ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η θέση του ΚΚ Νορβηγίας για τη ΝΑΤΟική άσκηση «Trident Juncture '18»

Ζητήθηκε από το ΚΚ Νορβηγίας, για το δισέλιδο του «Ριζοσπάστη» για τις Ενοπλες Δυνάμεις, να μας σχολιάσει το θέμα σχετικά με τη ΝΑΤΟική άσκηση «Trident Juncture '18» στη Νορβηγία. Το ΚΚ Νορβηγίας μάς παραχώρησε το κείμενο που ακολουθεί:

«Η στρατιωτική άσκηση του NATΟ "Trident Juncture" (TJ) επιτέλους τελείωσε στη Νορβηγία. Ηταν η μεγαλύτερη άσκηση του σχηματισμού τα τελευταία 20 χρόνια. Για το ΚΚ Νορβηγίας δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς παρακολουθούμε στενά τις πολιτικές εξελίξεις.

Το ΚΚ Νορβηγίας θεωρεί ότι πρόκειται για φυσικό επακόλουθο της ΝΑΤΟικής πολιτικής για επέκταση στην Υφήλιο και λόγω των στόχων τους να εξασκηθούν για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η στρατηγική πρώτου πλήγματος του ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια αναφέρεται στα δόγματά του: Δεν χρειάζεται να περιμένουν να τους χτυπήσουν, θα χτυπήσουν εκείνοι πρώτοι. Το ΝΑΤΟ είναι ο επιθετικός παίχτης. Το ΚΚ Νορβηγίας παλεύει για να φύγει η χώρα μας από το ΝΑΤΟ.

Η Νορβηγία, δυστυχώς, γεωγραφικά αποτελεί μία άριστη περιοχή για να διεξαχθεί πόλεμος ενάντια στη Ρωσία, όμως ταυτόχρονα η Νορβηγία είναι μία αρκετά μεγάλη χώρα. Εάν αναποδογυρίσει κανείς τη Νορβηγία έχοντας στο χάρτη το δάχτυλό του στο Οσλο, θα φτάσει μέχρι την Ιταλία. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εξασκηθούν, μεταξύ άλλων. Τα στρατιωτικά τους οχήματα κατέφθασαν στο Νότο και πήγαν οδικώς μέχρι το Τρόντχαϊμ, κάποια ακόμη βορειότερα στη Νορβηγία. Και πάλι πίσω.

Κομμάτι των ασκήσεων ήταν η λεγόμενη ολική άμυνα. Αυτό σημαίνει ότι ενέταξαν και πολίτες στις ασκήσεις τους. Μάθανε ακόμη και σε μικρά παιδιά πώς να αντιδρούν σε περίπτωση πολέμου. Ολα τα σπίτια έλαβαν λίστες με αναλώσιμα που έπρεπε να αγοράσουν για να επιβιώσουν. Περισσότερες από 500 αγωγές έγιναν από πολίτες μετά το τέλος της άσκησης. Οι άνθρωποι τρομοκρατήθηκαν βλέποντας στρατιώτες τόσο κοντά τους, και όχι στην τηλεόραση.

Η Ρωσία προσκαλέστηκε να παρακολουθήσει τις ασκήσεις. Το ΚΚ της Νορβηγίας δεν θεωρεί πιθανό η Ρωσία να επιτεθεί στη Νορβηγία, και δεν το θεωρούσαμε πιθανό ούτε πριν, ούτε μετά την άσκηση, όμως η ολοκληρωτική επιθετικότητα του ΝΑΤΟ ενισχύει τον κίνδυνο πολέμου κοιτώντας ολόκληρο το κάδρο.

Το θλιβερό είναι η παθητικότητα που βλέπουμε στα κινήματα ειρήνης, εκείνα των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Το ΚΚ Νορβηγίας έχει εκκινήσει μία διαδικασία που πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε μακρόχρονη αντίσταση στο ΝΑΤΟ μέσα στα κινήματα ειρήνης.

Η άσκηση "Trident Juncture" μάς επέτρεψε να συζητήσουμε για την ειρήνη, τον αφοπλισμό, την πολιτική για τα πυρηνικά όπλα και την ύπαρξη στρατιωτικών βάσεων πιο ανοιχτά και πιο εμπεριστατωμένα. Ακόμη και ο Τύπος και ηθοποιοί σατίρισαν τα "λάθη" του ΝΑΤΟ ή όταν προσπάθησαν να κουκουλώσουν τις πραγματικές επιδιώξεις με πέπλο μυστικότητας. Και αυτό είναι κάτι που βοηθάει στην περίπτωσή μας, καθώς ζούμε σε μία χώρα όπου το 75% του πληθυσμού θεωρεί το ΝΑΤΟ ως τη μόνη ουσιαστική άμυνα της Νορβηγίας. Το να κατηγορείται ο Πούτιν και η Ρωσία για καθετί που συμβαίνει, έχει γίνει ανέκδοτο.

Πρόκειται για μία καθημερινότητα για την οποία δεν μιλούν πολλοί άνθρωποι, πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τις έννοιες αυτές. Κοιτώντας τα γεγονότα σε ένα τοπικό επίπεδο, η άσκηση δεν είχε σοβαρές συνέπειες πέρα από υλικές και περιβαλλοντικές καταστροφές και οικονομικά βάρη. Κοιτώντας τη μεγαλύτερη εικόνα, ήταν μία άσκηση προκλητική και αποτέλεσε φόβητρο για τον πληθυσμό. Και βεβαίως, για εκείνους που ζουν δίπλα στις μόνιμες ΝΑΤΟικές βάσεις αυτό θα συνεχιστεί».

Συμπαράσταση στον διωκόμενο πυροσβέστη

Eurokinissi

Συνεχίζονται τα ψηφίσματα συμπαράστασης προς τον διωκόμενο συνδικαλιστή πυροσβέστη, μέλος της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ), που αντιμετωπίζει μια στημένη δίωξη και μάλιστα με εφαρμογή χουντικών διαταγμάτων, επειδή μέσω ανακοίνωσης της ΕΑΚΠ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισαν πυροσβέστες σε δασική πυρκαγιά στην Εύβοια, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων στην πρόληψη, σε προσωπικό, εξοπλισμό, σε Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Ψηφίσματα συμπαράστασης εξέδωσαν η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας καθώς και η Πανελλήνια Ενωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξακολουθεί να «σφυρίζει» αδιάφορα. Πρέπει να πάρει θέση στα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες, όπως πετσοκομμένη χρηματοδότηση, ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, σε διοικητική μέριμνα (φαγητό και πόσιμο νερό), κατά τη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών. Να σταματήσει τώρα την άδικη πειθαρχική δίωξη που ασκείται στον συνδικαλιστή πυροσβέστη.

Στις υψωμένες γροθιές των στρατιωτών και των ναυτών*

Στις υψωμένες γροθιές των στρατιωτών και των ναυτών,

καμιά διαταγή σε βάρος του λαού δεν μπορεί να εκτελεστεί.

Η αλληλεγγύη είναι υπέρτατο καθήκον στη ζωή και την ανθρωπιά.

Καθήκον της πατρίδας, είναι να τρέφει τα παιδιά της

και όχι τα παιδιά της, να τρέφουν τα κανόνια της πλουτοκρατίας.

Τάκης Βαρελάς

Ζωγράφος

* Στον Ελληνα ναύτη Σταύρο Παπαδάκη, που διαμαρτυρήθηκε για τη συμμετοχή της ελληνικής φρεγάτας «Ναβαρίνον», στην οποία υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, ενάντια στα παιχνίδια πολέμου του ΝΑΤΟ «Sea Guardian», έξω από τα ελληνικά σύνορα.

***

Σε ομόφωνη απόφασή της (στις 10/12/2018) η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας ενώνει τη φωνή της με τα δεκάδες σωματεία, φορείς, απόστρατους και στρατευμένους που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον ναύτη Στ. Παπαδάκη και σημειώνει:

«Χαιρετίζουμε, στηρίζουμε, συντασσόμαστε αλληλέγγυα στη δίκαιη διαμαρτυρία του ναύτη του Πολεμικού Ναυτικού Σταύρου Παπαδάκη, η οποία τον έφερε σε δυσμενή απομόνωση, γιατί διαμαρτυρήθηκε ενάντια στη συμμετοχή της φρεγάτας "Ναβαρίνον" του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στη ΝΑΤΟική αποστολή "Sea Guardian", εκτός συνόρων, στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μία ακόμη πρόβα πολέμου».

Δυσβάσταχτες οι μετακινήσεις των στρατευμένων

Το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση για τη μετακίνηση των στρατευμένων ενόψει των γιορτών, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για τη δωρεάν μετακίνηση από και προς τις μονάδες τους και την κάλυψη των εξόδων των στρατευμένων λόγω των εορταστικών αδειών.

Το κόστος για τους στρατευμένους και τις οικογένειές τους, που θέλουν να περάσουν λίγες μέρες μαζί, είναι έτσι κι αλλιώς δυσβάσταχτο, όπως επιβεβαιώνουν και τα όσα μας είπαν στρατευμένοι από μονάδες της χώρας.

***

Φαντάροι από το 285 ΜΚ ΤΠ στη Λήμνο μάς είπαν πως «εμείς οι στρατευμένοι νέοι κατά τη διάρκεια της θητείας μας υποχρεωνόμαστε σε μία σειρά από έξοδα που επιβαρύνουν σοβαρά εμάς και τις οικογένειές μας. Μεγάλο έξοδο είναι η μετακίνηση στον τόπο κατοικίας μας την περίοδο των γιορτών και τα έξοδα κατά την άδειά μας.

Διεκδικούμε την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης στην άδειά μας, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την περίοδο των γιορτών σε όλους τους οπλίτες που έχουνε ανάγκη».

***

Στρατευμένοι από το 212 ΚΙΧΝΕ Ξάνθης μάς ανέφεραν πως «η Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ για την κάλυψη της μετακίνησης των στρατευμένων για την περίοδο των εορτών, πατάει άμεσα στην ανάγκη των στρατιωτών που υπηρετούμε στην παραμεθόριο να μετακινούμαστε από και προς τα σπίτια μας δωρεάν. Για τους στρατευμένους που είμαστε από εργατικές - λαϊκές οικογένειες το κόστος μετακίνησης κατά τη διάρκεια της θητείας γίνεται υπέρογκο, καθώς χρειάζονται περίπου 100 ευρώ για να πας Αθήνα και να γυρίσεις πάλι στη μονάδα. Είναι ανάγκη να καλυφθούν άμεσα τα εισιτήριά μας με καταστάσεις επιβίβασης, με μέσα που να εξυπηρετούν (να μην χάνουμε 2 μέρες στο ταξίδι, όπου πολλή ώρα είναι αναμονή για την ανταπόκριση), γιατί δεν είναι δυνατόν το 2018 να πληρώνουμε για να υπηρετήσουμε στο στρατό εμείς που δεν έχουμε και να δίνονται 4 δισ. στο ΝΑΤΟ που έχει και τα χρησιμοποιεί για να μακελεύει λαούς».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ