ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
20ή ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Αρχίζουν αύριο οι εργασίες της στον Περισσό

Εισηγητική ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 10 το πρωί στην Αίθουσα Συνεδρίων

«Η σύγχρονη εργατική τάξη και η συμμαχία της. Τα καθήκοντα της πολιτικής της πρωτοπορίας - των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων - στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τα δικαιώματα των εργατών και των λαών, για την ειρήνη, το σοσιαλισμό» είναι το θέμα της 20ής Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που ξεκινά αύριο 23 Νοέμβρη και ολοκληρώνεται την Κυριακή 25 Νοέμβρη. Η Συνάντηση φιλοξενείται από το ΚΚΕ, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης των 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος.

91 κόμματα από 73 χώρες έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους, ενώ όλες οι διεθνείς αντιπροσωπείες έχουν προσκληθεί στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Κυριακή 25 Νοέμβρη.

Σήμερα Πέμπτη συνεδριάζει στην έδρα της ΚΕ η Ομάδα Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης, όπου θα εξεταστούν διάφορα πολιτικά και τεχνικά ζητήματα για τη διεξαγωγή των εργασιών της Συνάντησης.

Οι Διεθνείς Συναντήσεις των ΚΚ ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του ΚΚΕ το 1998 στην Αθήνα, ως ένας χώρος που θα έδινε τη δυνατότητα στους κομμουνιστές από όλο τον κόσμο να συζητούν τις εξελίξεις και τις εκτιμήσεις τους, να διατυπώνουν τις σκέψεις και προτάσεις τους για τα νέα καθήκοντα, να ανταλλάσσουν πείρα και να συντονίζουν την κοινή δράση. Η πρωτοβουλία βρήκε μεγάλη και θερμή ανταπόκριση από δεκάδες ΚΚ και καθιερώθηκε ως σημαντικό διεθνές γεγονός για το κομμουνιστικό κίνημα. Οι πρώτες 8 συναντήσεις, από το 1998 έως το 2005, έγιναν στην Αθήνα, και ακολούθησαν οι διοργανώσεις από άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα σε πολλές χώρες.

Στο πλαίσιο των Διεθνών Συναντήσεων των ΚΚ, εδώ και χρόνια κυκλοφορεί το Ενημερωτικό Δελτίο των ΚΚ, που εκδίδεται σε ηλεκτρονική μορφή στα Αγγλικά, ενώ έχει αναπτυχθεί το σύστημα ταχείας αλληλοενημέρωσης των ΚΚ μέσα από την ιστοσελίδα www.solidnet.org, όπου κάθε ΚΚ μπορεί να δημοσιοποιεί τις ενέργειές του, τις εκτιμήσεις και τα ντοκουμέντα του.

Επιπλέον, στη βάση των κοινών δράσεων που συμφωνούνται στις Διεθνείς Συναντήσεις, τα ΚΚ αναπτύσσουν κοινές πρωτοβουλίες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στον αντικομμουνισμό, για την ενίσχυση της αλληλεγγύης στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, των διεθνών αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων.

Βεβαίως, στις Διεθνείς Συναντήσεις υπάρχουν και σοβαρές ιδεολογικοπολιτικές διαφορές, μεταξύ των ΚΚ που εξακολουθούν να στηρίζονται στο μαρξισμό - λενινισμό και εκείνων που έχουν απολέσει τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά και διατηρούν απλώς το όνομα, παίζοντας δραστήριο ρόλο σε σχεδιασμούς του οπορτουνισμού και της σοσιαλδημοκρατίας, π.χ. συμμετέχοντας στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 26 Νοέμβρη

Τη Δευτέρα 26/11 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, όπου συμμετέχουν 29 κόμματα από την ευρωπαϊκή ήπειρο, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν απολογισμός δράσης και προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα.

Θυμίζουμε ότι το σχήμα συγκροτήθηκε το 2013 με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, στην οποία ανταποκρίθηκαν άλλα 28 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα. Η «Πρωτοβουλία» αποτελεί κίνηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων προερχόμενων από χώρες - μέλη της ΕΕ, χώρες συνδεδεμένες με αυτήν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία στηρίζονται στις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και τα ενώνει το όραμα μιας κοινωνίας δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δίχως φτώχεια, κοινωνική αδικία και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Στόχος της «Πρωτοβουλίας» είναι να συμβάλει στην έρευνα και τη μελέτη ζητημάτων της Ευρώπης, ιδιαίτερα σχετικά με την ΕΕ, της πολιτικής που χαράσσεται στο πλαίσιό της και έχει επίδραση στη ζωή των εργαζομένων, καθώς και να βοηθήσει στην επεξεργασία κοινών θέσεων των κομμάτων και στο συντονισμό της αλληλεγγύης και άλλων δραστηριοτήτων τους.

Αποτελεί ένα σημαντικό στήριγμα και εφόδιο για την εργατική - λαϊκή πάλη, για την ενίσχυση της παρέμβασης και της διακριτής δράσης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης.

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεγάλη πανεξόρμηση

Σε χιλιάδες εργαζόμενους έφτασε το επετειακό φύλλο, με ένθετη την έκδοση με τα πρακτικά του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΕΚΕ

Από την οργάνωση της εξόρμησης στο Περιστέρι
Από την οργάνωση της εξόρμησης στο Περιστέρι
Με μια πανεξόρμηση, η οποία ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου 17 Νοέμβρη, μέρα που πριν από έναν αιώνα άρχιζε στον Πειραιά τις εργασίες του το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ (μετέπειτα ΚΚΕ), διαδόθηκε πλατιά ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου». Η εξόρμηση ολοκληρώθηκε χτες και η εφημερίδα μας, με ειδικό ένθετο τα πρακτικά του ιστορικού Συνεδρίου που «γέννησε» το Κόμμα μας, έφτασε σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, λαϊκές οικογένειες, ανθρώπους του μόχθου και του μεροκάματου.

Η μεγάλη αυτή εξόρμηση ξεκίνησε σε πανηγυρικό κλίμα, αφού στα γραφεία κάθε Κομματικής Οργάνωσης σε ολόκληρη τη χώρα στήθηκαν μικρές γιορτές κατά την παραλαβή του επετειακού φύλλου. Κεράσματα, ευχές για τα 100χρονα, στολισμός μέσα κι έξω από τα γραφεία, μουσική με τραγούδια του αγώνα, και όλα αυτά σε συντροφικό πάντα κλίμα, έδωσαν τη θέση τους στη μάχη της διακίνησης. Εκεί, στα γραφεία έρχονταν μέλη και φίλοι του Κόμματος για να παραλάβουν τα φύλλα και να ξεχυθούν σε σπίτια και χώρους δουλειάς. Παράλληλα, οι ΚΟ του ΚΚΕ αξιοποίησαν διάφορες δραστηριότητες για να διακινηθεί ο «Ριζοσπάστης», όπως εκδηλώσεις, οι αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η Εκθεση αρχειακού υλικού της ΚΕ του ΚΚΕ στην Αθήνα κ.λπ.

Στην Αττική διακινήθηκαν πάνω από 20.000 φύλλα, αριθμός που συγκρίνεται με την περσινή μεγάλη εξόρμηση με τη Διακήρυξη της ΚΕ του Κόμματος για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Οργανώσεις όπως η ΤΟ Μενιδίου - Φυλής πριν την εξόρμηση είχαν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν «ρεκόρ» διακίνησης και τα κατάφεραν. Η αρχική παραγγελία της Οργάνωσης είχε εξαντληθεί από το μεσημέρι της Κυριακής, αναζητώντας φύλλα από άλλες Οργανώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνοικία της Δροσούπολης Α. Λιοσίων διακινήθηκαν 130 φύλλα από ένα συνεργείο, ενώ τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα έφταναν το πολύ 40 φύλλα. Στη Χασιά, από 15 φύλλα τις προηγούμενες φορές, διακινήθηκαν 40. Η ΚΟΒ ΕΒΕ Μενιδίου διακίνησε 70 φύλλα, ενώ κατά μέσο όρο διακινούσε 20, ενώ στο κεντρικό Μενίδι η διακίνηση από 70 έφτασε τα 190 φύλλα!

Η παραλαβή των φύλλων στο Μενίδι
Η παραλαβή των φύλλων στο Μενίδι
Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και σε άλλες Κομματικές Οργανώσεις, όπως στην ΤΟ Τηλεπικοινωνιών Αττικής, που διακίνησε πάνω από 700 φύλλα, τριπλασιάζοντας τη διακίνησή της, σε σχέση με τις προηγούμενες εξορμήσεις και καταγράφοντας υψηλή κυκλοφορία σε μεγάλους χώρους του κλάδου όπως η «Ιντρακομ», η «Vodafone», ο όμιλος ΟΤΕ κ.α.

Η ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής διακίνησε πάνω από 1.000 φύλλα, με την ΚΟΒ Χημικής Βιομηχανίας να κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια, αφού από την ώρα που έφτασε ο «Ριζοσπάστης» στα γραφεία, η ΚΟΒ με συγκεκριμένο σχέδιο, αξιοποιώντας τη δραστηριότητα που είχε προγραμματίσει για τις μέρες αυτές, κατάφερε να κάνει σοβαρό βήμα στη διακίνηση. Η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε με περιοδείες σε χώρους δουλειάς, όπως στο εργοστάσιο της «Μινέρβα», δίνοντας εφημερίδες σε αρκετούς εργαζόμενους.

Η ΤΟ Νότιας Αθήνας σχεδόν τριπλασίασε τη διακίνησή της, φτάνοντας περίπου στα 1.700 φύλλα, με την ΚΟΒ Αλίμου να ξεχωρίζει, που μαζί με την αντίστοιχη ΚΝίτικη ΟΒ έδωσαν 170 φύλλα, εξαντλώντας το πλάνο από το πρωί της Δευτέρας. Ενώ, η ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας, δίνοντας 150 φύλλα, επίσης τριπλασίασε τη διακίνησή της.

Μεγάλη είναι η διακίνηση του «Ριζοσπάστη» σε όλη τη χώρα. Από τα μέχρι χτες στοιχεία, τον στόχο της προσέγγιζε η ΚΟ Κ. Μακεδονίας, με Οργανώσεις όπως του Εμπορίου να σημειώνουν μεγάλη άνοδο σχετικά με προηγούμενες εξορμήσεις. Η ΤΟ Κεντροανατολικού Τομέα διακίνησε πάνω από 700 φύλλα, αριθμός αυξημένος σε σχέση και με την τελευταία πανεξόρμηση «Ριζοσπάστη» που πραγματοποίησε το Κόμμα.

Εξόρμηση στο μετρό της Αθήνας
Εξόρμηση στο μετρό της Αθήνας
Αυξημένη αναμένεται να είναι η διακίνηση του «Ριζοσπάστη» και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αφού συνεχίζεται η πλούσια ύλη του, που είναι αφιερωμένη στα 100χρονα του Κόμματος, ενώ η διακίνησή του συμπίπτει με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στο ΣΕΦ.

Τα κόμματα που έχουν δηλώσει συμμετοχή

Τα 91 κόμματα που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι (με αλφαβητική σειρά):

Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν

Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας

Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό

Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής

Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας

Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου

Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας

Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ

Κομμουνιστικό Κόμμα Βολιβίας

ΚΚ Βουλγαρίας

Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών

Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

Δύναμη της Επανάστασης (Δομινικανή Δημοκρατία)

Κομμουνιστικό Κόμμα Εκουαδόρ

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας

Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)

Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν - Ιράκ

Τουντέχ Ιράν

Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας

Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας

Κόμμα Κομμουνιστών Κιργισίας

Κόμμα Εργασίας Κορέας

Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

ΑΚΕΛ Κύπρου

Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα Λάος

Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας

Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

Κόμμα του Κογκρέσου για την Ανεξαρτησία της Μαδαγασκάρης

Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας

Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

Κόμμα Εργασίας Μπαγκλαντές

Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές

Προοδευτικό Βήμα Μπαχρέιν

Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Νεπαλέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν

Κόμμα Λαού Παλαιστίνης

Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

Παραγουανό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)

Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Ρουμάνικο Σοσιαλιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ

Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης

Κομμουνιστές Σερβίας

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης

Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα

Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Κόμμα Εργασίας (EMEP - Τουρκία)

Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ