ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
29ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος

Ολοκληρώνεται, σήμερα, το 29ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας με την ψήφιση των τελικών αποφάσεων που θα αποτελέσουν τα εφαλτήρια δράσης του για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από αύριο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας θα έχει στα ηνία του νέο Πολιτικό Γραφείο, μέχρι σήμερα αποτελούμενο από 22 άτομα, νέα Εθνική Επιτροπή, μέχρι σήμερα 138 άτομα αλλά και νέα Οικονομική Επιτροπή, μέχρι σήμερα 5 άτομα.

Στην αίθουσα "Αρκ ντε Ντεφάνς", στην οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά Συνέδριο του ΚΚΓ, συγκεντρώθηκαν από την Τετάρτη το πρωί 1.170 αντιπρόσωποι από όλες τις γωνιές της Γαλλίας, ενώ οι επίσημοι προσκεκλημένοι τόσο από άλλα γαλλικά κόμματα, όσο και από ξένα κομμουνιστικά και προοδευτικά κόμματα ξεπέρασαν τους 600.

Η πενθήμερη συνεδριακή διαδικασία, που λήγει σήμερα, αποτελεί το απαύγασμα ενός διαλόγου που ξεκίνησε στους κόλπους του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας εδώ και έξι μήνες. Ηδη από τον Ιούνη, σε όλες τις Οργανώσεις και Επιτροπές του Κόμματος είχε κατατεθεί προς συζήτηση ένα κείμενο προτάσεων, που ουσιαστικά συμπυκνωνόταν σε 3 βασικά ερωτήματα:

- Με ποιο τρόπο ένα Κομμουνιστικό Κόμμα μπορεί να είναι ολοένα και πιο αποτελεσματικό στην προσπάθειά του να αλλάξει την κοινωνία;

- Πώς η διαρκώς αυξανόμενη συμπάθεια του γαλλικού λαού προς το Κομμουνιστικό Κόμμα μπορεί να μεταφραστεί σε σαφή πρόθεση ψήφου και μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό ποσοστό;

- Πώς το Κομμουνιστικό Κόμμα απαντά και θα συνεχίσει να απαντά στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των καιρών;

Και τα τρία ερωτήματα κατέληγαν στο θεμελιακό ερώτημα, το οποίο καλούνται οι 1.170 σύνεδροι να απαντήσουν: ποια μορφή θα πάρει η μεταλλαγή του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, που έχει, ήδη, αρχίσει να λαμβάνει χώρα.

Τα μέλη του ΚΚΓ συζήτησαν εκτενώς τόσο επάνω στις προτάσεις στις οποίες κατέληξε η πλειοψηφία της Εθνικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου, όσο και στις διαφωνίες που εξέφρασε μια μειοψηφία των ανώτερων οργάνων του Κόμματος. Ο διάλογος αυτός πήρε ποικίλες μορφές και εκτυλίχτηκε τόσο μέσα στις Οργανώσεις Βάσης όλης της γαλλικής επικράτειας και στα κατά τόπους συμβούλια, όσο και σε ανοιχτές εκδηλώσεις, στις οποίες πήραν μέρος και πολλές προσωπικότητες εκτός των γραμμών του Κόμματος. Μεγάλο μέρος του διαλόγου καλύφθηκε από τις σελίδες της "Ουμανιτέ", της εφημερίδας του ΚΚΓ. Στα τέλη Οκτώβρη, οι απόψεις, που κατατέθηκαν από τις διάφορες οργανώσεις, συγκεντρώθηκαν σε ένα ενιαίο κείμενο από την 50μελή Επιτροπή Διαλόγου και επανήλθαν προς συζήτηση στις Οργανώσεις, στις συνελεύσεις των εργατικών ομοσπονδιών και στα τοπικά συμβούλια. Μέσα σε αυτό το κείμενο τίθενται μία σειρά ζητήματα από τα οποία ξεχωρίζουν αυτά της Ενωμένης Ευρώπης, της ανεργίας και της ημιαπασχόλησης, της υπέρβασης του καπιταλισμού, των κοινοβουλευτικών εκλογών του 1998, αλλά ακόμη και ζητήματα που αφορούν τα χαρακτηριστικά του κομμουνισμού. Οπως χαρακτηριστικά έγραφε η "Ουμανιτέ" την ημέρα της έναρξης του Συνεδρίου, σύμφωνα με τα συγκεντρωθέντα στοιχεία, το 90% των αντιπροσώπων που επρόκειτο να παρακολουθήσουν το 29ο Συνέδριο τάχθηκαν υπέρ του εισηγητικού κειμένου, αλλά υπήρξαν και ολόκληρες τοπικές οργανώσεις που το απέρριψαν, όπως αυτή του Πα ντε Καλέ που τάχθηκε κατά των εισηγητικών προτάσεων με ποσοστό 81%. Επίσης, ένα 5,3% των συνέδρων απέρριψε το εισηγητικό κείμενο και 4,2% απείχε.

Το κείμενο αυτό αποτέλεσε και την κεντρική εισήγηση για το διάλογο που έγινε στο Συνέδριο. Διάλογο που διηύθυνε 7μελές προεδρείο, που εκλέχθηκε από τους συνέδρους κατά το "άνοιγμα" της διαδικασίας. Εκτός από το 7μελές προεδρείο, όλοι οι υπόλοιποι σύνεδροι, όπως και τα απερχόμενα μέλη της Εθνικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου, είχαν δικαίωμα λόγου και υποβολής ερωτήσεων με βάση μια διαδικασία, που επίσης ψηφίστηκε κατά την ένερξη του Συνεδρίου.

Σήμερα το βράδυ το 29ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας κλείνει τις εργασίες του και φιλοδοξεί, μέσα από τις αποφάσεις του, αλλά και από την ίδια τη διαδικασία που ακολούθησε και παρουσιάζει αρκετές καινοτομίες σε σχέση με τα προηγούμενα συνέδρια, να "απαντήσει - όπως γράφει η "Ουμανιτέ" - στις προσδοκίες των πολιτών και του γαλλικού λαού".

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

ΠΕΡΟΥ
Τα πάντα κρέμονται από μία κλωστή...

ΛΙΜΑ.-

Τριάντα οκτώ ομήρους απελευθέρωσαν οι αντάρτες του κινήματος "Τουπάκ Αμάρου" χτες, παρακολουθούμενοι από τις κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί έξω από την καταληφθείσα οικία του Ιάπωνα πρεσβευτή στο Περού.

Τουλάχιστον δύο από τους 38 (κατά άλλες πληροφορίες ήτανε 39), κινούνταν με τη βοήθεια αναπηρικής καρέκλας, ενώ στους απελευθερωθέντες συμπεριλαμβάνονται οι πρεσβευτές της Βραζιλίας, της Νότιας Κορέας και της Αιγύπτου.

Και αυτοί οι τρεις διπλωμάτες αφέθηκαν ελεύθεροι από τους "Τουπάκ Αμάρου" υπό την αίρεση ότι "θα συμβάλουν στην αναζήτηση λύσης της κρίσης, η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη Τρίτη.

Με ανακοίνωσή τους οι αντάρτες δηλώνουν την επιθυμία τους να λυθεί η πολιορκία με διαπραγματεύσεις και ειρηνικά, ενώ δηλώνουν επίσης ότι είναι αποφασισμένοι να απελευθερώσουν ένα σημαντικό αριθμό ομήρων, αν η κυβέρνηση τους επιτρέψει να έρθουν σε τηλεφωνική επαφή με τους περίπου 400 φυλακισμένους συντρόφους τους, των οποίων απαιτούν την απελευθέρωση, όπως αναφέρουν.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση του Περού, στην πρώτη επίσημη ανακοίνωσή της από την έναρξη της υπόθεσης, δήλωσε ότι επιθυμεί να δοθεί ειρηνική λύση στο πρόβλημα, με τη βοήθεια και της διεθνούς κοινότητας. Αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλμπέρτο Παντόλφι, μέχρι στιγμής τηρεί "σκληρή" στάση, όσον αφορά την εκπλήρωση των αιτημάτων των ανταρτών.

Πάντως η κυβέρνηση έχει σκοπό να "υπερασπιστεί τις ζωές όλων όσοι βρίσκονται στην Πρεσβεία", όπως είπε ο Α. Παντόλφι.

Οι αντάρτες του "Τουπάκ Αμάρου" ζήτησαν να αποκατασταθεί η παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στο κτίριο, που διακόπηκαν κατ' εντολή του Προέδρου του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Ομως κάτι τέτοιο δεν έγινε, ενώ περίπου 900 επίλεκτοι άνδρες (πυροτεχνουργοί, αστυνομικοί, ελεύθεροι σκοπευτές...) έχουν ακροβολιστεί γύρω από την πρεσβεία.

Στρατιώτες μεταφέρουν προμήθειες και τρόφιμα για τους ομηρους και τους

Στρατιώτες μεταφέρουν προμήθειες και τρόφιμα για τους ομήρους και τους αντάρτες στην πρεσβεία της Ιαπωνίας, στο Περού

ΚΙΝΑ
Πολύνεκρο ατύχημα

ΠΕΚΙΝΟ. -

Τουλάχιστον 27 είναι οι νεκροί και περίπου 60 οι τραυματίες από την κατάρρευση νεοκατασκευαζόμενης γέφυρας σε απομακρυσμένη περιοχή της επαρχίας Γκουάνγκντόγκ, σύμφωνα με νοσοκομειακούς γιατρούς.

Η ύψους 75 μέτρων και μήκους 100 μέτρων γέφυρα βρισκόταν λίγο πριν την αποπεράτωσή της και στον τόπο ανέγερσής της είχαν μεταβεί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι, για να παρακολουθήσουν τις τελικές εργασίες, όταν κατέρρευσε καταπλακώνοντας τους εργαζόμενους.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς η κατάσταση πολλών από τους τραυματίες χαρακτηρίζεται σοβαρή. Ο ακριβής αριθμών των εργαζομένων που βρίσκονταν επιτόπου δεν έγινε γνωστός. Αγνωστα παραμένουν επίσης τα αίτια της κατάρρευσης.

Η Κούβα θα νικήσει τις δυσκολίες

Ο Ρενέ Γκονζάλες, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας, μιλά στο "Ρ" για τον οικονομικό αποκλεισμό τον οποίο υφίσταται η χώρα του, τις επιπτώσεις του αμερικανικού νόμου "Χελμς - Μπάρτον", το ρόλο της νεολαίας, τα πρόσφατα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις Κούβας - Ιταλίας

Σελίδες 46 - 47

Τα (όχι και τόσο)

μυστικά αρχεία του Λένιν

Τα διαβόητα και πολυδιαφημισμένα "μυστικά αρχεία" του Β. Λένιν, είναι γνωστά και έχουν δει το φως της δημοσιότητας... μερικές δεκαετίες πριν! Τότε ποιος ήταν ο στόχος πρόσφατων σχετικών δημοσιευμάτων;

Σελίδες 44 - 45

Η διαδικασία διάλυσης

της ΕΣΣΔ

Τι και αν τη 17η Μάρτη 1991 το 71% του λαού της Σοβιετικής Ενωσης εκφράστηκε υπέρ της διατήρησής της; Πέντε χρόνια μετά, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μοιράζει προσκλήσεις σε πολιτικούς για να λάβουν μέρος στη στρογγυλή τράπεζα "Πέντε χρόνια μετά το Μπελοβέζσκ. Κι έπειτα;"

Σελίδες 42 - 43



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ