ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Θύελλα αντιδράσεων στη δολοφονική επίθεση

Δεκάδες οργανώσεις με μηνύματά τους εκφράζουν τα συλλυπητήρια για το θάνατο του συνδικαλιστή οικοδόμου

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η προχτεσινή προβοκατόρικη δολοφονική επίθεση κατά των διαδηλωτών. Εκατοντάδες συνδικάτα, χιλιάδες εργάτες, εκφράζουν την οργή τους, την αγανάκτησή τους, την αλληλεγγύη τους, ενάντια στην άγρια επίθεση των παρακρατικών ομάδων και τον άδικο θάνατο του συνδικαλιστή οικοδόμου Δημήτρη Κοτζαρίδη. Εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του δολοφονημένου και δηλώνουν με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη συνέχιση των αγώνων ενάντια στην άγρια αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική, ενάντια στους κατασταλτικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς που στοχεύουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το δολοφονικό χτύπημα, δεκάδες μηνύματα συνδικαλιστικών οργανώσεων απ' όλο τον κόσμο άρχισαν να φθάνουν από χτες στο ΠΑΜΕ, που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των ταξικών δυνάμεων και των εργαζομένων.

Ανακοινώσεις καταδίκης της οργανωμένης δολοφονικής επίθεσης κατά του εργατικού λαϊκού κινήματος και του ΠΑΜΕ εξέδωσαν οι:

-- Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

-- Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και το κλαδικό συνδικάτο της Αττικής

-- Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου

-- Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων

-- Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Τύπου Αθηνών

-- Σωματείο Εργαζομένων στη SOFTEX

-- Σωματείο Χαρτεργατών Αττικής

-- Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ

-- Ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ)

-- Σύλλογος Εμπροϋπαλλήλων Αθήνας

-- Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων

-- Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δ. Αττικής

-- Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά

-- Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Λαυρίου

-- Σωματείο Καθαριστών Αττικής

-- Σωματείο Εργαζομένων στα CARREFOYR - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-DIA

-- Σωματείο Εργαζομένων LIDL νομού Αττικής

-- Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση Κωνσταντακάτος

-- Σωματειακή Επιτροπή PRAKTIKER

-- Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων

-- Σωματείο Εργαζομένων TASTY

-- Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ

  • Η δολοφονική επίθεση στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ καταγγέλλεται σε ψήφισμα των απεργιακών συνελεύσεων που έγιναν στους χώρους δουλειάς του Δήμου Λάρισας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 500 εργαζόμενοι. Στις γενικές συνελεύσεις κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Δ. Κοτζαρίδη.
  • Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, καταγγέλλει την «προβοκατόρικη δολοφονική επίθεση από τους κουκουλοφόρους ενάντια στην πορεία του ΠΑΜΕ μπροστά από το Σύνταγμα.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, δηλώνει: «Απαιτούμε το ξήλωμα των παρακρατικών ομάδων που μόνιμο στόχο έχουν να πλήξουν τη μαζικότητα του κινήματος. Απαιτούμε τη σύλληψη και την τιμωρία τους».
  • Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ «εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τα εγκληματικά υποκινούμενα επεισόδια και την προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση κατά των απεργών - διαδηλωτών».
  • Τα Σωματεία Εργαζομένων σε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, «Τζάνειο» και «Ευαγγελισμό» καταγγέλλουν «την οργανωμένη δολοφονική επίθεση του παρακράτους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που στόχο είχε το ΠΑΜΕ και το εργατικό λαϊκό κίνημα».
  • Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας καταγγέλλει «τη δολοφονική επίθεση ενάντια στο ταξικό οργανωμένο κίνημα».
  • Οι ΕΛΜΕ Α' Δυτικής Αττικής, Γ' Δυτικής Αττικής, Γ' Αθήνας, Β' Ανατολικής Αττικής, Δ' Ανατολικής Αττικής, Πειραιά, Λακωνίας, Λήμνου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση «Βύρωνας».
  • Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ) και τα συνδικάτα:

-- Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης

-- Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης

-- Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

-- Σύνδεσμος Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας

-- Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης

-- Σωματείο Εργολαβικών Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας

-- Σωματείο Εργαζομένων στα Εργοστάσια Τροφίμων Κεντρικής Μακεδονίας

-- Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές Κεντρικής Μακεδονίας

-- Σωματείο Εργαζομένων Κλινικής «ΓΑΛΗΝΟΣ»

-- Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας

-- Σωματείο Εργαζομένων σε επιχειρήσεις Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης

-- Παγκαπνεργατικό Σωματείο και Σωματείο εργαζομένων στη βιομηχανία «ΠΛΑΙΣΙΟ»

-- Παράρτημα Σωματείου Εργαζομένων στα «ΚΑΡΦΟΥΡ»

-- Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού.

-- Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Επίσης, καταδικάζουν: ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Νάουσας και Επαρχίας, ο Σύλλογος Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Ελληνικού και ο Σύλλογος Εργατοτεχνικού Προσωπικού Δήμου Αργυρούπολης, ο Σύλλογος Διοικητικού και Εργατοτεχνικού Προσωπικού Δήμων και Κοινοτήτων Επαρχίας Νάξου, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμων Πετρούπολης - Καματερού, ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Νομού Τρικάλων και ο Σύλλογων Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων Νομού Αττικής.

Καταδικάζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, το Συνδικάτο Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδας, η Ενωση Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΕΠΤΑΟΑ), η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ) και η Ενωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καλλιθέας και η Αγωνιστική Παράταξη Ελλήνων Λογοτεχνών - Συνεργαζόμενοι (ΑΠΕΛ-Σ).

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Ταυτόχρονα, δεκάδες μηνύματα στήριξης έφταναν χθες όλη μέρα στα γραφεία του ΠΑΜΕ μέσω τηλεφωνημάτων και e - mail.

ΠΑΜΕ
Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Αργά προχτές το βράδυ, η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου με ανακοίνωσή της για τη δολοφονική επίθεση εναντίον της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ υπογράμμισε:

«Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, εκατοντάδων συνδικάτων και δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων εκφράζουμε στην οικογένεια του νεκρού συναδέλφου μας, οικοδόμου, γραμματέα του Παραρτήματος Βύρωνα του Συνδικάτου Οικοδόμων τα θερμά μας συλλυπητήρια. Υποσχόμαστε ότι ακόμα πιο αποφασιστικά θα συνεχίσουμε τους αγώνες για τα οράματα που μαζί του παλεύαμε.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Δώσαμε μια μάχη δυναμική, σκληρή, στους τόπους δουλειάς, στις πλατείες και στους δρόμους, απάντηση στην εργοδοσία, την κυβέρνηση, τα κόμματα της πλουτοκρατίας.

Ομως η ταξική πάλη έχει και μια άλλη πλευρά. Δίπλα στους κρατικούς, κατασταλτικούς μηχανισμούς υπάρχει και ένας άλλος μηχανισμός, στον οποίο συνυπάρχουν φασιστοειδή, αναρχικοί, χρυσαυγίτες, άνθρωποι του Καρατζαφέρη, οι γνωστοί κουκουλοφόροι.

Ολοι αυτοί επιχείρησαν να χτυπήσουν τη συγκέντρωσή μας. Χάρη στην οργάνωση, την ψυχραιμία, την αποφασιστικότητα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ οι μηχανισμοί αυτοί αναχαιτίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν.

Οι παραπάνω δυνάμεις εμφανίστηκαν πίσω και μέσα στο λεγόμενο κίνημα του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ στην οδό Βασιλέως Γεωργίου. Από αυτή τη δολοφονική επίθεση είχαμε το νεκρό συνάδελφό μας, οικοδόμο, γραμματέα του Παραρτήματος Οικοδόμων Βύρωνα και τραυματίες.

Καταγγέλλουμε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης που επιχειρούν να χρεώσουν στο ΠΑΜΕ ευθύνες για τα επεισόδια. Αυτά τα ΜΜΕ είναι τα ίδια που το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να συκοφαντήσουν με όλους τους τρόπους το ΠΑΜΕ και τους αγώνες των εργαζομένων. Να χτυπήσουν την πόρτα και να απευθυνθούν στο κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ και σε εκείνες τις δυνάμεις που θεωρούν αντίπαλο το ΠΑΜΕ και μέσα στις γραμμές τους υποθάλπονται και αναπτύσσονται προβοκατόρικα και εγκληματικά στοιχεία, καθώς και στην κυβέρνηση που επί χρόνια υποθάλπει αυτά τα στοιχεία.

Ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος. Δεν ξεμπερδεύει κανείς με αυτή την πολιτική με ένα ντου ή με την καταψήφιση ενός άρθρου του πολυνομοσχέδιου.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα αύριο να ενημερώσουν τους εργαζόμενους γι' αυτή τη δολοφονική επίθεση για να καταλάβουν οι εργαζόμενοι ότι εκτός από την εργοδοσία έχουν εχθρούς και όλες αυτές τις παραπάνω δυνάμεις».

ΠΑΣΥ
Δε θα μας φοβίσουν οι προβοκάτορες

Με αφορμή την οργανωμένη δολοφονική επίθεση κατά του ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζονται τα ακόλουθα:

«Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες, που σε πολλές πόλεις με τα τρακτέρ τους, έδωσαν αγωνιστικό "παρών", στις μαζικές διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ, μαζί με τα αδέλφια τους εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, νέους, γυναίκες, συνταξιούχους.

Ηταν η απάντηση στη σκληρή, ανελέητη, πολιτική πολυνομοσχεδίου - μνημονίου - τρόικας - κυβέρνησης και κομμάτων της πλουτοκρατίας.

Φοβήθηκαν από τη μαζικότητα του ΠΑΜΕ και των συμμάχων του και τις δύο μέρες πολύμορφων κινητοποιήσεων. Πίστεψαν ότι θα μας φοβίζουν οι προβοκάτορες των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών. Μας πεισμώνουν ακόμη πιο πολύ, στη συνέχιση του δίκαιου αγώνα μας. Τους ξέρουμε, τους έχουμε ζήσει στα αγροτικά "μπλόκα" του αγώνα και ξέρουμε καλά, ότι η δράση αυτών των μηχανισμών πηγάζει από κρατικές δομές , κέντρα και υπηρεσίες, γιατί το συνεπές εργατικό ταξικό κίνημα φοβούνται. Ναι, μας φοβούνται, όταν εργατιά-αγροτιά-νεολαία-αυτοαπασχολούμενοι βγαίνουμε αποφασιστικά, να διεκδικήσουμε το δίκιο μας.

Θα συνεχίσουμε και για έναν ακόμη λόγο. Ως ύψιστη τιμή για το θάνατο στο πεδίο του αγώνα και της μάχης του συναγωνιστή μας, Κοτζαρίδη - συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ. Η σχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση που εξαπέλυσαν φασιστοειδή, αναρχικοί, χρυσαυγίτες, οι γνωστοί κουκουλοφόροι, ενάντια στην μαζική, ειρηνική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και της λαϊκής συμμαχίας στο Σύνταγμα, καθώς και στα Γιάννενα, πήραν απάντηση. Ο οργανωμένος λαός κουρέλιασε τους παρακρατικούς. Ο στόχος τους να διαλύσουν τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και των συμμάχων του απέτυχε. Το λαϊκό ποτάμι της αντεπίθεσης δεν τρομοκρατείται, δεν φοβάται.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει τεράστια ευθύνη

Οσο κι αν προσπαθούν κυβέρνηση και μηχανισμοί δεν πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας να ενισχύσουν τις γραμμές της ΠΑΣΥ με περισσότερη ορμή και αποφασιστικότητα.

Να δώσουμε την απάντηση που χρειάζεται με ισχυροποίηση της κοινωνικής συμμαχίας, της κοινής δράσης με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Να αχρηστέψουμε στην πράξη τα αντιλαϊκά μέτρα, να τσακίσουμε τους μηχανισμούς, τα κόμματα και τις πολιτικές που τα θρέφουν.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά, πιο ώριμα. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι η δύναμη και η ελπίδα του λαού».

Σε τόπους δουλειάς και γειτονιές με τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι

Πλατιά εξόρμηση ενημέρωσης για τα προχτεσινά γεγονότα στο Σύνταγμα και τη δολοφονική επίθεση, οργάνωσαν ταξικές δυνάμεις και κομμουνιστές σε χώρους δουλειάς και τις γειτονιές σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πειραιά

Μαζικές εξορμήσεις σε τόπους δουλειάς και γειτονιές, με τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο χέρι, με περιοδείες και συζητήσεις άνθρωπο τον άνθρωπο, οι ταξικές δυνάμεις και οι κομμουνιστές δεν άφησαν χώρο εργασίας, εργάτη και εργάτρια, που να μην ενημερώσουν για τα όσα διαδραματίστηκαν προχτές στην πλατεία Συντάγματος, με τη δολοφονική επίθεση παρακρατικών μηχανισμών κατά της μεγαλειώδους διαδήλωσης και το θάνατο του οικοδόμου συνδικαλιστή Δημήτρη Κοτζαρίδη. Ταυτόχρονα, απηύθυναν μαζικό κάλεσμα στους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση ενισχύοντας τους αγώνες, αχρηστεύοντας στην πράξη τα αντιλαϊκά μέτρα.

  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας: Από το πρωί, στον Βύρωνα, εκεί που ζούσε ο αγωνιστής οικοδόμος, αυτοκίνητο με «ντουντούκα» περιδιάβαινε τις γειτονιές ενημερώνοντας τους εργαζόμενους. Συνεργεία όλων των παραρτημάτων του Συνδικάτου βγήκαν εξόρμηση στις πλατείες των νότιων συνοικιών, στις οικοδομές και στα γιαπιά σε Μεσόγεια και Κορωπί και στα μεγάλα εργοτάξια, όπως της ΠΕΤΡΟΛΑ.
  • Σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας: Πολλοί εργαζόμενοι (π.χ. ΧΙΛΤΟΝ) έδιναν το χέρι στους κομμουνιστές συναδέλφους τους, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους. Στο ξενοδοχείο «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ», ο «Ρ» εξαφανίστηκε στο λεπτό. Στο «ΤΙΤΑΝΙΑ», εργαζόμενοι που δεν συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις πήραν τον «Ρ» και δήλωναν στη συζήτηση ότι «στην επόμενη απεργία πρέπει να είμαστε και εμείς στα μπλοκ του ΠΑΜΕ». Στο «ΑΘΕΝΣ ΠΛΑΖΑ» εργαζόμενοι έλεγαν ότι καλά έκανε το ΠΑΜΕ και περιφρούρησε την απεργιακή συγκέντρωση. Σε σούπερ - μάρκετ της «Καρφούρ» εργαζόμενοι που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε απεργία και απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ μετέφεραν οι ίδιοι το κλίμα και τα γεγονότα στους υπόλοιπους.
  • Στη Βιομηχανία: Στον κλάδο του γάλακτος - τροφίμων - ποτών, έγιναν εξορμήσεις σε όλα τα εργοστάσια. Η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών πραγματοποίησε περιοδείες και συζήτησε με εργαζόμενους έξω από τις πύλες των εργοστασίων. Εξορμήσεις έγιναν και στον κλάδο Τύπου και χαρτιού.
  • Στο Δημόσιο: Συνδικαλιστές άλλων παρατάξεων επιχείρησαν να αναπαράγουν την επιχειρηματολογία περί «ιδιοκτησίας του Συντάγματος από το ΠΑΜΕ» και περί «κουκουλοφόρων και κρανοφόρων». Μια προσπάθεια που έπεσε κυριολεκτικά στο κενό.
  • Σε Υγεία - Πρόνοια: Οι ΚΟ Υγείας - Πρόνοιας «σάρωσαν» χθες σχεδόν όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. «Από δω και στο εξής θα είμαστε πλάι σας στους αγώνες», εκφράστηκε από τους περισσότερους. Η ΚΟB Πρόνοιας έκανε εξόρμηση στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» και στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.
  • Στους ΟΤΑ: Οι εργαζόμενοι έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι το εργατικό λαϊκό κίνημα δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί δηλώνοντας πλήρη συμπαράσταση στο ΠΑΜΕ.
  • Στη Λυρική Σκηνή: Οι εργαζόμενοι του θεάτρου καταδίκασαν τη δολοφονική επίθεση εναντίον της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωση - καταγγελία, το Σωματείο Τραγουδιστών Εθνικής Λυρικής Σκηνής τονίζει ότι «ακόμα πιο αποφασιστικά θα συνεχίσουμε τους αγώνες, δεν πτοούμαστε, συνεχίζουμε ταξικά».
  • Σε σχολεία: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μαθητές γυμνασίων και λυκείων συζήτησαν χτες με μέλη της ΚΝΕ, που έκαναν εξορμήσεις σε σχολεία.
Στις γειτονιές της Αττικής

Με τον «Ρ» στο χέρι, από το πρωί μέχρι και το βράδυ, στελέχη, μέλη και φίλοι του Κόμματος «όργωσαν» κυριολεκτικά με αλλεπάλληλες εξορμήσεις, συνοικίες, γειτονιές, σταθμούς σε Ηλεκτρικό και Μετρό, καταστήματα σε ολόκληρη την Αττική.

  • Στις νότιες περιοχές της Αθήνας (Αλιμος, Καλλιθέα, Ταύρος, Μπραχάμι, Γλυφάδα κ.ά.), χρειάστηκε τα μέλη του Κόμματος να προμηθευτούν συμπληρωματικά φύλλα. Στη Βόρεια Αττική, η εξόρμηση ξεκίνησε από σταθμούς του Ηλεκτρικού και του Μετρό (Ν. Ιωνία, Μαρούσι, Ν. Ηράκλειο, Αγ. Παρασκευή) και συνεχίστηκε σε γειτονιές (Φιλαδέλφεια, Αγ. Στέφανος κ.ά.).
  • Στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας, σπίτι το σπίτι, κατάστημα το κατάστημα, σε λαϊκές αγορές (Βοτανικός, Εξάρχεια, Κάτω Πατήσια, Γαλάτσι, Ηλιούπολη, Νέος Κόσμος), τα μέλη του ΚΚΕ διακίνησαν παντού τον «Ρ».
  • Στον Βύρωνα, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τη μεγάλη τους λύπη για τον τραγικό θάνατο του Δημήτρη Κοτζαρίδη. Δήλωσαν επίσης τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του ΠΑΜΕ που παρέμεινε όρθιο παρά τις προσπάθειες των προβοκατόρων να διαλύσουν τη διαδήλωση.
  • Στις Δυτικές Συνοικίες, μέλη του ΚΚΕ, από νωρίς το πρωί, βρέθηκαν και συζήτησαν με τους εργαζόμενους σε εργατικές λαϊκές γειτονιές και καταστήματα.
Σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά

Μαζικές εξορμήσεις με τον «Ρ», που διακινήθηκε μαζικά, αλλά και με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, έγιναν χθες σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι εξορμήσεις συνεχίζονται και σήμερα, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται και πικετοφορίες.

Σε συνέλευση των εργαζομένων του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Β. Ρέβας, ενημέρωσε για την επίθεση των παρακρατικών μηχανισμών εναντίον της διαδήλωσης του ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη συνέλευση κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του οικοδόμου.

  • Στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», οι εργαζόμενοι καταδίκαζαν την επίθεση, αναγνωρίζοντας τη διασύνδεση αυτών των μηχανισμών με τα κέντρα της εξουσίας της αστικής τάξης και κομμάτων της, έλεγαν «μπράβο στο ΠΑΜΕ», «μπράβο παιδιά, μην τους φοβάστε». Αναγνώρισαν την πρωτοπορία του ταξικού κινήματος, το λόγο δηλαδή που «έχουν βάλει στο μάτι το ΠΑΜΕ».

Στον Πειραιά: Στα καράβια, σε εργοστάσια όπως η ΠΙΤΣΟΣ, στον Ηλεκτρικό Σταθμό, σε σχολεία, στα τρία νοσοκομεία της περιοχής, σε εργατογειτονιές, με τον «Ρ» στο χέρι, οι κομμουνιστές εργάτες ενημέρωναν χτες όλη τη μέρα τους εργαζόμενους. Η αποδοχή από τους εργαζόμενους ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού τα φύλλα του «Ρ» που είχαν προμηθευτεί οι Οργανώσεις αποδείχτηκαν τελικά πολύ λίγα. Στο Κερατσίνι, ένας εργαζόμενος ζήτησε από τις ομάδες της εξόρμησης 10 φύλλα να τα μοιράσει ο ίδιος στη δουλειά του. Από νωρίς είχε εξαντληθεί ο «Ρ» σε όλα τα περίπτερα στο κέντρο του Πειραιά.

ΠΑΣΕΒΕ
Απάντησή μας το δυνάμωμα της πάλης

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της για τις διήμερες κινητοποιήσεις, η Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ αναφέρει:

«Η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ χαιρετίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες, εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αυτοαπασχολούμενους - αγρότες - γυναίκες - φοιτητές - ανέργους που έκαναν υπόθεσή τους την πανελλαδική απεργία 19 και 20 Οκτώβρη σ' όλη την Ελλάδα, που ένωσαν τη φωνή τους κάτω από το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, βροντοφωνάζοντας κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Καταγγέλλει τη δράση των μηχανισμών του κράτους και του παρακράτους, των μηχανισμών της άρχουσας τάξης και των κατευθυνόμενων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που εκτός από την ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία που μας ασκούν 2 χρόνια τώρα, προχώρησαν και στη δολοφονική επίθεση για να μας τρομοκρατήσουν και να μας αποθαρρύνουν.

Ο θάνατος - δολοφονία του συναγωνιστή μας και στελέχους του ΠΑΜΕ είναι ενταγμένος σ' αυτή τους την προσπάθεια.

Είμαστε καθαροί.

Το αντιμονοπωλιακό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων δεν τρομοκρατείται. Γνωρίζουμε τους στόχους τους και την τακτική τους. Το κίνημα στη χώρα μας έχει παραδόσεις - εμπειρία - γνώση - προσανατολισμό.

Η απάντησή μας, μία μόνο μπορεί να είναι. Το δυνάμωμα της πάλης μας. Το δυνάμωμα των αγώνων μας. Το δυνάμωμα της κοινής δράσης με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, ενάντια στην κυβέρνηση και την πολιτική των κομμάτων της άρχουσας τάξης.

Η καλύτερη έκφραση αγάπης και συμπαράστασης στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναγωνιστή μας, να γίνει το δυνάμωμα της πάλης μας, ώστε να γίνουν πράξη και τα δικά του οράματα. Για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ