Πέμπτη 22 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Απλώνεται το παζάρι ενόψει συνάντησης στη Βάρνα

ΑΓΚΥΡΑ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Με ανοιχτά πολλά και κρίσιμα μέτωπα στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, οι ηγεσίες Τουρκίας και ΕΕ συναντιούνται την επόμενη Δευτέρα στη Βάρνα της Βουλγαρίας, δύο χρόνια μετά τη συμφωνία για το Μεταναστευτικό, που αναζωπύρωσε μεταξύ τους διεργασίες με αντιθέσεις και νέα παζάρια.

Από τη μεριά της, η τουρκική κυβέρνηση θα πάει στη συνάντηση επιμένοντας σε κινήσεις που προκαλούν αντιδράσεις πολλών δυτικών της «εταίρων» (όπως η στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία), που ανησυχούν για εξελίξεις που θα «αποθαρρύνουν» δικές τους επιδιώξεις. Πριν μερικές μέρες, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ για αθέτηση όσων είχαν συμφωνηθεί το 2016, λέγοντας ότι το τουρκικό έθνος «έχει υπερηφάνεια και δεν μπορείτε να παίζετε με την υπερηφάνεια μας». Είχαν προηγηθεί οι «επισημάνσεις» του ότι αν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορα οι Ευρωπαίοι δεν θα βρίσκουν «τρύπα να κρυφτούν».

Το αλισβερίσι θα «φουντώσει» με φόντο και τις εξελίξεις στα Ενεργειακά, αφού το σταυροδρόμι της Ανατολικής Μεσογείου (όπου η Τουρκία αντικειμενικά διεκδικεί σημαντικό ρόλο) έχει κρίσιμο βάρος για το μέλλον μιας σειράς παλιών και νέων ενεργειακών διαδρομών. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ, παραμένοντας 5ος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ (όπως μετέδωσε χτες και το TRT).

Στο μεταξύ, χτες, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, είπε: «Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει τηρήσει ιδιαίτερα τη συμφωνία για το Προσφυγικό... Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί είναι το πώς η Ελλάδα εφαρμόζει τη συμφωνία, όχι η Τουρκία».

Σε αυτές τις συνθήκες, πρέπει να σημειωθεί ότι στις αρχές της βδομάδας η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, με πτώση 0,6% έναντι του ευρώ και την ισοτιμία με 1 ευρώ να φτάνει τις 4,84 λίρες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ