ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 23 Οχτώβρη 2022
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Απορρίπτεται» ολόκληρο και εξαρχής το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη!

Ανακοίνωση για νέο έκτρωμα έντασης της επιχειρηματικής δράσης που βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης από την κυβέρνηση

Ενα αντιδραστικό νομοσχέδιο - τομή για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στη δημόσια Υγεία είναι αυτό που δόθηκε στη διαδικασία της διαβούλευσης την περασμένη Πέμπτη από την κυβέρνηση και αφορά τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη. Κάθε άρθρο και κάθε παράγραφος του εκτρωματικού αυτού νομοσχεδίου έρχεται να υπηρετήσει την εμπορευματοποίηση της Υγείας, τον περαιτέρω αποκλεισμό του λαού από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες, την ένταση της επίθεσης στους υγειονομικούς. Ξηλώνει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για τους γιατρούς του ΕΣΥ, με στόχο να στείλει ακόμα περισσότερη πελατεία ασθενών στον ιδιωτικό τομέα. Διαλύει εργασιακές σχέσεις, νομιμοποιεί και γενικεύει τις διαδικασίες μπαλώματος των τεράστιων κενών, ανακυκλώνοντας δυναμικό από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αξιοποιώντας «αποφοίτους της Ιατρικής». Από τη σφοδρή επίθεση, που αποτελεί «αιτία πολέμου» όχι μόνο από τους υγειονομικούς αλλά από σύσσωμο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, δεν γλιτώνουν ούτε οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο, αφού το νομοσχέδιο ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της εργοδοσίας των φαρμακαποθηκών για δουλειά και τα Σάββατα, με υπέρβαση του 40ωρου τη βδομάδα, με μια απλή δήλωση στον αρμόδιο δήμο!

ΚΚΕ: Να απορριφθεί!

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο σημειώνει:

«Να απορριφθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό.

Αυτή είναι η απαίτηση του λαού και το δίδαγμα της πανδημίας, που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει 35.000 νεκρούς. Το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, που η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στη διαβούλευση, έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες των κερδών των μεγάλων κλινικαρχών και των μεγαθηρίων της ιδιωτικής Υγείας, που μέσα στην πανδημία κερδοσκόπησαν άγρια αφήνοντας ανθρώπους να πεθαίνουν, απορρίπτεται ολόκληρο και εξαρχής! Πρόκειται για νομοσχέδιο - τομή, που ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Καθυστέρησε λίγα χρόνια, γιατί η πανδημία ξεφτίλισε όλα τα επιχειρήματά τους.

Το έκτρωμα του υπουργείου Υγείας, αν ψηφιστεί, θα έχει ολέθριες συνέπειες για ασθενείς και υγειονομικούς

1. Τα μέτρα που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσουν τους όρους περίθαλψης των ασθενών, αλλά θα τους επιδεινώσουν ακόμα παραπέρα. Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, που αν περάσει το έκτρωμα θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου, αφορά όλο τον λαό και τους ασθενείς, αφού αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και νοσοκομεία σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, η διέξοδος του ραντεβού με τον γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες που θα βρεθούν στην ανάγκη. Η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά όπως - όπως στις δημόσιες μονάδες Υγείας, καταδικάζει τους ασθενείς σε χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες Υγείας και σε επικίνδυνες συνθήκες περίθαλψης.

2. Οι αλλαγές αυτές συνιστούν, ταυτόχρονα, ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων, που τους "σπρώχνει" να ενταχθούν στον ανταγωνισμό του ιδιωτικού έργου με προσδοκία την αύξηση του εισοδήματος. Αυτό τελικά θα αφορά ένα πολύ μικρό μέρος των γιατρών, ενώ η πλειοψηφία θα συνεχίσει να εργάζεται με ακόμα πιο επαχθείς εργασιακούς, μισθολογικούς και επιστημονικούς όρους. Η λύση για τους λεηλατημένους μισθούς δεν είναι να βγουν στην "πιάτσα" της αγοράς Υγείας για να βρουν ασθενείς - πελάτες. Αν ήθελε το κράτος να ενισχύσει το εισόδημα των υγειονομικών, θα εφάρμοζε άμεσα τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα του 2012, θα επανέφερε τον 13ο και 14ο μισθό, θα προχωρούσε σε αυξήσεις των μισθών, θα προσλάμβανε μόνιμο προσωπικό. Λεφτά για την υγεία του λαού και αξιοπρεπείς μισθούς των υγειονομικών δεν περισσεύουν, δίνονται όμως απλόχερα για τις δουλειές των επιχειρηματικών ομίλων.

3. Το νομοσχέδιο δεν διστάζει να θεωρεί λύση για τη στελέχωση των νοσοκομείων την εξάμηνη απασχόληση των αποφοίτων της Ιατρικής (!!!), προκειμένου να "καλύψουν" κενά από την έλλειψη ειδικευμένων γιατρών που δεν προσλαμβάνονται από το κράτος. Επίσης τις ρυθμίσεις για τους αγροτικούς γιατρούς, προκειμένου να "αντιμετωπιστεί" το υπαρκτό πρόβλημα της σχεδόν ανύπαρκτης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τα επικίνδυνα υποστελεχωμένα και υποεξοπλισμένα Κέντρα Υγείας.

Ολα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, στις τεράστιες αναμονές για αναγκαίες εξετάσεις και θεραπείες, στις παραπομπές στα ιδιωτικά νοσοκομεία, στις πανάκριβες πληρωμές από τον λαό, άμεσες και έμμεσες, για όλα.

Δίνουν τη χαριστική βολή στα δικαιώματα του λαού, σε μία περίοδο που έχουν κατασπαράξει το λαϊκό εισόδημα.

Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης της ΝΔ και αποτελεί βασική πλευρά του "νέου ΕΣΥ", που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αυξημένες ανάγκες του λαού μας για σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, που θα αξιοποιούν τις επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής μας για να ζούμε περισσότερο και καλύτερα.

Τέτοιου χαρακτήρα και κατεύθυνσης μέτρα έχουν υλοποιηθεί απ' όλες τις κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια στο όνομα της "βελτίωσης του ΕΣΥ", της "βελτίωσης των παροχών προς τους ασθενείς" και της "βελτίωσης της θέσης των γιατρών". Αυτά τα μέτρα είναι η συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ενίσχυσε, γιγάντωσε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία, δεν "άγγιξε" τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, που πλούτιζε, αλλά τον άφηνε να συνυπάρχει αρμονικά με το υποστελεχωμένο και εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ.

Το αποτέλεσμα είναι η επιδείνωσή τους και όχι η βελτίωσή τους. Με την ίδια "συνταγή", που διαμόρφωσε αυτό το άθλιο σύστημα Υγείας, δεν μπορούν να δοθούν λύσεις προς όφελος των ασθενών και των υγειονομικών. Σε αυτήν την ανάπτυξη που κριτήριο έχει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ούτε η παράλληλη ανάπτυξη του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην Υγεία και του δημόσιου με επιχειρηματικά κριτήρια και εμπορευματοποίηση των εργασιών του, ούτε οι συμπράξεις τους αποτελούν λύση για τον λαό.

Οι "λύσεις" που προωθούνται με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου έχουν ως βάση την πολιτική και τα μέτρα που απορρέουν από αυτήν, προκειμένου να μην εκτρέπονται οι αντιλαϊκοί "δημοσιονομικοί στόχοι", να μειώνεται το "κόστος" λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων προκειμένου να ανταποκριθούν στις μειωμένες κρατικές δαπάνες και σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων από την πώληση των εργασιών τους προκειμένου να είναι "βιώσιμα".

Καμία ανοχή - Καμία αναμονή. Υπερασπιζόμαστε την υγεία και το μέλλον μας

Λύση αποτελεί η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας, που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού.

Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ ο λαός να δυναμώσει την πάλη για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση των πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Υγεία, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης».


ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Δεν θα περάσει καμία προσπάθεια συγκάλυψης!

Ανακοίνωση με αφορμή τις υποθέσεις εμπλοκής αστυνομικών σε αξιόποινες πράξεις

Ανακοίνωση σχετικά με την εμπλοκή αστυνομικών στην υπόθεση του βιασμού νεαρής γυναίκας στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, όσο και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, εξέδωσε το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, στην οποία τονίζει:

«Τόσο η αποτρόπαιη υπόθεση του βιασμού της νεαρής γυναίκας από τους δύο αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, όσο και η φερόμενη εμπλοκή αστυνομικών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις επιβάλλουν να βρεθεί στο επίκεντρο της πάλης του λαού η κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων, αλλά και των ομάδων καταστολής ΜΑΤ, ΟΔΟΣ, ΔΡΑΣΗ, ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ, ΔΙΑΣ, της πανεπιστημιακής αστυνομίας και όλων των ειδικών κατασταλτικών μονάδων.

Τα αποκρουστικά και άθλια αυτά γεγονότα, όπως και τα περιστατικά αστυνομικής αδιαφορίας απέναντι σε καταγγελίες γυναικών για ενδοοικογενειακή βία και σεξουαλική κακοποίηση, αποτελούν έναν ακόμη κρίκο στην καταπίεση της γυναίκας, της νεολαίας και του λαού, από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μεγάλες ευθύνες! Το κυβερνητικό δόγμα "νόμος και τάξη", αλλά και οι απαράδεκτες δηλώσεις του πρωθυπουργού για την καταγγελία βιασμού στο ΑΤ Ομόνοιας, ως ένα απλό ζήτημα "κατάχρησης εξουσίας", δίνουν αέρα στα πανιά τέτοιων δυνάμεων και μηχανισμών. Οσο δυναμώνει ο κατασταλτικός κι επιθετικός σε βάρος του λαού χαρακτήρας τους, τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά καταπάτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της προσωπικότητας του ατόμου και ιδιαίτερα των γυναικών, ακόμα και τέλεσης των χειρότερων εγκλημάτων.

Δεν θα περάσει καμιά προσπάθεια συγκάλυψης όλων αυτών των υποθέσεων. Η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων είναι το μόνο που μπορεί να γίνει ανεκτό, όχι μόνο από τα θύματα, αλλά συνολικά από τον λαό και τη νεολαία».

Να καταδικαστεί από κάθε τίμιο αστυνομικό η εγκληματική πράξη

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της για την καταγγελία του βιασμού η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η φρικιαστική εγκληματική πράξη των αστυνομικών προκαλεί αποτροπιασμό και πρέπει να καταδικαστεί από κάθε τίμιο αστυνομικό.

Οργή προκαλούν και οι απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη μάλιστα σε πρόσφατη ομιλία του, που χαρακτήρισε την καταγγελία βιασμού "κατάχρηση εξουσίας". Η υπόθεση της Ομόνοιας είναι ένας ακόμη κρίκος σε μια αλυσίδα περιστατικών που επιβεβαιώνουν τη νοοτροπία της εξευτελιστικής αντιμετώπισης των πολιτών και ιδιαίτερα των γυναικών, από τους μηχανισμούς καταστολής. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και το αντιδραστικό κατασταλτικό πλαίσιο που επιχειρεί να επιβάλει στην κοινωνία, πρέπει να έχει την καθολική λαϊκή καταδίκη.

Η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών (ΚΑΠΑ) δεν ταυτίζει όλους τους απλούς αστυνομικούς που καταδικάζουν αυτά τα ελεεινά φαινόμενα.

Τους καλούμε να σηκώσουν ανάστημα και να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους. Να σέβονται τον άνθρωπο, τις γυναίκες και τη νεολαία, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού και να τάσσονται ενάντια στην καταστολή».Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ