ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Αγώνας μέχρι τη νίκη

Νέα συλλαλητήρια στις 28 του Γενάρη

"Δε θα περάσει - Θα νικήσουμε", φώναξαν και χτες δεκάδες χιλιάδες μαθητές, που βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Μεγαλειώδεις ήταν παντού οι συγκεντρώσεις και οι πορείες, με αίτημα την ανατροπή της μεταρρύθμισης και την καθιέρωση ενιαίου 12χρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλα τα παιδιά. Μαζί τους καθηγητές και δάσκαλοι, αλλά και οι γονείς και οι εργαζόμενοι που δηλώνουν καθημερινά τη συμπαράστασή τους στους αγωνιστές μαθητές. Μαζί, με μια φωνή βροντοφώναξαν ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική θα ανατραπεί με μαζικούς αγώνες.

"Το μαθητικό κίνημα στην Αθήνα και Πανελλαδικά είναι ενωμένο - δυνατό - μαχητικό όσο ποτέ άλλοτε. Καμιά τρομοκρατία δεν μπορεί να μας πτοήσει. Τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στην Αθήνα και σ' όλη την Ελλάδα έδειξαν για άλλη μια φορά την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας". Αυτά τονίζει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, σε ανακοίνωσή του, μετά το συλλαλητήριο. Και ενώ οι μαθητές συνεχίζουν, υλοποιώντας τις αποφάσεις των συντονιστικών τους και των γενικών τους συνελεύσεων, με καταλήψεις σχολείων και δρόμων, τοπικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να δημιουργήσει ρήγμα στο μέτωπο των μαθητών, καλώντας σε διάλογο 15μελή Μαθητικά Συμβούλια σχολείων που δεν τελούν υπό κατάληψη.

Την Κυριακή 24 Γενάρη,θα συναντηθούν για μια ακόμα φορά εκπρόσωποι των Συντονιστικών Αγώνα Μαθητών από όλη τη χώρα για να συζητήσουν σχετικά με την πορεία του αγώνα τους που αγκάλιασε όλη τη χώρα, το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων και των γονιών και "στρίμωξε", όπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιοι οι μαθητές, την κυβέρνηση.

Και όσο συνεχίζονται οι αγώνες, συνεχίζεται και το σκηνικό των "αγανακτισμένων" έξω από τα σχολεία, που καθώς επαναλαμβάνεται δείχνει όλο και περισσότερο πόσο στημένο είναι. Η αποκάλυψη, άλλωστε, ότι στη Ρόδο ο δήθεν αγανακτισμένος οδηγός που παρέσυρε μαθήτρια είναι γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ν. Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, έδειξε με τραγικό τρόπο ποιοι είναι αυτοί πραγματικά που εναντιώνονται στους μαθητές. Μάλιστα, εκπρόσωποι των γονιών καταγγέλλουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες κρατικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα υπηρεσίες που εποπτεύονται από το υπουργείο Οικονομικών, δίνουν άδεια σε γονείς, προκειμένου να πάνε να "σπάσουν" καταλήψεις...

Σε κινητοποιήσεις στο πλευρό των μαθητών, προχωρούν και οι εκπαιδευτικοί ύστερα από τη χτεσινή 24ωρη απεργία της ΟΛΜΕ και τις τρίωρες στάσεις εργασίας της ΔΟΕ. Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, προκειμένου να διαμορφώσει εισήγηση προς τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ της χώρας, οι οποίες προγραμματίζονται για την ερχόμενη Τρίτη.

Τη Δευτέρα, 25 Γενάρη, απεργούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές σε όλη τη χώρα.

Προσπάθεια διάσπασης του κινήματος

Συνεχίζοντας την προσπάθεια να βρει συνομιλητές, που να συμφωνούν με τη "μεταρρύθμιση" και ενώ και χτες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας ανατροπή της, ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε χτες με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Λειτουργών Εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ), ενώ παράλληλα εξήγγειλε συναντήσεις με προέδρους 15μελών, αμφισβητώντας και στην πράξη τα Συντονιστικά Αγώνα Μαθητών.

Ο Γερ. Αρσένης δήλωσε χτες ότι "στο πλαίσιο των συζητήσεων και επαφών του υπουργείου Παιδείας με τη μαθητική κοινότητα, αλλά και άλλων αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια για συζήτηση", το υπουργείο διοργανώνει συζητήσεις για θέματα που απασχολούν τους μαθητές, ενώ ανάλογες συναντήσεις θα γίνουν και σε άλλες περιφέρειες. Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος όσον καιρό συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις αρνείται να συναντηθεί με εκπροσώπους των Συντονιστικών Αγώνα έχει απευθυνθεί στους προϊσταμένους των διευθύνσεων "σε συζήτηση με τα 15μελή συμβούλια, να καθορίσουν τα ίδια πόσοι και ποιοι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση".

Σε ό,τι αφορά χτεσινά δημοσιεύματα για παράταση του πρώτου τετραμήνου (το οποίο έληξε στις 20 Γενάρη), ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι πρόκειται για παράταση μόνο της προθεσμίας για την κατάθεση της βαθμολογίας.

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ δήλωναν ότι υπάρχει μετακίνηση μαθητών από τα δημόσια στα ιδιωτικά σχολεία της τάξης του 10% - 15% κάτι το οποίο "χρησιμοποίησε" ο υπουργός Παιδείας για να"διαφημίσει" την - καταδικασμένη στις συνειδήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας - μεταρρύθμιση, αποδίδοντας τη μετατόπιση αυτή στην "κατάσταση που έχει δημιουργηθεί".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκτός τόπου και χρόνου!

Η κυβέρνηση είναι πλέον δεδομένο ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στις επίσημες χτεσινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που έγιναν ακριβώς την ώρα που όλη Ελλάδα βρισκόταν στο "πόδι", από τις κινητοποιήσεις των μαθητών. Πρέπει να σημειωθεί εισαγωγικά, δε, ότι και χτες κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν, ανεπισήμως, ότι "δεν προβλέπεται κάποια κίνηση" ούτε σήμερα Παρασκευή από το υπουργείο Παιδείας, ενώ εκτιμούσαν ότι "δε φαίνεται να αλλάζει κάτι θεαματικά" μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πάντως, άλλες εκτιμήσεις συνέτειναν στο ότι η τακτική του "εκφυλισμού" των κινητοποιήσεων - όπου έχει επενδύσει η κυβέρνηση - αποδεικνύεται αδιέξοδη, και πως ο Κ. Σημίτης πρέπει πλέον να σκεφτεί σοβαρά αν θα αφήσει η επόμενη βδομάδα να κυλήσει όπως και η προηγούμενη.

Σε ό,τι αφορά τώρα στις επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε και χτες ότι "η πορεία των καταλήψεων είναι φθίνουσα"... Οταν βέβαια του ζητήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, δεν ήταν πρόχειρος...

Το καινούριο, πάντως, από τη χτεσινή εμφάνιση της κυβέρνησης είναι η προσπάθεια να οξύνει την αντιπαράθεση στο πολιτικό επίπεδο.

Ετσι, ο Δ. Ρέππας κατηγόρησε ως "υποκριτή" τον Κ. Καραμανλή, επειδή, όπως είπε, ενώ ο ίδιος τάσσεται κατά των καταλήψεων, οι συνδικαλιστές του κόμματός του, στην ΟΛΜΕ, τις υποστηρίζουν.

Οσο για το ΚΚΕ, ο Δ. Ρέππας συμπεριέλαβε και νέες "κατηγορίες" στο - καθημερινά - υπό διαμόρφωση αντικομμουνιστικό κατηγορητήριο της κυβέρνησης. Είπε, λοιπόν, ότι "λυπάται" γιατί υπάρχουν συνδικάτα τα οποία "ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τη γραμμή του ΚΚΕ". Σημειωτέον, ότι όλα αυτά λέγονται από τον εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης, η οποία "επιχορηγεί" τη δράση κυβερνητικοδίαιτων στο συνδικαλιστικό κίνημα για να προωθεί την αντιδραστική, ταξική πολιτική της.

"Φταίνε όλοι εκτός από μας"!

Από τις πιο απολαυστικές στιγμές του Δ. Ρέππα ήταν όταν ρωτήθηκε ποιος ευθύνεται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Παιδεία: "Φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας" (!), απάντησε όλο σοβαρότητα ο εκπρόσωπος...

Ο επικίνδυνος κατήφορος της κυβέρνησης, φυσικά, επιβεβαιώθηκε και χτες αφού, ούτε λίγο - ούτε πολύ, επιχειρήθηκε να ταυτιστεί η αντιπολιτευτική δράση με την "παρανομία"! "Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι λογικό να επιδιώκουν τη φθορά της κυβέρνησης, είπε ο Δ. Ρέππας. Το θέμα είναι - συνέχισε - εάν αυτό το επιδιώκουν με νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες ή με την επίδειξη μιας αλαζονικής και αυταρχικής συμπεριφοράς μικρών ομάδων οπαδών τους"!

Ανευ προηγουμένου ήταν, όμως, και η επιχειρηματολογία η σχετική με το γιατί πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Οπως είπε ο Δ. Ρέππας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη δράση των "μασκοφόρων" χτες στο συλλαλητήριο, "τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν σχέση με τον αγώνα που κάνουν οι μαθητές" (σ.σ.: πάλι καλά). Επειδή, πάντως, όπως ισχυρίστηκε, "είναι βέβαιο ότι η δραστηριότητά τους (σ.σ.: των "μασκοφόρων") αναπτύσσεται με την εκμετάλλευση των συνθηκών που δημιουργούνται λόγω των μαθητικών κινητοποιήσεων", κάλεσε "να λειτουργήσουν και πάλι αμέσως και ομαλά τα σχολεία, ώστε να πάψουν να υφίστανται και οι συνθήκες εκείνες, το ανάλογο περιβάλλον, που δίνει τη δυνατότητα σε τέτοιους πυρήνες κακοποιών στοιχείων, να μετέρχονται τέτοια μέσα, να υπονομεύουν το δημοκρατικό πολίτευμα και να προβαίνουν σε βανδαλισμούς και αξιόποινες πράξεις"!

Ο Πάγκαλος θυμήθηκε τον παππού του...

Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν από εκείνους που πήραν θέση χτες για τους μαθητικούς αγώνες, οι οποίοι, προφανώς, διασαλεύουν την τάξη. Ως εκ τούτου, όπως είπε, "η άποψή μου είναι απλή. Πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος παντού και πάντα, έναντι πάντων"...

Μετά το παραπάνω η συνέχεια ήταν αναμενόμενη. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Θ. Πάγκαλο, "μαθητές και καθηγητές με την ανοχή τον γονέων έχουν μπει σε ένα κύκλο διαφθοράς και αγραμματοσύνης", και... "πρέπει να ξεκινήσει η εντατικοποίηση των σπουδών". Υποστήριξε ότι "η μεταρρύθμιση είναι μια πρόταση για να γυρίσουμε στη δωρεάν Παιδεία, την οποία έχουμε καταργήσει επειδή μαθητές και καθηγητές έχουν αμοιβαίως διαφθαρεί και δεν εργάζονται στα δημόσια σχολεία, με συνέπεια να σπουδάζουν και να μορφώνονται μόνο τα παιδιά των πλουσίων οικογενειών"... Κατόπιν όλων αυτών διέγνωσε: "η ΝΔ έχει ποδοπατήσει τις φιλελεύθερες αρχές της και το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ στην ουσία ενισχύουν μια κατάσταση που ευνοεί τις διακρίσεις με βάση τον πλούτο"... Επειδή όμως ο Θ. Πάγκαλος έχει και... αρχές, προχώρησε σε αυτοκριτική: "Η κύρια ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση οφείλεται στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία 15 χρόνια", όπως είπε.

ΚΚΕ
Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση τώρα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής

"Τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα επιβεβαιώνουν και πάλι ότι το κίνημα Παιδείας δεν κάμπτεται, παρά το γεγονός ότι τόσες δυνάμεις έχουν πέσει πάνω του για να το καθυποτάξουν. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι σήμερα οι αγωνιζόμενοι μαθητές έχουν στο πλευρό τους το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, που συμπαρίσταται και συμπαρατάσσεται μαζί τους.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη μόρφωση και τη ζωή των νέων, αλλά για το τσάκισμα και την υποταγή τους μέσα και έξω απ' τα σχολεία, σήμερα ως μαθητών, αύριο ως εργαζομένων.

Η κυβέρνηση έχει ανάγει σε πρώτο θέμα να φανεί ισχυρότερη από τους μαθητές. Ωστόσο, το πραγματικό θέμα συνίσταται στο γεγονός ότι οι αντιδραστικοί νόμοι για την Παιδεία έχουν χρεοκοπήσει πλήρως στη συνείδηση των μαθητών και όχι μόνο αυτών. Αρα, η εφαρμογή τους δεν μπορεί, παρά να οξύνει τα υπάρχοντα προβλήματα.

Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον άλλη επιλογή. Πρέπει να δώσει λύση τώρα.

Τη στιγμή αυτή, χρειάζεται η πιο αποφασιστική στάση των γονιών στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών. Τώρα, που η ουσία των αντιδραστικών νόμων έχει αποκαλυφθεί και η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη, χρειάζεται η πιο ενεργητική συμβολή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η κυβέρνηση δείχνει αλαζονεία, αυτή όμως είναι επιφανειακή. Κατά βάθος υπολογίζει τις σε βάρος της πολιτικές επιπτώσεις.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της μαθητικής νεολαίας, στην πάλη για την κατάργηση των αντιδραστικών νόμων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ