ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γιατί η προσχεδιασμένη επίθεση

Η προβοκάτσια και οι προβοκάτορες δεν χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά για να χτυπήσουν το κίνημα. Τους έχουμε ξαναδεί σε διατεταγμένη υπηρεσία και δολοφονικές επιθέσεις, τους έχουμε ξαναδεί οπλισμένους με πλήρεις εξαρτύσεις, με στοιχεία των εξαρτύσεών τους πανομοιότυπα με αυτά που φέρουν επίσημοι κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί. Αυτό που εμφανίζεται ως χώρος των κουκουλοφόρων είναι διάτρητος από τις υπηρεσίες, δρα ως μέρος του κατασταλτικού μηχανισμού, για να χτυπηθεί το κίνημα. Αυτό δείχνει η πείρα του εργατικού κινήματος, όχι μόνο η μακραίωνη, αλλά και η πρόσφατη πείρα του κινήματος στη χώρα μας. Αυτό φαίνεται από τον τρόπο και το χρόνο που επιλέγουν να αξιοποιήσουν τους προβοκάτορες για να χτυπήσουν απευθείας το κίνημα.

Και η χρονική περίοδος τώρα, είναι συγκεκριμένη. Οργανωμένη προβοκάτσια έστησαν οι μηχανισμοί και στις 5 Μάη 2010. Δολοφονική και τότε. Οργανωμένο άγριο δολοφονικό σχέδιο και τώρα. Είναι ανεξάρτητο από την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας; Είναι ανεξάρτητο από την άνοδο του κινήματος, η οποία δεν εκφράζεται μόνο από τις νέες λαϊκές και νεολαιίστικες μάζες που βγαίνουν στο προσκήνιο του αγώνα, αλλά και από τα νέα ποιοτικά στοιχεία ενδυνάμωσης του κινήματος στους χώρους δουλειάς, από την επιτυχία των απεργιακών μαχών; Οχι! Δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε ανεξάρτητα.

Η βαθιά οικονομική καπιταλιστική κρίση βγάζει στην επιφάνεια όλο και πιο έντονα τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του συστήματος. Αδιέξοδα διαχείρισης της κρίσης, λόγω ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων. Το καπιταλιστικό κράτος εκφράζει τα συμφέροντα της αστικής τάξης ως σύνολο και ως τέτοιο επιτίθεται με όλα του τα όπλα απέναντι στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Οπλο δικό του είναι και η προβοκάτσια. Το ανασύρει και το αξιοποιεί ακριβώς γιατί εντείνονται τα αδιέξοδά του. Το αξιοποιεί για να ανακόψει την ανοδική πορεία του αντιπάλου, δηλαδή του λαού, για να τον φοβίσει. Για να κερδίσει χρόνο. Δεν έχουν ενδοιασμούς να χτυπήσουν, ανεξάρτητα αν αυτό προκαλέσει ακόμη και θάνατο. Για να λουφάξει για λίγο ο λαός, για να έρθουν οι επόμενες δόσεις και τα επόμενα μέτρα, που θα κάνουν ακόμα φθηνότερη την εργατική δύναμη. Μα και πάλι αυτό δεν τους φτάνει για να ξεπεράσουν την κρίση τους. Τόσα και τόσα μέτρα πήραν μέχρι τώρα... Τον έχουν ήδη χρεοκοπήσει το λαό κι αυτός απαντάει φτάνει, ως εδώ! Ομως την κρίση τους δεν την ξεπέρασαν οι αστοί. Κι ούτε πρόκειται να την ξεπεράσουν προς όφελός τους, αν μαζί με την εργατική δύναμη δεν απαξιώσουν και τμήματα, μερίδες του κεφαλαίου. Λόγω αυτής, όμως, της αντικειμενικής ανάγκης για τον καπιταλισμό είναι που αυξάνονται και οι εσωτερικές του αντιθέσεις.

Ο κύκλος είναι φαύλος. Τα μέτρα αφαίμαξης του λαού και καταστροφής εργατικής δύναμης δεν έχουν σκοπό να τα σταματήσουν. Δεν έχουν όρια σ' αυτό, όσο υπάρχουν χέρια να δουλεύουν τις μηχανές της παραγωγής. Το θέμα είναι πότε ο λαός ο ίδιος θα αποφασίσει τα δικά του όρια να τα ορθώσει ως αδιαπέραστο τείχος που πάνω του θα τσακιστούν οι αστοί. Γιατί, είπαμε, ο κύκλος είναι φαύλος και φως στο τούνελ για το λαό δεν υπάρχει, παρά μόνο όταν θα αποφασίσει ότι μπορεί να κάνει χωρίς τους εκμεταλλευτές του και πάρει το δρόμο να τους καταργήσει.

Οι προβοκάτορες και η «Ζούγκλα»

Γρηγοριάδης Κώστας

Η έφεση και η συμπάθεια που δείχνει η «Ζούγκλα» και ο δημοσιολόγος της στην κουκούλα, είναι γνωστή. Οπως γνωστός είναι και ρόλος της σαν κανάλι μετάδοσης μηνυμάτων ενάντια στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ, τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις συμβάλλουν στην προετοιμασία της προβοκάτσιας, με το πρόσχημα της ελεύθερης και «αδιαμεσολάβητης» έκφρασης όσων θέλουν να δημοσιεύσουν ένα σχόλιο στο σάιτ. Την Πέμπτη, όμως, στην τηλεοπτική εκπομπή του ΑΛΤΕΡ «Ζούγκλα», ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος ξεπέρασε ακόμα και τον εαυτό του στην προστασία των προβοκατόρων και τη συκοφάντηση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Ξεκίνησε πλέκοντας βρώμικα σενάρια περί συνεργασιών του ΠΑΜΕ με την αστυνομία, και όταν η Αλέκα Παπαρήγα παρενέβη στην εκπομπή, κατέφυγε σε έναν οχετό ενάντια στο ΚΚΕ, παρουσιάζοντας τα πράγματα όπως βολεύουν την προπαγάνδα που θέλει να συνδράμει. Ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι «τα παιδιά που συγκρούστηκαν με το ΠΑΜΕ είναι εργαζόμενοι», βάζοντας τους προβοκάτορες στην ίδια μοίρα με τους διαδηλωτές και πως «είναι λυπηρό ο πολίτης να βλέπει τους εργαζόμενους να συγκρούονται»! Για να παρουσιάσει το ΚΚΕ σαν συστημικό κόμμα και για να δώσει ιδεολογικά χαρακτηριστικά στην προβοκατόρικη επίθεση, ισχυρίστηκε ότι «η αστυνομία δεν κυνηγάει το ΚΚΕ, αλλά τους μπαχαλάκηδες» και κατέληξε λέγοντας ότι το ΚΚΕ «στο παρελθόν κρέμασε στον αέρα κομμουνιστές τους οποίους ήρθατε τώρα να τους τιμήσετε», μιλώντας για τις πρόσφατες αποκαταστάσεις που περιλαμβάνει η απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Αντί άλλου σχολίου, παραθέτουμε την απάντηση που έδωσε η Αλέκα Παπαρήγα στα συγκεκριμένα σχόλια του τηλεπαρουσιαστή: «Ξέρετε τι μου θυμίζετε; Οταν ήμουν ακόμα 15 χρονών και μας πιάναν στην Ασφάλεια, αρχίζανε χίλια δυο πράγματα. Τώρα, γιατί κάνετε αυτόν τον αντιπερισπασμό; Ξέρετε, η ασφαλίτικη νοοτροπία δεν υπάρχει μόνο στους ασφαλίτες...». Και ο νοών νοείτω.

Αθλιότητες «Ελευθεροτυπίας»

Με αισχρό τρόπο ακόμη και ψέματα η χτεσινή «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», ως έχουσα διατριβή στην προβοκάτσια εδώ και πολλά χρόνια, αναφέρει: «Οσα διαδραματίστηκαν χθες το απόγευμα έξω από το Κοινοβούλιο, με συντεταγμένες ομάδες του ΠΑΜΕ που φορούσαν προστατευτικά κράνη να συγκρούονται με ομάδες κουκουλοφόρων και μη, φαίνεται πως είχαν εν μέρει προβλεφθεί από τα μέρη που διαπραγματεύτηκαν την τακτική που θα κρατήσουν. Εντυπωσιάζει το μεγάλο ρίσκο που αναλήφθηκε για βαρύτερες συνέπειες, δεδομένης της μορφής των συγκρούσεων». Εκείνο που, δυστυχώς, δεν προβλέφθηκε ήταν ο θάνατος του 53χρονου συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ... «Σύμφωνα με πληροφορίες, από το βράδυ της Τετάρτης κυβερνητικοί παράγοντες συζήτησαν με παράγοντες του ΚΚΕ τις συνθήκες της περικύκλωσης της Βουλής που σχεδίαζε το ΠΑΜΕ και τη στάση που θα τηρήσει η Αστυνομία, προκειμένου να μην αποτελέσει μέρος του προβλήματος και να αποφευχθούν εκτεταμένα και ανεξέλεγκτα έκτροπα». Ετσι η συγκεκριμένη εφημερίδα ούτε λίγο ούτε πολύ, αφ' ενός «βγάζει λάδι» αν δεν συγκαλύπτει τους σε διατεταγμένη υπηρεσία προβοκάτορες για τη δολοφονική επίθεση, αφ' ετέρου μιλά για «διαπραγματεύσεις», θέλοντας να συκοφαντήσει το ΚΚΕ ότι συνδιαλέγεται με την κυβέρνηση. Κάτι παραπάνω. Εμμέσως πλην σαφώς να ρίξει ευθύνες στο ΠΑΜΕ για τη δολοφονική επίθεση! Αλλωστε όλο το ρεπορτάζ της τέτοιες αιχμές αφήνει ενάντια στο ΠΑΜΕ. Γράφει: «Η δυσαρέσκεια των υπόλοιπων διαδηλωτών για την αυστηρή περιφρούρηση των μελών του ΠΑΜΕ ήταν έντονη από νωρίς το μεσημέρι, καθώς ουδείς άλλος μπορούσε να προσεγγίσει το δρόμο μπροστά από τη Βουλή και το πλαϊνό της μέρος, τα λεγόμενα "λουλουδάδικα"». Εδώ το ψέμα πάει σύννεφο. Τους προβοκάτορες, ναι, δεν τους άφησε. Αλλωστε είχαν σχέδιο διείσδυσης μέσα στη διαδήλωση, γι' αυτό επέμεναν να μπουν βρίζοντας «κόκκινους φασίστες» την περιφρούρηση, για να στήσουν από τα μέσα την προβοκάτσια και να χτυπηθεί η διαδήλωση από τις δυνάμεις της κρατικής καταστολής μπροστά από τη Βουλή. Αλλωστε, πολλοί εργαζόμενοι που δεν ήρθαν οργανωμένα μπήκαν μέσα στη διαδήλωση. Βεβαίως, είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα προάγει το «κίνημα της κουκούλας»...

Επικίνδυνες λογικές

Ανακοίνωση του «μετώπου» του Αλ. Αλαβάνου για τη δολοφονική επίθεση ενάντια στο ΠΑΜΕ από τους κουκουλοφόρους, αναφέρεται σε «(...) αδελφοκτόνο σύγκρουση ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές (...) η πλατεία Συντάγματος έγινε στίβος συγκρούσεων ανάμεσα στις πιο διαφορετικές δυνάμεις που επιδίωκαν και ουσιαστικά και συμβολικά να αποδείξουν τη δική τους κυριαρχία σε μια πλατεία που πριν λίγους μήνες αθώα και με ανοικτή καρδιά την πλημμύριζε ο λαός (...) αποδείχθηκε πως ούτε η "απαγόρευση της κυκλοφορίας" σε εργαζόμενους που θα έπρεπε να θεωρούν συντρόφους τους (...) ούτε "οι συνοριακές γραμμές" ανάμεσα στους αριστερούς και γενικότερα τον κόσμο του κινήματος» καταργούν τη βία. Ο Αλ. Αλαβάνος θεωρεί τους προβοκάτορες κίνημα. Ταυτίζει τη δράση τους με τη δράση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Και μιλά για "συνοριακές γραμμές", που ορθώνονται. Την ίδια, βεβαίως, αντίληψη έχει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια έλεγαν για τους κουκουλοφόρους και το Δεκέμβρη του 2008, ότι είναι κίνημα. Πράγματι, το εργατικό λαϊκό κίνημα ορθώνει διαχωριστικές γραμμές απέναντι σε μηχανισμούς παρακρατικούς που αποτελούν βραχίονα των κρατικών για την καταστολή του. Είναι εχθροί του λαού, που πρέπει να βγάλει συμπεράσματα για τις επικίνδυνες αυτές απόψεις των οπορτουνιστών. Οσο για την «πλατεία που πριν λίγους μήνες αθώα και με ανοικτή καρδιά την πλημμύριζε ο λαός», τότε που αυτή η πλατεία έλεγε έξω τα συνδικάτα, έξω τα κόμματα, πράγματι οι προβοκάτορες δε χρειάστηκε να επιτεθούν. Αυτό έγινε μόλις την πλημμύρισε το οργανωμένο ταξικό κίνημα με τα συνδικάτα, που διεκδικεί ανατροπή αυτής της πολιτικής, τότε οι προβοκάτορες ανέλαβαν δουλειά. Αλλη μια ένδειξη της σχέσης τους με μηχανισμούς και υπηρεσίες για το τσάκισμα του κινήματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ