη τη διαρκή "πολιορκία" του πρωθυπουργικού γραφείου στην Ντάουνινγκ Στριτ. Αυτήν τη βδομάδα, σειρά κινητοποιήσεων πραγματοποιείται και στο Μάντσεστερ, με αποκορύφωμα το ερχόμενο Σάββατο, 24 Απρίλη.

Στη Γερμανία, οι κινητοποιήσεις είναι συνεχείς σε πολλές πόλεις, ειδικά στη Φραγκφούρτη, όπου διαδηλώσεις γίνονται κάθε απόγευμα, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως η Νυρεμβέργη, το Μόναχο και φυσικά η Βόννη και το Βερολίνο.

Σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες αναφέρονται διαδηλώσεις, για τις οποίες ωστόσο δεν είναι γνωστές λεπτομέρειες - στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, στην Πράγα της Τσεχίας, στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας, στο Οσλο της Νορβηγίας και άλλες.

Στο Καράκας της Βενεζουέλας, δεκάδες χιλιάδες αριστεροί, φοιτητές, μέλη του αντιπολεμικού κινήματος και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, απαιτώντας "να σταματήσει η επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας".

Σε πολλές πόλεις του Καναδά, οι διαδηλώσεις έχουν καθιερωθεί ως καθημερινές, με τις σημαντικότερες εξ αυτών να σημειώνονται στο Γκουέλφ του Οντάριο, στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ, στο Βανκούβερ και αλλού.

Στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία έχει αναπτυχθεί μια αξιόλογη δραστηριότητα - παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων των δύο χωρών να πείσουν ότι "το ΝΑΤΟ έχει δίκιο": το Σίνδεϊ, η Μελβούρνη, το Ωκλαντ, το Ουέλλινγκτον, συνταράσσονται από μαζικές διαδηλώσεις.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατάσταση συνεχίζει να "εκπλήσσει". Μετά τις πιο μαζικές από ποτέ διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, αντί όπως πολλοί περίμεναν να "ξεφουσκώσουν" οι κινητοποιήσεις, αντίθετα συνεχίζονται και εντείνονται. Στο Ουιλιμάντικ του Κονέκτικατ, στο Πάλο Αλτο, το Σαν Χοζέ και το Σαν Ματέο της Καλιφόρνιας, στο Ουίντερ Παρκ της Φλόριδας, στο Σεντ Πέτερσμπουργκ, στο Ντόβερ του Νιου Χάμσαϊρ, στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσιγκτον. Βασικό ανάμεσα στα συνθήματα είναι και ένα δηκτικό: "Σας Αρεσε το Βιετνάμ; Θα λατρέψετε τη Γιουγκοσλαβία"...

ΡΩΣΙΑ
Οι βασικές αρχές Ιβάνοφ και η "κινητικότητα" Τσερνομίρντιν

ΜΟΣΧΑ.-

Τουλάχιστον ανεδαφικό - εξαιτίας των αμερικανοΝΑΤΟικών απαιτήσεων και σχεδίων - θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το σχέδιο έξι βασικών αρχών που πρότεινε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, και δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα "ΛΕ ΜΟΝΤ". Οπως καταδικασμένη εκ των προτέρων διαφαίνεται η ενδεχόμενη σημερινή επίσκεψη του Βίκτορ Τσερνομίρντιν (ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου Γιέλτσιν) στο Βελιγράδι, μια που είναι προφανής η απουσία κάποιου ουσιαστικώς αποτελεσματικού ρωσικού μεσολαβητικού σχεδίου...

Οι έξι βασικές αρχές, που κατά τον Ιβάνοφ, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη διευθέτηση των πραγμάτων στη Γιουγκοσλαβία δεν περιέχουν "εκπλήξεις", καθώς φαίνεται να αποτελούν μία μάλλον "συνοπτική" παρουσίαση προγενέστερων "μεσολαβητικών" σχεδίων της Μόσχας. Οι αρχές αυτές περιλαμβάνουν:

- Αμεση κατάπαυση όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων, τερματισμός της βίας και της καταστολής.

- Αποχώρηση από το Κόσσοβο του μεγάλου όγκου των σερβικών δυνάμεων, την οποία μπορεί να ακολουθήσει η απομάκρυνση από τα γιουγκοσλαβικά σύνορα των στρατιωτικών μονάδων και των επιθετικών όπλων του ΝΑΤΟ που έχουν αναπτυχθεί στην ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

- Επιστροφή με κάθε ασφάλεια όλων των προσφύγων και αυτών που έχουν εν γένει εγκαταλείψει τις εστίες τους, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκεύματος.

- Ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν την αποστολή τους.

- Επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και ηγεσίας των Κοσσοβάρων, με σκοπό μια πολιτική συμφωνία που θα παραχωρεί ευρεία αυτονομία, με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας.

- Διεθνής συμβολή για την οικονομική ανάκαμψη της Γιουγκοσλαβίας, περιλαμβανομένου και του Κόσσοβου.

Στο παραπάνω άρθρο του Ιβάνοφ στη "ΛΕ ΜΟΝΤ" αναγνωρίζεται τουλάχιστον πως "το πιο ευαίσθητο" ζήτημα είναι εκείνο της "διεθνούς παρουσίας" στο Κοσσυφοπέδιο. Πώς θα μπορούσε αυτό να προσεγγιστεί; Ο Ιβάνοφ παραπέμπει στον μάλλον εξουδετερωμένο Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι αυτός θα μπορούσε να παίξει "ένα σημαντικό ρόλο στη διευθέτηση της κρίσης, στο παρόν στάδιο". Ο ίδιος σχολίασε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων διακόπηκαν πολύ γρήγορα, ενώ επέρριψε ευθύνες στο ΝΑΤΟ για την ανθρώπινη τραγωδία στο Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας ότι πριν τους βομβαρδισμούς "υπήρχε μια ένταση μεταξύ των εθνοτήτων... αλλά όχι καταστροφή... δε γινόταν εθνοκάθαρση".

Περιοδείες και δηλώσεις Τσερνομίρντιν

"Η Ρωσία και η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο", είπε χτες στο Κίεβο ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Γιέλτσιν στη Γιουγκοσλαβία Β. Τσερνομίρντιν. Εξήγησε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει "γιατί οι χώρες αυτές συμμερίζονται τις ίδιες θέσεις ως προς την επίλυση της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, μια που οι βομβαρδισμοί είναι ένας δρόμος αδιέξοδος και δε θα λύσουν τίποτε".

Ο Τσερνομίρντιν άρχισε προχτές περιοδεία που περιλαμβάνει επισκέψεις στη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία, ενώ σήμερα φημολογείται πως ενδέχεται να επισκεφθεί το Βελιγράδι, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα μετά τον διορισμό του.

Στις ίδιες δηλώσεις ο Τσερνομίρντιν τόνισε ακόμα ότι η Γιουγκοσλαβία πρέπει να διατηρήσει την ακεραιότητά της και οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στις εστίες τους. Τόνισε, τέλος, ότι "χωρίς τη Ρωσία θα είναι πολύ δύσκολο να τεθεί τέρμα σε μία τέτοια σύγκρουση".

Εμπλοκή στις ρωσο-ουγγρικές σχέσεις;

Στη Μόσχα ανακλήθηκε χτες ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουγγαρία Φελίξ Μπογκντάνοφ "για διαβουλεύσεις" με το Κρεμλίνο. Ωστόσο, αρκετοί ήταν αυτοί που σχολίασαν αυτή την εξέλιξη ως διαταραχή των ρωσο-ουγγρικών σχέσεων με αφορμές την ένταξη της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ, τη στάση που κρατά τον τελευταίο μήνα έναντι των επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και το μπλοκάρισμα για τρεις μέρες ενός ρωσικού κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια στη μεθόριο της Ουγγαρίας με προορισμό τη Γιουγκοσλαβία.

Η ανάκληση του πρεσβευτή έγινε "για να επανεξεταστούν οι ρωσο-ουγγρικές σχέσεις, ενόψει των νέων εξελίξεων, κυρίως εξαιτίας της κατάστασης στα Βαλκάνια" αναφέρει η ρωσική ανακοίνωση.

Την παραπάνω είδηση είχε ανακοινώσει νωρίτερα η ουγγρική κυβέρνηση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Διάσπαση ή αναζήτηση άλλοθι;

ΒΟΝΝΗ. -

Ο "Πράσινος" υπουργός Εξωτερικών υποδύεται με απόλυτη πειστικότητα και περίσσιο ταλέντο το ρόλο του, ως υπουργός πολέμου. Ομως ο "φυσικός χώρος" από τον οποίο προέρχεται στην ιδρυτική του διακήρυξη αναφέρει καθαρά τον πασιφιστικό του χαρακτήρα. Ο Φίσερ, λαμβάνοντας το χαρτοφύλακα του υπουργείου, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη των Πρασίνων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, δείχνουν να το έχουν ξεχάσει παντελώς και κυρίως να μην τους ενδιαφέρει καν, όταν κάποια στελέχη του κόμματος τούς το υπενθυμίζουν. Αυτά όμως δε φαίνεται να συμμερίζονται την "πολεμική τους επιθετικότητα" και ετοιμάζονται...

Το σχίσμα στη "σκέψη" των Πρασίνων έχει εκδηλωθεί από την πρώτη μέρα έναρξης των δολοφονικών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Η σύγκρουση όμως έχει αποφευχθεί με διάφορους χειρισμούς και άλλοθι προς το παρόν... Ωστόσο, τη Δευτέρα, το Προεδρείο των "Πρασίνων" με πολιτική ανακοίνωση για το Κοσσυφοπέδιο ζητεί από το ΝΑΤΟ να εξετάσει μια μονομερή και προσωρινή εκεχειρία, και ζητούν από την "κοκκινοπράσινη κυβέρνηση του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ να πραγματοποιήσει το αίτημα αυτό προς το ΝΑΤΟ! Την πρόταση απέρριψαν αμέσως οι κυβερνητικοί "πράσινοι". Τι θα κάνουν όμως οι "πράσινοι" βουλευτές, που καλούνται να εγκρίνουν με τις ψήφους τους την κυβερνητική απόφαση για αποστολή στη Βόρεια Αλβανία - μοίρες αεροπορίας στρατού και μία διμοιρία διαβιβάσεων - 200 Γερμανών στρατιωτών; Οι ψήφοι τους θεωρητικά είναι "αναγκαίοι", καθώς απαιτείται η πλειοψηφία της "Μπούντενσταγκ". Θα καταψηφίσουν; Η θα στηρίξουν τον κυβερνητικό συνασπισμό; Οι αμφιβολίες είναι πολλές και για τις δύο εκδοχές. Σε αυτό ακριβώς στηρίχτηκε και ο Γιόσκα Φίσερ που... προειδοποίησε χτες το κόμμα των "Πρασίνων", ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταρρεύσει, εάν οι Πράσινοι αποσύρουν την υποστήριξή τους στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. "Κάτι τέτοιο θα σημαίνει το τέλος της πορείας αυτού του συνασπισμού", δήλωσε ο Φίσερ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Ρουντσάου". Οι σχολιασμοί και οι προειδοποιήσεις του Φίσερ αποτελούν τη σαφέστερη ένδειξη ότι αυξάνεται η αντίδραση μέσα στους "Πράσινους" για τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, γεγονός που μπορεί να έχει καταλυτικές συνέπειες για το μέλλον της συνεργασίας τους με τους Σοσιαλδημοκράτες. Πιο αποκαλυπτικός ο Φίσερ για τη συμμετοχή των "Πρασίνων" ως αναφορά τη στρατιωτική δράση κατά της Γιουγκοσλαβίας, προειδοποίησε ακόμα το κόμμα του ότι ενδεχόμενη άρση της υποστήριξής του από την πρώτη μεταπολεμική στρατιωτική δράση της Γερμανίας θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες... αφού "Κάτι τέτοιο θα σημάνει έναν άλλο συνασπισμό, αλλά καμιά αλλαγή στη Γερμανική πολιτική"!

Αν η αντίδραση αυτή δεν εκδηλωθεί άμεσα στην Μπούντεσνταγκ, είναι σίγουρα ότι η διάσταση των απόψεων θα εκδηλωθεί το αργότερο στο έκτακτο συνέδριο των Πρασίνων που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μαϊου, στη διάρκεια του οποίου το κόμμα καλείται να ψηφίσει την υιοθέτηση ή την απόρριψη της πολιτικής ανακοίνωσης. Τι θα γίνει; Ουδείς το γνωρίζει, αλλά οι δηλώσεις του επικεφαλής του Προεδρείου των "Πρασίνων", Ανχε Ράντκε δε χρήζουν σχολιασμού: "Φοβάμαι ότι η κρίση θα οδηγήσει σε διάσπαση".

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν προχτές στη Σόφια



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ