ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΣΥΡΙΖΑ ο μνημονιακός

Και τι δεν έγραψε ο υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Οδ. Βουδούρης στο προεκλογικό του τρικάκι με το οποίο γέμισε τις γειτονιές της Β' Αθήνας, παραθέτοντας το βιογραφικό του: «Ιατρός χειρούργος. Πρ. Πρόεδρος των Γιατρών χωρίς Σύνορα. Πρ. Πρόεδρος του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου. Συνιδρυτής της πολιτικής κίνησης "Κοινωνία Πρώτα"». Κότσαρε από δίπλα και μια φωτογραφία του με τον Τσίπρα. Βέβαια, ο Βουδούρης «ξέχασε» μια σειρά άλλες πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές της... καριέρας του: Οτι στο ΠΕΣΥ διορίστηκε επί κυβέρνησης Σημίτη. Πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου. Ψήφισε το πρώτο μνημόνιο. Συνυπέγραψε την προγραμματική συμφωνία της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Είναι αυτή η επιλεκτική αμνησία μνημονιακών υποψηφίων, όπως ο Βουδούρης, η Τζάκρη, ο Παραστατίδης, που ενέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ στα ψηφοδέλτιά του, προφανώς για να του μεταδώσουν την... τεχνογνωσία τους, τώρα που ως επόμενη κυβέρνηση ετοιμάζει επέκταση του τρέχοντος μνημονίου και αντικατάστασή του σε επόμενη φάση από το δικό του «μεσοπρόθεσμο» (όπως λένε ανοιχτά Δραγασάκης, Βαλαβάνη, Παππάς κ.ά.), για να συνεχιστεί από το λαό η αποπληρωμή του χρέους και των δανείων, που τα αναγνωρίζουν όλα, όπως διαβεβαιώνουν συνεχώς ξένα και ντόπια κέντρα.

«Ζήτω το κεφάλαιο»

Μόνο «ζήτω το κεφάλαιο» δεν ανέκραξε ο Στ. Θεοδωράκης στη χτεσινή διακαναλική συνέντευξή του. Αφού πρώτα χαρακτήρισε τις απόψεις Δραγασάκη και Σταθάκη ως «ενέσεις λογικής» στον ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως είπε, δεν απέχουν πολύ απ' όσα λένε στο «Ποτάμι» ή στην ΕΕ, ζήτησε «αποκρατικοποιήσεις» γιατί αυτές φέρνουν «δουλειές» και «επενδύσεις». Η μόνη ένστασή του να μη γίνονται με «σημαδεμένες τράπουλες» σε όφελος «φίλων», ομνύοντας κι αυτός, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην... υγιή επιχειρηματικότητα. Ζήτησε επίσης «ελαφρύνσεις» σε φόρους και εισφορές για τους επιχειρηματίες, για να μη φεύγουν για γειτονικές χώρες, όπως στην Αλβανία. Παρεμπιπτόντως, χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές απ' ό,τι ισχύουν για τις επιχειρήσεις σε γειτονικές χώρες ζήτησε χτες και ο Καμμένος, δείχνοντας κι έτσι την κοινή γραμμή που συνδέει όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, την έγνοια τους να διασφαλίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Παραπέρα, ο Θεοδωράκης συμφωνεί για αυξήσεις τάχα στους εργαζόμενους, αλλά μόνο όποτε και όσο το επιτρέπει η ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας, που αντικειμενικά αναπτύσσεται μόνο με ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Αρα αυξήσεις γιοκ. Τέλος, απαρίθμησε, για να τ' ακούσουν τα μονοπώλια, ποια στελέχη έχει στο οικονομικό του επιτελείο, ως απόδειξη ότι έχει το προσωπικό που χρειάζονται για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους.

Πρεμούρα

Τι πόνος κι αυτός; Μεγαλοδημοσιογράφοι, αστικά τηλεοπτικά ΜΜΕ, αυτοί ακριβώς που έχουν δώσει ρέστα για να υπερασπίσουν τα μνημόνια, που έχουν λοιδορήσει τους λαϊκούς αγώνες, τώρα κλαίνε και οδύρονται γιατί το ΚΚΕ δε δίνει ανοχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενας από αυτούς, στην προσπάθειά του χτες το πρωί, υπερέβαλε εαυτόν διακόπτοντας την υποψήφια του ΚΚΕ, με ένταση και νεύρα, επειδή δε συμφωνούσε με την απάντησή της. Δε χρειάζεται να εκτίθεσαι έτσι, κύριε δημοσιογράφε. Ο,τι είπες εσύ επανέλαβε και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, το εμπεδώσαμε. Είπες: «Ο λαός θέλει λύσεις από κυβερνήσεις, όχι από τον Περισσό». Είπε και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι θλιβερό το ΚΚΕ να μένει στη γωνία». Αλλά πήραν την απάντηση. Το ΚΚΕ είναι εκεί που είναι ο λαός, στους αγώνες του και όχι στα σαλόνια των μεγαλοεπιχειρηματιών που έχουν θαμώνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν τους αρέσει βεβαίως και εκτίθενται. Γι' αυτό και η πρεμούρα.

Επιστράτευσαν και τον Κοψίδη

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να χτυπήσει το ΚΚΕ γιατί χαλάει τη σούπα της «Ελπίδας» που δήθεν έρχεται αποκαλύπτοντας τις δεσμεύσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ προς το κεφάλαιο, επιστράτευσε ακόμα και το γνωστό και μη εξαιρετέο Μ. Κοψίδη. Ο γνωστός γυρολόγος, που από στέλεχος του ΚΚΕ μέσα σε μια μέρα «άλλαξε απόψεις» και βρέθηκε στην αγκαλιά του ΣΥΝ, στη συνέχεια στρατεύτηκε με το «ρεύμα Βενιζέλου» στο ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια στους Οικολόγους Πράσινους και τώρα ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή πολύ φερέγγυο πρόσωπο, για να απαντήσει στο ΚΚΕ με ψέματα και χυδαιολογίες. Εμείς απλώς θα παραθέσουμε ένα απόσπασμα από την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ίδιου του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ το 2008, κατά την αποχώρηση του Μ. Κοψίδη από το κόμμα τους: «Ευχαριστούμε τον Μ. Κοψίδη για την προσφορά του στο κόμμα μας, στο σύντομο χρονικό διάστημα που στάθμευσε στο ΣΥΝ στο συνεχές ταξίδι του από κόμμα σε κόμμα, ως αποσπασμένου από την υπηρεσία του, και του ευχόμαστε καλή και μακρόχρονη διαμονή στο ρεύμα Βενιζέλου». Ομως έτσι είναι αυτοί, εκεί που κατουράνε γλείφουν κιόλας...

ΥΓ: Αν ζούσε σήμερα ο Χαρίλαος στον οποίο αναφέρεται το ελεεινογράφημα της «Αυγής», ο Μ. Κοψίδης θα είχε την τύχη που είχαν και πολλοί άλλοι του είδους του. Γιατί ο Χαρίλαος πάνω απ' όλα είχε το Κόμμα, τις αρχές και τα σύμβολά του. Αυτά δηλαδή που πρόδωσε ο Κοψίδης αντί πινακίου φακής.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1561 Γεννιέται ο Αγγλος φιλόσοφος και συγγραφέας Φράνσις Μπέικον, βασικός θεμελιωτής του υλισμού στο σύγχρονο κόσμο. Ο υλισμός του Μπέικον, ωστόσο, προϊόν της εποχής του, ήταν μηχανιστικός. Ο δρόμος ήταν ακόμα μακρύς έως το διαλεκτικό υλισμό των Μαρξ και Ενγκελς.

1788 Γεννιέται ο Αγγλος φιλέλληνας ποιητής λόρδος Βύρωνας (Τζορτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον).

1830 Η Διάσκεψη του Λονδίνου διακηρύσσει την ανεξαρτησία της Ελλάδας (Πρωτόκολλο του Λονδίνου).

1905 Χιλιάδες εργάτες της Πετρούπολης, με επικεφαλής τους έναν παπά, τον Γκαπόν, πράκτορα της Ασφάλειας, ξεκινούν από τις εργατικές συνοικίες για τα Χειμερινά Ανάκτορα, προκειμένου να υποβάλουν υπόμνημα στον Τσάρο με τα αιτήματά τους. Η πομπή ήταν απολύτως ειρηνική. Ωστόσο, τα τσαρικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ, δολοφονώντας δεκάδες διαδηλωτές. Η Κυριακή αυτή θα μείνει στην ιστορία ως «Ματωμένη Κυριακή». Απευθυνόμενοι στους εργάτες, οι Μπολσεβίκοι θα τονίσουν τότε σε προκήρυξή τους: «Δεν πρέπει να παρακαλούμε τον τσάρο, δεν πρέπει να ταπεινωνόμαστε μπροστά στον άσπονδο εχθρό μας, αλλά να τον γκρεμίσουμε από το θρόνο... Η απελευθέρωση των εργατών μπορεί να είναι έργο μόνο των ίδιων των εργατών. Μην περιμένετε την ελευθερία ούτε από τους παπάδες, ούτε από τους τσάρους». Μετά από τη «Ματωμένη Κυριακή», η επανάσταση απλώθηκε σ' ολόκληρη τη Ρωσία, με αποκορύφωση την ένοπλη Δεκεμβριανή εξέγερση των εργατών της Μόσχας. (Με το παλιό ημερολόγιο η «Ματωμένη Κυριακή» είναι στις 9 Γενάρη).

1924 Οι Εργατικοί της Βρετανίας σχηματίζουν την πρώτη τους κυβέρνηση (μειοψηφίας), με πρωθυπουργό τον Ρ. Μακντόναλντ και με την ανοχή - στήριξη του κόμματος των Φιλελευθέρων.

1951 Εκτελούνται στο Γουδή οι στρατιώτες Σταύρος Κασσάνδρας και Νίκος Πιτσίκας, καταδικασμένοι από το Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών επί εσχάτη προδοσία, επειδή αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην Κορέα.

1976 Το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο μειώνει τις ποινές των 14 στρατιωτικών επικεφαλής της απόπειρας πραξικοπήματος το Φλεβάρη του 1975, σε 1 - 8,5 χρόνια φυλάκισης.

1977 Πεθαίνει ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης (πραγματικό όνομα Δημήτρης Βαλασιάδης). Ανάμεσα στα πολλά έργα του είναι: «Οδός Αβύσσου αριθμός 0», «Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος», «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα», «Κραυγή στα πέρατα».

2005 Πεθαίνει η Μεξικάνα συνθέτρια και πιανίστρια Κονσουέλο Βελάσκεζ.

***

Επανόρθωση: Χτες, σ' αυτήν τη στήλη γράψαμε ότι το 1793 αποκεφαλίζεται ο βασιλιάς Λουδοβίκος 18ος της Γαλλίας (Γαλλική αστική Επανάσταση). Το σωστό είναι ο Λουδοβίκος 16ος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org