ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να πάρει στα χέρια του ο λαός την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Δασών (21/3):

«Η σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα δασικά οικοσυστήματα, είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης της Ελλάδας και της πολιτικής ΕΕ - άρχουσας τάξης, που στοχεύει στη θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων. Βασικοί άξονες της πολιτικής αυτής είναι η εμπορευματοποίηση της γης και των δασών, οι ιδιωτικοποιήσεις και πάνω απ' όλα η πολιτική φθηνότερης εργατικής δύναμης. Η κρατική πολιτική αντιμετωπίζει τις επενδύσεις στα δάση ως μία ακόμα διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλιακών ομίλων. Ταυτόχρονα, η ιδιωτικοποίηση κρατικών δασικών εκτάσεων αποτελεί και μια μέθοδο κρατικής χρηματοδότησης των μονοπωλίων, αφού οι σχετικές επενδύσεις γίνονται με εξαιρετικά μικρές δαπάνες για τη γη.

Η πολιτική της ΕΕ, το ευρωενωσιακό πλαίσιο της λεγόμενης "πράσινης" ανάπτυξης, οι οδηγίες για τα δασικά συστήματα και τελευταία το 7ο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Δράσης, εξυπηρετούν την ανάγκη των ομίλων να κάνουν "πράσινες" μπίζνες στα δάση. Αναδεικνύουν το ρόλο της ΕΕ ως πυλώνα στήριξης εξουσίας της άρχουσας τάξης και της κερδοφορίας των ομίλων.

Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προωθούν διαχρονικά αυτήν την πολιτική και έχουν τεράστιες ευθύνες. Το υπό κατάθεση σχετικό νομοσχέδιο, που αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην εμπορευματοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων και του δημόσιου πλούτου, έρχεται να άρει όλα τα εμπόδια για τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου. Παραδίδει τα δασικά οικοσυστήματα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες "fast - track" αλλάζουν οι χρήσεις γης, σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του δασικού πλούτου, με αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων. Προωθεί τη συγκέντρωση στον τομέα της κτηνοτροφίας. Ταυτόχρονα, προωθείται η συρρίκνωση της Δασικής Υπηρεσίας, με την κατάργηση 80 Δασαρχείων που οδηγεί σε απολύσεις προσωπικού και σε ελάχιστη προστασία των δασών. Την ίδια στιγμή, οι κρατικές επενδύσεις στη δασοπονία και στην ανάπτυξη των δασικών συστημάτων αντιστοιχούν μόλις σε λίγα χιλιόμετρα της Αττικής οδού.

Η φιλολαϊκή αξιοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων, αποδεικνύεται ασύμβατη με την αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ - άρχουσας τάξης, ασύμβατη με ένα σύστημα που έχει ως "αρχή και τέλος" το κέρδος. Τα δασικά οικοσυστήματα είναι κοινωνικό αγαθό, λαϊκή περιουσία. Μπορούν να λειτουργήσουν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με μια δασική πολιτική που θα εξασφαλίζει την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, την ανάπτυξή τους ως βασικού τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την οικολογική τους ανόρθωση, μόνο στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης.

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους. Τονίζει την ανάγκη να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Η προστασία και η αξιοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων, της γης προς όφελος του λαού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οργανωμένη παρέμβαση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Με εφαλτήριο την πάλη για τη διασφάλιση των δασικών συστημάτων, την αποτροπή της επέκτασης της δράσης των μονοπωλιακών ομίλων στα δάση, την απόσυρση του νέου νόμου για τα δάση, την ανατροπή της δασοκτόνας κρατικής πολιτικής και των αντιλαϊκών νόμων, που καταστρέφουν τα δάση, ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας. Οργανώνουμε τον αγώνα μας με στόχο την κοινωνικοποίηση της γης και του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και την αξιοποίησή τους κάτω από επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, για την ολόπλευρη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε κατοικία, αναψυχή, εργασία, διακοπές. Η ανάπτυξη, που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και εξασφαλίζει ισόρροπη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, απαιτεί έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, απαιτεί το δρόμο της αποδέσμευσης απ' την ΕΕ και μονομερούς διαγραφής του χρέους με εργατική - λαϊκή εξουσία».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Γη και ύδωρ» στους επιχειρηματικούς ομίλους της Αττικής

Τα δίνει όλα με το «καλημέρα» η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής, Ρένα Δούρου, που έπλεξε την περασμένη Τετάρτη το εγκώμιο της «υγιούς επιχειρηματικότητας», διαβεβαιώνοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι η Περιφέρεια Αττικής θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια για ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης είπε: «Η υγιής επιχειρηματικότητα αποτελεί συστατικό στοιχείο στη συλλογική προσπάθεια κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας. Μια επιχειρηματικότητα δηλαδή που θα σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα, θα αποδίδει τους νόμιμα προβλεπόμενους φόρους, θα σέβεται το περιβάλλον. Μια επιχειρηματικότητα ωφέλιμη για το κοινωνικό σύνολο. Χρήσιμη για τις ανάγκες της κοινωνίας»!

Κοροϊδεύει τους εργαζόμενους ότι υπάρχουν καλοί και κακοί εκμεταλλευτές της εργατικής τους δύναμης. Οτι υπάρχουν και χρήσιμοι καπιταλιστές, που νοιάζονται όχι για τα κέρδη τους αλλά για τους εργαζόμενους! Κι όλα αυτά για να καλέσει τους εργαζόμενους να συμπαραταχθούν με τον αντίπαλό τους, να στηρίξουν τον απολύτως εχθρικό για τα συμφέροντά τους στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης με τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι αφοσιωμένος στο στόχο αυτό. Μάλιστα, το κριτήριο σύμφωνα με το οποίο οι καπιταλιστές εμπίπτουν στη μία ή την άλλη κατηγορία είναι, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο σεβασμός στους νόμους, αυτούς που επιβάλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα και τους λύνουν τα χέρια να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, τους νόμους που φορολεηλατούν το ισχνό λαϊκό εισόδημα, την ώρα που διασφαλίζουν στο μεγάλο κεφάλαιο φοροασυλία.

***

Στο συναγωνισμό με την κυβέρνηση για το ποιος θα αποσπάσει την προτίμηση της αστικής τάξης, η Ρ. Δούρου πρόσθεσε: «Το σημερινό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει κυβέρνηση και τρόικα, κάθε άλλο παρά φιλικό προς αυτή την υγιή επιχειρηματικότητα μπορεί να χαρακτηριστεί. Για παράδειγμα, το αβέβαιο φορολογικό καθεστώς - μέσα σε δύο χρόνια, υπήρξαν, όχι ένα ούτε δύο ούτε δέκα αλλά... 32 διαφορετικά φορολογικά νομοθετήματα - καθώς και τα άνισα φορολογικά βάρη σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση, που επιβάλλει η τρόικα, κάθε άλλο παρά ευνοούν τη δραστηριότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Υπόσχεται δηλαδή περιβάλλον ευνοϊκό για να «ανθίσουν» τα καπιταλιστικά κέρδη και την ίδια ώρα διαβεβαιώνει πως το κόμμα της μπορεί να εξασφαλίσει στο κεφάλαιο «ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο που θα στηρίξει τις απαραίτητες εκείνες μεταρρυθμίσεις που θα αναζωογονήσουν τις ΜΜΕ. Με νέες δημόσιες πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία». Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές φορές μιλήσει για τη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου προκειμένου να γίνουν επενδύσεις. Να θυμίσουμε μόνο την κριτική προς την κυβέρνηση όταν ο όμιλος Στασινόπουλου μετέφερε την έδρα του στο Λουξεμβούργο αναζητώντας χαμηλότερη φορολογία. Και εδώ εντάσσει και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες για να αποσπάσει τη συναίνεσή τους στην πολιτική που χρειάζεται ώστε να πάρει μπρος η κερδοφορία του κεφαλαίου και η οποία είναι κόλαφος για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μόνο που οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν χτυπιούνται μόνο από τους φόρους, αλλά και από το μονοπωλιακό ανταγωνισμό.

***

Ειδικότερα για την Περιφέρεια, δεσμεύτηκε ότι «μπορεί να καταστεί ο κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας». Ως προς τον τρόπο που θα το πράξει αυτό, ανέφερε: «Η Περιφέρεια μπορεί να προωθήσει τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας». Τι επιχειρήσεις είναι αυτές; Είναι οι γνωστές ΚΟΙΝΣΕΠ που αξιοποιούν οι δήμοι με εργαζόμενους με εξευτελιστικούς μισθούς, είναι άλλες επιχειρήσεις, όπως συνεταιρισμοί ανέργων που πουλάνε διάφορες «κοινωνικές υπηρεσίες», πρόκειται δηλαδή για πατενταρισμένες από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς μεθόδους διαχείρισης της φτώχειας, συμφιλίωσης του λαού με την ανέχεια και τις μειωμένες απαιτήσεις. Σ' αυτό έχει ήδη βάλει πλάτες ο ΣΥΡΙΖΑ με την τακτική του στο συνδικαλιστικό κίνημα, μαζί με τις άλλες δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, υπονομεύοντας την πάλη. Αλλωστε, «πουλάει» στους αστούς την ικανότητα διατήρησης της «κοινωνικής συνοχής».

Με όλα αυτά, λοιπόν, απερίσπαστος, όπως ελπίζει, από λαϊκές αντιδράσεις, θα ξεδιπλώσει τη στρατηγική του δίνοντας «γην και ύδωρ» στους καπιταλιστές ή, όπως το έθεσε η Ρ. Δούρου, θα εφαρμόσει «(...) πολιτικές, με στόχευση την εξυγίανση και ανασυγκρότηση υφιστάμενων επιχειρήσεων, με υπερχρέωση και με κυρίαρχα στοιχεία λειτουργικής και παραγωγικής στέρησης (...) και στήριξης δυναμικών και καινοτόμων παραγωγικά επιχειρήσεων». Δηλαδή, πολιτικές για τη στήριξη με κάθε τρόπο και μέσο των επιχειρήσεων.


Β.

Υπουργική απόφαση για τους ανυπότακτους του εξωτερικού

Με κοινή απόφαση των υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών, απαλλάσσονται από τον έλεγχο στρατολογικής κατάστασης από 11/5/2014 μέχρι 9/6/2014 οι Ελληνες του εξωτερικού που εισέρχονται στην Ελλάδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές του Μάη, τοπικοδιοικητικές και ευρωεκλογές. Η ποινική δίωξη όσων διατελούν σε ανυποταξία, αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα που ισχύει η απαλλαγή.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ