ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Στην ημερήσια διάταξη γράφει: Αγώνες!

Μια μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, με 63,7%, έδωσε εντολή στον νέο δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο και στη «Δημοκρατική Ενότητα», να διοικήσει με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα και να συγκρουστεί με όποιον τα αντιστρατεύεται

Ο λαός μίλησε! Και είπε «καλημέρα Κοκκινιά», καλώς ήρθες Στέλιο Μπενετάτο! Η συντριπτική νίκη της «Δημοκρατικής Ενότητας», με ποσοστό 63,7%, είναι νίκη όλων όσοι αντιστέκονται. Μιας μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας που, παρά και τις επιμέρους διαφορές, έδωσε τη νίκη στη «Δημοκρατική Ενότητα» για να βάλει ένα τέλος στη φαυλότητα της διοίκησης Τράπαλη, για να ξαναβρεί η Κοκκινιά το βήμα που καθορίζει η ιστορία της και τα οράματα του κόσμου της.

Με αποδεκτό κύρια τον βασικό διαχωρισμό ανάμεσα στον κόσμο της δουλιάς και τον κόσμο της αρπαγής του πλούτου που παράγουν οι πολλοί, ο νέος δήμαρχος της Κοκκινιάς έκανε σαφές από την πρώτη στιγμή πως από τη νέα δημοτική αρχή θα γίνει προσπάθεια να σπάσουν οι πλαστοί διαχωρισμοί, που καλλιεργήθηκαν ανάμεσα στους δημότες, για να διαιωνίσουν την εξουσία των λίγων. Πως η νέα δημοτική αρχή θα δουλέψει για την πόλη, έχοντας στο κέντρο της προσοχής της τα λαϊκά συμφέροντα, ανεξάρτητα από τις τεχνητές διαφορές που καλλιεργήθηκαν ή και που εκφράστηκαν στις εκλογές.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Στέλιου Μπενετάτου την Κυριακή το βράδυ: «Τα κάστρα δε μας περιχαρακώνουν. Τα χέρια είναι απλωμένα σε όλο τον κόσμο. Μακριά μας - απέναντι είναι τα μεγάλα συμφέροντα και αυτοί που τα υπηρετούν». Εκανε και έτσι καθαρό ότι η διοίκηση του δήμου από τη «Δημοκρατική Ενότητα» δε θα είναι περίπατος καθώς το πεδίο της σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα και τους πολιτικούς τους εκφραστές είναι υπαρκτό. Οτι τις μάχες που έρχονται, η διοίκηση του δήμου θα τις δίνει από το ίδιο μετερίζι με τα λαϊκά στρώματα.

Στην ηρωική Κοκκινιά, στην πόλη του αγώνα, της αντίστασης και της προσφυγιάς, το βράδυ της Κυριακής πολλά χαμογελαστά πρόσωπα βούρκωσαν. Ο απερχόμενος δήμαρχος απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία και μαζί με αυτόν, ο κόσμος της πόλης απέρριψε τη βρώμικη εκστρατεία που εξαπολύθηκε εναντίον του Στέλιου Μπενετάτου, προσωπικά και της «Δημοκρατικής Ενότητας». Γράφτηκε έτσι ακόμη μια σελίδα αντίστασης στην ιστορία της Κοκκινιάς. Η λασπολογία έπεσε στο κενό. Οι εκβιασμοί, οι υποσχέσεις, η τρομοκρατία, οι απειλές δεν έκαμψαν το αγωνιστικό φρόνημα των Κοκκινιωτών.

Γύρω στις 7.30 την Κυριακή, τα πρώτα αποτελέσματα γίνονται γνωστά. Ο Στέλιος Μπενετάτος προηγείται, το όνειρο αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα και το μήνυμα διαδίδεται στους δρόμους της Κοκκινιάς με το σύνθημα «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με δήμαρχο αγωνιστή αντίσταση και πάλη»! Ολοι καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Ολο και περισσότεροι συγκεντρώνονται στην πλατεία του Αϊ Νικόλα. Λίγα λεπτά αργότερα ο απερχόμενος δήμαρχος Β. Τράπαλης, ομολογούσε από τα κεντρικά γραφεία του συνδυασμού του στην ίδια πλατεία: «Αναγνωρίζω το αποτέλεσμα της πόλης».

Ενα αποτέλεσμα πολλαπλής σημασίας, καθώς τα προπαγανδιστικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Κ. Λαλιώτη, δε δίστασαν μπροστά σε τίποτα. Εφτασαν στο σημείο να πουν ότι «Μπενετάτος σημαίνει απολύσεις»! «Ανώνυμοι» εκτόξευσαν απειλές σε ανθρώπους που στήριζαν τη «Δημοκρατική Ενότητα» ακόμη και για τη σωματική τους ακεραιότητα ή την ασφάλεια της περιουσίας τους. Ανεργοι και συμβασιούχοι δέχτηκαν αφόρητες πιέσεις και υποσχέσεις για ανταμοιβή εάν ψηφίσουν τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι και οι Ολυμπιονίκες επιστρατεύτηκαν, για να σταθούν όχι στο πλευρό του λαού, αλλά στην πλευρά του απερχόμενου δημάρχου! Αυτά και πολλά ακόμη ήταν τα «όπλα» της προεκλογικής εκστρατείας του συνδυασμού, που στήριξε το ΠΑΣΟΚ.

Ομως την Κυριακή όλες οι προβοκάτσιες και οι εμπνευστές τους, πήραν αυτό που τους άξιζε. Η πόλη όρθωσε το ανάστημά της στα «θεριά» της εξουσίας. Οι Κοκκινιώτες περπατούν με το κεφάλι ψηλά και ελπίζουν για κάτι καλύτερο. Ο νέος δήμαρχος δεν ξέχασε όσα έλεγε, όταν τέλειωσε ο πρώτος γύρος. Ολοι οι συνδυασμοί θα έχουν λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκαθάρισε. «Δεν υπάρχουν πεφωτισμένοι ηγέτες, ο λαός είναι η μεγάλη δύναμη, αυτός πρέπει να δίνει λύση», τόνισε και κάλεσε τους Κοκκινιώτες να δώσουν τον αγώνα τους για όλα όσα τους απασχολούν.


«Να είσαι μαζί μας... »

Το γλέντι που έταξαν στη «Δημοκρατική Ενότητα» οι οικοδόμοι έγινε κιόλας
Το γλέντι που έταξαν στη «Δημοκρατική Ενότητα» οι οικοδόμοι έγινε κιόλας
Το μήνυμα της νίκης του λαού της Κοκκινιάς απλώθηκε σε όλη την πόλη. Η επόμενη μέρα του δεύτερου γύρου των εκλογών που ανέδειξαν πρώτη δύναμη και με διαφορά τη «Δημοκρατική Ενότητα» και νέο δήμαρχο τον Στέλιο Μπενετάτο, έδειχνε ίδια με το περασμένο Σάββατο, αλλά δεν ήταν. Αν και βέβαια είναι πολύ νωρίς για να αισθανθεί κάποιος αυτό που ο νέος δήμαρχος έλεγε προχτές το βράδυ, ότι δηλαδή «η Κοκκινιά άλλαξε σελίδα», ωστόσο, η διαφορά φάνηκε ήδη στα πρόσωπα των ανθρώπων. Το κατάλαβαν τα μέλη του κλιμακίου της ΔΕ που πραγματοποίησαν χτες το πρωί περιοδεία σε γειτονιές και λαϊκές, με επικεφαλής τον Στέλιο Μπενετάτο, εισπράττοντας τον ίδιο ενθουσιασμό που εισέπρατταν όλο το τελευταίο διάστημα. Το ένιωσαν με το κέρασμα των γλυκών που είχε υποσχεθεί ότι θα έφτιαχνε για τα μεθεόρτια μια Κοκκινιώτισσα. Με τις ζεστές, ανθρώπινες χειραψίες.

Στην Κοκκινιά δεν υπάρχουν «απρόσωπα» πρόσωπα. Γνωρίζονται τόσο καλά μεταξύ τους που ο κόσμος αδυνατεί να «κατανοήσει» έναν δήμαρχο κλεισμένο στο γραφείο του. Το είπαν στον Στέλιο Μπενετάτο με την υπερβολή που χαρακτηρίζει τέτοιες στιγμές: «Να είσαι στο δρόμο μαζί μας, να σε βλέπουμε κι ας μην κάνεις τίποτα. Τον άλλον τον βλέπαμε μόνο πριν τις εκλογές». Η απάντηση του νέου δημάρχου ήταν αυτή που είχε επαναλάβει πολλές φορές πριν: «Να μας σκουντάτε όταν μας βλέπετε να κάνουμε λάθος».

Ακολούθησε επίσκεψη στο δημαρχείο, όπου αποκαλύφθηκε ακόμη περισσότερο το εύρος της εξαπάτησης που υπέστη μέρος των εργαζομένων του δήμου από το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ. Οπως προέκυψε από τη συζήτηση του νέου δημάρχου με τους υπαλλήλους, πολλοί από αυτούς ήταν τυπικά, ήδη άνεργοι, αφού είχαν λήξει οι συμβάσεις τους. Κι όμως, ο μηχανισμός του απερχόμενου δημάρχου επέμενε ως την τελευταία ώρα να διακηρύσσει ότι... «Μπενετάτος σημαίνει απολύσεις».

Η μεσημεριάτικη στάση έγινε σε ένα καφενείο της γειτονιάς, σε κάποιο παράλληλο δρόμο της οδού Μπελογιάννη. Ψάρι στο τηγάνι, λαχανοσαλάτα, κρασί χύμα και... κάτι τέτοιες στιγμές νιώθεις τι σημαίνει ανόθευτη, ατόφια χαρά. Τι σημαίνει λαϊκό επινίκιο γλέντι και τι αγεφύρωτο χάσμα το χωρίζει από τις «ιλουστρασιόν» εκδοχές του. Απόγονοι προσφύγων η συντριπτική πλειοψηφία των ομοτράπεζων του Στέλιου Μπενετάτου, συνόδεψαν τις ευχές τους, στον ίδιο και τη σύζυγό του που τον συνόδευε, με μικρασιάτικα, λαϊκά και ρεμπέτικα που αντιλάλησαν σε όλη τη γειτονιά, με πειράγματα και καλαμπούρια, με τσουγκρίσματα που έχυναν το μισό ποτήρι κάτω! «Πίνουμε στην υγειά σου γιατί έφερες το χαμόγελο στα χείλη μας» ακούστηκε η πρόποση στο νέο δήμαρχο και είναι αδύνατον να περιγράψεις, αν δεν το δεις, πόσα και τι περισσότερο εννοούσαν τα μάτια που το είπαν...

Η προεκλογική υπόσχεση των οικοδόμων για γλέντι με αρνί, αν εκλεγόταν δήμαρχος ο Στέλιος Μπενετάτος, έγινε πραγματικότητα χτες στο στέκι τους - γνωστό και ως καφενείο των οικοδόμων - στην πλατεία του Αϊ - Νικόλα. Ηταν μόνο ένα μέρος του μεγάλου γλεντιού που συνεχίστηκε χτες σε όλη την πόλη και όπως είπε και ο ίδιος ο νέος δήμαρχος «η επόμενη ημέρα των εκλογών είναι μια μέρα γλεντιού. Οι οικοδόμοι μας στήριξαν με την ψήφο τους και ως Συνδικάτο. Ξεκινάμε όμως και τη δουλιά. Ηδη από σήμερα κάναμε περιοδείες στις γειτονιές και στη λαϊκή. Δεν πρέπει να διαψεύσουμε τον κόσμο και πρέπει να είμαστε δίπλα στους αγώνες του και τα προβλήματά του».

Η πρώην δήμαρχος Νίκαιας Βέρα Νικολαΐδου είπε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη δικαίωση για την Κοκκινιά και τη Δημοκρατική Ενότητα». Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ο λόγος που πήρε απόφαση το σωματείο να στηρίξει τη Δημοκρατική Ενότητα είναι ότι θα έχουμε ένα πυλώνα στήριξης των αγώνων του κλάδου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ