ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Συναινούν στις αντιδραστικές αλλαγές του «Καλλικράτη»

Η συναίνεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και τα άλλα αστικά κόμματα, στην προώθηση μέσω της αναθεώρησης του «Καλλικράτη» εκείνων των αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση ώστε αυτή να συμβάλει ακόμα πιο αποτελεσματικά στην εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο, ήταν αυτό που καταγράφηκε κατά τη συζήτηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή σχετική Επερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Γκεγκέρογλου.

Ο Β. Γκεγκέρογλου κατέθεσε όλη τη γκάμα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του κόμματός του, όπως μεταφορά στους ΟΤΑ της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή τη φοροληστεία του λαού, «να περάσει στους δήμους η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας», «ενισχυμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εκπαίδευση», «κυρίαρχο ρόλο» της «στο σχεδιασμό του τμήματος που αφορά την κεντρική χρηματοδότηση για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», δηλαδή το ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους κ.ά.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης σε όλα αυτά πρόσθεσε ότι «το πρωτεύον ζήτημα για την Αυτοδιοίκηση» είναι να συμβάλει «στην προσπάθεια μεγέθυνσης της οικονομίας και στην ανάπτυξη». Ο βουλευτής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούσης συμπλήρωσε ότι «η ΧΑ πιστεύει στην ανάγκη απόλυτης αποκέντρωσης, ώστε κάθε δήμος να καταστεί αυτοδύναμο όργανο». Πάνω κάτω στα ίδια κινήθηκαν οι τοποθετήσεις και των υπόλοιπων εκπροσώπων των αστικών κομμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, χαρακτήρισε τα παραπάνω «γόνιμες προτάσεις». «Δέχομαι - συνέχισε - την πρόκληση περί ανάγκης διαρκούς μεταρρύθμισης» και εξήγγειλε ότι «την παραπάνω βδομάδα» θα καταθέσει «το πολυνομοσχέδιο το οποίο περιέχει πάρα πολύ κρίσιμες και λειτουργικές προτάσεις που αφορούν το προσωπικό των δήμων, τις ΔΕΥΑ, τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς τους δήμους».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Απέναντι σε αυτό το αντιλαϊκό μέτωπο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επεσήμανε τη στρατηγική συναντίληψη κυβέρνησης, ΝΔ και λοιπών αστικών κομμάτων «για το κράτος, τους τοπικούς περιφερειακούς θεσμούς», που «προκρίνει τα αναγκαία θεσμικά εργαλεία που θα ανοίξουν το δρόμο στα νέα πεδία κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου».

Παρέθεσε ορισμένα από τα στρατηγικά σημεία σύγκλισης της κυβέρνησης, της ΝΔ και των λοιπών, όπως «τα αναπτυξιακά προγράμματα στους ΟΤΑ με απευθείας υπαγωγή τους στον αναπτυξιακό νόμο, υπηρετώντας τα κέρδη και σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες», την «αύξηση των ιδίων εσόδων με σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και τη νομιμοποίηση τελών μέσω και της Τοπικής Διοίκησης, όπως για παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ, του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά» κ.ά. Με λίγα λόγια - όπως σημείωσε - κυβέρνηση, ΝΔ και οι δορυφόροι τους συμφωνούν σε αλλαγές που θα «φέρουν δήμους και Περιφέρειες σε πιο αποφασιστική σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο».

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ απορρίπτει τον «Καλλικράτη» και κάθε εκδοχή του, στέκεται απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές οι οποίες εξυφαίνονται, και κάλεσε τους εργαζόμενους και τους εκλεγμένους στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση σε έναν αγώνα για τη διεκδίκηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών, κόντρα σε κυβέρνηση και Τοπικές Αρχές που στηρίζουν αυτές τις αντιδραστικές ανατροπές.

ΣΑΜΟΣ
Καταδικάστηκε επειδή αντέδρασε σε φασιστικής έμπνευσης ομιλία!

Με ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή τιμωρήθηκε ο Διαμαντής Γρυδάκης, τοπικός σύμβουλος Μαραθοκάμπου και μέλος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο οποίος αντέδρασε, όπως ήταν αυτονόητο, σε φασιστικής έμπνευσης ομιλία, που εκφώνησε καθηγήτρια του Γυμνασίου σε εκκλησία του Μαραθόκαμπου, στις 28 Οκτώβρη 2012. Ο Διαμαντής Γρυδάκης δικάστηκε στις 17 Μάρτη μαζί με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Σάμου, Τάκη Διαμαντίδη, για την παρέμβασή τους στο παραπάνω γεγονός.

Το Παράρτημα Σάμου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή αυτήν την απόφαση, τονίζει - ανάμεσα σε άλλα - τα εξής:

«Το Παράρτημα Σάμου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ εκφράζει την εναντίωσή του στην πρόσφατη καταδίκη του συναγωνιστή μας Διαμαντή Γρυδάκη με την προσχηματική κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, επειδή έκανε το αυτονόητο να διαμαρτυρηθεί για τη διαστρέβλωση της Ιστορίας και τη δικαίωση της φασιστικής δικτατορίας του Μεταξά από καθηγήτρια που ανέλαβε να μιλήσει για την 28η Οκτώβρη 1940 στον Μαραθόκαμπο. Η καταδίκη του μας προκαλεί σοβαρά ερωτήματα και ανησυχία.

(...) Οταν αμφισβητείται το στοιχειώδες δικαίωμα να διαμαρτύρεται κάποιος για τους νοσταλγούς της αμερικανοκίνητης φασιστικής χούντας '67 - '74, που αλυσόδεσε τον ελληνικό λαό για να κερδοσκοπήσουν απρόσκοπτα και ασύστολα οι κηφήνες της αστικής τάξης και τελικά μεταξύ άλλων οδήγησε στην προδοσία της Κύπρου, ο λαός πρέπει να επαγρυπνεί και να εντείνει τους αγώνες του, ενάντια στο φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά και τον τρέφει.

Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Σάμου στέκεται στο πλευρό του συναγωνιστή Διαμαντή Γρυδάκη και θα του συμπαρασταθεί μέχρι την τελική αθώωσή του.

  • Η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση κατά του εισβολέα ναζισμού - φασισμού και των ντόπιων φασιστών συνεργατών του δεν δικάζεται.
  • Εχει κριθεί στην συνείδηση του λαού και βρίσκεται γραμμένη με χρυσά γράμματα στην ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
  • Είναι φάρος φωτεινός για το καθήκον του λαού να παλέψει με όλα τα μέσα, για μια ευτυχισμένη ζωή σε έναν κόσμο χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Διήμερο δενδροφυτεύσεων στο Ποικίλο Ορος

«Κάτω τα χέρια από το Ποικίλο Ορος - Διασφάλιση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του!»

Με το σύνθημα αυτό ξεκινά το Σάββατο 1 Απρίλη το Διήμερο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Δενδροφυτεύσεων του Δήμου Πετρούπολης στο Ποικίλο Ορος, σε συνεργασία με τον ΑΣΔΑ, τους υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας και με τη συμμετοχή των σχολείων και μαζικών φορέων της πόλης.

Στόχος, όπως ανακοίνωσε η δημοτική αρχή, μέσω αυτών των πρωτοβουλιών είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η καλλιέργεια της ευαισθησίας για την προστασία της περιοχής από τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τις επικίνδυνες δραστηριότητες όσων θέλουν να καταπατήσουν τον πνεύμονα πρασίνου της πόλης. «Θέλουμε η δράση αυτή να αποτελέσει εμπόδιο στις ορέξεις αυτών που σκόπιμα απαξιώνουν τη μεγάλη σημασία που έχει το δάσος στην προαγωγή και διαφύλαξη της υγείας του λαού, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Μέσα από αυτό αντιστεκόμαστε στις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων της καπιταλιστικής ανάπτυξης που θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους, στοχεύοντας στην εμπορευματοποίηση της γης και τις ιδιωτικοποιήσεις», αναφέρει η δημοτική αρχή.

Το πρόγραμμα του Διημέρου έχει ως εξής:

Σάββατο 1 Απρίλη: Από τις 9 το πρωί ξεκινά η δεντροφύτευση στο Ποικίλο Ορος, στην είσοδο των γηπέδων Γρηγορίου με τα παιδιά να ανεβαίνουν κατά ομάδες, με τη συνοδεία των γονέων τους τα μικρότερα ή με τη συνοδεία των καθηγητών τους τα μεγαλύτερα.

Κυριακή 2 Απρίλη: Στις 10 το πρωί θα γίνει περίπατος στα μονοπάτια του Ποικίλου, με στόχο τη γνωριμία και την εξοικείωση των κατοίκων με αυτό το κομμάτι του βουνού και με την καθοδήγηση περιπατητικών συλλόγων, σε δύο κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση με τα μικρότερα παιδιά θα εξερευνήσει το δάσος και στο τέλος της εξερεύνησης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολιτιστικό δρώμενο. Η άλλη, με τα μεγαλύτερα παιδιά, μετά την εξερεύνηση θα καταλήξει στο χώρο των γηπέδων Γρηγορίου για να συμμετάσχουν επίσης σε άλλο πολιτιστικό δρώμενο.

Ο Δήμος Πετρούπολης διεκδικεί την κατάργηση των δασοκτόνων νόμων και διατάξεων και την εκπόνηση μελετών διαχείρισης, προστασίας, ανόρθωσης των δασικών οικοσυστημάτων και την αξιοποίηση του δασικού χώρου.

«Θεωρούμε σημαντικά και όχι πολυτέλεια τα έργα δασοπονίας, τις διανοίξεις ορεινών και δασικών δρόμων και μονοπατιών, την πυροπροστασία, τη βελτίωση βιοτόπων για την ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας. Η γη και η χρήση της, τα δασικά οικοσυστήματα είναι κοινωνικά αγαθά και πρέπει να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία», καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Μεθοδεύονται περικοπές σε μισθούς και προσωπικό

Αύριο Πέμπτη συνεδριάζει η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου της Αθήνας με θέμα, μεταξύ άλλων, τη διευθέτηση των πόρων για τις συμβασιούχες καθαρίστριες των δημοτικών σχολείων. Ουσιαστικά, αυτό που επιδιώκεται είναι περικοπές στους μισθούς και πιθανές απολύσεις μετά από σχετικές αποφάσεις της αρμόδιας κυβερνητικής υπηρεσίας (Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης - ΙΝΕΔΙΒΙΜ).

Πιο συγκεκριμένα, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε μια απαράδεκτη ενέργεια ζήτησε από τη σχολική επιτροπή να επιστρέψει περίπου 110.000 ευρώ ως αναδρομικά από απολαβές που έπαιρναν οι καθαρίστριες. Η αιτιολογία ήταν ότι ο αριθμός των σχολικών αιθουσών (με βάση τις οποίες προκύπτει ο μισθός) είναι μικρότερος από αυτόν για τον οποίο πληρώνονταν οι καθαρίστριες. Η λεπτομέρεια βεβαίως είναι ότι ο αριθμός με βάση τον οποίο λογαριάζει το κονδύλι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ περιλαμβάνει μόνο αίθουσες τάξεων. Αφήνει απέξω τουαλέτες, εργαστήρια, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, δηλαδή δεκάδες κοινόχρηστους χώρους για τους οποίους οι καθαρίστριες δούλευαν και προφανώς πληρώνονταν. Τώρα η κυβερνητική υπηρεσία αποφαίνεται ότι οι καθαρίστριες δεν δικαιούνταν αυτά τα χρήματα και τα ζητάει πίσω αναδρομικά.

Μάλιστα, έχει καταρτιστεί και ονομαστική λίστα με τις καθαρίστριες και δίπλα στο κάθε όνομα το ποσό εκατοντάδων ευρώ που δήθεν έπαιρνε χωρίς να το δικαιούται. Αυτό το ποσό, η κυβέρνηση ζητάει να επιστραφεί από τη σχολική επιτροπή, κάτι που αν ισχύσει θα φέρει νέες περικοπές και πιθανές απολύσεις.

Την ίδια στιγμή, ο καθαρισμός αυτών των χώρων είναι απαραίτητος για την υγιεινή μαθητών, δασκάλων και προσωπικού. Το ζήτημα ανέδειξε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη αυτή την απόφαση της κυβέρνησης. Στην αυριανή συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής, ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα ζητήσει να μην ισχύσει καμιά μείωση μισθών, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη καθαριότητα όλων των χώρων όλων των σχολείων και να μην απολυθεί καμιά καθαρίστρια στο όνομα νέων περικοπών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ