ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση μαχών και συμφωνίες

Τραυματίες από την επίθεση με ρουκέτες στη Δαμασκό
Τραυματίες από την επίθεση με ρουκέτες στη Δαμασκό
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε συμφωνία με το συριακό στρατό για την αποχώρηση περίπου 1.500 αντικαθεστωτικών στρατιωτών και 6.000 αμάχων από τη συνοικία Χαράστα της Ανατολικής Γκούτα προχώρησαν χτες βράδυ διοικητές της οργάνωσης τζιχαντιστών «Αχράρ αλ Σαμ», τονίζοντας πως η Ρωσία έπαιξε το ρόλο εγγυητή για την ασφαλή τους απομάκρυνση με κατεύθυνση τη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Η αποχώρηση των χιλιάδων ενόπλων και αμάχων αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός τρέχοντος 24ώρου, αυξάνοντας σημαντικά τις περιοχές της Ανατολικής Γκούτα που ανακαταλαμβάνει ο συριακός στρατός. Ωστόσο, η εξέλιξη καταγράφεται δίχως να σταματούν τα πλήγματα σε βάρος αμάχων κατοίκων της Δαμασκού, με πιο νωπή την προχτεσινή επίθεση με ρουκέτες που πραγματοποίησαν αντικαθεστωτικοί από την Αν. Γκούτα σε κατάμεστη από κόσμο λαϊκή αγορά, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 44 γυναικών και παιδιών και τον τραυματισμό άλλων 35.

Χτες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «την τρομοκρατική επίθεση με ρουκέτες», εκτιμώντας ότι είχε στόχο «να ακυρώσει θετικές εξελίξεις» που διαδραματίζονται στην Αν. Γκούτα.

Παράλληλα, συριακές και ρωσικές δυνάμεις σε καθημερινή πλέον βάση καταγγέλλουν τις προσπάθειες αντικαθεστωτικών να στήσουν προβοκάτσιες με χημικά όπλα σε βάρος αμάχων. Χτες, ο Ρώσος αρχιστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ ανακοίνωσε ότι σε περιοχές της Αν. Γκούτα που ανακατέλαβε ο συριακός στρατός, βρέθηκαν πάνω από 40 τόνοι τοξικών παραγόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή χημικών όπλων. Ο ίδιος κατηγόρησε «τη διεθνή κοινότητα» ότι από τη μία αρνείται να συνεργαστεί με τις συριακές αρχές στις έρευνες για τη χρήση χημικών όπλων, από την άλλη κάνει τα στραβά μάτια στα πλήγματα που προκαλούν αντικαθεστωτικοί με χημικά όπλα σε αμάχους και στρατιώτες.

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν τα περί «συμφωνίας» για το Μάνμπιτζ

Το ίδιο διάστημα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, κληθείσα να σχολιάσει τις προχτεσινές δηλώσεις του Ιμπραχίμ Καλίν, εκπροσώπου Τύπου του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν πως ΗΠΑ και Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για τον κουρδικό θύλακα Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας (όπου εδρεύουν μερικές χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες), τις διέψευσε κατηγορηματικά. «Είναι περίεργο γιατί δεν έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία!», είπε χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας στη συνέχεια πως έχει ανακοινωθεί ημερομηνία για επανέναρξη σχετικών διαβουλεύσεων ανάμεσα σε Αμερικανούς και Τούρκους αξιωματούχους.

Η αντίδραση αυτή ανάγκασε αργότερα τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε «διόρθωση». Οπως ισχυρίστηκε, Τουρκία και ΗΠΑ κατέληξαν σε «μια συνεννόηση, όχι σε συμφωνία» σχετικά με την πόλη Μάνμπιτζ. Πρόσθεσε ακόμη πως η Αγκυρα επιδιώκει συμφωνία με την Ουάσιγκτον για το ποιος θα αναλάβει την ασφάλεια της Μάνμπιτζ «μετά την αποχώρηση» της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας. Υποστήριξε επιπροσθέτως πως η Τουρκία θέλει η συνεννόηση με τις ΗΠΑ για το Μάνμπιτζ «να αποτελέσει πρότυπο» για όλες τις περιοχές που ελέγχονται από ένοπλους Κούρδους.

Εντονη ενόχληση για τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο Αφρίν της βόρειας Συρίας εξέφρασε χτες και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ, λέγοντας: «Ανεξάρτητα από τις δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στο Αφρίν, όπου χιλιάδες και χιλιάδες άμαχοι πεθαίνουν ή αναγκάζονται να φύγουν».

  • Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν χτες ότι αεροπορικές επιδρομές τουρκικών αεροσκαφών στο Χακούρκ του βορείου Ιράκ προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 12 Κούρδων μαχητών του PKK.
Αγριεύει η αντιπαράθεση Βρετανίας - Ρωσίας

Συνάντηση με πρεσβευτές πολλών χωρών πραγματοποίησε χτες το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, όπου ο διευθυντής του Τμήματος για τη μη διάδοση και τον έλεγχο των εξοπλισμών, Βλαντιμίρ Γερμάκοφ, ενημέρωσε για τις ρωσικές θέσεις σε σχέση με την υπόθεση της δηλητηρίασης με νευροτοξική ουσία του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου, Σεργκέι Σκριπάλ, και της κόρης του, Γιούλια, στη Βρετανία. Στη συνάντηση δεν πήγε ο Βρετανός πρέσβης, καθώς και οι πρέσβεις ΗΠΑ και Γαλλίας, όπως έγινε γνωστό.

Ο Ρώσος αξιωματούχος αρνήθηκε τις κατηγορίες κατά της χώρας του, ότι είναι υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση των δύο, που βρίσκονται από τις 4 Μάρτη σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα, κάλεσε τη Βρετανία να δώσει όλα τα στοιχεία που έχει και να επιτρέψει την επίσκεψη εκπροσώπων της ρωσικής πρεσβείας στη Βρετανία στους Σκριπάλ. Ακόμα σημείωσε ότι «όποια στρατιωτική τοξική ουσία (σ.σ. και να είχε χρησιμοποιηθεί) θα είχε προκαλέσει πολλά θύματα στον τόπο της δηλητηρίασης. Ομως στο Σάλσμπερι δεν ήταν καθόλου αυτή η περίπτωση». Πρόσθεσε με νόημα ότι «είτε οι βρετανικές αρχές δεν είναι ικανές να παράσχουν προστασία από μια τέτοια, ας την πούμε έτσι, τρομοκρατική επίθεση στο βρετανικό έδαφος, είτε, άμεσα ή έμμεσα - δεν κατηγορώ κανέναν - έχουν ενορχηστρώσει μια επίθεση εναντίον ενός Ρώσου πολίτη». «Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί να φανταστεί ότι όλο αυτό σκηνοθετήθηκε πέρα από τον Ατλαντικό», κατέληξε, «φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ.

Σε δήλωσή του, άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι η Βρετανία επιλέγει να υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις και την κάλεσε να γυρίσει «στο δρόμο του διαλόγου και της ηρεμίας».

«Λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης πάντως έριξε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, που εμμέσως εμφάνισε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν να χρησιμοποιεί το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι στη Ρωσία όπως χρησιμοποίησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Χίτλερ το 1936. Το έκανε έμμεσα - χωρίς αυτό να αλλάζει την ουσία - όταν συμφώνησε με τέτοια διατύπωση που έκανε άλλος βουλευτής στη βρετανική Βουλή.

Μετά από αυτό, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, σχολίασε: «Τέτοιοι παραλληλισμοί είναι μη αποδεκτοί από τον επικεφαλής της διπλωματίας μιας ευρωπαϊκής χώρας» και πρόσθεσε ότι «ενώ τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα για τη δηλητηρίαση Σκριπάλ, η κατάσταση με τον Μπόρις Τζόνσον είναι διαφορετική. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι δηλητηριασμένος από την έχθρα, το θυμό, τον μη επαγγελματισμό του και τη σκαιότητά του» (η λέξη που χρησιμοποίησε ήταν «boorishness», παίζοντας με το όνομα του Βρετανού ΥΠΕΞ).

Κατέληξε λέγοντας πως «είναι τρομακτικό να θυμόμαστε ότι αυτό το πρόσωπο εκπροσωπεί την πολιτική ηγεσία μιας πυρηνικής δύναμης».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Απλώνεται το παζάρι ενόψει συνάντησης στη Βάρνα

ΑΓΚΥΡΑ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Με ανοιχτά πολλά και κρίσιμα μέτωπα στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, οι ηγεσίες Τουρκίας και ΕΕ συναντιούνται την επόμενη Δευτέρα στη Βάρνα της Βουλγαρίας, δύο χρόνια μετά τη συμφωνία για το Μεταναστευτικό, που αναζωπύρωσε μεταξύ τους διεργασίες με αντιθέσεις και νέα παζάρια.

Από τη μεριά της, η τουρκική κυβέρνηση θα πάει στη συνάντηση επιμένοντας σε κινήσεις που προκαλούν αντιδράσεις πολλών δυτικών της «εταίρων» (όπως η στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία), που ανησυχούν για εξελίξεις που θα «αποθαρρύνουν» δικές τους επιδιώξεις. Πριν μερικές μέρες, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ για αθέτηση όσων είχαν συμφωνηθεί το 2016, λέγοντας ότι το τουρκικό έθνος «έχει υπερηφάνεια και δεν μπορείτε να παίζετε με την υπερηφάνεια μας». Είχαν προηγηθεί οι «επισημάνσεις» του ότι αν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορα οι Ευρωπαίοι δεν θα βρίσκουν «τρύπα να κρυφτούν».

Το αλισβερίσι θα «φουντώσει» με φόντο και τις εξελίξεις στα Ενεργειακά, αφού το σταυροδρόμι της Ανατολικής Μεσογείου (όπου η Τουρκία αντικειμενικά διεκδικεί σημαντικό ρόλο) έχει κρίσιμο βάρος για το μέλλον μιας σειράς παλιών και νέων ενεργειακών διαδρομών. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ, παραμένοντας 5ος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ (όπως μετέδωσε χτες και το TRT).

Στο μεταξύ, χτες, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, είπε: «Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει τηρήσει ιδιαίτερα τη συμφωνία για το Προσφυγικό... Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί είναι το πώς η Ελλάδα εφαρμόζει τη συμφωνία, όχι η Τουρκία».

Σε αυτές τις συνθήκες, πρέπει να σημειωθεί ότι στις αρχές της βδομάδας η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, με πτώση 0,6% έναντι του ευρώ και την ισοτιμία με 1 ευρώ να φτάνει τις 4,84 λίρες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σημάδια ενίσχυσης της παρουσίας του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στην Κεντρική Ασία αποτελούν οι όλο και πιο συχνές βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Χτες, σημειώθηκε νέα επίθεση αυτοκτονίας σε σιιτικό τέμενος, κοντά στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Την ευθύνη ανέλαβε ξανά το «ΙΚ».

Ενα άτομο ζωσμένο εκρηκτικά ανατινάχτηκε κοντά στο τέμενος Καρτ-ε-Σάχι, ανήμερα μάλιστα της έναρξης εκδηλώσεων για τη γιορτή του Νεβρόζ (Πρωτοχρονιά για Ιρανούς και άλλους σιίτες). Τη ζωή τους έχασαν τουλάχιστον 26 άνθρωποι, ενώ άλλοι 18 τραυματίστηκαν.

Η δράση του «ΙΚ» δυναμώνει ενώ διευρύνονται πολυεπίπεδες διεργασίες γύρω από την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» στο Αφγανιστάν, με την κυβέρνηση αλλά και δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ να απευθύνουν έκκληση διαλόγου και συνεργασίας σε τμήματα των «Ταλιμπάν».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εγκρίθηκε τελικά η συμφωνία για τα σύνορα με το Μαυροβούνιο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εγκρίθηκε χτες βράδυ με 80 ψήφους υπέρ και 11 κατά από την 120μελή Βουλή του Κοσσυφοπεδίου η συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Αύγουστο του 2015 για την οριοθέτηση των συνόρων του προτεκτοράτου με το Μαυροβούνιο.

Προηγήθηκε ακόμη μια επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής, που διακόπηκε από δακρυγόνα που έριξαν βουλευτές του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Αυτοδιάθεσης». Οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές αντιτάσσονται στη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο, θεωρώντας ότι «στερεί» από το Κοσσυφοπέδιο έκταση περίπου 8.200 εκταρίων.

Η ψήφιση της συγκεκριμένης συμφωνίας από τη Βουλή του Κοσσυφοπεδίου θεωρούνταν «προαπαιτούμενο», προκειμένου η ΕΕ να εγκρίνει την ελεύθερη μετακίνηση (χωρίς βίζα) Κοσσοβάρων πολιτών σε χώρες μέλη της Ζώνης Σένγκεν.

Νωρίτερα ο Αμερικανοσέρβος συνταγματάρχης Νικ Ντούσιτς ανέλαβε τη διοίκηση της τεράστιας αμερικανικής βάσης «Bondsteel» στο Κοσσυφοπέδιο και της «Ανατολικής Πτέρυγας» μάχης της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR. Ο συνταγματάρχης τόνισε ότι έγινε «ο πρώτος Αμερικανός αξιωματικός σερβικής καταγωγής που διοικεί την πολυεθνική δύναμη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ