Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλλος στόχος

«Είναι αδιανόητο να μένει η Αθήνα χωρίς λεωφορεία από τις 11 έως τις 6 μ.μ. και να ταλαιπωρούνται οι πολίτες επειδή οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ κάνουν εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Οι συνελεύσεις αυτές πρέπει να γίνονται τα Σαββατοκύριακα κι όχι σε ώρες αιχμής. Είναι από αυτά που θα αλλάξουμε αμέσως». Αυτό έγραψε προχτές στα μέσα «κοινωνικής δικτύωσης» ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή τη στάση εργασίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ. Οσο κι αν υποκρίνεται ότι το ενδιαφέρον του αφορά τους ταλαίπωρους επιβάτες, δεν πείθει. Γιατί πηγές της μόνιμης ταλαιπωρίας είναι ο κατεστραμμένος και ελλιπής στόλος των λεωφορείων, το ακριβό εισιτήριο, τα αραιά δρομολόγια, οι πολλές περιοχές που δεν εξυπηρετούνται ή καλύπτονται ελλιπώς, τα ωράρια - λάστιχο και οι κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι. Για όλα αυτά, βέβαια, η ΝΔ και ο πρόεδρός της δεν λένε τίποτα, αφού μοιράζονται την ευθύνη με τα άλλα αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις, για την άθλια κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες. Αλλά ούτε για την καλύτερη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων «καίγεται» ο Κυρ. Μητσοτάκης, προτείνοντας οι Γενικές Συνελεύσεις να γίνονται τα Σαββατοκύριακα. Αλλωστε, τα λεωφορεία κυκλοφορούν και τις επτά μέρες της βδομάδας και επομένως εκατοντάδες οδηγοί δουλεύουν κανονικά, όπως και τις καθημερινές. Αλλος είναι ο καημός της ΝΔ: Να συκοφαντήσει το συνδικαλιστικό κίνημα και να προχωρήσει την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα ένα βήμα πιο πέρα από εκεί που την πήγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βάζοντας επιπλέον εμπόδια στην κήρυξη της απεργίας.

Δύο κόσμοι

Σύμφωνα με στοιχεία της «Icap Group», την περίοδο 2013 - 2017 καταγράφεται αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, κατ' αναλογία της αύξησης της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας. Οπως σημειώνεται στη σχετική μελέτη, οι συνολικές πωλήσεις στον κλάδο κατέγραψαν σωρευτική αύξηση περίπου 40%, το ενεργητικό των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 12% και τα ίδια κεφάλαια αυξάνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 6%. Τα καλά νέα για τους μεγαλοξενοδόχους, όμως, δεν είναι το ίδιο καλά και για τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους, στους οποίους στηρίζεται το «θαύμα του τουρισμού», όπως το παρουσιάζει η κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι στον κλάδο εφαρμόζονται «με το νόμο» 14 διαφορετικές σχέσεις ελαστικής εργασίας, για όλα τα «γούστα», προσαρμοσμένες πλήρως στις ανάγκες της εργοδοσίας και στις διακυμάνσεις της τουριστικής αγοράς. Κι ενώ οι προοπτικές για τους ξενοδόχους καταγράφονται λαμπρές και φέτος, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό ετοιμάζεται να τους κάνει ένα ακόμα «δωράκι», προτείνοντας την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ που προβλέπει δουλειά μέχρις εσχάτων, χωρίς ωράριο και ρεπό για τους εποχικούς εργαζόμενους, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των απασχολούμενων στον Τουρισμό. Εύκολα αντιλαμβάνεται επομένως κανείς τη μεγάλη αντίφαση που αποτυπώνεται και στον κλάδο του τουρισμού: Κέρδη και χλιδή για τ' αφεντικά, φτώχεια και εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους.

Με ένα σμπάρο

Γίνεται να ξεκινάει κανείς από την υπόθεση «Novartis» και να καταλήγει (μέσω του ΣΥΡΙΖΑ) να συκοφαντεί το σύνθημα του Λένιν και των Μπολσεβίκων «όλη η εξουσία στα σοβιέτ»; Κι όμως γίνεται, όταν ο «δράστης» τυγχάνει ωμός αντικομμουνιστής και μπερδεύει σκόπιμα έννοιες και συνθήματα, για να επιτεθεί τάχα στην κυβέρνηση, ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκει να συκοφαντήσει το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Ο συγκεκριμένος αρθρογράφος, αναπαράγοντας κάποιες παλιότερες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «κρατική φαρμακοβιομηχανία», παρουσιάζει τη σημερινή κυβέρνηση περίπου ως «κομμουνιστική» δύναμη και οπαδό του «κρατισμού», τον οποίο πονηρά ταυτίζει με τη σοσιαλιστική εξουσία, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για παρέμβαση του αστικού κράτους στη λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς! «Αρες μάρες κουκουνάρες», θα σκεφτεί κάποιος. Ομως εδώ επαναλαμβάνεται το γνωστό μοτίβο: Οι δήθεν αντιπολιτευόμενοι τον ΣΥΡΙΖΑ με ένα σμπάρο προσπαθούν να πετύχουν πολλά τρυγόνια: Και την κυβέρνηση να παρουσιάσουν σαν κάτι που δεν είναι και τον κομμουνισμό να συκοφαντήσουν και τη σημερινή σαπίλα του συστήματος να κουκουλώσουν, την ίδια στιγμή που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκείνοι που τον κατηγορούν ως «κομμουνιστική» δύναμη, συγκλίνουν στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, στην εξυπηρέτηση των βιομηχάνων, των μονοπωλίων του Φαρμάκου κ.λπ.

Το πείραμα

Τη διαπίστωση ότι η Ολλανδία εξελίσσεται σε «ναρκω-κράτος» κάνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», σημειώνοντας ότι η «πολιτική της ανεκτικότητας» απέναντι σε φαινόμενα πώλησης κάνναβης και πορνείας έχει μετατρέψει τη χώρα σε «μείζονα δίοδο» που εξυπηρετεί το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ανθρώπων. «Το μεγαλύτερο μέρος των ναρκωτικών τύπου ecstasy που κυκλοφορούν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ παράγεται από εργαστήρια νότια της χώρας», σημειώνει το δημοσίευμα και παραθέτει εκτιμήσεις της Europol, σύμφωνα με τις οποίες, «το ήμισυ της συνολικής ποσότητας κοκαΐνης, αξίας 5,7 δισ. ευρώ, που κυκλοφορεί στην Ευρώπη, διέρχεται από το λιμάνι του Ρότερνταμ». Η ολλανδική αστυνομία από την πλευρά της δηλώνει ανήμπορη «να πατάξει την οικονομία του εγκλήματος που ακμάζει τα τελευταία χρόνια», ενώ «τα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος των ευάλωτων και ηλικιωμένων ανθρώπων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, εξαιτίας των περικοπών στην Πρόνοια (...)». Πέρα από το γεγονός ότι τα παραπάνω φανερώνουν σε όλο της το μεγαλείο τη σαπίλα του καπιταλισμού, τα σημειώνουμε και για τον επιπλέον λόγο ότι δίνουν έμμεση απάντηση σε όσους υπερασπίζονται τη «χαλάρωση» της νομοθεσίας για την καλλιέργεια και τη χρήση κάνναβης στην Ελλάδα, γενικά την υιοθέτηση πολιτικών ανοχής απέναντι στα ναρκωτικά. Το «πείραμα της Ολλανδίας», που προβάλλεται από πολλούς ως υπόδειγμα στο ζήτημα των ναρκωτικών, αποδεικνύεται καταστροφικό για τη νεολαία και ιδιαίτερα επικερδές για τα οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διακίνηση των ναρκωτικών...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ