ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Ολος ο πλανήτης μια γροθιά

Ιαπωνία

Associated Press

Ιαπωνία
ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ- ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΠΑΡΙΣΙ-ΡΩΜΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΣΑΝΑ'Α.-

Ολος ο πλανήτης δονείται από την οργή, κατά του πολέμου, κατά των Αμερικανών και Βρετανών. Για δεύτερη μέρα τα συνθήματα που εκφράζουν την αντίθεση στον πόλεμο γίνονται πιο δυναμικά. Τα τραγούδια και τα τύμπανα της ειρήνης ακούγονται παντού και όλοι ετοιμάζονται για τη σημερινή μέρα.

Χτες, σε εκατοντάδες πόλεις της Ευρώπης, της Ασίας, και της Μέσης Ανατολής, εκατοντάδες χιλιάδες ξεχύθηκαν και πάλι στους δρόμους. Στην Ταϋλάνδη, στη Μαλαισία, σε αρκετές πόλεις της Ιαπωνίας αλλά και της Ινδίας, στην Ινδονησία, στην Κίνα, στο Πακιστάν ακόμη και στο Κασμίρ έγιναν διαδηλώσεις ενώ όλη η Αυστραλία βρίσκεται στο πόδι κατά του πολέμου αλλά και κατά του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ που σέρνει τη χώρα στον πόλεμο, που συμμετέχει σ' αυτή την ανείπωτη σφαγή.

Στις αραβικές χώρες, η οργή στρέφεται όχι μόνο κατά των Αμερικανών αλλά και των ίδιων των ηγεσιών των αραβικών χωρών, που σιωπούν ή ακόμη και συμμετέχουν. Στην Ιορδανία, η μέρα προσευχής μετατράπηκε σε μέρα διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές περικύκλωσαν την αμερικανική και ισραηλινή πρεσβεία και συγκρούστηκαν με την αστυνομία ενώ κατήγγειλαν τη «σιωπηλή συνεργασία της χώρας τους με τους Αγγλοαμερικανούς» και το γεγονός ότι από το έδαφός τους, στα δυτικά, στα σύνορα με το Ιράκ, εφόρμησαν οι αμερικανικές δυνάμεις. Στην Υεμένη η αστυνομία επιτέθηκε στους χιλιάδες διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 3 νεκροί από πυροβολισμούς και 35 τραυματίες.

Γερμανία

Associated Press

Γερμανία
Στην Ευρώπη, πάνω από 100.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στην Γερμανία, ενώ μαζικές κινητοποιήσεις υπήρξαν επίσης στην Γαλλία, στις Σκανδιναβικές χώρες κ.ά. Στη Βρετανία και στην Ισπανία, χώρες που συμμετέχουν άμεσα στον πόλεμο, οι διαδηλώσεις, οι πολύμορφες κινητοποιήσεις είναι συνεχείς και καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας. Στη Βρετανία αποκλείονται δρόμοι, γέφυρες, γίνονται εισβολές και καταλήψεις στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Οι δημόσιοι υπάλληλοι χτες απήργησαν και ενώθηκαν με τους διαδηλωτές, στο Λονδίνο, στο Μάντσεστερ, την Οξφόρδη κ.ά. Οι διαδηλωτές πολιορκούν και συγκρούονται έξω από τις βάσεις, αμερικανικές και βρετανικές, ενώ πεδίο μάχης έγινε χτες η βάση της ΡΑΦ στο Φάιρφοντ, από όπου ξεκίνησαν τα μαχητικά Β52 που παίρνουν μέρος στην εκστρατεία «σοκ και δέος»...

Στην Ιταλία, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Ρώμη, τη Βενετία, το Μιλάνο και τη Φλωρεντία, ενώ φοιτητές καταλαμβάνουν Πανεπιστήμια και οι εργαζόμενοι απεργούν.

Οργιο καταστολής στις ΗΠΑ

Ομως το μεγαλύτερο ποτάμι οργής για τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, είναι στις ίδιες τις ΗΠΑ.

Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ - τοπική ώρα - η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο συνέλαβε πάνω από 1.000 διαδηλωτές στη διάρκεια αντιπολεμικών κινητοποιήσεων, τις περισσότερες σε μια ημέρα στην πόλη εδώ και 22 χρόνια, καθώς δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων διαδήλωσαν εναντίον της αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ. Χτες, και πάλι βρέθηκαν στο πόστο τους, και πάλι απέκλειαν από το πρωί όλο το κέντρο της πόλης, πάλι συγκρούονταν με την αστυνομία πάλι συλλήψεις και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν.

«Αν αυτό συνέβαινε σε κάθε πόλη των ΗΠΑ, θα έπρεπε να κηρύξουν στρατιωτικό νόμο ή να σταματήσουν τον πόλεμο» δήλωσε φοιτητής του Μπέρκλεϊ, ο οποίος αλυσοδέθηκε μαζί με άλλους 16 διαδηλωτές σε κεντρικό δρόμο του Σαν Φρανσίσκο. Στην πρωτεύουσα, Ουάσιγκτον, διαδηλωτές διέκοψαν προσωρινά την κυκλοφορία στην Κι Μπριτζ, σημαντική οδό από τη Βιρτζίνια στο Τζορτζτάουν. Τρεις εξ αυτών συνελήφθησαν, ενώ άλλοι περικύκλωσαν το Λευκό Οίκο.

Αίγυπτος

Associated Press

Αίγυπτος
Στη Νέα Υόρκη, η οργάνωση «Οικογένειες των Θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου για ένα Ειρηνικό Αύριο» καταδίκασαν τον «παράνομο και ανήθικο πόλεμο των ΗΠΑ». Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την Τάιμ Σκουέαρ, κλείνοντας εντελώς το Μπρόντγουεϊ για αρκετή ώρα. Η αστυνομία συνέλαβε 11 άτομα.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης έγιναν συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί και να κινητοποιηθεί μεγάλη αστυνομική δύναμη, φοβούμενη επέκταση των επεισοδίων. Οι εικόνες είναι ενδεικτικές... Εφιππη αστυνομία επιτίθεται με μανία κατά των διαδηλωτών, τους χτυπά, τους ποδοπατά. «Πριν από ενάμιση χρόνο ήσασταν ήρωες» φώναξαν οι διαδηλωτές προς τους αστυνομικούς, «Μην γίνετε εχθροί μας τώρα». Τίποτα όμως δεν τους σταματά και για σήμερα προγραμματίζεται μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στη Νέα Υόρκη και σύμφωνα με την αστυνομία, αναμένεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Μεγάλες σε όγκο διαδηλώσεις έγιναν ακόμη στο Χάρβαρντ, στο Μπέρκλεϊ, επίκεντρο του αντιπολεμικού κινήματος τις δεκαετίες του '60 και του '70, και το Πίτσμπουργκ, όπου η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές. Στο Σικάγο, οι συλλήψεις ήταν περισσότερες από 800, στο Λος Αντζελες εκατοντάδες (μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής αριθμός), στη Βαλτιμόρη 30 συλλήψεις, σε εκατοντάδες μετριούνται και οι συλληφθέντες στο Πόρτλαντ, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους, γέφυρες, και εισέβαλαν στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Εξω! Τώρα!

Την αστυνομική βία αντιμετώπισαν οι διαδηλωτές στις διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ

Associated Press

Την αστυνομική βία αντιμετώπισαν οι διαδηλωτές στις διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ
Διαδηλώσεις από άκρη σε άκρη σε όλη την αμερικανική επικράτεια, αλλά και σε όλη τη Λατινική Αμερική, με κεντρικό σύνθημα «Κάτω ο ιμπεριαλισμός», από το Μεξικό έως το Σαντιάγο της Χιλής. Στο Μπουένος Αϊρες αλλά και στην Κόρδοβα και το Ροσάριο, στην Αργεντινή, οι συγκρούσεις δεν έλειψαν, ενώ η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα και γκλομπς εναντίον των Μητέρων της Πλατείας, με αποτέλεσμα 4 να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στη Βραζιλία, δεκάδες συγκεντρώσεις, αλλά ειδικά στο Σάο Πάολο οι διαδηλωτές, αντί για βόμβες «βομβάρδισαν» το αμερικανικό προξενείο με εκλέρ σοκολάτας!

Στην Τουρκία, χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούσαν χτες - παρά τις συνεχιζόμενες από προχτές προσπάθειες καταστολής που κορυφώθηκαν με τα επεισόδια μετά από παρέμβαση της αστυνομίας για να διαλύσει διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ - τις κινητοποιήσεις κατά του πολέμου.

Χτες, η Ταξίμ έγινε και πάλι το επίκεντρο επεισοδίων, αυτή τη φορά όμως ο στόχος των αστυνομικών δεν ήταν τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, αλλά νεαροί Κούρδοι με κόκκινες κορδέλες στα κεφάλια τους που ήθελαν να γιορτάσουν το κουρδικό νέο έτος, το Νεβρόζ. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και πάλι στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα κατά του πολέμου, περιλαμβανομένων και των μελών του συνασπισμού DEHAP (του οποίου το βασικό κόμμα, το φιλοκουρδικό HADEP, τέθηκε πριν λίγες ημέρες εκτός νόμου). Μέλη του HADEP, του EMEP και του SDP διαδήλωσαν κατά του πολέμου και των σχεδίων εισβολής των Τούρκων στρατηγών στο Ιράκ. «Να φύγουν οι Γιάνκηδες από τη χώρα», ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν, ενώ ήταν έκδηλη η λαϊκή οργή για την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, να επιτρέψει, τελικώς, την υπερπτήση αμερικανικών αεροσκαφών.

Χιλή

Associated Press

Χιλή
Τουρκία
Τουρκία
ΗΠΑ
Κι άλλη παραίτηση - διαμαρτυρία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Και τρίτος Αμερικανός διπλωμάτης παραιτήθηκε εξαιτίας της πολιτικής του Προέδρου των ΗΠΑ σε σχέση με τον πόλεμο κατά του Ιράκ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρόκειται για τη Μαίρη Ράιτ, δεύτερη τη τάξει στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στο Ουλάν Μπατόρ, στη Μογγολία, καθιστώντας σαφές ότι πράττει τούτο διαφωνώντας για την επίσημη πολιτική στη διένεξη Ισραήλ - Παλαιστινίων, στο Ιράκ, αλλά και στη ΛΔ Κορέας.

«Ο πόλεμος καθιστά τον κόσμο πιο επικίνδυνο και όχι ασφαλέστερο» δήλωσε η Ράιτ, η πλέον υψηλόβαθμη διπλωματική υπάλληλος των ΗΠΑ που παραιτείται για το Ιράκ, ενώ το περιεχόμενο της επιστολής της στον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ διέρρευσε με δημοσίευμα της «Washington Post».

Ο Τζον Μπράουν, που υπηρετούσε στη Μόσχα ως πολιτιστικός επιτετραμμένος και ο Τζον Κίσλινγκ, που υπηρετούσε στην Αθήνα ως διπλωματικός σύμβουλος, υπέβαλαν προγενέστερα τις δικές τους παραιτήσεις επίσης για την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησής τους για το Ιράκ.

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΘΥΜΑΤΩΝ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
«Ανήθικοι και άδικοι» οι βομβαρδισμοί στο Ιράκ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Τη φονική αμερικανοβρετανική επιχείρηση «Σοκ και Τρόμος» στη Βαγδάτη καταδίκασε χτες οργάνωση συγγενών θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη χαρακτηρίζοντας τους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ ως επιθέσεις «παράνομες, ανήθικες και άδικες».

Σε ανακοίνωση που απέστειλε χτες σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες η οργάνωση «Οικογένειες της 11ης Σεπτέμβρη για ένα Ειρηνικό Αύριο» υπογραμμίζεται πως «νιώθοντας τον τρόμο που σκορπούν οι βόμβες στον άμαχο πληθυσμό του Ιράκ δε θέλουν άλλες αθώες οικογένειες να υποφέρουν τα τραύματα και το πένθος που υφίστανται οι επιβιώσαντες και οι συγγενείς των θυμάτων των επιθέσεων» του 2001 σε Ν. Υόρκη και Ουάσιγκτον.

«Ο πόλεμος στο Ιράκ θα έχει αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες αμάχων και θα καταστρέψει το περιβάλλον και την υποδομή μιας χώρας υπονομεύοντας το μέλλον επόμενων γενιών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που δεν παραλείπει -για ευνόητους λόγους- αφενός να καταδικάζει και την κυβέρνηση του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, αφετέρου να εκφράζει ανησυχία για την τύχη των δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών που έχουν σταλεί από την κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους να αιματοκυλήσουν το Ιράκ...

Ο Μπρους Ντέσελ, εκπρόσωπος μιας άλλης οργάνωσης που αποκαλείται «Συνασπισμός Οικογενειών της 11ης Σεπτέμβρη» δήλωνε το ίδιο 24ωρο σε τηλεοπτικά δίκτυα:«Θέλω οι στρατιώτες μας εκεί να ξέρουν πως τους υποστηρίζω γιατί βρίσκονται σε κίνδυνο. Ομως νομίζω πως αντί να τους στείλει εκεί ο πρόεδρος Μπους θα έπρεπε να τους χρησιμοποιήσει για την ενίσχυση των συνόρων, των αεροδρομίων και την ασφάλεια της χώρας μας. Θα έπρεπε να ξοδέψει για τους Αμερικανούς τα χρήματα που ξοδεύει για τον πόλεμο στο Ιράκ»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ