ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Απρίλη 2006 - Κυριακή 23 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Σημαντικές συζητήσεις πλούσιες εμπειρίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην Κίνα. Θυμίζουμε ότι η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν ακόμα τα μέλη της ΚΕ του Κόμματος Ελένη Κατροδαύλη και Ηλίας Λέγγερης, ο υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκης Παπαδόπουλος και η Ελένη Μαυρούλη, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», είχε αναχωρήσει στις 14/4 για την Πιονγιάνγκ της ΛΔ της Κορέας, έπειτα από πρόσκληση του Κόμματος Εργατών Κορέας και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της εκεί, αναχώρησε για την Κίνα, όπου είχε προσκληθεί από το ΚΚ Κίνας, στην οποία και θα παραμείνει ως τις 25 Απρίλη.

Στόχος της επίσκεψης και των συζητήσεων με κομματικά και κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους μαζικών οργανώσεων είναι η ενημέρωση για τις σημαντικότερες εξελίξεις στις δύο χώρες, όπως και θέματα που απασχολούν γενικότερα το κομμουνιστικό και επαναστατικό κίνημα.

Στη ΛΔ της Κορέας, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε για δύο μέρες συναντήσεις και συζητήσεις με κομματικά και κυβερνητικά στελέχη. Ανάμεσα στους άλλους, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Λαϊκού Κοινοβουλίου της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ναμ, με τον Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος Εργατών Κορέας Τσόε Τάε Μποκ, καθώς και άλλους αξιωματούχους.

Στη ΛΔ της Κίνας, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πραγματοποιεί συναντήσεις με κυβερνητικά και κρατικά στελέχη, καθώς και με ερευνητικά ινστιτούτα και μαζικούς φορείς της χώρας, στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, ενώ θα επισκεφτεί επιχειρήσεις του βιομηχανικού και αγροτικού τομέα, καθώς και επιχειρήσεις στις ειδικές οικονομικές ζώνες ανάπτυξης της Κίνας.

Μέχρι στιγμής, μεταξύ άλλων, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έχει ήδη συναντηθεί με τον υπεύθυνο του Γραφείου Πολιτικής Μελέτης της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας, Τσενγκ Ξιν Λι και το μέλος του ίδιου Γραφείου, Γου Ξιν Λι. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Τσεν Ξια Ξιν από το Διεθνές Τμήμα της ΚΕ του ΚΚ Κίνας. Εκεί συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα βιομηχανικής και αγροτικής ανάπτυξης, Υγείας και Παιδείας και γενικότερα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί το ΚΚ Κίνας, στο πλαίσιο του ανοίγματος που κάνει στον έξω κόσμο και με στόχο την επίτευξη μιας αρμονικής κοινωνίας. Η συζήτηση έγινε σε θερμό κλίμα.

Ακολούθησε συνάντηση με το μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας Λούο Γκαν, τον υφυπουργό Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Κίνας Ζανγκ Ζιγιούν και επίσης τον υπουργό Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Κίνας Γουάνγκ Γιαρουί. Κατά τη συνάντηση με τον Λούο Γκαν και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη σημασία των σταθερών και εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων. Ο Λούο Γκαν εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το ΚΚΕ, το οποίο, όπως υπογράμμισε, υπό τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην ΕΣΣΔ, διατήρησε στις αρχές του το σοσιαλιστικό στόχο, αλλά και τη διεθνιστική αλληλεγγύη προς τις πέντε χώρες που συνέχισαν την προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

Τόσο η Αλέκα Παπαρήγα όσο και ο Λούο Γκαν συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά και της ενίσχυσης της συζήτησης γενικά μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απηύθυνε επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚ Κίνας στην Ελλάδα, την οποία αποδέχτηκε ο Λούο Γκαν.

Για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και τη διεθνή κατάσταση

Στις συναντήσεις με τον Ζανγκ Ζιγιούν και τον Γουάνγκ Γιαρουί, παραβρέθηκαν επίσης τα μέλη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κίνας Τσενγκ Ξιαξίν και Γου Χουγκλίν. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων συζητήθηκαν ζητήματα οικονομίας στο πλαίσιο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης που ακολουθεί το ΚΚ Κίνας, με άξονες το άνοιγμα προς τον έξω κόσμο και το στόχο επίτευξης αρμονικής κοινωνίας με γνώμονα τις σοσιαλιστικές αρχές.

Επίσης, θίχτηκαν θέματα διεθνούς κατάστασης με επίκεντρο τον πόλεμο στο Ιράκ και τις νέες αμερικανικές απειλές κατά του Ιράν με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Κίνας επισήμανε την πάγια θέση της χώρας του για διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας και ειρήνης. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι το ΚΚΕ τάσσεται ενάντια σε όλα τα πυρηνικά όπλα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως μπορεί να αποδεχτεί τις ΗΠΑ να παίζουν το ρόλο του παγκόσμιου δικαστηρίου, ακολουθώντας πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών. Ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Κίνας παρέθεσε γεύμα στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Ακολούθησε συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ με την παγκινεζική Ομοσπονδία Γυναικών. Στη συνάντηση, που έγινε στην έδρα της Ομοσπονδίας, συμμετείχαν η αντιπρόεδρός της, Ζάο Σαοχούα, η πρόεδρος του Τμήματος Ευρώπης, Ζάο Χονγκτζού, και η Κάι Λιν, μέλος του ίδιου τμήματος. Ανταλλάχτηκαν εμπειρίες και ενημέρωση για τη θέση των γυναικών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αλλά και την Κίνα.

Κοινή διαπίστωση υπήρξε ότι οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις που διαιωνίζουν τις διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων δεν είναι εφικτό να υπερκεραστούν σε συνθήκες καπιταλισμού, όπου ούτως ή άλλως η κατάσταση για το σύνολο των εργαζομένων δυσχεραίνει. Η αντιπροσωπεία της παγκινεζικής Ομοσπονδίας Γυναικών επισήμανε και τη δυσκολία εξάλειψης των αντιλήψεων αυτών ακόμη και στο σοσιαλισμό καθώς, αν υπάρχει φεουδαρχικό παρελθόν, οι επιβιώσεις αυτές είναι ακόμα εντονότερες.

Να σημειώσουμε ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στο Πεκίνο παρέθεσε δείπνο στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Το κομμουνιστικό κίνημα στην Ευρώπη

Την περασμένη Πέμπτη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε ομιλία για το κομμουνιστικό κίνημα στην Ευρώπη, στην έδρα του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κίνας. Την ομιλία παρακολούθησε ο υφυπουργός Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Κίνας Ζανγκ Ζιγιούν και αρκετά στελέχη του εν λόγω τμήματος. Την ομιλία ακολούθησε εκτενής διάλογος.

Κυριάρχησαν ζητήματα που αφορούν την τωρινή κατάσταση του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη. Επίσης, έγινε ενδελεχής αναφορά στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην ΕΣΣΔ τόσο για το ευρωπαϊκό όσο και για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα. Ανταλλάχτηκαν απόψεις, εκτιμήσεις, αλλά και σχετική εμπειρία. Και οι δύο πλευρές κατέληξαν στη διαπίστωση ότι ο διάλογος αυτού του είδους είναι γόνιμος και αναγκαίος και γι' αυτό πρέπει να συνεχιστεί.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα παραμείνει στην Κίνα μέχρι τις 25 Απρίλη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ