ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπροστά στο «αναπτυξιακό» συνέδριο κυβέρνησης - Περιφέρειας Πελοποννήσου

Το βασικό ερώτημα για τα λαϊκά στρώματα παραμένει: Ποιον θα ωφελήσει αυτή η ανάπτυξη;

Ο κλάδος της Ενέργειας είναι χαρακτηριστικός για να βγουν συμπεράσματα.

Με επίκεντρο τη Μεγαλόπολη διαμορφώνουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ενεργειακό κόμβο.

Ολοκληρώνεται η νέα γραμμή μεταφοράς υπερυψηλής τάσης 400 KV Μεγαλόπολη - Πάτρα και αναβαθμίζεται η γραμμή Μεγαλόπολη - Κόρινθος - Αττική.

Θα κατασκευαστεί νέα γραμμή υπερυψηλής τάσης 400 KV Μεγαλόπολη - Μολάοι και νέα γραμμή υψηλής τάσης 150 KV Μολάοι - Νεάπολη.

Θα γίνει διασύνδεση με διπλό υποβρύχιο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος Νεάπολη - Κρήτη (Χανιά).

Διαμορφώνεται έτσι ένα πλέγμα - δάσος γραμμών μεταφοράς και πυλώνων που έχει τη δυνατότητα να παίρνει και να δίνει ρεύμα σε κάθε σημείο που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, διασφαλίζοντας τη μεταφορά του ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) που διαρκώς επεκτείνονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά ακόμα και από τις ΑΠΕ της Κρήτης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της, ψηφίζει συνέχεια νόμους που ενισχύουν και θωρακίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια.

«Πάρτι» με τις ΑΠΕ

Διευρύνουν το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που λειτουργούν σαν ενεργειακή θηλιά στο λαιμό των λαϊκών καταναλωτών, αφού δίνουν στο δίκτυο πανάκριβο το ρεύμα που παράγουν και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν επιπλέον χοντρό χαράτσι (τέλη) για να επιδοτούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Αναμφίβολα οι ΑΠΕ είναι η κότα που γεννά χρυσά αυγά για το κεφάλαιο, ενώ σημαντικά είναι και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούν στις περιοχές που εγκαθίστανται.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν υποβληθεί αιτήσεις για εγκατάσταση μονάδων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συνολικής ισχύος 5.000 MW, από αυτές έχουν αδειοδοτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μονάδες ισχύος 2.500 MW, και εξετάζονται οι υπόλοιπες. Μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 700 MW έχουν ήδη ολοκληρωθεί και συνδεθεί στο δίκτυο και πολλές άλλες είναι στο στάδιο της κατασκευής.

Από στοιχεία που έχουμε για ένα μέρος των επιδοτήσεων, έχουν δοθεί μέσα στην κρίση 218.627.525 ευρώ για μονάδες συνολικής ισχύος 525 MW.

Αδειοδότησαν και λειτουργεί στους Αγίους Θεοδώρους μονάδα 442 MW του ομίλου Μυτιληναίου - «Motoroil» με εισαγόμενο και ακριβό φυσικό αέριο. Στον ίδιο όμιλο έχει εγκριθεί άδεια εγκατάστασης και δεύτερης μονάδας ίδιας δυναμικότητας (442 MW).

Η κερδοφορία του ομίλου είναι εγγυημένη, αφού όταν παράγει ρεύμα το πουλάει ακριβά και όταν είναι σε εφεδρεία πληρώνεται με σημαντικά ποσά.

Παράλληλα περιορίζουν τη χρήση του λιγνίτη, πουλάνε το Λιγνιτικό Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης (Μονάδες - Ορυχεία) και μετατρέπουν την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο για σύμμεικτα βιομηχανικά και επικίνδυνα απόβλητα.

Η διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) εγκρίνει και επαυξάνει

Στηρίζει και υλοποιεί με ιδιαίτερο ζήλο κάθε κρίκο «απελευθέρωσης» - ιδιωτικοποίησης και άγριας εμπορευματοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας, που έπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό.

Βάζει γερά πλάτη στις προσπάθειες των επιχειρηματικών ομίλων να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στη θαλάσσια περιοχή της Λακωνίας και οραματίζεται συνολική παραγωγή Ενέργειας από ΑΠΕ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 15.000 MW (τριπλάσια από τις συνολικές ανάγκες της χώρας).

Διεκδικεί να περάσει από την Πελοπόννησο και όχι από την Αττική το μεγάλο καλώδιο που σχεδιάζεται για να συνδέσει ενεργειακά το Ισραήλ, την Κύπρο, την Κρήτη και την Ηπειρωτική Ελλάδα με τις χώρες της ΕΕ.

Σε συνεργασία με την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μεθόδευσαν στα κρυφά την έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη, μια περιοχή που είναι ανοιχτό μουσείο, γιατί δεν μπορούσαν να πάρουν θετική απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κάτω από τις έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις του λαού και των φορέων της Μάνης.

Εφτασαν στο σημείο να πάρουν απόφαση υπέρ των Ενεργειακών Κοινοτήτων (κρίκος για την παραπέρα «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας) δύο και πλέον μήνες προτού η κυβέρνηση ψηφίσει το σχετικό νόμο!

Στηρίζει κάθε ενέργεια που εξυπηρετεί την πώληση του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης. Για άλλη μια φορά, κρυφά από το Περιφερειακό Συμβούλιο, έστειλαν στις 28/6/2016 έγγραφο στο υπουργείο Περιβάλλοντος με υπογραφή του κ. Τατούλη, που αναφέρει ότι δεν διαφωνεί με τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής επικίνδυνων αποβλήτων στη Μεγαλόπολη.

Οι εξελίξεις αυτές θα αυξήσουν κι άλλο την ανεργία, το μαρασμό, τη φτώχεια και την εξαθλίωση στην περιοχή.

Τι πρότεινε από την Κοζάνη η κυβέρνηση στους σημερινούς και τους μελλοντικούς ανέργους της περιοχής; Να φτιάξουν «ενεργειακούς συνεταιρισμούς»! Που σημαίνει, να γίνουν επιχειρηματίες - «φασονατζήδες» των μεγάλων ενεργειακών ομίλων, μέχρι να τους απορροφήσουν και να τους πετάξουν οριστικά έξω, σε έναν επόμενο γύρο της «απελευθέρωσης».

Φιλολαϊκή λύση στον τομέα της Ενέργειας μπορεί να υπάρξει όταν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές για την παραγωγή Ενέργειας (ορυκτά, ήλιος, αέρας, υδάτινοι πόροι) γίνουν λαϊκή περιούσια, ώστε στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας ένας δημόσιος φορέας Ενέργειας να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, χτίζοντας την Κοινωνική τους Συμμαχία, θα δώσουν αγωνιστική απάντηση στην «ανάπτυξη» που τσακίζει τη ζωή τους.


Βαγγέλης ΓΟΥΡΓΑΡΗΣ
Στέλεχος του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζονται οι περιοδείες και οι συγκεντρώσεις

Με περιοδείες σε χώρους δουλειάς και συγκεντρώσεις - συσκέψεις συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση των ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, για να φτάσει πλατιά το κάλεσμα στους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να προσπεράσουν τις παγίδες που στήνει το κεφάλαιο, τα παραμύθια της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Για να γίνει πράξη το δίκιο τους χρειάζεται «ισχυρό ΚΚΕ, για να δυναμώσουν το εργατικό κίνημα και η Κοινωνική Συμμαχία, για την ανατροπή, για την εξουσία».

Για τις επόμενες μέρες, μεταξύ άλλων, είναι προγραμματισμένα τα εξής:

Στην Αττική

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία στην αλλαντοβιομηχανία «ΝΙΚΑΣ».

-- Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟΒ 2ου Διαμερίσματος της Α' Αθήνας καλούν σε συγκέντρωση στην ταβέρνα «Το Χατίρι» (Ελλανίκου & Ριζάρη 28 Παγκράτι). Θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή:

-- Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης θα επισκεφτεί το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ν/Α Αττικής στις 10 π.μ. και το ΠΙΚΠΑ Βούλας στις 11.30 π.μ.

-- Στις 8.30 π.μ., στους διοικητικούς υπαλλήλους του δήμου Αχαρνών θα περιοδεύσει η Γιούλη Αγγελοπούλου, μέλος της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Αχαρνών. Στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στο ΑΤ Αχαρνών.

Το Σάββατο 24 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Αμαρουσίου καλούν σε συγκέντρωση στην αίθουσα Κεραμιστών «ΤΟΤΟΛ» (Λ. Κηφισίας και Σαλαμίνος 57). Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 π.μ., περιοδεία στον ΟΛΘ με τον Αριστείδη Θάνο, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Αύριο, Παρασκευή:

-- Στις 9.30 π.μ., περιοδεία στο Νοσοκομείο Παπανικολάου με τον Οδυσσέα Μαάιτα, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 6.30 μ.μ., στην Κορομηλιά Κιλκίς, σε πολιτική συγκέντρωση - συζήτηση, στο cafe «Παύλος», θα μιλήσει ο Κώστας Σιδηρόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο δημαρχείο του Αιγινίου θα πραγματοποιηθεί πολιτική συγκέντρωση - συζήτηση, με ομιλητή τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. σύσκεψη με λογιστές, με ομιλητή τον Γιάννη Καραμπίνο, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., η ΤΕ Ημαθίας καλεί σε συγκέντρωση στον πολυχώρο «Ελιά», στη Βέροια. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Σε άλλες πόλεις

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Μετάλλου και Ληλαντίου Χαλκίδας καλούν σε πλατιά σύσκεψη, στην αίθουσα του πρώην δημαρχείου Βασιλικού. Θα μιλήσει η Κατερίνα Δημάκη, μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία στην ΤΟΜΥ Αλικαρνασσού Κρήτης, με τον Στέλιο Ορφανό, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο.

Αύριο, Παρασκευή:

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία στη λαϊκή αγορά της Μεγαλόπολης Αρκαδίας με τον Νίκο Γόντικα, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου και περιφερειακό σύμβουλο.

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Λάδωνα Αρκαδίας με τον Γιάννη Φράγκο, μέλος της ΤΕ Αρκαδίας.

Τη Δευτέρα 26/2:

-- Σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Γάζι Κρήτης, με ομιλητή τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Αλικαρνασσού, με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Μασταμπά Κρήτης, με ομιλητή τον Αντρέα Κοκοσάλη, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Οργανώνουν το συλλαλητήριο ενάντια στη νέα φιέστα

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Φλεβάρη, στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη, στις 6 μ.μ. καλούν συνδικάτα και φορείς της περιοχής, ενάντια σε ένα ακόμα περιφερειακό «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει έως τώρα το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Νομών Πελοποννήσου, το Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνεργατών - Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες Ν. Αρκαδίας. Επίσης, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, ο Σύνδεσμος Ξυλουργών Αργολίδας καθώς και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Τουρισμού - Επισιτισμού του νομού, που για τη μετάβαση στο συλλαλητήριο δρομολογούν λεωφορεία στις 4.15 μ.μ. από τη ΔΕΗ στο Ναύπλιο και στις 4.40 μ.μ. από το σταθμό του ΟΣΕ στο Αργος.

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλεί και η Επιτροπή Αγώνα Μεγαλόπολης, μετά από πρόσφατη σύσκεψη, όπου αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα για να μην πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία της ΔΕΗ, να μη γίνει η Μεγαλόπολη ένας απέραντος σκουπιδότοπος σύμμεικτων, βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ενέργειας, Ορυχείων, Σταθμών (ΣΟΣ) ΔΕΗ Μεγαλόπολης, Χειριστών και Βοηθών ΔΕΗ Μεγαλόπολης, Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΔΕΗ, Εμπόρων και οι Σύλλογοι Γυναικών Μεγαλόπολης, Νέων Μεγαλόπολης, Τριτέκνων - Πολυτέκνων Μεγαλόπολης.

Κάλεσμα στους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, στους μικρομεσαίους αγρότες και τις αγρότισσες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο απευθύνει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org