ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με όλες τις δυνάμεις στην τελική ευθεία για την πανεργατική απεργία

Στην τελική ευθεία μπροστά στην πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν με όλες τους τις δυνάμεις τη μάχη για την προετοιμασία της.

Μέσα από τη δραστηριότητα που σχεδιάζουν και υλοποιούν, απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας, να πάρουν θέση στον αγώνα με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων».

Στις καθημερινές πρωτοβουλίες τους, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνδυάζουν αυτό το απεργιακό κάλεσμα με τη δράση για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν μαζική απεργιακή απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση και στην προπαγάνδα περί «μεταμνημονιακής περιόδου», να προτάξουν την πάλη για κατάργηση του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου που προβλέπει καθορισμό του κατώτατου μισθού με Υπουργική Απόφαση με βάση τα κριτήρια του κεφαλαίου, τον αγώνα για 751 ευρώ κατώτατο μισθό, για ΣΣΕ με αυξήσεις μισθών και δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ. στην είσοδο του ΣΕΜΠΟ στην COSCO.

Απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Στην απεργία και στις συγκεντρώσεις, μαζί με τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και η ΟΓΕ, Ομοσπονδίες και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Σε 24ωρη απεργία, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, προχωρούν στις 28/11 και οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη, καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ.

Περιοδείες στους εμποροϋπάλληλους με αφορμή την «Black Friday»

Περιοδείες σε εμπορικά κατάστημα, σούπερ μάρκετ και αποθήκες πραγματοποιεί καθημερινά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απευθύνοντας στους εργαζόμενους κάλεσμα να οργανώσουν την απεργία σε κάθε χώρο δουλειάς.

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής, αύριο Παρασκευή, με αφορμή και τη φιέστα της «Black Friday», έχει προγραμματίσει περιοδείες σε καταστήματα των αλυσίδων «Public», «Κωτσόβολος», «Media Markt», σε σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα της Ερμού και σε εμπορικούς δρόμους στις συνοικίες.

«Για ακόμα μια φορά οι εμποροϋπάλληλοι καλούνται να εργαστούν συνεχόμενα 12ωρα, από κατάστημα σε κατάστημα στο ωράριο αυτό, χωρίς ρεπό και σε εντατικούς ρυθμούς, μέχρι και 72 ώρες τη βδομάδα!», καταγγέλλει ο Σύλλογος και καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να πάρουν μέρος στην απεργία, διεκδικώντας κατάργηση των νόμων που «απελευθερώνουν» το ωράριο και υπογραφή ΣΣΕ.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες οργανώνει και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης: Σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιήσει εξόρμηση σε καταστήματα της «ΑΒ Βασιλόπουλος», ενώ αύριο Παρασκευή προγραμματίζει εξόρμηση στα σούπερ μάρκετ του Ντεπώ και το απόγευμα κινητοποίηση - εξόρμηση με αφορμή την «Βlack Friday».

Πρόγραμμα εξορμήσεων στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών

Σε περιοδείες και εξορμήσεις σε μια σειρά επιχειρήσεις του κλάδου στην Εύβοια και τη Βοιωτία, προχωρά η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σήμερα Πέμπτη (ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ, ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ, BAKE HELLAS), αύριο Παρασκευή (ΜΙΜΙΚΟΣ, COCA COLA στο Σχηματάρι, VITIS GRAPES), το Σάββατο (πτηνοσφαγείο ΑΓΡΟΖΩΗ), τη Δευτέρα (Κελαϊδίτης ΑΕ, ΒΟΚΤΑΣ, ΜΙΜΙΚΟΣ, Selonta στα Πολιτικά Ευβοίας, Μελισσοκομική Αθηνών, ΝΗΡΕΑΣ στις εγκαταστάσεις της KEGO στον Βατώντα Ευβοίας) και την Τρίτη (Ευβοϊκή Ζύμη, ΑΛΛΑΤΙΝΗ).

Να διεκδικήσουν το δίκιο τους παίρνοντας μέρος στην απεργία καλεί τους εργαζόμενους το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.«Στον κλάδο πανελλαδικά και στην περιοχή μας καταγράφονται κέρδη, γίνονται επενδύσεις», σημειώνει στην ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εντατικοποίηση, εργολαβική εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, αμοιβή με τον κατώτερο μισθό...

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Να δοθεί απεργιακή απάντηση στα μεγάλα προβλήματα των επιβατών και των εργαζομένων

Ανακοίνωση - κάλεσμα από το ΠΑΜΕ

«Τα μεγάλα προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών αναδεικνύουν την ανάγκη απεργιακής απάντησης», σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, με την οποία αναφέρεται στην άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες όσο και τα λαϊκά στρώματα που τις χρησιμοποιούν για την καθημερινή τους μετακίνηση.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε δυναμική απάντηση με συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Συνάδελφοι εργαζόμενοι, επιβάτες,

Απευθυνόμαστε σε σας που κάθε μέρα βασανίζεστε από την απαράδεκτη κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σας καλούμε σε κοινή δράση εργαζομένων και επιβατών που είναι αναγκαία και σημαντική.

Είναι κοινή η απαίτηση για κρατική, φθηνή, συχνή, αξιόπιστη συγκοινωνία για τις ανάγκες μετακίνησης του λαού.

Χειρότερη από ποτέ η κατάσταση εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής

Η κατάσταση σε όλο το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών είναι χειρότερη από ποτέ.

Δεκάδες συρμοί στην σταθερή τροχιά και ο μισός στόλος λεωφορείων και τρόλεϊ είναι ακινητοποιημένοι (από 2.000 και πλέον οχήματα, κυκλοφορούν 1.000 στην καλύτερη περίπτωση), η εντατικοποίηση της εργασίας χτυπάει κόκκινο λόγω έλλειψης προσωπικού. Η κρατική χρηματοδότηση που είναι μηδαμινή έχει αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τα αναγκαία ανταλλακτικά.

Οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν σε επίπεδα φτώχειας, ενώ ταυτόχρονα η ταλαιπωρία των επιβατών, που πληρώνουν ακριβό εισιτήριο, είναι ατελείωτη περιμένοντας στις στάσεις και στις αποβάθρες.

Για να πας στη δουλειά στις κεντρικές γραμμές - κορμούς της οδικής συγκοινωνίας περιμένεις είκοσι και πολλές φορές τριάντα λεπτά. Στο μετρό είναι ακινητοποιημένοι 23 συρμοί λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και αναλώσιμων. Η έλλειψη προσωπικού είναι εμφανής και ιδιαίτερα στην τεχνική βάση. Για να βγάλεις εισιτήριο στο μετρό στήνεσαι στην ουρά για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί από τα 109 εκδοτήρια μόνο στα 21 υπάρχει προσωπικό. Σε ώρες αιχμής η συχνότητα των συρμών συνεχώς ελαττώνεται, του "ηλεκτρικού" ακόμα περισσότερο, με συρμούς 5 αντί 6 βαγονιών και στις αποβάθρες επικρατεί επικίνδυνος συνωστισμός. Στο τραμ τα μισά σχεδόν οχήματα είναι εκτός λειτουργίας.

Οι οδηγοί πολλές φορές γίνονται στόχος για τα χάλια της συγκοινωνίας, οι τεχνίτες τσακίζουν τα κορμιά τους για να κρατήσουν τα σαράβαλα αξιόμαχα, οι ηλεκτροδηγοί βγάζουν τα μάτια τους στα τούνελ, όλες οι ειδικότητες κοπιάζουν για να βγει ακόμα και αυτό το λειψό συγκοινωνιακό έργο.

Οι εργολαβίες δίνουν και παίρνουν για εργασίες εντός του δικτύου, ενώ μπορούν κάλλιστα να γίνουν από το μόνιμο προσωπικό αν γίνουν προσλήψεις. Ακόμα οι καθαρίστριες και οι φύλακες είναι εργολαβικοί, κακοπληρωμένοι και αρκετές φορές απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αύξηση της τιμής των εισιτηρίων εφαρμόζοντας τη διαζωνική τιμολόγηση με χρέωση ανάλογα με την απόσταση.

Η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών με κριτήριο όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών αλλά τη συμβολή τους στην καπιταλιστική κερδοφορία δημιουργεί εκρηκτικά προβλήματα. Οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής είναι χειροπιαστές τόσο για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) όσο και για το λαό που τα έχει ανάγκη.

Η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνεται συνεχώς, την ίδια ώρα που οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις παίρνουν μέτρα και θέτουν στόχο οι αστικές συγκοινωνίες να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τους επιβάτες, δηλαδή να βάλει ο λαός πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μεγαλώσουν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ο νέος νόμος που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει τα πάντα στους επιχειρηματικούς ομίλους, εξασφαλίζει παραπέρα χρυσές δουλειές στους εργολάβους που ήδη δραστηριοποιούνται σε εργασίες της αστικής συγκοινωνίας, τους διευκολύνει να παρέχουν συγκοινωνιακό έργο με κρατικό χρήμα και φθηνούς, "ευέλικτους" εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα».

Πλαίσιο που βάζει μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων

«Να μην περιμένουμε άλλο. Αυτή η κατάσταση δεν αλλάζει αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας. Οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της απεργίας», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμική απάντηση συμμετέχοντας την απεργία και τη συγκέντρωση.

Το πλαίσιο πάλης και αιτημάτων που προβάλλει το ΠΑΜΕ είναι το ακόλουθο:

-- Κοινός αγώνας για κρατικό φορέα αστικών συγκοινωνιών στην υπηρεσία του λαού και όχι του κεφαλαίου.

-- Κατάργηση του πρόσφατου νόμου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα ΜΜΜ και όλων των προηγούμενων που ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

-- Καμία επιχειρηματική δράση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

-- Εξω οι εργολάβοι από τη συγκοινωνία.

-- Κρατική επιχορήγηση για την επισκευή και ανανέωση του στόλου (τρένα, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ).

-- Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%.

-- Επέκταση του συγκοινωνιακού δικτύου σε όλο τον νομό.

-- Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση.

-- Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με πραγματικές αυξήσεις.

-- Απαιτούμε μείωση του ωραρίου, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

-- Κατάργηση των διακεκομμένων βαρδιών.

-- Προσλήψεις προσωπικού με πλήρη δικαιώματα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά.

-- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της Υγιεινής και Ασφάλειας.

-- Επέκταση της λειτουργίας της Ιατρικής της Εργασίας στους χώρους δουλειάς για πραγματική πρόληψη.

-- Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

-- Ενταξη στο Βαρύ και Ανθυγιεινό όλων των εργαζομένων στην αστική συγκοινωνία.

Σήμερα η σύσκεψη της ΔΑΣ ΟΑΣΑ

Σε σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της απεργιακής απάντησης των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες καλεί η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΣΕΛΜΑ (Αθηνάς 67).

«Να δώσουμε τη δική μας αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και των δυνάμεων που την υπηρετούν, οργανώνοντας τη δράση μας ώστε η απεργία στις 28/11 να αποτελέσει βήμα οργάνωσης του κλάδου σε ταξική κατεύθυνση, ενάντια στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό», αναφέρει η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της. Οπως σημειώνει, η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, κάτω και από την πίεση που άσκησαν οι δυνάμεις της, έχει πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία.

Στο μεταξύ, πρόγραμμα περιοδειών για την προετοιμασία της απεργίας υλοποιεί η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Σήμερα, στις 9 π.μ., στο αμαξοστάσιο του Βοτανικού. Αύριο, Παρασκευή, στις 4.30 μ.μ., στο αμαξοστάσιο των Ανω Λιοσίων. Τη Δευτέρα 26/11, στις 4.30 μ.μ., στο αμαξοστάσιο της Πέτρου Ράλλη. Την Τρίτη 27/11, στις 9 π.μ., στο αμαξοστάσιο του Πειραιά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ