ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
Μετεκλογικοί «μύθοι» και αντιΚΚΕ γελοιότητες

Eurokinissi

Είναι από τις φορές που οι αντιΚΚΕ «αναλύσεις» τους αποδεικνύουν όλο το μέγεθος της γελοιότητας που αποτελεί ενδημικό στοιχείο της τακτικής της εντυπωσιοθηρίας με την οποία προσπαθούν να αποκρύψουν την πολιτική ουσία των γεγονότων. Ας γίνουμε συγκεκριμένοι:

***

ΜΥΘΟΣ Α': Λένε ότι «έπεσε στο κενό» η «γραμμή» του ΚΚΕ για «άκυρο - λευκό» και καταδίκη των υποψηφίων του δικομματισμού στο β' γύρο των εκλογών «με όποιο πρόσφορο τρόπο» (απόφαση ΚΕ του ΚΚΕ, 14/10/2002). Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ισχυρίζονται ότι 7 στους 10 ψηφοφόρους του ΚΚΕ πήγαν στην Υπερνομαρχία ή στο Δήμο της Αθήνας και ψήφισαν είτε Γεννηματά - Τζαννετάκο, είτε Παπουτσή - Μπακογιάννη. Ποια είναι «απόδειξη» που προσκομίζουν για να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό τους; Μα τα διάτρητα «έξιτ πολ»...

Αλήθεια, γιατί δεν κάνουν το απλούστερο; Γιατί δεν κοιτούν τα αποτελέσματα του β' γύρου; Γιατί δεν τα συγκρίνουν με αυτά του α' γύρου; Θα έβλεπαν, για παράδειγμα, ότι στο Δήμο Αθήνας (όπου ο Σπ. Χαλβατζής έλαβε το 6%) από την πρώτη στη δεύτερη Κυριακή, τα «Ακυρα - Λευκά» από το 5,8% πήγαν στο 12,3% και η «αποχή» από το 35,5% στο 39%. Δηλαδή, η διαμαρτυρία κατά του δικομματισμού εμφανίζεται αυξημένη κατά 10% τουλάχιστον έναντι του α' γύρου. Θα έβλεπαν, επίσης, ότι στην Υπερνομαρχία (όπου ο Θ. Παφίλης έλαβε το 9%), από την πρώτη στη δεύτερη Κυριακή, τα «Ακυρα - Λευκά» από το 7% πήγαν στο 12% και η «αποχή» από το 27% στο 36%. Δηλαδή, η διαμαρτυρία αυξήθηκε κατά 14% έναντι του πρώτου γύρου. Δε λέμε ότι όλη αυτή η διαμαρτυρία αντανακλά πιστά την απήχηση της θέσης του ΚΚΕ για καταδίκη και των δυο «μονομάχων», αλλά είναι εμφανές ότι μόνο «εκτός γραμμής» δεν κινήθηκε το συντριπτικό ποσοστό των ψηφοφόρων του Κόμματος (εκτός αν ξέρουν κανένα άλλο κόμμα που να πήρε θέση αντίστοιχη με το ΚΚΕ για το β' γύρο).

Αλήθεια δε γνωρίζουν αριθμητική;

***

ΜΥΘΟΣ Β': Μιλούν για «υπόγειες συναλλαγές» του ΚΚΕ με τη ΝΔ! Θέλουν να μιλήσουμε για «συναλλαγές»; Ορίστε:

Στο Ελληνικό, εκείνος που πήγε και ψήφισε και εξέλεξε δήμαρχο τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ (έναντι του υποψηφίου του ΚΚΕ) ήταν ο συνδυασμός ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ (21,3% στον α' γύρο).

Στο Βύρωνα, ήρθαν αντιμέτωποι στο β' γύρο ο υποψήφιος του ΚΚΕ και ο υποψήφιος της ΝΔ. Επικράτησε ο δεύτερος. Οι δημοτικές παρατάξεις που έμειναν εκτός από την πρώτη Κυριακή, υποστηριζόταν η μια από το ΠΑΣΟΚ (18,2%) και η άλλη από το ΣΥΝ (15,6%)

Στην Πετρούπολη, με δημόσια ανακοίνωσή του, ο συνδυασμός της ΝΔ που έμεινε εκτός β' γύρου (28,1%) στήριξε τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, που κέρδισε τελικά τη δημαρχία έναντι του υποψηφίου του ΚΚΕ.

Στον Τύρναβο, ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ συνδυασμός που έμεινε εκτός του β' γύρου (30,4%) εξέλεξε δήμαρχο τον υποψήφιο της ΝΔ έναντι εκείνου του ΚΚΕ.

Στην Πολίχνη, ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΝ συνδυασμός που έμεινε εκτός β' γύρου (23%) τα... κατάφερε και έχρισε δήμαρχο τον υποψήφιο της ΝΔ έναντι του υποψηφίου που στήριξε το ΚΚΕ.

Θα μπορούσαν να αναφερθούν πολλά ακόμα παραδείγματα. Το συμπέρασμα είναι το ίδιο: Οπου στο β' γύρο βρέθηκαν υποψήφιοι του ΚΚΕ με αντίπαλο από τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, τότε στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι εκτός β' γύρου συνδυασμοί της ΝΔ στήριξαν τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, και του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ. Μίλησε κανείς για «συναλλαγές»;..

***

ΜΥΘΟΣ Γ': Λένε οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ ότι η θέση του ΚΚΕ για «μαύρο» και στους δυο, ευνοεί τη ΝΔ.

Για να δούμε: Στο Περιστέρι, «φταίει» η θέση του ΚΚΕ που εκλέχτηκε ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, λένε τα «λαλιωτάκια». Μόνο που αυτή ήταν η θέση του ΚΚΕ και στην Πάτρα, αλλά εκεί εκλέχτηκε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ. Αλήθεια, στην Πάτρα η «γραμμή» του ΚΚΕ ήταν «καλή» ενώ στο Περιστέρι ήταν «κακή». Στην Αγία Παρασκευή ήταν «κακή» (βγήκε ΝΔ), αλλά στη Ν. Ιωνία η θέση του ΚΚΕ ήταν «καλή» (βγήκε ΠΑΣΟΚ);

Τα παραδείγματα είναι πολλά, το συμπέρασμα ένα: Είναι γελοίοι όσοι προσπαθούν να πλήξουν το ΚΚΕ με τέτοια μέσα. Είναι διπλά γελοίοι όταν προσπαθούν να προσθαφαιρέσουν τις ψήφους του Κόμματος και την ξεκάθαρη πολιτική του θέση στα δικομματικά τους παιχνίδια.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Αντιστάθηκαν στο δικομματισμό

Σαφές μήνυμα αντίστασης και αποδοκιμασίας στα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έδωσε ένας πολύ μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων στο δεύτερο γύρο. Χαρακτηριστικά τα στοιχεία για τις νομαρχιακές εκλογές στην υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς. Ταυτόχρονα, καταδείχτηκε ο προβοκατόρικος χαρακτήρας των διάφορων δημοσιευμάτων που ήθελαν το ΚΚΕ να στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία τη δεύτερη Κυριακή.

Η αποδοκιμασία των ψηφοφόρων στην υπερνομαρχία εκφράστηκε είτε μέσω της αποχής (30,57%) είτε ρίχνοντας στην κάλπη άκυρο ή λευκό (13,65%). Με άλλα λόγια, τα μεγάλα στομφώδη λόγια περί νίκης του ενός ή του άλλου κόμματος του δικομματισμού αφορούν μόλις το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος στη συγκεκριμένη υπερνομαρχία. Ακόμα αξίζει να σημειωθεί ότι συγκριτικά με τον πρώτο γύρο η αποχή αυξήθηκε κατά 3,53 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν τα άκυρα - λευκά κατά 6,22 μονάδες. Τουλάχιστον 180.000 ψηφοφόροι, που στον πρώτο γύρο προσήλθαν και ψήφισαν κάποια παράταξη στο δεύτερο γύρο, ακολούθησαν τη στάση της αποχής ή ψήφισαν άκυρο - λευκό.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στους δήμους που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιώς. Ειδικά στο Δήμο Αθηναίων από το ήδη υψηλό ποσοστό αποχής 35,5% στον πρώτο γύρο των εκλογών έφθασε στο 38,75%, ενώ υπερδιαπλασιάστηκαν τα άκυρα - λευκά από 5,77% την πρώτη Κυριακή σε 12,37% τη δεύτερη.

Ενδεικτικά ακόμα αναφέρουμε ότι στο Περιστέρι η αποχή που στην πρώτη Κυριακή σημείωσε ποσοστό 25,5% ανέβηκε στο 28,47% τη δεύτερη και τα άκυρα - λευκά από 7,43% σε 9,89%. Στο Αιγάλεω η αποχή από 26,7% πήγε στο 29,65% και τα άκυρα - λευκά από 7,69% σε 10,88%. Τέλος, στη Νέα Ιωνία η αποχή από 25,6% την πρώτη Κυριακή ανέβηκε στο 29,35% και τα άκυρα - λευκά διπλασιάστηκαν από 7,66% σε 14,37%.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ