ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΕΝΗ

Κυκλοφορεί το έκτο τεύχος του 1996

της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης

Το τελευταίο τεύχος του 1996 της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης κυκλοφόρησε σε κλίμα σημαντικών εργατικών, αγροτικών και άλλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Οι κινητοποιήσεις αυτές παρουσιάζουν νέα χαρακτηριστικά, σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, μαζικότητας, δυναμικότητας στις μορφές πάλης, έκφρασης αλληλεγγύης ανάμεσα στην εργατική τάξη και την εργαζόμενη αγροτιά. Την ημέρα που κυκλοφόρησε η ΚΟΜΕΠ Νο 6/1996, η Αθήνα έζησε τον παλμό της συμπαράστασης εργατοϋπαλλήλων, φοιτητών, σπουδαστών, άλλων στρωμάτων προς τους αγρότες και τις οικογένειές τους που διαδήλωσαν στην Αθήνα.

Οι ναυτεργάτες έρχονται σε αγωνιστική σύγκρουση με τη βία των μηχανισμών, που στηρίζει τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Εργοδοσία και κυβέρνηση τρομάζουν μπροστά στις αγωνιστικές διαθέσεις των λαϊκών δυνάμεων, που βρίσκονται σε ανάταση, που εκφράζουν νέες διαθέσεις, προκειμένου να αντισταθούν και νααντεπιτεθούν στην αντιλαϊκή, αυταρχική, φιλομονοπωλιακή, φιλοευρωενωσιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Ολο και περισσότερο εκδηλώνεται η πραγματική απόσταση ανάμεσα στη συμπολιτευτική ψήφο μεγάλου τμήματος του λαού και την ουσιαστικά αντιπολιτευτική διάθεσή του. Η διάσταση αυτή είναι μια πρόκληση για την ιδεολογικο-πολιτική και μαζική δράση του ΚΚΕ στην εργατική τάξη, στην εργαζόμενη αγροτιά, στη νεολαία.

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το διπλό, σε διαλεκτική σχέση, καθήκον του ατσαλώματος της ενωτικής δράσης, ενάντια στους εκμεταλλευτές και την πολιτική ωρίμανση των αγώνων, τη συνειδητοποίηση του ταξικού χαρακτήρα των συγκρούσεων και της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης, τον κάλπικο χαρακτήρα της "κοινωνικής συναίνεσης" και του διαλόγου αντίπαλων τάξεων.

Οσο αναπτύσσονται οι κινητοποιήσεις τόσο εντείνονται οι πρακτικές και θεωρητικές επιθέσεις εκ μέρους της κυβέρνησης και των ιδεολογικών και πολιτικών εκφραστών της, των μηχανισμών καταστολής.

Η ύλη του 6ου τεύχους της ΚΟΜΕΠ, Νοέμβρη - Δεκέμβρη 1996, επιχειρεί να συνδέσει την ιστορική πείρα του ΚΚΕ, για τη δουλιά στην εργατική τάξη, με τους σημερινούς στόχους του, όπως τους επεξεργάστηκε το 15ο Συνέδριό του και στη συνέχεια η ΚΕ. Αυτό είναι το περιεχόμενο του Αφιερώματος στα 78 χρόνια του ΚΚΕ.

Μέσα από αποσπάσματα των προγραμμάτων του ΚΚΕ αναδεικνύεται η προσήλωσή του στα άμεσα, αλλά και στα γενικά συμφέροντα της εργατικής τάξης για την απαλλαγή της από την εκμετάλλευση, στην αναγκαιότητα και το περιεχόμενο της συμμαχίας της, με τις άλλες καταπιεζόμενες κοινωνικές δυνάμεις, οι δυσκολίες και οι διαφορετικές φάσεις της δουλιάς του Κόμματος στην εργατική τάξη, ανάλογα με τις ιστορικές συνθήκες.

Στο Αφιέρωμα περιλαμβάνεται συνέντευξη και αρθρογραφία για τη δουλιά των κομμουνιστών στην εργατική τάξη, για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης. Η σύνδεση της ιστορίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, με την άμεση επικαιρότητα επιχειρείται και στην ενότητα της Βιβλιοπαρουσίασης, που είναι αφιερωμένη, επίσης, στα 78 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και περιλαμβάνει σύντομες παρουσιάσεις βιβλίων, που είναι καταγραφές - είτε σε αφηγηματική, λογοτεχνική, είτε σε ιστορική - επιστημονική μορφή, είτε σαν ντοκουμέντο - της μεγαλειώδους και ανεξίτηλης ιστορίας των λαϊκών αγώνων, ιδιαίτερα της ιστορικής περιόδου του ΔΣΕ.

Σημειώνουμε ιδιαίτερα την έκδοση των τευχών του περιοδικού "Δημοκρατικός Στρατός", με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ίδρυσή του.

Σημειώνουμε, ακόμα, την ατομική και συλλογική συγγραφική δραστηριότητα των κομμουνιστών, την επιστημονική διερεύνηση σύγχρονων φαινομένων και προβλημάτων της ταξικής πάλης, όπως την έκδοση των υλικών του Επιστημονικού Συμποσίου του ΚΜΕ για τη "Λευκή" και "Πράσινη Βίβλο".

Οι ενότητες "Συνεργασίες: Σύγχρονος καπιταλισμός" και "Κομμουνιστικό κίνημα" οδηγούν τον αναγνώστη έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, για να πλουτίσει την ενημέρωσή του σχετικά με την κίνηση του καπιταλισμού σε άλλες χώρες, είτε για την κατάσταση και τα δρώμενα του κομμουνιστικού κινήματος στο εξωτερικό.

Το άρθρο-αφιέρωμα στα 79 χρόνια του Κόκκινου Οκτώβρη 1917 συνοδεύεται από κείμενα που αναδεικνύουν τη διαπάλη στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος στη Ρωσία.

Το άρθρο στη στήλη "Νεολαία", που ανοίγει η ΚΟΜΕΠ σε αυτό το τεύχος, αναδεικνύει τον ταξικό χαρακτήρα θεσμών και προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη νεολαία και έχει στόχο, όπως τονίζεται στην εισαγωγή, "να αποκαλύψει το ζοφερό μέλλον των νέων μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, τους τρόπους διάβρωσης συνειδήσεων και αποπροσανατολισμού των νέων, που χρησιμοποιεί η αστική τάξη στο σύγχρονο κόσμο".

Στην ύλη αυτής της έκδοσης της ΚΟΜΕΠ περιλαμβάνονται, όπως πάντα, τα ντοκουμέντα του Κόμματος, μεταξύ των οποίων η τελική εκτίμηση της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα, τις πολιτικές εξελίξεις και τα κύρια μέτωπα δράσης του Κόμματος για το επόμενο διάστημα.

Η ύλη του 6ου τεύχους της ΚΟΜΕΠ, Νοέμβρη - Δεκέμβρη 1996, επιχειρεί να συνδέσει την ιστορική πείρα του ΚΚΕ, για τη δουλιά στην εργατική τάξη, με τους σημερινούς στόχους του, όπως τους επεξεργάστηκε το 15ο Συνέδριό του και στη συνέχεια η ΚΕ. Αυτό είναι το περιεχόμενο του Αφιερώματος στα 78 χρόνια του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ