ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία: Ρεπορτάζ από τις χτεσινές κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις
  • Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Αγώνας ενάντια στην απαράδεκτη κλαδική Σύμβαση που φέρνουν η εργοδοσία και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός
  • Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Σωματεία: Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με αιχμή την πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Κάτω τα χέρια από το σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας!

Παρεμβάσεις ενάντια στα σχέδια εργοδοσίας - εργοδοτικού συνδικαλισμού

Από την παρέμβαση στα γραφεία της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ
Από την παρέμβαση στα γραφεία της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ
Με δυναμικές παρεμβάσεις στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και εκπρόσωποι επιχειρησιακών σωματείων έστειλαν χτες ξεκάθαρο μήνυμα πως η προσπάθεια κατάργησης του σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα βρει απέναντί της τους εργαζόμενους.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με τους ξενοδόχους από τον περασμένο Δεκέμβρη. Το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων αυτών παραμένει άγνωστο για τους εργαζόμενους του κλάδου, ακόμα και για τα μέλη της Διοίκησης που δεν ανήκουν στην πλειοψηφία και το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Τα σωματεία που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν, το προηγούμενο διάστημα, το σχέδιο κατάργησης της πενθήμερης εργασίας και αντικατάστασής της από εξαήμερη δουλειά, το οποίο φημολογούνταν ότι βρίσκεται στο τραπέζι της συζήτησης. Παρά τις αντιδράσεις των σωματείων, ωστόσο, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας κράτησε κλειστά τα χαρτιά της και στο πρόσφατο Απολογιστικό Συνέδριο (30 - 31 Γενάρη).

Η πραγματικότητα αποδείχτηκε τελικά ακόμα χειρότερη! Την Παρασκευή 16 Φλεβάρη, η Ομοσπονδία έστειλε στα μέλη της Διοίκησης ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την πρόταση που έχει καταθέσει στους ξενοδόχους, μετά από «ομόφωνη απόφαση Εκτελεστικού Συμβουλίου - διαπραγματευτικής ομάδας». Στην πρόταση αυτή περιλαμβάνεται η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας για τους εποχικά εργαζόμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, θερινής ή χειμερινής.

Συγκεκριμένα, προτείνει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, να επιτρέπεται «η απασχόληση σε ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης ή καθ' υπέρβαση του νομίμου ωραρίου» κατά τους μήνες της τουριστικής σεζόν, ενώ «προς αντιστάθμιση των ωρών ή των ημερών εργασίας καθ' υπέρβαση του νομίμου ωραρίου θα χορηγούνται οι ανάλογες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) σε άλλη χρονική περίοδο και το αργότερο έως το μήνα Νοέμβριο». Με άλλα λόγια, προτείνει το «ξεζούμισμα» των εργαζομένων καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, ακόμα και όλες τις μέρες της βδομάδας, «αντισταθμίζοντας» τάχα τις παραπάνω μέρες και ώρες δουλειάς με ρεπό και άδεια... λίγο πριν το κλείσιμο των ξενοδοχείων και την απόλυση των εργαζομένων!

Ξεκινώντας από τις εποχικές επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων του κλάδου, η επίθεση στο πενθήμερο - οχτάωρο θα συνεχιστεί στο σύνολο του κλάδου, με βάση τις πάγιες επιδιώξεις της μεγαλοεργοδοσίας.

Η εφαρμογή της πρότασης για δουλειά χωρίς ωράριο και ρεπό ισοδυναμεί με δουλειά μέχρι λιποθυμίας και μεγάλη φθορά της υγείας των εργαζομένων.

Επιπλέον, χτύπημα θα δεχτεί και το εισόδημα των εποχικών, αφού η εργοδοσία δεν θα αποζημιώνει την υπέρβαση του ωραρίου και την εργασία σε μέρα ανάπαυσης, αλλά θα την «διευθετεί» και θα την «αντισταθμίζει» με χρόνο «ανάπαυσης» στο τέλος της σεζόν. Τα σωματεία εκτιμούν πως η μείωση στους μισθούς των εποχικών θα ξεπεράσει το 30%, την ίδια στιγμή που οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές «διαφημίζουν» τις «αυξήσεις» της τάξης του 1% και 2% που διαπραγματεύονται.

Τέλος, τα σωματεία προειδοποιούν πως η δυνατότητα των εργοδοτών να απασχολούν το προσωπικό όσες ώρες και μέρες θέλουν, θα οδηγήσει και σε μη επαναπροσλήψεις - απολύσεις εποχικών.

«Δεν θα αποδεχτούμε να μας βάλουν τη θηλιά στο λαιμό»

«Δεν θα παραχωρήσουμε κανένα δικαίωμα που με αίμα έχουμε κατακτήσει, για να θησαυρίζουν ακόμα περισσότερο οι επιχειρηματικοί όμιλοι πάνω στις δικές μας πλάτες. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δουλεύουμε μέχρι θανάτου και με το πιστόλι στον κρόταφο», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής.

Σε μια συμβολική κίνηση, οι συνδικαλιστές «επέστρεψαν» χτες στους εκπροσώπους της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας τη θηλιά που ετοιμάζονται να φορέσουν στο λαιμό χιλιάδων εργαζομένων. «Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε να μας βάλουν τη θηλιά στο λαιμό, για τα δικά τους συμφέροντα. Τους την γυρίζουμε πίσω κι ας την χρησιμοποιήσουν για τον εαυτό τους», υπογράμμισαν. Επίσης, τοιχοκόλλησαν στην είσοδο της Ομοσπονδίας επιγραφή που ανέγραφε: «Παράρτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων - στρατηγικός εταίρος του ΣΕΤΕ».

Επιβεβαιώνοντας ότι ο κατήφορος του εργοδοτικού συνδικαλισμού δεν έχει πάτο, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας κάλεσαν την αστυνομία και κατέθεσαν μηνύσεις για... «απειλή, εξύβριση και φθορά ξένης περιουσίας»! Οσο για την εγκληματική για τη ζωή των εργαζομένων πρότασή τους, την υπερασπίστηκαν ως... μέτρο αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας, φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσουν τα σωματεία και τους συνδικαλιστές που υπερασπίζονται την πενθήμερη - οχτάωρη δουλειά «προαγωγούς της μαύρης εργασίας στον κλάδο»!

«Απειλούν προκλητικά με μηνύσεις σωματεία και συνδικαλιστές του κλάδου που μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδιά τους. Είναι στοιχισμένοι στη ρότα της κυβέρνησης και των αφεντικών τους, που παρατάσσουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς απέναντι στους εργαζόμενους που αγωνίζονται», απαντά στις αθλιότητες της Ομοσπονδίας το κλαδικό Συνδικάτο.

Αμέσως μετά, τα σωματεία κατευθύνθηκαν στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), όπου συναντήθηκαν με εκπρόσωπο της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας. «Αρκετά ματώσαμε, αρκετά πληρώσαμε» τόνισαν, ξεκαθαρίζοντας πως έχει έρθει η ώρα οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν όλα όσα τους έχουν αφαιρέσει οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε ξεσηκωμό: «Με παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας και με κάθε μορφή να παλέψουμε για τα δικά μας συμφέροντα και να περιφρουρήσουμε το 5ήμερο - 8ωρο. Καμία διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου». Ηδη έχει απευθύνει κάλεσμα για νέα κινητοποίηση στα γραφεία της ΠΟΞ (Σταδίου 24) τη Δευτέρα 5/3, στις 5 μ.μ. Την ίδια μέρα, στις 2 μ.μ., καλεί σε συνεδρίαση του Συντονιστικού των σωματείων του κλάδου, στο ξενοδοχείο «Royal Olympic».

Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη πρόταση ζητούν 32 σωματεία

Την απόσυρση της πρότασης που καταργεί το σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο δουλειάς ζητούν 32 σωματεία του κλάδου (18 κλαδικά και 14 επιχειρησιακά), με επιστολή προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Τα σωματεία καλούν την πλειοψηφία να συγκαλέσει άμεσα την ολομέλεια της Διοίκησης, προκειμένου να συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και να οριστεί νέα διαπραγματευτική ομάδα αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των παρατάξεων που έχουν εκλεγμένα μέλη στη Διοίκηση. «Κάθε άλλη εξέλιξη, που θα έχει μάλιστα την υπογραφή σας, θα είναι παράνομη, αντικαταστατική, αντισυναδελφική κι ως τέτοια έχουμε σκοπό να την αντιμετωπίσουμε με κάθε συνδικαλιστικό, αλλά και νόμιμο μέσο», σημειώνουν μεταξύ άλλων τα σωματεία.

Την επιστολή συνυπογράφουν τα εξής πρωτοβάθμια κλαδικά σωματεία: Τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Αχαΐας, Λέσβου, Λασιθίου «Ο Τάλως», τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κω, Ικαρίας, τα Σωματεία Τουριστικών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης, Κεφαλονιάς, Κάστρου Αμαλιάδας, Σάμου, η Ενωση Εργαζομένων στις Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Λήμνου, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεως Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγειρείων Χανίων.

Επίσης, τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων σε «Metropolitan», «Royal Olympic», «Zafolia», «Novotel», «Stanley», «Crowne Plaza», catering «Newrest» (Αθήνα), «Grand Resort» (Λαγονήσι), «Miramare Wonderland», «Sheraton», «Amilia Mare & Paradise Village» (Ρόδος), «Aquis», «Sunshine», «Atlantica Mediteraneo» (Κέρκυρα).

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Grand Resort», το οποίο είναι εποχικής λειτουργίας, καλεί σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 2/3, στις 10.30 π.μ., τονίζοντας ότι «αυτές οι αποφάσεις της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας δεν μας εκπροσωπούν. Στηρίζουν τις επιλογές των εργοδοτών που θέλουν να ξεμπερδέψουν με τα δικαιώματά μας και να μας βάλουν να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο χωρίς ρεπό».

ΠΑΜΕ
Οι καταγγελίες των εργοδοτικών συνδικαλιστών είναι τίτλος τιμής για τα σωματεία

Ως «τακτικές προπηλακισμών και βίαιων συμπεριφορών» από «μέλη του ΠΑΜΕ» επιχειρεί να παρουσιάσει η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση σωματείων στην ΠΟΕΕ-ΥΤΕ, ενάντια στην κατάπτυστη Σύμβαση που ετοιμάζουν ξενοδόχοι και εργοδοτικοί συνδικαλιστές.

Με αφορμή την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η σημερινή ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ αποτελεί τίτλο τιμής για τα σωματεία που οργανώνουν την πάλη απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία κάθε κλάδου και αγωνίζονται για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.

Οι άνθρωποι του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και των μνημονίων της εργασιακής ειρήνης έχουν κάθε λόγο να σκούζουν απέναντι σε όποιον τους ξεμπροστιάζει αλλά και να καταγγέλλουν όποιον τολμάει να θίγει τα συμφέροντα των αφεντικών τους και να μπαίνει εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Γι' αυτό και στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης προτείνουν στον κλάδο του τουρισμού Συμβάσεις με μειώσεις και χωρίς ρεπό, μέχρι τελικής εξόντωσης της υγείας των ξενοδοχοϋπαλλήλων».

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας, οι σημερινές παρεμβάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν γενικά και αόριστα από μέλη του ΠΑΜΕ, όπως η ΓΣΕΕ με κουτοπονηριά καταγγέλλει, αλλά ήταν πρωτοβουλία κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων που έχουν όνομα και υπογραφή», επισημαίνει το ΠΑΜΕ, και υπενθυμίζει πως 32 σωματεία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση της Ομοσπονδίας για την κλαδική Σύμβαση.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org