Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Οργή για το νεκρό εργάτη

Απεργία κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας για τη Δευτέρα

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, αλλά και οργής και αγανάκτησης, κηδεύτηκε χτες ο 32χρονος εργάτης της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας Δημήτρης Μπέρδος, που πριν δυο μέρες σκοτώθηκε στη μάχη για το μεροκάματο. Συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί αλλά και πολλοί εργαζόμενοι από τη ΛΑΡΚΟ και τα μεταλλεία, που πραγματοποίησαν 3ωρη στάση εργασίας, αποχαιρέτησαν το νεκρό εργάτη και τον συνόδεψαν χτες το μεσημέρι στην τελευταία του κατοικία. Ο Δ. Μπέρδος είναι ο τέταρτος νεκρός εργάτης στην επιχείρηση στη διάρκεια ενός χρόνου. Γι' αυτό, το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας κήρυξε για τη Δευτέρα, 24 Φλεβάρη, 24ωρη απεργία, σε όλες τις μεταλλουργικές επιχειρήσεις.

Η συνεχής συρρίκνωση του προσωπικού, η ένταση της εκμετάλλευσης, η εφαρμογή της πολυειδικότητας, μαζί με την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγιεινής - ασφάλειας, έχουν ως αποτέλεσμα την έξαρση των ατυχημάτων. Η είσοδος των εργολάβων με το ανειδίκευτο προσωπικό και η κάλυψή τους από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, (επινοικίαση εργαζομένων κλπ.), των «νέων» εργασιακών σχέσεων εντείνουν τα προβλήματα των εργαζομένων.

Το σωματείο, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή το θάνατο του Δ. Μπέρδου, που δούλευε σε εργολάβο, επισημαίνει: «Το καθεστώς δουλεμπορίας με το μέθοδο των εργολάβων έχει ως μοναδικό όφελος για τη ΛΑΡΚΟ το φθηνό ημερομίσθιο» και επιρρίπτει ευθύνες στους διοικούντες την επιχείρηση. Από την άλλη, η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ με τη συναίνεση της ΔΑΚΕ όχι μόνο αρνούνται να αντιπαλέψουν την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και το ξεπούλημα - ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, αλλά βάζουν «πλάτη» μαζί με την πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και της ΠΟΕΜ να περάσει και να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική. Και, βέβαια, αρνούνται τις φιλολαϊκές - φιλεργατικές προτάσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για ανάπτυξη μιας δημόσιας 100% ΛΑΡΚΟ με καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία.

Την οργή και την αγανάκτηση ολόκληρης της εργατικής τάξης της χώρας μας για τις συνεχόμενες δολοφονίες εργατών στο βωμό του κέρδους της εργοδοσίας, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με αφορμή τον προχτεσινό τραγικό θάνατο του 32χρονου εργάτη στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας Δημήτρη Μπέρδο που πλήρωσε με τη ζωή του τα παραπανίσια κέρδη της επιχείρησης.

Οπως σημειώνει ειδικότερα το ΠΑΜΕ, το καινούριο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ είναι και αυτό αποτέλεσμα της πολιτικής του κεφαλαίου, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το καθεστώς δουλεμπορίας με τη μέθοδο εργολαβιών - ενοικιαζόμενων και άλλων μορφών εκμετάλλευσης, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό και το χαμηλό εργατικό κόστος που επιδιώκει η εκάστοτε εργοδοσία, στέλνει κατευθείαν στο θάνατο εργαζόμενους.

Καταλήγοντας, καλεί την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους να σταματήσουν με τον αγώνα τους και την πάλη τους το δολοφονικό χέρι της εργοδοσίας, που, με ασπίδα την κυβερνητική πολιτική, συνεχίζει να σκοτώνει την εργατική τάξη. Ταυτόχρονα, απευθύνει έκκληση σε όλα τα συνδικάτα της χώρας μας να θέσουν στις προτεραιότητές τους, για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής, την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων με αγωνιστικά μέτρα.

Αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας για αύξηση της παραγωγής και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Μετάλλου ότι είναι το θανατηφόρο ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ. Ταυτόχρονα, εκφράζει τη συμπαράσταση στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Οπως καταγγέλλει ακόμα η Ομοσπονδία, σοβαρές ευθύνες έχουν τα αρμόδια υπουργεία και η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, που, όπως σημειώνει, αν και γνωρίζουν ότι σημαντικά τμήματα της παραγωγής απαιτούν εξειδικευμένους τεχνίτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ανειδίκευτους εργαζόμενους με εργολαβική σχέση, με τραγικές συνέπειες όπως αποδεικνύεται, για τους ίδιους, αλλά και τις οικογένειές τους.

Τέλος, απαιτεί να σταματήσει άμεσα κάθε εργολαβική εργασία και να καλυφθεί με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και καλεί του υπουργείο Εργασίας να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλους σκοτωμένους εργάτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ