ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Αύριο η σύσκεψη με τους μετανάστες

Τα προβλήματα των αλλοδαπών εργατών και η ανάγκη για μεγαλύτερη σύνδεσή τους με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και ο συντονισμός της πάλης Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών, θα συζητηθεί στην πλατιά σύσκεψη που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο αύριο Κυριακή 23 Φλεβάρη στις 11 το πρωί, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

Η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για τη σύσκεψη Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών έρχεται να συμβάλει στην ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τα κοινά προβλήματα και τον κοινό αντίπαλο που όπως σημειώνει και το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Θ. Κούτρας: «Δεν είναι άλλος από την ιμπεριαλιστική πολιτική σε όλες τις εκφράσεις της και τα προβλήματα που δημιουργεί με την επίθεση που έχει εξαπολύσει στα δικαιώματα των εργαζομένων και επιπλέον στους αλλοδαπούς με τους πολέμους και τα αντιδραστικά καθεστώτα των χωρών τους που τους αναγκάζουν να μεταναστεύσουν και όχι για να φάνε το ψωμί άλλων εργατών».

Η εργασιακή κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι αλλοδαποί μετανάστες στη χώρα μας δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια. Μαύρη εργασία, εργοδοτική αυθαιρεσία, εργασία κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, ανασφάλιστοι κ.ά. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση αυτή» σημειώνει ο Θ. Κούτρας και συμπληρώνει: «Οχι απλώς δεν παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία τους, αλλά ενθαρρύνει και την εργοδοτική αυθαιρεσία απέναντί τους. Ταυτόχρονα, το νομοθετικό πλαίσιο που έχει συντάξει είναι αντιδημοκρατικό - αντιμεταναστευτικό επιτρέποντας την προσωρινότητα και την ομηρία θέτοντας τεράστια και απαράδεκτα γραφειοκρατικά προβλήματα».

Απέναντι σε όλα αυτά, η ενίσχυση της κοινής πάλης Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών προβάλλει ως μονόδρομος για να αντιπαλέψουν τις αντεργατικές πολιτικές. Οπως μας επισήμανε και ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ: «Μπορούμε πιο οργανωμένα και συντονισμένα να κάνουμε κοινά βήματα μπροστά. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να προχωρήσουμε χέρι - χέρι για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, για να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας».

«Επεσαν πάνω» στα επικουρικά

Ευθυγράμμιση των λεγόμενων κοινωνικών εταίρων σε ημερίδα με θέμα τα επόμενα βήματα της διαβόητης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

ΔΕΛΦΟΙ (του απεσταλμένου μας ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ).--

Τη μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά και τη διαχείριση των πόρων τους σύμφωνα με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα απαιτεί ο ΣΕΒ, ενώ η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες ένταξης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των Ταμείων κύριας ασφάλισης των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, αλλά και των επικουρικών τους. Τα παραπάνω έγιναν καθαρά στις εργασίες του διημέρου «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση - Τα επόμενα βήματα», που άρχισε χτες και συνεχίζεται σήμερα στους Δελφούς.

Και αν ο ιστορικός αυτός τόπος είναι γνωστός για το διφορούμενο χαρακτήρα των χρησμών του μαντείου του, καμία αμφιβολία δεν πρέπει να υπάρχει ότι «τα επόμενα βήματα», που κάνουν κυβέρνηση-ΣΕΒ-κυβερνητικός συνδικαλισμός, βάζουν στο στόχαστρο την επικουρική ασφάλιση.

Το διήμερο ήταν μια ευκαιρία και για τους τρεις να συντονίσουν τα βήματά τους, να προωθήσουν πιο αποτελεσματικά την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 2039.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Ν. Αναλυτής, δε μάσησε τα λόγια του και υπογράμμισε ότι η «μετεξέλιξη των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά πρέπει να ενθαρρύνεται περισσότερο, ώστε να κινηθεί ταχύτερα η διαδικασία αυτή», αλλά και «η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος».

Ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, ανακοίνωσε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση «παίρνει σάρκα και οστά» και στα πλαίσια αυτά «προωθούνται άμεσα συγχωνεύσεις επικουρικών ταμείων, κυρίως μη βιώσιμων, στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ».

Ως εκ τούτου υπονομεύεται εξαρχής η βιωσιμότητα του επικουρικού ταμείου του ΙΚΑ, αμφισβητείται ευθέως το δικαίωμα στην επικουρική σύνταξη, πολύ περισσότερο που ήδη τα αποθεματικά του Ταμείου έχουν παρακρατηθεί από τον Οργανισμό για άλλες ανάγκες και μέχρι τώρα δεν έχουν καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το δεύτερο χτύπημα στο νέο ΙΚΑ γίνεται με την ένταξη σε αυτό και άλλων ελλειμματικών Ταμείων κύριας ασφάλισης. Ο Δ. Ρέππας έκανε γνωστό ότι ο «διάλογος» που γίνεται καταλήγει «στην κατά προτεραιότητα ένταξη στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ του ΤΑΠ-ΙΛΤ και του ΤΑΠ-ΟΤΕ», που ως γνωστόν είναι δυο Ταμεία με ελλείμματα ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών. Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες συγκροτείται η Επιτροπή για την επανεξέταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ταξικού κινήματος αλλά και τις ανησυχίες ευρύτερων στρωμάτων εργαζομένων, ότι πέρα από την ήδη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσα από τις συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις αυτό που επιτυγχάνεται είναι το «χώνεμα» των χαμηλών συντάξεων και των ήδη χαμηλών παροχών.

Ταυτόχρονα, δημιουργείται εκείνη η «αντικειμενική πραγματικότητα» για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, όπως απαιτούν η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Πλήρως ευθυγραμμισμένος με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και του ΣΕΒ εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος. Σε τόνους απροκάλυπτης κινδυνολογίας σε βάρος όλων αυτών που αντιστέκονται σε ενοποιήσεις χωρίς πρόσθετους πόρους και σε περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων, είπε ότι το σύνολο των μισθωτών πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο Ταμείο και πως «όποιοι δεν μπούνε αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Δεν υπάρχει μέλλον σε αυτούς που θα μείνουν απ' έξω».

Ασκώντας ανοιχτό εκβιασμό σε όσους αντιστέκονται σε ενοποιήσεις που δε διασφαλίζουν τα κεκτημένα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε να στηριχτεί το έργο του Μ. Νεκτάριου, διοικητή του ΙΚΑ, ενώ δεν έκανε ούτε αναφορά στο αίτημα των εργαζομένων για προσλήψεις, αλλά μίλησε για καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει.

Θίγουν τους επαγγελματοβιοτέχνες

Την αντίθεση στα σχέδια που προωθούνται για το ασφαλιστικό, καθώς και την κατάσταση στον Οργανισμό Ασφάλισης των Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ Ι. Ρουσανίδης. Οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις δε θίγουν μόνο τους εργαζόμενους αλλά και εμάς τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ. Ο ομιλητής είπε ότι μετά την ψήφιση του νόμου για τη δημιουργία του ΟΑΕΕ προωθούνται μια σειρά «μικρές αλλαγές» που τις ονομάζουν «τεχνικές», οι οποίες όμως στην πράξη είναι βαθύτατα πολιτικές και οδηγούν στην περικοπή δικαιωμάτων.

Τέτοιες αλλαγές είναι: Η αύξηση των εισφορών, η μείωση των παροχών και του υπολογισμού των συντάξεων η μείωση των οφειλών του κράτους προς τον ΟΑΕΕ. Πίσω από όλον αυτό το «θρήνο» για τα προβλήματα του ασφαλιστικού, οι κυβερνήσεις, επιτυγχάνουν ανακατανομή σε βάρος των ασφαλισμένων και διασφαλίζουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Τέλος, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ κατήγγειλε γιατί στη διοίκηση του νέου επικουρικού Ταμείου του ΙΚΑ δε μετέχει μέλος της Οργάνωσης.

Προκλητικός αποκλεισμός

Με προκλητικό τρόπο οι διοργανωτές δεν επέτρεψαν να ακουστούν στη διημερίδα οι απόψεις του Θ. Κακκαβά, μέλους της διοίκησης του ΙΚΑ, ως εκπρόσωπου των εργαζομένων και στελέχους του ΠΑΜΕ. Λίγο πριν όμως είχε προηγηθεί στο βήμα, για μισή τουλάχιστον ώρα, ο κ. Γερμίδης εκπρόσωπος εταιρίας, ο οποίος και παρουσίασε στους συνέδρους αναλυτικά τον τρόπο που οι εταιρίες διαχείρισης επαγγελματικών ταμείων θα βάλουν στο χέρι τα χρήματα των εργαζομένων και τα αποθεματικά των ταμείων.

Ο αποκλεισμός αυτός έγινε αν και είχε δοθεί η διαβεβαίωση ότι το μέλος της διοίκησης του ΙΚΑ θα είχε ικανοποιητικό χρόνο να παρουσιάσει τις θέσεις των εργαζομένων στη διημερίδα. Αυτή είναι η δημοκρατία τους όμως. Ενώ δίνουν απεριόριστο χρόνο στους ανθρώπους της ιδιωτικοποίησης την ίδια ώρα αποκλείουν τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων. Να τη χαίρονται αυτή τη δημοκρατία.

Πικετοφορία εμποροϋπαλλήλων

Πικετοφορία και πορεία στη Βουλή, πραγματοποιούν τη Δευτέρα, 24 Φλεβάρη, στις 4.30 το απόγευμα, οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας, με απόφαση του συλλόγου τους. Οι εμποροϋπάλληλοι παλεύουν ενάντια στην προσπάθεια κυβέρνησης - εργοδοτών να καταργήσουν την αργία της Κυριακής και την παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου. Απαιτούν 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση των αποδοχών και νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.

Γενική Συνέλευση

Τη γενική του συνέλευση πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, τη Δευτέρα, 24 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνέλευση είναι η προετοιμασία και η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στις 21 Μάρτη, στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, καθώς και μια σειρά άλλα ζητήματα.

ΠΑΜΕ στην Κοζάνη

Την πρώτη συνδιάσκεψή της πραγματοποιεί τη Δευτέρα 24 του μήνα η τοπική επιτροπή Κοζάνης του ΠΑΜΕ. Θα γίνει στις 5μμ στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ