ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΣΚΟΥΠΑ
«Ψεκάζουν - σκουπίζουν» τα εργατικά δικαιώματα με πρόσχημα την πανδημία

Νέο πακέτο σαρωτικών μέτρων πέρασε η κυβέρνηση αργά χτες το βράδυ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δηλαδή σαν τον κλέφτη, από την Ολομέλεια της Βουλής. Δεν έφτανε το πολυνομοσχέδιο - σκούπα 160 άρθρων, στο οποίο με πρόσχημα την πανδημία προβλέπονται πλήθος αντεργατικών ρυθμίσεων, με πιο εμβληματική την παγίωση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας και τη στήριξη με «ζεστό» χρήμα και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, με χαρακτηριστική περίπτωση τους εφοπλιστές. Αλλά και στο «παρά ένα» της ψηφοφορίας ήταν σε εξέλιξη καταιγισμός τροπολογιών, με διαφορετικές διατάξεις η καθεμία, που έφερναν στα μουλωχτά σωρό από συμπληρωματικά μέτρα υπέρ του κεφαλαίου.

Μάλιστα οι δύο τελευταίες τροπολογίες, που κατατέθηκαν λίγο πριν τις 9 το βράδυ, προέβλεπαν η μία «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στον εμβολιασμό και άλλα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας» και η άλλη «Τροποποίηση - συμπλήρωση διατάξεων για τη διαφήμιση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτη αυτήν την κοινοβουλευτική λειτουργία. Σχολίασε ότι δεν είναι δυνατόν να έρχεται νύχτα τροπολογία που αφορά ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι ο προγραμματισμός του εμβολιασμού, και δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα απείχε από την ψηφοφορία αυτών των δύο τροπολογιών.

Το μαύρο άσπρο η κυβέρνηση, δεν ξέρει τίποτα για το «φόνο» ο ΣΥΡΙΖΑ...

Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας παρέθεσε διάφορα συγκριτικά στοιχεία για να κάνει το μαύρο άσπρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απαιτώντας από πάνω «να μην υπάρχει κομματική εκμετάλλευση της πανδημίας», όπως βάφτισε τα αιτήματα των εργαζομένων για άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, αντιστρέφοντας ως συνήθως την πραγματικότητα, εμφάνισε ως «άθλο» την πρόσληψη με συμβάσεις 8μηνης διάρκειας συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, όπως και την παράταση που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για άλλους δύο μήνες, μέχρι 28/2/2021, του προγράμματος «Συν-Εργασία», μέσα από το οποίο η κυβέρνηση μειώνει μέχρι και 20% τους μισθούς των εργαζομένων, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Προανήγγειλε δε ότι έρχεται νομοσχέδιο για το ψηφιακό ωράριο και την κάρτα εργαζομένων για την τηλεργασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι βρήκε ευκαιρία να ξεπλύνει τα δικά του πεπραγμένα, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το άρθρο 72, που συνεχίζει το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, και για το άρθρο 91, που αφορά την ηλεκτρονική διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης, όταν ο ίδιος ως κυβέρνηση συνέβαλε στη σταδιακή κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και έβαλε πρόσθετα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία.

Διόλου τυχαία εξάλλου, μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε καν στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αδιαφάνεια», για «δυσανεξία» στη «δημοκρατία» κ.λπ., ανακοινώνοντας ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα καταθέσει αίτημα για ειδική συνεδρίαση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με θέματα «τη διαφάνεια και τη δημοκρατία». Ενώ και την πολιτική της κυβέρνησης τη χρέωσε σε «εμμονές» και «σαφές πρόβλημα διαχειριστικής ανικανότητας. Πουλήσατε ότι είσαστε κυβέρνηση των αρίστων, και έρχεστε και αποδεικνύεστε κυβέρνηση των αχρήστων».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Γ. Μουλικώτης, κατέθεσε διάφορες διαχειριστικές προτάσεις όπως προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς κουβέντα για μόνιμη εργασία, κ.ο.κ. Από την Ελ. Λύση ο Κ. Χήτας είπε ότι το κόμμα του θα «βάλει πλάτη», αλλά ο ίδιος και η ειδική αγορήτρια του εν λόγω κόμματος διαμαρτυρήθηκαν ότι η χώρα θα πληρώσει για τον εμβολιασμό προσφύγων και μεταναστών! Κριτική για «επικοινωνιακές διατάξεις και πρωτοβουλίες της τελευταίας στιγμής» έκανε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φ. Μπακαδήμα.

Υπουλα η κυβέρνηση ανατρέπει τις κατακτήσεις των εργαζομένων

«Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η κυβέρνηση φέρνει ρυθμίσεις που ικανοποιούν αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων και επιδεινώνουν τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, τονίζοντας ότι «στα μουλωχτά, ύπουλα, η κυβέρνηση ανατρέπει τη σημαντική κατάκτηση της εργατικής τάξης στην κυριακάτικη αργία» γιατί «οι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν δουλειά ήλιο με ήλιο, δεν αρκούνται στη 10ωρη εργασία που νομοθετήσατε, θέλουν 12ωρη. Αυτή είναι η πρόοδός σας, ξανά δουλειά ήλιο με ήλιο. Αυτό δημιουργείτε, την εργασιακή γαλέρα».

Κάλεσε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους «να μην παραδώσουν αμαχητί αυτήν τη μεγάλη κατάκτηση που θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους», «να δυναμώσουν τον κοινό αγώνα τους για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας», και απαίτησε την απόσυρση του σχετικού άρθρου 72.

Ζήτησε επίσης την απόσυρση του άρθρου 91, που αφορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση στις οργανώσεις των εργαζομένων και με πρόσχημα την πανδημία αλλάζει τα καταστατικά τους, ενισχύοντας την εργοδοτική και κρατική παρέμβαση, για τη διαμόρφωση αρεστών συσχετισμών δυνάμεων στις αρχαιρεσίες».

Αναφερόμενος στα άρθρα που αφορούν την Υγεία, επισήμανε ότι «η λογική του κόστους - οφέλους αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο με σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στη μειωμένη χρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Τα μείον 600 εκατομμύρια ευρώ σχεδόν που προβλέπει ο προϋπολογισμός εν μέσω πανδημίας δείχνουν την κατεύθυνσή σας».

Αναφέρθηκε στα άρθρα που προσφέρουν «ζεστό» χρήμα και προνόμια στους ιδιοκτήτες τωνΜέσων Μαζικής Μεταφοράς και στους εφοπλιστές, ενώ ειδική επισήμανση έκανε στο άρθρο 118, όπου προβλέπεται ότι οι ενισχύσεις που δόθηκαν στον πρωτογενή τομέα ενάντια στον κορονοϊό είναι αφορολόγητες και ακατάσχετες. Οπως τόνισε, πρόκειται για ψίχουλο, το οποίο σε αρκετούς δίνεται κατόπιν εορτής, ενώ το μεγαλύτερο μέρος θα πάει σε μεγάλες επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες. Απαίτησε το μέτρο να έχει αναδρομική ισχύ.

Ανέπτυξε τις τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ για την ανακούφιση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποτελέσουν στόχους πάλης, και δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

«Είναι μέτρα τα οποία ήρθαν για να μείνουν (...) αυτό επιβεβαιώνουν και όλοι οι μνημονιακοί νόμοι, οι οποίοι αφορούσαν την αγορά εργασίας και είναι σε πλήρη ισχύ», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Χαρακτήρισε υποκριτική την αντιπαράθεση που έγινε στη διάρκεια της συζήτησης για την προετοιμασία της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση «προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι ακόμη και με την έλευση του εμβολίου χρειάζεται να παρθούν και πάλι άμεσα μέτρα θωράκισης του συστήματος Υγείας», που έπρεπε να έχει πάρει προ πολλού. Σχολίασε επίσης τον «αγώνα δρόμου» ανάμεσα στις φαρμακευτικές, σημειώνοντας πως αυτός κρύβει και γεωπολιτικά παιχνίδια και ταυτόχρονα «γεννούν τεράστια ερωτηματικά οι εν κρυπτώ συμφωνίες, στις οποίες προχώρησε η ΕΕ, με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες παραγωγής του εμβολίου», απαιτώντας ξανά οι συμβάσεις αυτές να δοθούν στη δημοσιότητα.


Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων Σχολείων Ειδικής Αγωγής στο Αιγάλεω

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων Σχολείων Ειδικής Αγωγής του δήμου Αιγάλεω. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και δημοτική σύμβουλος Αιγάλεω, και η Ελένη Καρανάσιου, μέλος της ΤΕ Περιστερίου - Νοτιοδυτικού Τομέα του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Αγ. Βαρβάρας.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων ενημέρωσαν αναλυτικά τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως οι μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, ακόμα και αναπληρωτές, παρότι είναι τέτοιο το αντικείμενο της δουλειάς που απαιτείται σταθερότητα για τα παιδιά, άρα μόνιμο προσωπικό. Χρειάζεται επίσης αρκετό βοηθητικό προσωπικό για τις ανάγκες φυσιοθεραπειών κ.λπ. Οι εκπρόσωποι έθεσαν ακόμα τις ελλείψεις στο κτιριακό, τις ακατάλληλες αίθουσες, την έλλειψη υποδομών και κατάλληλου εξοπλισμού των σχολείων. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τη μεταφορά των μαθητών.

Ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι το ΚΚΕ σταθερά παλεύει και μέσα στη Βουλή, αλλά και στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, για τα μέτρα που είναι αναγκαίο να ληφθούν στην Ειδική Αγωγή, με επίκεντρο τις σύγχρονες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αυτών των παιδιών. Σημείωσε ότι η Εκπαίδευση και η Αγωγή των παιδιών με ειδικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές ανάγκες δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «ευκαιρία» για κέρδος, ούτε ως βάρος. Δεν είναι φιλανθρωπία, είναι υποχρέωση του κράτους. Δεν πρέπει να μετακυλίεται ως ευθύνη στην οικογένεια. Ομως η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που λογαριάζουν τις ανάγκες των μαθητών με τη λογική του κόστους, οδηγεί στη συρρίκνωση των διακριτών δομών Ειδικής Αγωγής, παρά τις τεράστιες ανάγκες για δημιουργία και νέων σχολικών μονάδων, και στον Δυτικό Τομέα.

Ο Δ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένες διεκδικήσεις για όλο το πλέγμα αναγκών και δικαιωμάτων των παιδιών με αναπηρία: Από την έγκαιρη διάγνωση και επιστημονική παρέμβαση, όσο το δυνατόν πιο νωρίς για να είναι πιο αποτελεσματική (με ενίσχυση των ΚΕΣΥ), μέχρι το επιστημονικό περιεχόμενο παρέμβασης για κάθε περίπτωση αναπηρίας, ώστε αυτό να υπηρετεί την προετοιμασία του παιδιού για αυτόνομη και ανεξάρτητη ζωή. Ενημέρωσε τέλος τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Ειδικά Σχολεία στο Αιγάλεω.

Τι προβλέπει το νέο έκτρωμα

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Συνοπτικά προβλέπει:

-- Παραπέρα υπονόμευση της κυριακάτικης αργίας με τη δουλειά τις Κυριακές στις φαρμακαποθήκες και σε εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ κ.λπ., με πρόσχημα την παράδοση προϊόντων.

-- Ηλεκτρονική διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης και ψηφοφορίας στα σωματεία συνεχίζοντας το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση.

-- Νέο πάγωμα του κατώτερου μισθού έως το τέλος Ιούλη του 2021.

-- Πρόσληψη συνταξιούχων του Δημοσίου με 8μηνες συμβάσεις για να ξεβαλτώσει προσωρινά η απαράδεκτη και χρονίζουσα κατάσταση με τις εκκρεμείς συντάξεις.

-- Επέκταση για δύο μήνες, μέχρι 28/2/2021, του προγράμματος «Συν-Εργασία», που μειώνει μέχρι και 20% τους μισθούς των εργαζομένων.

-- Απαλλαγή για 4 μήνες από την υποχρέωση υποβολής τεχνικής μελέτης, για τους ιδιώτες των οποίων λεωφορεία έχει μισθώσει η ΟΣΥ, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων.

-- Αύξηση του χρόνου εντός του οποίου ο ΟΑΣΑ μπορεί να κάνει απευθείας αναθέσεις (έως 30 Ιούνη 2021). Επιτρέπεται στον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) και στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) για έξι μήνες να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές επιχειρήσεις για παροχή συγκοινωνιακού έργου.

-- Επιχορήγηση με «ζεστό» χρήμα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις μεταφορές (ΚΤΕΛ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τουριστικά γραφεία κ.ο.κ.).

-- Στήριξη των εφοπλιστών με απευθείας αναθέσεις δρομολογίων έως τις 31 Μάη του 2021 και αναστολή εργασίας για τους ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων και φορτηγών πλοίων που ταξιδεύουν στη Μεσόγειο.

-- Επαναφορά της «πρόσληψης» επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού και παράταση της πρόσληψης προσωπικού με 4μηνες συμβάσεις εργασίας στον ΕΟΔΥ, αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

-- Παράταση του καθεστώτος απασχόλησης ιδιωτών γιατρών στις δημόσιες μονάδες Υγείας κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ