ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Οργή για το νεκρό εργάτη

Απεργία κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας για τη Δευτέρα

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, αλλά και οργής και αγανάκτησης, κηδεύτηκε χτες ο 32χρονος εργάτης της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας Δημήτρης Μπέρδος, που πριν δυο μέρες σκοτώθηκε στη μάχη για το μεροκάματο. Συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί αλλά και πολλοί εργαζόμενοι από τη ΛΑΡΚΟ και τα μεταλλεία, που πραγματοποίησαν 3ωρη στάση εργασίας, αποχαιρέτησαν το νεκρό εργάτη και τον συνόδεψαν χτες το μεσημέρι στην τελευταία του κατοικία. Ο Δ. Μπέρδος είναι ο τέταρτος νεκρός εργάτης στην επιχείρηση στη διάρκεια ενός χρόνου. Γι' αυτό, το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας κήρυξε για τη Δευτέρα, 24 Φλεβάρη, 24ωρη απεργία, σε όλες τις μεταλλουργικές επιχειρήσεις.

Η συνεχής συρρίκνωση του προσωπικού, η ένταση της εκμετάλλευσης, η εφαρμογή της πολυειδικότητας, μαζί με την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγιεινής - ασφάλειας, έχουν ως αποτέλεσμα την έξαρση των ατυχημάτων. Η είσοδος των εργολάβων με το ανειδίκευτο προσωπικό και η κάλυψή τους από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, (επινοικίαση εργαζομένων κλπ.), των «νέων» εργασιακών σχέσεων εντείνουν τα προβλήματα των εργαζομένων.

Το σωματείο, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή το θάνατο του Δ. Μπέρδου, που δούλευε σε εργολάβο, επισημαίνει: «Το καθεστώς δουλεμπορίας με το μέθοδο των εργολάβων έχει ως μοναδικό όφελος για τη ΛΑΡΚΟ το φθηνό ημερομίσθιο» και επιρρίπτει ευθύνες στους διοικούντες την επιχείρηση. Από την άλλη, η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ με τη συναίνεση της ΔΑΚΕ όχι μόνο αρνούνται να αντιπαλέψουν την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και το ξεπούλημα - ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, αλλά βάζουν «πλάτη» μαζί με την πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και της ΠΟΕΜ να περάσει και να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική. Και, βέβαια, αρνούνται τις φιλολαϊκές - φιλεργατικές προτάσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για ανάπτυξη μιας δημόσιας 100% ΛΑΡΚΟ με καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία.

Την οργή και την αγανάκτηση ολόκληρης της εργατικής τάξης της χώρας μας για τις συνεχόμενες δολοφονίες εργατών στο βωμό του κέρδους της εργοδοσίας, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με αφορμή τον προχτεσινό τραγικό θάνατο του 32χρονου εργάτη στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας Δημήτρη Μπέρδο που πλήρωσε με τη ζωή του τα παραπανίσια κέρδη της επιχείρησης.

Οπως σημειώνει ειδικότερα το ΠΑΜΕ, το καινούριο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ είναι και αυτό αποτέλεσμα της πολιτικής του κεφαλαίου, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το καθεστώς δουλεμπορίας με τη μέθοδο εργολαβιών - ενοικιαζόμενων και άλλων μορφών εκμετάλλευσης, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό και το χαμηλό εργατικό κόστος που επιδιώκει η εκάστοτε εργοδοσία, στέλνει κατευθείαν στο θάνατο εργαζόμενους.

Καταλήγοντας, καλεί την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους να σταματήσουν με τον αγώνα τους και την πάλη τους το δολοφονικό χέρι της εργοδοσίας, που, με ασπίδα την κυβερνητική πολιτική, συνεχίζει να σκοτώνει την εργατική τάξη. Ταυτόχρονα, απευθύνει έκκληση σε όλα τα συνδικάτα της χώρας μας να θέσουν στις προτεραιότητές τους, για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής, την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων με αγωνιστικά μέτρα.

Αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας για αύξηση της παραγωγής και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Μετάλλου ότι είναι το θανατηφόρο ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ. Ταυτόχρονα, εκφράζει τη συμπαράσταση στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Οπως καταγγέλλει ακόμα η Ομοσπονδία, σοβαρές ευθύνες έχουν τα αρμόδια υπουργεία και η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, που, όπως σημειώνει, αν και γνωρίζουν ότι σημαντικά τμήματα της παραγωγής απαιτούν εξειδικευμένους τεχνίτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ανειδίκευτους εργαζόμενους με εργολαβική σχέση, με τραγικές συνέπειες όπως αποδεικνύεται, για τους ίδιους, αλλά και τις οικογένειές τους.

Τέλος, απαιτεί να σταματήσει άμεσα κάθε εργολαβική εργασία και να καλυφθεί με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και καλεί του υπουργείο Εργασίας να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλους σκοτωμένους εργάτες.

«ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟΙ» ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Δε δέχονται ως «μοιραίο» την απόλυσή τους

Ο «Ρ» είχε καταγγείλει από τις 23/1/2001 ότι η «ενοικίαση» εργαζομένων αποτελεί μια από τις πιο άθλιες «μορφές» απασχόλησης, που θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις «ευλογίες» της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ
Ο «Ρ» είχε καταγγείλει από τις 23/1/2001 ότι η «ενοικίαση» εργαζομένων αποτελεί μια από τις πιο άθλιες «μορφές» απασχόλησης, που θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις «ευλογίες» της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ
«Η καμπάνα χτυπά για όλους μας»! Με αυτή τη φράση, δανεισμένη από το γνωστό έργο του Ε. Χέμινγουέι, περισσότεροι από 400 «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, απευθύνθηκαν στους συναδέλφους τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ζητώντας συμπαράσταση ενόψει της απόλυσής τους, μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεών τους. Αρκετοί από αυτούς εργάζονται από 2-4 χρόνια στην τράπεζα, ενώ δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν, για να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή εργασία.

Στην επιστολή τους προς τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, τονίζεται: «Εμείς, λοιπόν, που αυτή τη στιγμή στελεχώνουμε υπηρεσίες αιχμής σε διάφορα καταστήματα της Εθνικής και ικανοποιούμε πάγιες ανάγκες της, αριθμούμε πάνω από 400 άτομα και βρισκόμαστε κάτω από το φάσμα της απόλυσης στο τέλος Φλεβάρη, οπότε λήγουν οι συμβάσεις μας. Και αυτό διότι αν ανανεωθούν για άλλη μια φορά τότε πρέπει να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, βάσει της προσαρμογής της ελληνικής εργατικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή».

Οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι, θύματα μιας από τις πιο άθλιες «μορφές» απασχόλησης που πρόσφατα θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις «ευλογίες» της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, έχουν προσληφθεί από την εταιρία «αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού» DATAPLAN ΑΕ, η οποία, όπως καταγγέλλουν, δημιουργήθηκε το 2000 από την ίδια την Εθνική Τράπεζα. Προηγουμένως, ανάλογες υπηρεσίες πρόσφερε στην Εθνική Τράπεζα η εταιρία INTERSYS. Η συνεργασία τους διεκόπη και οι «ενοικιαζόμενοι» πέρασαν στη νέα εταιρία, συνεχίζοντας την εργασία τους στην τράπεζα.

Με την αλλαγή εργοδότη, οι εργαζόμενοι έχασαν το δικαίωμα μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με τις οποίες έχουν προσληφθεί, σε αορίστου. Αυτή την περίοδο συμπληρώνουν ένα ακόμη διάστημα 23μηνης εργασίας και οι συμβάσεις τους λήγουν, ενώ η τράπεζα θα επιδιώξει - όπως καταγγέλλουν - να κάνει νέες προσλήψεις με το ίδιο καθεστώς. «Και η ιστορία επαναλαμβάνεται», τονίζουν στην επιστολή τους.

Προσθέτουν, επίσης: «Η διοίκηση της Εθνικής δεν προχώρησε σε διαγωνισμούς για την ικανοποίηση των χρόνιων αναγκών των καταστημάτων της, αλλά με την εταιρία DATAPLAN ΑΕ προσπάθησε να επινοικιάζει φθηνά νέους εργαζόμενους που θα παράγουν πολύ εντατικά στους μήνες που διαρκούν οι συμβάσεις τους και, ως επί το πλείστον, η ίδια η διοίκηση άφησε να αιωρείται η ελπίδα μονιμοποίησης για τους πιο "αποδοτικούς", για να "δώσουν" τον καλύτερό τους εαυτό».

Οι «ενοικιαζόμενοι» ασκούν κριτική και για τη συμπεριφορά εργαζομένων με σχέση αορίστου χρόνου σε βάρος τους και επισημαίνουν ότι εδώ και δυο χρόνια η διοίκηση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής αγνοεί τις εκκλήσεις τους. Η στάση της διοίκησης έχει καταγγελθεί πάνω σε αυτό το θέμα και από την ΕΝΙΑΙΑ σ.α.κ., θέση της οποίας είναι να καταργηθεί η «ενοικίαση» εργαζομένων και η τράπεζα να κάνει προσλήψεις, για να καλύψει τις ανάγκες σε προσωπικό.

ΑΙΓΙΝΑ
24ωρος αποκλεισμός του λιμανιού

«Λουκέτο» σε όλα τα λιμάνια τους βάζουν από σήμερα τα μεσάνυχτα και για 24 ώρες οι Αιγινήτες, δίνοντας τη δική τους απάντηση στη ραγδαία υποβάθμιση της συγκοινωνίας τους με το λιμάνι του Πειραιά. Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές ασύδοτοι πλέον, με το δικαίωμα που τους δίνει το εκτρωματικό νέο θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την ακτοπλοΐα, έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή των νησιωτών, επιβάλλοντας αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια και περικόπτοντας τα δρομολόγια. Ο 24ωρος αποκλεισμός του λιμανιού είναι απόφαση λαϊκής συνέλευσης των Αιγινητών.

Οι Αιγινήτες δεν αποτελούν εξαίρεση. Πριν τους κατοίκους της Αίγινας στο πόδι ήταν οι κάτοικοι της Λήμνου, της Θάσου, της Πάτμου και άλλων νησιών. Από τη 1η Νοέμβρη, οπότε και τέθηκε σε ισχύ ο διαλυτικός κοινοτικός κανονισμός 3577/92 για την άρση του καμποτάζ μέσω του νόμου 2932/2001 περί «απελευθέρωσης» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, οι εφοπλιστές κυριολεκτικά κάνουν ό,τι θέλουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση, επικαλούμενη ακριβώς το νομοθετικό της εξάμβλωμα, προσπαθεί να βγάλει από τη μέση ακόμα και αυτή την άρση του απαγορευτικού που έχει θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα και ισχύει για τα επιβατηγά πλοία όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες! Ηδη με μία τροποποίηση αυτού του ΠΔ το «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» της ΑΝΕΚ έχει μετονομαστεί δύο φορές μέχρι τώρα ως... φορτηγό - οχηματαγωγό, δηλαδή το πλήρωμα και οι επιβάτες εμπορεύματα και έχει αποπλεύσει με 10 μποφόρ!

Τα όσα συμβαίνουν στην ακτοπλοΐα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες τα χαρακτήρισε «αναβάθμιση των υπηρεσιών» και την κινητοποίηση στην Αίγινα «αναιτιολόγητη». Εφτασε δε στο σημείο να ομολογήσει κυνικά για την περικοπή των δρομολογίων, με αποτέλεσμα το νησί από τις 7.10 το απόγευμα να απομονώνεται, ότι: «Το τελευταίο δρομολόγιο έχει πληρότητα 10%. Και δε σκοπεύει το ΥΕΝ να πιέσει κανέναν ή να δημιουργήσει άγονη γραμμή για το βράδυ»! Αυτό όταν οι Αιγινήτες από την 1η Νοέμβρη χρυσοπληρώνουν το εισιτήριο, το οποίο αυξήθηκε κατά 40% και μέσα σε ένα βράδυ τα 3,5 ευρώ που πλήρωναν έγιναν 5,20!

Κινητοποίηση συνταξιούχων

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος την Τρίτη 4 Μάρτη στις 10.30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή διοργανώνει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων των αεροπορικών εταιριών. Οι 10.000 συνταξιούχοι όλων των εταιριών διαμαρτύρονται επειδή η κυβέρνηση «παγώνει» τις επικουρικές συντάξεις τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ